KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2026 Perşembe
°C

Bakan Dönmez'den Aydemir'e yanıt

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir'in Karlıova Soğukpınar Köyünde kurulan rüzgâr gülleri ile ilgili önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi projesinde gerekli izinlerin alınarak çalışmaların yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez`den Aydemir`e yanıt
09 EKİM 2022 PAZAR 15:53
0
4618
0
AA aa

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyünde kurulan rüzgâr güllerinin meraları olumsuz etkilediğini belirterek konuyu meclise taşımıştı.

Aydemir, soru önergesinde, “Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyü sınırlarında yer alan bölgelerde başlatılan rüzgâr gülü çalışmalarından dolayı köy halkı tedirgin ve rahatsız. Yaklaşık üç yıl önce başlatılan çalışmaların devam ettiğini aktaran halkımız, bu durumun doğanın dengesini ve görüntüsünü fazlasıyla bozduğunu yapılan tüm çağrı ve girişimlere rağmen durdurulmadığını ifade etmişlerdir. Yine rüzgar gülleri için yapılan yolların meraları etkilediği, hayvancılıkla uğraşan köy halkını bu anlamda da tedirgin ettiği dile getirilmiştir. Ayrıca, bozuk olan mera ve yollardan direklerin taşımadığı, kullanıma elverişli, şahsi arazilerden bilinçli olarak götürüldüğü iddia edilmektedir. İşaretlenen direk yerlerinin yaşam alanlarına çok yakın olduğu gözlemlenmiş olup konunun tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Meraların kullanımı ve aidiyeti konusunda, azınlık olan Alevi yurttaşların yaşadıkları sıkıntılar mahkemelere taşınmışken, köy sınırlarından yüksek gerilim hattının da geçmesi yaşam alanlarına direkt müdahale olarak görülmektedir.

Bu bağlamda;

-Köy sınırlarına yapılan rüzgar güllerinin bıraktıkları hasarlar ile ilgili bir açıklama yapacak mısınız?

-Soğukpınar Köyü Halkının taleplerini dikkate alıp rüzgar güllerinin kurulduğu alanlara müdahale edecek misiniz?

-Bozuk meralar yerine, şahsi arazilerden malzeme taşındığı iddiası doğru mudur? Doğru ise burada amaçlanan konu nedir? Meraların gördüğü zararı, mağduriyeti karşılayacak mısınız?

- Soğukpınar Köyünde yaşayan Alevi yurttaşların, mahkemeye taşınan mera sıkıntıları ile ilgili bir çalışmanız olacak mı?” ifadelerine yer vermişti.

BAKAN DÖNMEZ'İN CEVABI

Önergeye cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi projesinde gerekli izinlerin alınarak çalışmaların yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez, “Önergeye konu Bingöl-Karlıova ilçesindeki RES projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ön lisans verilmiş olup, ön lisans sürecinde ilgili şirket tarafından alınması gereken Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin 17'nci maddesinin birinci fıkrasındaki izinlerin alındığı tespit edilmiştir. Ön lisans yükümlülüklerinin tamamlanması üzerine 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği uyarınca şirkete üretim lisansı verilmiş ve RES projesinin kısmi geçici kabulü yapılarak 3,5 MWe gücündeki bir adet ünitesi işletmeye alınmıştır. Mera vasıf değişikliğine ilişkin detaylar çerçevesinde ise ilgili şirketin yine Yönetmeliğin 17'nci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki kamulaştırma işlemlerine dair yükümlülüklere uygun olarak işlemlerini yürüttüğü, bununla birlikte söz konusu tesisin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) kapsamında ilgili kararın alınması ve ilgili kurum/kuruluşların görüşleri ile onaylanan imar planları doğrultusunda kurulup işletildiği tespit edilmiştir” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2026
19:10
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde, ruhsatsız tabanca ve hassas terazi ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
07.05.2026
18:41
Süresiz nafaka sona erdirilecek
Süresiz nafaka sona erdirilecek
12. Yargı Paketi'nde, yargılama süreleri ve hobi bahçeleri davalarına yönelik pakette düzenlemeler yer alacak. Paket kapsamında kamuoyunda da tartışma konusu olan süresiz nafaka sona erdirilecek.
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
07.05.2026
12:07
TFF`den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
TFF'den Kurtalanspor–Şırnak Petrolspor Maçı İçin Soruşturma Kararı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, Bölgesel Amatör Lig 1. Grup takımlarından Kurtalanspor ile Şırnak Petrolspor'u TFF Etik Kurulu'na sevk etti.
07.05.2026
11:18
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede
Dijital dolandırıcılıkla mücadelede 'merkezi takip ve anlık bloke' dönemi
Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, artan dijital suçlarla mücadele kapsamında 'Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi'ni hayata geçiriyor. Bankalar, GSM şirketleri ve kolluk kuvvetlerinin entegre çalışacağı yeni sistemle, şüpheli finansal hareketler anlık olarak izlenecek ve riskli görülen IBAN'lar saniyeler içinde bloke edilebilecek.
07.05.2026
10:56
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü Anneye Aynı Anda Sezaryen ve Beyin Ameliyatı
Bingöllü 35 yaşındaki Bircan Kolak, ani görme kaybı şikâyetiyle başvurduğu Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aynı seansta gerçekleştirilen sezaryen ve beyin ameliyatıyla yeniden sağlığına kavuştu. Doktorlar, hem anne hem bebeğin hayati tehlikeyi atlattığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın