KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ocak 2026 Çarşamba
°C

Bakan Dönmez'den Aydemir'e yanıt

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir'in Karlıova Soğukpınar Köyünde kurulan rüzgâr gülleri ile ilgili önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi projesinde gerekli izinlerin alınarak çalışmaların yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez`den Aydemir`e yanıt
09 EKİM 2022 PAZAR 15:53
0
4438
0
AA aa

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyünde kurulan rüzgâr güllerinin meraları olumsuz etkilediğini belirterek konuyu meclise taşımıştı.

Aydemir, soru önergesinde, “Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyü sınırlarında yer alan bölgelerde başlatılan rüzgâr gülü çalışmalarından dolayı köy halkı tedirgin ve rahatsız. Yaklaşık üç yıl önce başlatılan çalışmaların devam ettiğini aktaran halkımız, bu durumun doğanın dengesini ve görüntüsünü fazlasıyla bozduğunu yapılan tüm çağrı ve girişimlere rağmen durdurulmadığını ifade etmişlerdir. Yine rüzgar gülleri için yapılan yolların meraları etkilediği, hayvancılıkla uğraşan köy halkını bu anlamda da tedirgin ettiği dile getirilmiştir. Ayrıca, bozuk olan mera ve yollardan direklerin taşımadığı, kullanıma elverişli, şahsi arazilerden bilinçli olarak götürüldüğü iddia edilmektedir. İşaretlenen direk yerlerinin yaşam alanlarına çok yakın olduğu gözlemlenmiş olup konunun tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Meraların kullanımı ve aidiyeti konusunda, azınlık olan Alevi yurttaşların yaşadıkları sıkıntılar mahkemelere taşınmışken, köy sınırlarından yüksek gerilim hattının da geçmesi yaşam alanlarına direkt müdahale olarak görülmektedir.

Bu bağlamda;

-Köy sınırlarına yapılan rüzgar güllerinin bıraktıkları hasarlar ile ilgili bir açıklama yapacak mısınız?

-Soğukpınar Köyü Halkının taleplerini dikkate alıp rüzgar güllerinin kurulduğu alanlara müdahale edecek misiniz?

-Bozuk meralar yerine, şahsi arazilerden malzeme taşındığı iddiası doğru mudur? Doğru ise burada amaçlanan konu nedir? Meraların gördüğü zararı, mağduriyeti karşılayacak mısınız?

- Soğukpınar Köyünde yaşayan Alevi yurttaşların, mahkemeye taşınan mera sıkıntıları ile ilgili bir çalışmanız olacak mı?” ifadelerine yer vermişti.

BAKAN DÖNMEZ'İN CEVABI

Önergeye cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi projesinde gerekli izinlerin alınarak çalışmaların yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez, “Önergeye konu Bingöl-Karlıova ilçesindeki RES projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ön lisans verilmiş olup, ön lisans sürecinde ilgili şirket tarafından alınması gereken Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin 17'nci maddesinin birinci fıkrasındaki izinlerin alındığı tespit edilmiştir. Ön lisans yükümlülüklerinin tamamlanması üzerine 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği uyarınca şirkete üretim lisansı verilmiş ve RES projesinin kısmi geçici kabulü yapılarak 3,5 MWe gücündeki bir adet ünitesi işletmeye alınmıştır. Mera vasıf değişikliğine ilişkin detaylar çerçevesinde ise ilgili şirketin yine Yönetmeliğin 17'nci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki kamulaştırma işlemlerine dair yükümlülüklere uygun olarak işlemlerini yürüttüğü, bununla birlikte söz konusu tesisin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) kapsamında ilgili kararın alınması ve ilgili kurum/kuruluşların görüşleri ile onaylanan imar planları doğrultusunda kurulup işletildiği tespit edilmiştir” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.01.2026
10:59
Kuyumculardan Nakitle Altın Alma Dönemi Bitiyor
Kuyumculardan Nakitle Altın Alma Dönemi Bitiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ile mücadelede altın satışlarına yeni kurallar getiriyor. Altın alım-satımlarında uygulanacak kurallarla takip daha sağlıklı hale gelecek. Sistemle birlikte hem kayıt dışı işlemlerin önlenmesi hem de sahte altınla mücadele hedefleniyor. Ödemeler yalnızca kredi kartı ve IBAN ile gerçekleştirilecek.
07.01.2026
10:17
12Bingölspor ikinci yarıya hazır! Hedef şampiyonluk
12Bingölspor ikinci yarıya hazır! Hedef şampiyonluk
3. Lig 2. Grup'ta ilk yarıyı 10 puan farkla lider tamamlayan 12 Bingölspor, transferlerle güçlenen kadrosu, verimli geçen kamp süreci ve Tahkim'den çıkan sevindirici kararların ardından ikinci yarıya Karaköprü deplasmanında 'devam' demeye hazırlanıyor.
07.01.2026
09:21
Bireysel emeklilikte yeni dönem
Bireysel emeklilikte yeni dönem
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde katılımcılara sağlanan yüzde 30'luk devlet katkısının yüzde 20'ye düşürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete'de yayımlandı.
07.01.2026
08:59
Bingöl Valisi Değişti. Usta Yalova`ya, Çelik Bingöl`e atandı
Bingöl Valisi Değişti. Usta Yalova'ya, Çelik Bingöl'e atandı
Valiler Kararnamesi açıklandı. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Yalova'nın yeni valisi oldu. Niğde Valisi Cahit Çelik ise Bingöl Valisi olarak atandı. 2006-2008 yılları arasında Genç Kaymakamlığı görevinde bulunan Çelik, Bingöl'ü yakından tanıyan bir isim…
06.01.2026
16:44
'Deyirê Zazakî Avni Polat' her hafta TRT Kurdi ekranlarında
TRT Kurdi ekranlarında Zazaca kültür ve sanat dünyasına katkı sunmayı amaçlayan yeni program 'Deyirê Zazakî Avni Polat' yayına başladı. Program, her Çarşamba saat 22.00'de izleyicilerle buluşuyor.
06.01.2026
16:13
Zam Oranları Hayal Kırıklığı Yarattı
Zam Oranları Hayal Kırıklığı Yarattı
Şehit Gazi Sendikası Bingöl İl Başkanı Kebude: 'Açıklanan rakamlar hayatın gerçeğiyle örtüşmüyor'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın