KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2025 Cuma
°C

Aydemir, avukatların sorunlarını Meclis'e taşıdı

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, avukatların sorun ve taleplerini Meclis'e taşıyarak çözüm getirilmesini talep etti.

Aydemir, avukatların sorunlarını Meclis`e taşıdı
20 HAZİRAN 2019 PERŞEMBE 20:20
5
2345
3
AA aa

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Türkiye'de Barolar, aktif çalışan Avukatlar ve Hukuk fakülteleri mezunlarının yaşadığı birtakım sorunlar dizisi, hukuka, yasalara, demokrasinin işleyişine, adil, adaletli bir ortam oluşturmada hukuki temellere dayanarak yaşama katkı sağlamalarını,  olumsuz etkilediğini belirterek, TBMM'ye önerge verdi.

Gerekçeleri ve sorunları madde madde açıklayan Aydemir, şu ifadelere yer verdi:

  1. Hukuk fakültelerinde ülke genelinde yüksek bir artış söz konusudur. Hukuk fakültesi açmanın daha sıkı kurallara bağlanması ve kontenjanların düşürülmesi gerekmektedir. Bu sıkı kurallar hem hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesini arttıracak hem de sayısı artan hukuk fakültesi mezunlarının iş bulamama gibi sorunlarının önüne geçecektir. Ayrıca mezunlar için standart bir sınav uygulaması gerekliliği söz konusudur.

2- Kalem müdürlerinin, İcra müdürlerinin hukuk fakültesi mezunu olması, Hukuk fakültesi mezunlarının noter yardımcılığı ihdası gereklidir.

3- İdare mahkemesi hakimlerinin Hukuk Fakültesi mezunu olması şartı getirilmelidir.

4- Ceza uzlaştırmalarında hukukçu olmayanların görevlendirilmemesi gereklidir. 657 sayılı kanun gereği görevlendirilmeleri yasaklanmalıdır.

5- İş uyuşmazlıklarında dava şartı olan arabuluculukta her talep eden işçiye maddi durum araştırması yapılmaksızın, adli yardım faslından avukat görevlendirilmesi ve bütçesinin de gerektiğinde işsizlik sigorta fonundan karşılanması sağlanabilir.

6- CMK Avukatlığında trajik düzeyde düşük olan ücretlerin asgari tarifeyle eşitlenmesi sağlanmalıdır. 3-5 yıl süren davalarda 300-500 TL gibi bir ücretin hiçbir haklı izahatı yoktur. Özelliklede göreve yeni başlayan avukatlar için bu ücretler ekonomik mağduriyetlere yol açmaktadır. Ücretler konusunda iyileştirme yapılması önemli ve gereklidir.

7- Adli yardımın bütçesi güçlendirilmelidir.

8- KDV'nin düşürülmesi, CMK ve Adli Yardım hizmetinde KDV'nin sıfırlanması yönünde bir çalışma yapılmalıdır.

9- Kamuda çalışan Avukatların ek göstergelerinin Hakimlerle eşitlenmesi sağlanmalıdır.

10-  Adliyelerin yönetiminde görevli olan komisyonlarda Baro başkanları da yer almalı, yargının hızlanması için avukatların Takdis-Mernis ve SGK verilerine ulaşmaları sağlanmalıdır. Avukatların savundukları kişilerin bilgilerine ulaşmakta güçlük çekmesi sıklıkla karşılaşılan durumlardandır, bu sistemlerle verilere ulaşmaları bir gerekliliktir.

11-  Bugünkü geldiğimiz noktada Avukatlar yargılama tamamlayıcı değil, engelleyici olarak görülmektedir. Bu algının ortadan kalkması için nitelikli ve çözüm odaklı bir araştırmayla,  genel bir iyileştirme yapılmalıdır.

12-  Avukatlık hizmeti bir kamu hizmeti olarak geçmektedir. Kamu görevlilerine tanınan yeşil pasaport hakkı Avukatlara da verilmelidir.

13-  Silahların eşitliği prensibine saygı duyulmalıdır. Yasa gereği eşit haklara sahip olan Hakim Savcılar ile Avukatlar arasında ita amiri ilişkisi kurulmaya çalışılmaktadır. Bu husus tüm avukatları rahatsız etmektedir. Konu ile alakalı eşitliğin sağlanması gereklidir.

14-  Yargının kurucu iki unsuru olan Hakim ve Savcı gibi kamu görevi gören, Kamu avukatlarının özlük hakları Hakim ve Savcı seviyesine çıkarılarak iyileştirilmesi gereklidir.

15- Yargıya bağlı Adli Kolluk Kuvveti kurulmalıdır.

16- Baroların denetiminin, TBB tarafından, sistematik bir şekilde denetlenmesinin sağlanması adına bir çalışma yürütülmesi gereklidir.

17- Avukatların, müvekkil vekil ilişkisini düzenleyen vekâletnamelerini kendilerinin tanzim etmeleri sağlanmalıdır. Bu taraflar açısından birçok konuda kolaylık sağlayacaktır. İlgili düzenlemelerin gerekliliği söz konusudur.

18- Avukat stajyerlerine de Hakim Savcı stajyerleri gibi sosyal hak ve ücret verilmelidir. İlgili düzenlemeyle iş hayatına başlayacak olan avukatlara hem maddi destek, hem özgüven anlamında olumlu katkısı olacaktır.

19- Avukatların son dönemde yaşadığı büyük ekonomik sıkıntıların giderilmesi için, mesleki faaliyet alanlarının genişletilmesi her kamu kurumunda ve kamuya bağlı özel kuruluşlarda en az 1 Avukat görevlendirilmesi gibi girişimlerde bulunulmalı ve sıkıntıların önlenmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

20-  Savunma hakkının lüks olmaktan çıkarılması ve Avukatlık hizmetlerindeki KDV'nin %18 den çok daha düşük oranlara düşürülmesi gereklidir.

21- Tüm hukukçular için meslek içi eğitimler zorunlu hale getirilmelidir.

22-  Savcılık Kurumu Adliyelerden farklı bir yerde konumlandırılmalıdır.

23-   Hakim ve Savcıların “ Savunma Yargının kurucu unsurudur” cümlesini içselleştirmeleri yönünde hatırlatma yapılması sağlanmalı ve bu çerçevede yaklaşımda bulunmaları gerekliliği söz konusudur.

24-  Avukatların Savunma Görevi nedeni ile savundukları kurum, kuruluş, kişi ve kişilerle özdeşleştirilmesi engellenmelidir.

25-  Hukukçular camiasında, yasa tekniğine aykırı olarak yasaların değiştirilmesi istenmemektedir. KHK yönteminden vazgeçilmesi gerekliliği söz konusudur.

26-  Avukatlar, yasa gereği Hakim ve Savcı gibi görülerek, bir suç işlediklerinde diğer Ağır Cezada yargılanmalarına karşın, özlük hakları vd. konularda Hakim Savcı gibi görülmemesi ikilemininde sona ermesi gereklidir.

27- Avukatlık kanununun TBB'nin hazırladığı ve TBMM'ye sunduğu şekliyle değerlendirmeye alınması ve değiştirilmesi gereklidir.

Yukarıda belirtiğimiz maddeler incelendiğinde; Barolar, Avukatlar ve hukuk fakültesi mezunlarının sorunları, hukuka, yasalara, demokrasinin işleyişine, adil, adaletli bir ortam oluşturmada hukuki temellere dayanarak yaşama katkı sağlamalarını, olumsuz yönde etkilediği açıktır. Hukukçuların yaşadığı sıkıntıların giderilmesi, ülkenin gelişimine, demokrasinin güçlenmesine katkı sağlayacağı açıktır.  Hukukun üstünlüğü ilkesi adı altında, yaşanan olumsuzlukların giderilmesi, saygınlık kazandırmak, olumsuzlukları gidermek, tespit edilen maddelerle belirttiğimiz sorunların çözümlerine yönelik bir çalışma yapılması için Anayasa'nın 98'inci, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_45665)
22 Haziran 2019 Cumartesi 12:21
Erdal bey sizi severim her avukatin milyarlarca mal varligi var
Yoksul fakir caresiz insanlar nasil gecinir cocugunu nasil okutur Eve ekmek nasil getirir isi varmi Lütfen bunlarla ugrasalim
Misafir Kullanıcı (@Misafir_45648)
21 Haziran 2019 Cuma 13:27
her avukatın altında 1 trilyonluk araç var zaten senin bu dediğini hükümet meclise getiriyor zaten.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_45644)
21 Haziran 2019 Cuma 09:09
Peki bazı ...... avukatlar yüzünden mağdur olan vatandaşlar hakkında da bir öneriniz varmı Erdal bey?
02.05.2025
00:02
Başkan Arıkan zam müjdesini 1 Mayıs`ta verdi
Başkan Arıkan zam müjdesini 1 Mayıs'ta verdi
Toplu iş sözleşmesine yüzde 40 oranında zam yaptıklarının müjdesini veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Emeği ve alın teriyle çalışan tüm işçi kardeşlerimize hayırlı olsun.'
01.05.2025
23:56
Bingöl`de rüzgâr ortalığı birbirine kattı!
Bingöl'de rüzgâr ortalığı birbirine kattı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı uyarı sonrası Bingöl'de akşam üstü etkili olan kuvvetli rüzgâr birçok noktada çatıları uçurdu. Yeşilyurt Mahallesi'nde 5 katlı bir apartmanın fırtınada uçan çatısı, sitenin bahçesindeki çocuğun üzerine düştü.
01.05.2025
23:55
Sağlık Bakanlığı Bingöl`e kaç işçi alacak?
Sağlık Bakanlığı Bingöl'e kaç işçi alacak?
Sağlık Bakanlığı, Bingöl de dahil olmak üzere Türkiye genelinde toplam 3.658 sürekli işçi alımı gerçekleştirecek. Başvurular, 5-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında İŞKUR üzerinden yapılacak. Bingöl'e ayrılan kontenjan ve görev tanımları ise şöyle;
01.05.2025
23:53
Başkan Arıkan ‘şehrin kaderini değiştirecek` diyerek anlattı
Başkan Arıkan 'şehrin kaderini değiştirecek' diyerek anlattı
350 dönümlük askeri alanın devri noktasında Millî Savunma Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla protokol çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Başkan Arıkan; 'Üzerine en yoğun çalıştığımız bu projeyle şehrimizi daha yaşanabilir daha modern hale getireceğiz. Yollarıyla, kavşaklarıyla, park ve sosyal yaşam alanlarıyla 226 dönümü sosyal donatı alanı; 124 dönümü ise ticari ve konut alanı olarak planlıyoruz.'
01.05.2025
23:52
12Bingölspor`dan çağrı! Formanız lisanslı olsun
12Bingölspor'dan çağrı! Formanız lisanslı olsun
3.Lig'e yükselen 12Bingölspor'dan kamuoyuna çağrı! 'Kulübümüzün adını ve logosunu kullanarak sahte forma ve ürün satışı yaptığı üzülerek görülmektedir. Bu kişi ve kurumlar hakkında yasal süreç başlatılacak. Unutmayalım ki her alınan lisanslı forma, kulübümüzün geleceğine atılan bir adımdır.'
01.05.2025
23:50
Bingöl`de
Bingöl'de 'Ceviz Çalıştayı'
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve BİNYAD iş birliğiyle 'Memleketinde Dikili Bir Cevizin Olsun' temasıyla düzenlenen çalıştayda katılımcılar, cevizde coğrafi işaret çalışmaları ve ihracat olanaklarının artırılması yönünde ortak hedefler belirledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın