Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü öğrencileri, yaptıkları basın açıklamasıyla Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer'i protesto ettiler.
Bingöl Üniversitesi kampusunda yapılan basın açıklamasını Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Öğrenci Temsilcisi Harun Bürkük okudu.
Dilleri korumanın insanoğlunun temel vazifesi olduğunu belirten Öğrenci Temsilcisi Bürkük: “Allah yeri ve göğü yarattı. Dillerinizdeki ve renklerinizdeki farklılık Allah'ın ayetlerindendir. Ayeti kerimesinde beyan edildiği gibi; Yeryüzündeki bütün diller yüce Mevla tarafından insanoğlu doğarken dimağına işlenmiş canlı birer varlık iken bu dilleri korumak, muhafaza etmek ve geliştirmek de insanoğlunun temel vazifesidir. Milli Eğitim Bakanlığının 2012-2013 Eğitim Öğretim yılında Yaşayan Diller adı altında seçmeli Kürtçe ve Zazaca dil derslerini okul müfredatlarına koymalarını memnuniyetle karşılamakla birlikte bu konudaki adımların devamını bekliyoruz. Bingöl Üniversitesi yaşayan Diller Enstitüsünde bu sene açılan programlarda 50 Zaza Dili ve Edebiyatı, 50 Kürt Dili ve Edebiyatı olmak üzere toplam 100 öğrenci Tezsiz Yüksek Lisans programlarına alındı. Ayrıca Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 250, Muş Alparslan Üniversitesi'nde 50 öğrenci eğitim görmektedir. Kamuoyunda, gazetelerde, internet ve haber ajanslarında Milli Eğitim Bakanının Zazaca ve Kürtçe öğretmen adaylarıyla ilgili verdiği demeçlerde yetiştirilen yüksek lisans öğrencilerinin program bitiminden sonra merkezden yani bakanlıktan atama yapılacağıyla ilgili ifadeleri mevcuttur. Bingöl Üniversitesinde Kürtçe ve Zazaca öğretmenlerinin atamalarıyla ilgili sorulara cevap veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer; Kürtçe ve Zazacanın tanımlanmış bir ders olmadığını, bu bölümden yüksek lisans yapanların evvela kendi bölümlerinde atanmaları gerektiğini daha sonra ihtiyaç halinde bu öğretmenlerin Kürtçe ve Zazaca derslerine ek ders karşılığında girebileceğini söyledi. Dolayısıyla seçmeli Kürtçe ve Zazaca dersi için yetiştirilen Kürtçe ve Zazaca öğretmelerine atanmamaları halinde ihtiyaç yoktur” dedi.
“KÜRTÇE VE ZAZACA ÖĞRETMENİ OLAMAYACAĞI AŞİKÂRDIR”
22 bin kişinin Zazaca ve Kürtçe derslerini seçtiğine dikkat çeken Bürkük: “Bu yıl Zazaca ve Kürtçe öğretmenleri olmadığı halde ve sadece 5. Sınıflarda olmasına rağmen 22000 kişi bu dersleri seçmiştir. Öğretmenlerin atamalarının yapılması halinde bu sayının artacağından hiç şüphemiz yoktur. Bu durumda medyaya yansıyan şekliyle Kürtçe ve Zazaca öğretmen alınacak ve Bakanın ilk etapta söylediği Kürtçe ve Zazaca öğretmenlerinin atamalarını 2013-2014 eğitim yılında merkezden yapacağız haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Bunun üzerine Kürtçe ve Zazaca öğretmenleri bu durumu protesto etmek için yetkililerden bir açıklama gelmeyene kadar derslere girmeme kararı aldı. Bu konuda Sayın Başbakanımızın bizzat konuyla ilgilenmesini Zazaca ve Kürtçe öğretmenliği alan kodlarının atamalarda yer almasını ve bu sorunumuzun kısa sürede çözülmesini istiyoruz. Bu mağduriyetimizin giderilmesini ve kendi dillerimizin hiçbir şekilde geleceğimiz üzerinden siyasi propaganda malzemesi haline gelmesini istemiyoruz. Türkçe bilen her öğretmenin Türkçe öğretmeni olamayacağı gibi Zazaca veya Kürtçe bilen her öğretmenin de Kürtçe ve Zazaca öğretmeni olamayacağı aşikârdır. Dolayısıyla alanında uzman olarak yetişmiş kişilerin bu derslere girmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.