KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Temmuz 2026 Salı
°C

Babalar içeride çeteler şirketleşti

TEMPO dergisi, son sayısında kapsamlı bir "Mafya Dosyası" hazırladı. Usta gazeteci Saygı Öztürk'ün kaleminden, Türk mafyasının geçmişi, şu andaki durumu ve gelecekteki hali derinlemesine incelendi, istihbaratçı ve emniyetçilerin görüşü alındı. Sonuçta, devletin eski tip mafyayı bitirdiği, mafyanın bu yüzden, çağa uyup şekil değiştirdiği ortaya çıktı...

Babalar içeride çeteler şirketleşti
21 AĞUSTOS 2007 SALI 14:02
0
1332
0
AA aa

MAFYA NASIL ÇALIŞIR ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

SON
olarak manken Tuğba Özay'ın ricası üzerine, Yaşar Öz'ün bir adamıyla Özay'ın sevgilisi Akın Büyükoğlu arasında çıkan silahlı çatışma ve Alattin Çakıcı'nın oğlu Ali ve adamlarının Bodrum'da Maki Otel'i basmaları, Türkiye'deki mafya olgusunu yeniden gündeme getirdi. Peki, günümüz Türkiye'sindeki mafya ne durumda? Emniyet, yeni mafyanın ortaya çıkmasına izin vermediğini savunuyor. Peki nasıl? Ankara Kızılay'daki Konur Sokak'taki o binanın, 1981'de kurulan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı (KOM) olduğunu pek kimse bilmez. Üzerinde ne devlet dairesi olduğuna ilişkin bir tabela, ne kapısında silahlı nöbetçileri vardır. Ancak bırakın kapısını, sokaktan geçen herkes güvenlik adına kameraya alınır. Türkiye'de uyuşturucu, silah kaçakçılığı başta olmak üzere, organize suçlarla mücadele için kurulan daireden kimler geldi, kimler geçti... Dündar Kılıç, İdris Özbir, Mehmet Nabi İnceler ve daha niceleri. Mafya tipi organize suçların felsefesi, tehdit-şiddet-yolsuzluk üçlemesiyle tanımlanabilir. Yolsuzluk, tehdit ve şiddet unsurlarının ardından geliyor. Bu üçlemenin biri, diğerini ortadan kaldırmıyor. Aksine, birbirini tamamlıyor. Sınır tanımayan organize suç, devlet mekanizması içindeki kurumlardan doğrudan veya dolaylı bir biçimde destek almaya çalışıyor. Ancak bu çark, bugün büyük ölçüde kırıldı.  

CİNAYET MAFYANIN HAVASI

Birçok operasyonda yer alan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir emniyet yetkilisi, özellikle İstanbul'da yaşanan olayların 'kan davası' değil, 'ekonomik paylaşım kavgası' olduğunu söylüyor: "Haraç alınmak istenen bir mekán düşünün. Bir tarafta haraç isteyen, diğer tarafta haraç vermemek için başka bir grubun korumasına alınanlar var. Ayrıca 'havasını güçlendirmek' için çatışmalara giren, cinayetler işleyenler de var. Cinayetler, onlar için çok şeyi rahatlıkla hallediyor. Tahsilatını kolaylaştırıyor. Çünkü havası artıyor."

MODAYA UY, KLASİK DİNLE

İstatistiklere göre, organize suç örgütleri çoğunlukla turizm ve sanayi bölgelerinin olduğu illerde toplanıyor. Örgütler, mali doyuma ulaştıktan sonra işadamı kimliğine bürünüyor. Gelir seviyesi yüksek, kültürlü birey izlenimi veriyorlar. Hayır kurumlarına ve yardıma muhtaç olan insanlara bağış yapıyorlar. Kirli sakal bırakma veya kravatsız koyu renk takım elbise giyme gibi klasik görünümlerinden uzaklaşıyorlar. Saç-sakal tıraşına dikkat eden, modaya uygun ve marka giyinmeye çalışan, klasik müzik dinleyen ve popüler yerleri tercih eden entelektüel kişi izlenimi veriyorlar. Mafyada hiç değişmeyense, örgüt yönetimindeki kan bağı. Bu bağ, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha sıkı. Örgüt liderini babaları veya ağabeyleri gibi görüyorlar. Maddi çıkar beklemiyorlar. Bu ilişkilerde mutlak itaat şart. İtaatsizliğin cezası aileden dışlanmak. Lider, kadrosunu akrabalarından seçmeye özen gösteriyor. Üst yönetimde hemşerilik bağı önemli olmasına karşın, alt kademelerde bölge ve kan bağı önemini yitiriyor. Sabıkalı, suça meyilli, şiddete yatkın şahıslara yer açılıyor. En büyük erdem sadakat. Suçu üstlenmek, yükselmede önemli bir adım. Cezası kesinleşenlerin, dışarıdaki adam sayısı azalıyor. Adamları kendi adlarına çalışmaya başlıyor. Ancak akrabalık bağları güçlü olanlar cezaevinde de güçlerini koruyor.

VE SONUÇ: MAFYA ÖLMEZ

Türkiye'de, artık eski tip 'mafya babaları' yok. Devlet, bu tür oluşumlara izin vermiyor. Fakat bu, "mafya bitti" anlamına gelmiyor. Yeraltı faaliyetleri şekil ve el değiştiriyor, gayrimeşru çıkar çevreleri daha rasyonel hal alıyor. Ama en azından artık sokaklar eskisi kadar tehlikeli değil.

ESKİLERİN ÇOĞU ÖLDÜ, YENİLER TUTUKLU

SEDAT PEKER Kelebek Operasyonu ile yakalanan Sedat Peker, çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak suçundan 2004'te tutuklandı. Halen Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde TUTUKLU.

ALAATTİN ÇAKICI Fransa'da yakalanan Alaattin Çakıcı, 2004'te Türkiye'ye iade edildi. 41 kişinin ölümünden sorumlu tutuldu. Halen Kocaeli F2 Tipi Cezaevi'nde TUTUKLU.

YAŞAR ÖZ Hakkında, suç örgütü kurmak ve üye olmak suçlamasıyla arama kararı varken, bir villada kumar oynatırken yakalandı. Adı Susurluk davasında da geçmişti. TUTUKLU.

İDRİS ÖZBİR Kürt İdris lakaplı İdris Özbir; örgüt liderliği, zorla para almak ve arazi mafyacılığından suçlandı. Ölümünden birkaç ay önce cezaevinden çıkmıştı. 2002'de kanserden ÖLDÜ.

KÜRŞAT YILMAZ Dört kez tutuklandı, dört kez cezaevinden kaçtı. Nihayet 1999'da Bulgaristan'da yakalanarak Türkiye'ye iade edildi. Halen Tekirdağ F1 Tipi Cezaevi'nde TUTUKLU.

DÜNDAR KILIÇ Çok sayıda yaralama ve cinayet olayına karıştı. Defalarca gözaltına alındı. Hayatı, yeğeni tarafından kitaplaştırıldı. 1999 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu ÖLDÜ.

SEDAT ŞAHİN Sedat Şahin, Kocaeli F Tipi Cezaevi, kardeşi Vedat Şahin ise Tekirdağ F1 Tipi Cezaevi'nde; adam öldürme, yaralama, fidye isteme suçlamalarından TUTUKLU bulunuyor.

EMNİYETÇİLER İKİYE BÖLÜNDÜ

HALUK BAHÇEKAPILI (Eski Kaçakçılık ve Organize Suçlar Dairesi Başkanı): "Organize suç örgütleriyle mücadelede emniyet başarılı. Bu başarıda, polise siyasi baskıda bulunulmaması hayli etkili oluyor. Ayrıca emniyetin elinde önemli teknik imkánlar var."

BÜLENT ORAKOĞLU (Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı): "Mafya faaliyetleri zaten yavaş yavaş gündemden kalkıyor. Klasik mafya konusunda emniyet güçlü. Ama yeni suç türleri; holdingler, ticari şirketler arkasına saklanan, global gelişmeleri de kullanan ciddi suç örgütleri türedi. Tüm dünyada durum böyle."

SAADETTİN TANTAN (Eski İçişleri Bakanı ve Beyoğlu Emniyet Müdürü): "Mafyanın bittiğine inanmıyorum. Türkiye'de, PKK büyük şehirleri tamamen teslim almış vaziyette. Suçla mücadelede, suç oluşmadan önce yasal yetki yok."

KAMİL TECİRLİOĞLU (Eski Kaçakçılık Dairesi Başkanı): "Birisi organize suç çetesi oluşturuyorsa, bunun bir ayağı siyaset, bir ayağı adalet, bir ayağı da güvenliktir. Türkiye'de organize suç örgütlerinin bitirildiğini söyleyemeyiz."

ERGÜN GÖKDENİZ (Eski Emniyet İstihbarat Kurucusu ve emekli vali): "Mafya her gün yeniden doğar. Talep ortadan kalkmadı, aksine arttı. Mafyanın bir ayağı emniyette, diğeri siyasette olmazsa, ölür. Bu nedenle yaşıyor hálá."


HÜRRİYET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.07.2026
22:56
Murat Nehri`nde Büyük Dönüşüm Başlıyor
Murat Nehri'nde Büyük Dönüşüm Başlıyor
Genç Belediyesi, Millet Bahçesi ile Genç Köprüsü arasını kapsayan sahil düzenleme projesinin ilk etabını hayata geçiriyor. Parklar, yürüyüş yolları ve seyir teraslarıyla Murat Nehri kıyısı ilçenin yeni cazibe merkezlerinden biri olacak.
27.07.2026
22:55
Hülakü:
Hülakü: 'Barışı Müzakere ve Mücadeleyle İnşa Edeceğiz'
Genç'te vatandaşlar ve esnafla bir araya gelip talep ve beklentileri dinleyen DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, yürütülen sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kalıcı barışın diyalog, müzakere ve demokratik siyaset zemininde inşa edilebileceğini söyledi.
27.07.2026
22:54
Bingöl Masa Tenisinde Tarih Yazdı: İlk Kez 3. Lig`de!
Bingöl Masa Tenisinde Tarih Yazdı: İlk Kez 3. Lig'de!
Yükselen Gençlik Spor Kulübü Kadın Masa Tenisi Takımı, Trabzon'da düzenlenen Terfi Ligi müsabakalarında gösterdiği başarıyla Bingöl spor tarihinde bir ilke imza atarak Türkiye Masa Tenisi 3. Ligi'ne yükseldi. Tamamı Bingöl'de yetişen genç sporculardan oluşan takım, profesyonel liglerde mücadele etme hakkı kazandı.
27.07.2026
22:53
Uzmanından uyarı! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Uzmanından uyarı! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanserinde erken teşhisin tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Bingöl Devlet Hastanesi Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Yusuf Dener, özellikle 40 yaşından itibaren düzenli mamografi taramasının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
27.07.2026
18:10
Zilan Tepesi`nde Gün Doğumu Coşkusu
Zilan Tepesi'nde Gün Doğumu Coşkusu
Doğaseverler, Terörsüz Türkiye süreciyle yeniden canlanan yaylalarda buluştu. TAVZ-DER tarafından düzenlenen organizasyon kapsamında Zilan Tepesi'nde kamp kuran katılımcılar, gece yürüyüşünün ardından güneşin doğuşunu zirveden izledi.
27.07.2026
14:21
Hatısaru;
Hatısaru; 'Verimli Tarım Arazileri Korunmalı'
Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, Solhan'ın Yenibaşak Köyü Barbara Mezrası'nda planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine ilişkin vatandaşların endişelerini yerinde dinlediklerini belirterek, verimli tarım arazilerinin enerji yatırımlarına açılmaması gerektiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın