KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Nisan 2026 Cumartesi
°C

'Aziz Nesin'i annem aldatırdı'

Ünlü yazar Aziz Nesin'in büyük oğlu Ateş Nesin kitap yazıp ailevi sırları açığa döktü.

`Aziz Nesin`i annem aldatırdı`
22 KASIM 2006 ÇARŞAMBA 07:48
0
1622
0
AA aa

ADI "BABAM NESİN"
"Babam arada uzun süreliğine kaybolurdu. Bir gün ansızın gelip evde beklemediği misafirle karşılaşınca anneme iki tokat atıp boşandı. Ölümünden iki yıl önce de 'Anneniz yabancı bir adamla sofrada bluzunun düğmeleri açık oturuyordu. Beni görünce hemen bluzunu iliklemeye çalıştı' demişti."


Nesin'in oğlu: Annem babamı aldatıyordu

Ateş Nesin, "Babam arada kaybolurdu. Uzun süre ortada olmuyordu. Bir akşamüstü yemek saatinde ansızın eve gelen babam içeride beklemediği misafirle karşılaşınca anneme iki tokat attıktan sonra boşandılar" dedi.

Yazar Aziz Nesin'in oğlu Ateş Nesin, kısa bir süre önce piyasaya çıkan "Babam Aziz Nesin" isimli kitabında annesi Vedia Hanım'ın babasını aldattığını söylüyor. Ateş Nesin'in kitabında ünlü yazarın hapis ve sürgünle geçen yaşamına ilk kez aileden biri tarafından ışık tutuluyor. Kitabında, Aziz Nesin'in politik muhalifliğinden dolayı sürekli polis tarafından takip edildiğini ve arada tutuklandığını yazan Ateş Nesin, "Babam arada kaybolurdu. Uzun süre ortada olmuyordu. Bir akşamüstü yemek saatinde ansızın eve gelen babam içeride beklemediği misafirle karşılaşınca anneme iki tokat attıktan sonra boşandılar" dedi. Röportaj sırasında zaman zaman gözleriKitapları ve yaşamıyla tartışılan biriydi Aziz Nesin. Kurduğu vakıfta kimsesiz çocuklara bakılıyor.dolan Ateş Nesin, babasına olan özlemini sıklıkla vurgularken, "insani bir hata yaptı" dediği annesini hala affedip affetmeme ikilemini yaşıyor. Ateş Nesin, o günleri şöyle anlatıyor: "Laleli'deki küçücük ahşap evde oturuyorduk. Babam, yazdığı yazılardan dolayı sürekli olarak polis kovuşturmasındaydı. Sık sık tutuklanırdı. Arada sürgün de edilirdi. Annem 20 yaşında çok güzel bir kadındı. Ekonomik olarak durumumuz hiç iyi değildi. Büyükbabam Abdülaziz Bey, evinin bahçesinde yetiştirdiği sebzeleri satarak geçimini temin ederken, bir yandan da bize yardımda bulunmaya çalışıyordu. Yiyecek yemek dahi bulamıyorduk. Annem'in bir ara kadınlı erkekli arkadaşları peydahlandı.İki gözlü odada rakı sofraları kurulurdu. Komşularımız eşli veya kadınlı erkekli gelirlerdi."

"İKİ TOKAT ATARDI"
"Bir akşam ansızın babam eve gelir ve büyük bir şaşkınlık yaşar. Ablamla ben korkudan hiçbir yere bakmamaya çalışarak büzüldüğümüz odanın bir köşesinde 'şrak' diye iki tokat sesi duyarız, o kadar... Babam, ölümünden iki yıl önce, Teşvikiye'deki evinde eşim Ayşegül'ün yanında, ölünceye dek unutmadığı bu olayla ilgili bize dertlenerek bakın ne dedi: 'Anneniz yabancı bir adamla sofrada bluzunun düğmeleri açık oturuyordu. Beni, yani kocasını karşısında görünce toparlanıp bluzunun düğmelerini iliklemeye çalıştı!" Ateş Nesin'inANNEM HAYIR DEMEDİ .... Ateş Nesin anlatıyor: Annem hiçbir zaman Böyle bir şey yapmadım demiyor. O yoklukta başka ne yapabilirdim dedi. Bazen evde kuru ekmek bile yoktu.eşi Ayşegül Nesin de eşini doğrulayarak o günü şöyle anlatıyor:

ALİ NESİN: DOĞRU
"Babam, Teşvikiye'deki evde Ateş'in anlattığı gibi Vedia Hanım'ın kendisini aldattığını söyledi. Babam, hâlâ kayınvalideme aşıktı. Evlenmeden önce nikah davetiyesini Vedia Hanım'a götürdük. Beni çok sevdi. Sonra görüşmelerimiz devam etti. Ancak ben cesaret edip o günü soramadım, ama anlatımlarından Aziz Nesin'in Bursa sürgününün aralarındaki ipleri tamamen kopardığını anladım." Aziz Nesin'in oğlu Prof. Ali Nesin de ağabeyi yazar Ateş Nesin'i doğruluyor ve "Ateş Nesin annesinin aldatma olayını sık sık bana anlatıyordu" diyor.


Komünist diye ordudan atıldı

Muhalif ve Marksist düşüncelerinden dolayı yaşamı boyunca kovuşturma, tutuklama ve sürgünlerle yaşayan Nusret (Aziz) Nesin, ortaokuldan sonra girdiği Kuleli Askeri Lisesi'nden sonra Harp Okulu'ndan istihkam teğmeni olarak mezun oldu. Trakya görevinden sonra Kars'a tayin olduğu sırada II. Dünya Savaşı başlamış ve Türkiye'de savaş ekonomisi uygulanmaya konmuş ve her türlü temel yiyecek ve tüketim maddeleri karneyle halka verilmeye başlamıştı.

ERZAK BAHANESİYLE
Halk arasında baş gösteren yoksulluk, üniversite ve orduda muhalefetin oluşmasına sebep olmuştu. Takma isimlerle gazetelere şiir ve denemeler gönderen Aziz Nesin, deşifre olunca askeri istihbarat tarafından yakın takibe alındı. Oğlu Ateş Nesin'in anlattığına göre, Kars'taki bölüğünü tahliye sırasında yolda karşılaştığı köylülerin askerden erzak dilenmesi üzerine, eratın tayınlerının bir bölümünü dağıtmasından sonra açılan soruşturmadan sonra askeri mahkemede alınan kararla ordudan atıldı. Ateş Nesin, erzak dağıtma olayını, bahane olarak gösteriyor.

ERDAL ŞİMŞEK -SABAH


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.04.2026
04:35
12Bingölspor`a çirkin saldırı!
12Bingölspor'a çirkin saldırı!
U14 Gelişim Ligi Play-Off'ta Diyar İnter'i 2-1 mağlup ederek tur atlayan 12Bingölspor'un altyapı oyuncuları maç sonrası saldırıya uğradı. Yeşil Beyazlı Kulüp, 10 sporcunun hastanelik olduğunu açıklarken, olayın farklı yansıtılmasına tepki gösterdi.
04.04.2026
02:49
Bingöl`de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl'de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TAKE Projesi kapsamında sebze üreticilerine yönelik yüzde 50 hibeli fide desteği başvurularının 6 Nisan itibarıyla başlayacağını duyurdu.
04.04.2026
02:36
SP Lideri Arıkan Bingöl`den seslendi;
SP Lideri Arıkan Bingöl'den seslendi; 'Erken Seçim Şart'
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Bingöl'de yaptığı açıklamada ekonomik şartlar ve toplumsal kutuplaşmanın yönetilemez noktaya geldiğini savunarak erken seçim çağrısında bulundu.
04.04.2026
02:00
Gençliğin
Gençliğin 'Abisi' Arif Kaya İlçe Müdürü Oldu
Genç ilçesinde uzun yıllar Spor Eğitim Uzmanı olarak görev yapan Arif Kaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü görevine getirildi. Kaya'nın görevlendirmesi spor camiasında memnuniyetle karşılandı.
04.04.2026
01:26
HÜDA PAR`dan İmar Talebine Ret:
HÜDA PAR'dan İmar Talebine Ret: 'Emsal Oluşturur'
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Genç Belediye Meclisi'nde gündeme gelen parsele özel imar talebine iki ayrı toplantıda da ret oyu verdiklerini açıkladı. Talebin ise diğer partilerin oylarıyla kabul edildiği belirtildi.
04.04.2026
01:02
Zikte Sürkap Gelecek Yol Haritasını Belirledi
Zikte Sürkap Gelecek Yol Haritasını Belirledi
Zikte Sürkap Platformu'nun 2025–2026 değerlendirme toplantısında hem geride kalan yılın çalışmaları masaya yatırıldı hem de yeni döneme ilişkin hedefler netleştirildi. Toplantıda özellikle eğitim ve sosyal yardımlaşma faaliyetleri öne çıktı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın