KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Mayıs 2025 Salı
°C

Bağ-kur'luya emeklilik müjdesi!

Daha önce borcu bulunduğu için günleri silinen Bağ-Kur’lular bu primlerini yeniden canlandırarak emeklilik imkânı yakalayabiliyor. Silinen günlerin tamamı yeniden kullanılabiliyor.

Bağ-kur`luya emeklilik müjdesi!
22 MAYIS 2017 PAZARTESİ 08:00
0
1923
0
AA aa

Milyonlarca vatandaş önceki gün Meclis'ten geçen yeniden yapılandırma yasası ile rahat nefes alacak. Yasa prim borcu olanları da vergi borcu olanları da kapsıyor. Daha önce çeşitli tarihlerde çıkarılan yasalarla Bağ-Kurlular'ın birikmiş prim borçları silinmiş, dolayısıyla hizmet süreleri de dondurulmuştu. Yani emeklilik hesabında kullanılamayacak duruma gelmişti. Son olarak 2015'te çıkarılan torba kanun ile Bağ-Kur prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu.

TALEP ETMEK GEREKİYOR

Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre bu borçlardan kurtulan vatandaşlar çalışmaya ve prim ödemeye devam ettiler. Biriken primlerini ise şimdi emeklilik hesabında kullanabiliyorlar. Ancak eğer eksik primleri varsa onlar için bir fırsat var. Daha önce silinen ve dondurulan hizmet günlerini yeniden canlandırarak (ihya) emeklilik hesabına katabiliyorlar. Böylece ödedikleri süre kadar beklemeden emekli olabiliyorlar. Bu işlem için hak sahiplerinin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor. Bu başvuru sonrasında borç tutarı hesaplanıp tebliğ ediliyor. Ödemeyi 3 ay içinde yapmak zorundasınız. Bu süre içinde borcun tamamını ödediğinizde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor. Yani emeklilik hesabınızda prim günlerinize ekleniyor. Burada dikkat edilmesi gereken konu durdurulan sürenin tamamının ödenme zorunluluğunun olması. Yani daha az süreye ihtiyacınız olsa da ihyada sürenin tamamını ödüyorsunuz.

Eğer 3 ay içinde ödeme yapmazsanız ihya talebiniz iptal oluyor. Tabi çıkartılan borç da ortadan kalkıyor. Ancak daha yeniden ihya talebinde bulunma ve o tarihteki ücretler üzerinden ödeme hakkınız var.

NASIL HESAPLANIR?

Hesaplama başvurduğunuz tarihteki asgari prime esas kazanç üzerinden yapılıyor. Dondurduğunuz süreyi günlük prim miktarı ile çarpıp bunun yüzde 34.5'lik kısmını ödüyorsunuz. Örneğin, Bağ-Kur'lu esnaf Ali Bey'in 18 ay dondurulmuş süresi bulunuyor. Bu yıl müracaat ettiğinde hesaplamada kullanılacak asgari ücret 1.777.50 TL olacaktır. Buna göre Ali Bey'in 18 ay için ödeyeceği tutar şöyle hesaplanacaktır: 18 X 1.777.5 X % 34.5 = 11.038 TL

Ali Bey'in tarım Bağ-Kur'lu olması durumunda ise ödeyeceği miktar biraz daha az olacak. Bu yıl için hesaplama 24 günden yapılacak. Burada ise hesaplama şöyle şu şekilde oluyor: 18 X 1.777,5 X % 34.5 X 24/30 = 8.830 TL.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.05.2025
16:11
Bingöl`de üç ilçede FTR poliklinikleri açıldı
Bingöl'de üç ilçede FTR poliklinikleri açıldı
Yeni açılan poliklinikler; kas-iskelet sistemi hastalıkları, bel ve boyun fıtıkları, romatizmal rahatsızlıklar, felç sonrası hareket kayıpları, ortopedik ameliyatlar sonrası rehabilitasyon süreçleri ve spor yaralanmaları gibi çok sayıda fiziksel sorunun tanı ve tedavisinde önemli bir rol üstlenecek.
13.05.2025
15:50
Bingöl`de oto hırsızları yakalandı!
Bingöl'de oto hırsızları yakalandı!
Yakalanan 6 şüpheliden 2'si tutuklandı. Ayrıca ehliyetsiz araç kullanılması ile ilgili şüpheli şahıslara toplam 56 Bin TL idari para cezası uygulandı.
13.05.2025
14:38
Bingöl`de kamyonet takla attı: 1 yaralı
Bingöl'de kamyonet takla attı: 1 yaralı
Bingöl'de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği kamyonet refüje çıkıp takla attı. Kazada 1 kişi yaralandı.
13.05.2025
14:37
Hakkında hapis cezası vardı! Polis yakaladı
Hakkında hapis cezası vardı! Polis yakaladı
Bingöl'de hakkında 6 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs polis ekiplerince yakalandı.
13.05.2025
14:36
MEB Daire Başkanları Bingöl`de…
MEB Daire Başkanları Bingöl'de…
Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Bingöl'de temaslarda bulundu. Toplantıların ve ziyaretlerin, halk eğitimi faaliyetlerinin niteliğini artırmaya, yereldeki uygulamaların güçlendirilmesine ve eğitim politikalarının daha etkin uygulanmasına katkı sağlamasının hedeflendiği kaydedildi.
13.05.2025
00:33
Ankara BİNYAR`da seçim! Zazaoğlu güven tazeledi
Ankara BİNYAR'da seçim! Zazaoğlu güven tazeledi
Dernek faaliyetlerinin yalnızca yönetim kurulu üyeleriyle sınırlı olmadığını belirterek tüm Bingöllülerin desteğine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Başkan Yakup Zazaoğlu: 'Bu dernek hepimizin. Tüm hemşerilerimiz derneğimizin doğal üyesidir. Yeni dönemde projelerimizi daha da çeşitlendirecek, Bingöl kültürünü ve dayanışmasını Ankara'da daha görünür hale getireceğiz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın