KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ocak 2026 Perşembe
°C

Bakan Dönmez'den Aydemir'e yanıt

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir'in Karlıova Soğukpınar Köyünde kurulan rüzgâr gülleri ile ilgili önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi projesinde gerekli izinlerin alınarak çalışmaların yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez`den Aydemir`e yanıt
09 EKİM 2022 PAZAR 15:53
0
4453
0
AA aa

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyünde kurulan rüzgâr güllerinin meraları olumsuz etkilediğini belirterek konuyu meclise taşımıştı.

Aydemir, soru önergesinde, “Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyü sınırlarında yer alan bölgelerde başlatılan rüzgâr gülü çalışmalarından dolayı köy halkı tedirgin ve rahatsız. Yaklaşık üç yıl önce başlatılan çalışmaların devam ettiğini aktaran halkımız, bu durumun doğanın dengesini ve görüntüsünü fazlasıyla bozduğunu yapılan tüm çağrı ve girişimlere rağmen durdurulmadığını ifade etmişlerdir. Yine rüzgar gülleri için yapılan yolların meraları etkilediği, hayvancılıkla uğraşan köy halkını bu anlamda da tedirgin ettiği dile getirilmiştir. Ayrıca, bozuk olan mera ve yollardan direklerin taşımadığı, kullanıma elverişli, şahsi arazilerden bilinçli olarak götürüldüğü iddia edilmektedir. İşaretlenen direk yerlerinin yaşam alanlarına çok yakın olduğu gözlemlenmiş olup konunun tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Meraların kullanımı ve aidiyeti konusunda, azınlık olan Alevi yurttaşların yaşadıkları sıkıntılar mahkemelere taşınmışken, köy sınırlarından yüksek gerilim hattının da geçmesi yaşam alanlarına direkt müdahale olarak görülmektedir.

Bu bağlamda;

-Köy sınırlarına yapılan rüzgar güllerinin bıraktıkları hasarlar ile ilgili bir açıklama yapacak mısınız?

-Soğukpınar Köyü Halkının taleplerini dikkate alıp rüzgar güllerinin kurulduğu alanlara müdahale edecek misiniz?

-Bozuk meralar yerine, şahsi arazilerden malzeme taşındığı iddiası doğru mudur? Doğru ise burada amaçlanan konu nedir? Meraların gördüğü zararı, mağduriyeti karşılayacak mısınız?

- Soğukpınar Köyünde yaşayan Alevi yurttaşların, mahkemeye taşınan mera sıkıntıları ile ilgili bir çalışmanız olacak mı?” ifadelerine yer vermişti.

BAKAN DÖNMEZ'İN CEVABI

Önergeye cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi projesinde gerekli izinlerin alınarak çalışmaların yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez, “Önergeye konu Bingöl-Karlıova ilçesindeki RES projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ön lisans verilmiş olup, ön lisans sürecinde ilgili şirket tarafından alınması gereken Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin 17'nci maddesinin birinci fıkrasındaki izinlerin alındığı tespit edilmiştir. Ön lisans yükümlülüklerinin tamamlanması üzerine 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği uyarınca şirkete üretim lisansı verilmiş ve RES projesinin kısmi geçici kabulü yapılarak 3,5 MWe gücündeki bir adet ünitesi işletmeye alınmıştır. Mera vasıf değişikliğine ilişkin detaylar çerçevesinde ise ilgili şirketin yine Yönetmeliğin 17'nci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki kamulaştırma işlemlerine dair yükümlülüklere uygun olarak işlemlerini yürüttüğü, bununla birlikte söz konusu tesisin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) kapsamında ilgili kararın alınması ve ilgili kurum/kuruluşların görüşleri ile onaylanan imar planları doğrultusunda kurulup işletildiği tespit edilmiştir” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.01.2026
19:18
Başkan Alpay Görevine Başladı
Başkan Alpay Görevine Başladı
'Bu güveni boşa çıkarmamak için gece gündüz çalışacağız' diyen Alpay; 'Esnafın kapısını sadece seçimde değil, her zaman çalacağız' dedi.
14.01.2026
19:02
Bingöl`de Kamu-Sen`den ‘Ek Zam ve Refah Payı` Çağrısı
Bingöl'de Kamu-Sen'den 'Ek Zam ve Refah Payı' Çağrısı
Türkiye Kamu-Sen Bingöl Teşkilatı, memur ve emeklilerin enflasyon karşısında eriyen maaşlarına dikkat çekerek ek zam ve refah payı talep etti. 'Enflasyon kadar zam istemiyoruz' diyen sendika, mevcut maaşların insanca yaşam koşullarını karşılamadığını vurguladı.
14.01.2026
15:20
Bingöl`de Asayiş Suçlarında Düşüş Yaşandı
Bingöl'de Asayiş Suçlarında Düşüş Yaşandı
Vali Ahmet Hamdi Usta, 2025 yılı verilerini açıklayarak birçok suç türünde azalış olduğunu bildirdi. Usta'nın açıklamasının sonundaki veda konuşmasında ise duyulu anlar yaşandı.
14.01.2026
15:05
KOSGEB Bingöl`den 92 İşletmeye 107 Milyon TL Destek
KOSGEB Bingöl'den 92 İşletmeye 107 Milyon TL Destek
KOSGEB Bingöl Müdürlüğü, 2025 yılında girişimcilikten yeşil sanayiye kadar birçok alanda destek verildiğini açıkladı.
14.01.2026
14:51
Bingöl`de Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Kursu Açılıyor
Bingöl'de Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Kursu Açılıyor
Başvuru koşullarını paylaşan Bingöl Halk Eğitimi Merkezi, başvuruların 15 Ocak 2026'da sona ereceğini duyurdu.
14.01.2026
14:42
Kredi Kartlarında Temassız İşlem Limiti Güncellendi
Kredi Kartlarında Temassız İşlem Limiti Güncellendi
Temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti yükseltildi. BDDK'nın bankalara ilettiği yeni düzenlemeyle, kredi ve banka kartlarında şifre girilmeden yapılabilecek temassız harcamaların üst sınırı 2 bin 500 TL olarak belirlendi. 15 Ocak 2026'dan itibaren geçerli olacak uygulama sayesinde tüketiciler, POS cihazlarında tek dokunuşla daha yüksek tutarlı alışveriş yapabilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın