KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Aralık 2025 Cumartesi
°C

Bakan Dönmez'den Aydemir'e yanıt

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir'in Karlıova Soğukpınar Köyünde kurulan rüzgâr gülleri ile ilgili önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi projesinde gerekli izinlerin alınarak çalışmaların yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez`den Aydemir`e yanıt
09 EKİM 2022 PAZAR 15:53
0
4404
0
AA aa

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyünde kurulan rüzgâr güllerinin meraları olumsuz etkilediğini belirterek konuyu meclise taşımıştı.

Aydemir, soru önergesinde, “Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyü sınırlarında yer alan bölgelerde başlatılan rüzgâr gülü çalışmalarından dolayı köy halkı tedirgin ve rahatsız. Yaklaşık üç yıl önce başlatılan çalışmaların devam ettiğini aktaran halkımız, bu durumun doğanın dengesini ve görüntüsünü fazlasıyla bozduğunu yapılan tüm çağrı ve girişimlere rağmen durdurulmadığını ifade etmişlerdir. Yine rüzgar gülleri için yapılan yolların meraları etkilediği, hayvancılıkla uğraşan köy halkını bu anlamda da tedirgin ettiği dile getirilmiştir. Ayrıca, bozuk olan mera ve yollardan direklerin taşımadığı, kullanıma elverişli, şahsi arazilerden bilinçli olarak götürüldüğü iddia edilmektedir. İşaretlenen direk yerlerinin yaşam alanlarına çok yakın olduğu gözlemlenmiş olup konunun tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Meraların kullanımı ve aidiyeti konusunda, azınlık olan Alevi yurttaşların yaşadıkları sıkıntılar mahkemelere taşınmışken, köy sınırlarından yüksek gerilim hattının da geçmesi yaşam alanlarına direkt müdahale olarak görülmektedir.

Bu bağlamda;

-Köy sınırlarına yapılan rüzgar güllerinin bıraktıkları hasarlar ile ilgili bir açıklama yapacak mısınız?

-Soğukpınar Köyü Halkının taleplerini dikkate alıp rüzgar güllerinin kurulduğu alanlara müdahale edecek misiniz?

-Bozuk meralar yerine, şahsi arazilerden malzeme taşındığı iddiası doğru mudur? Doğru ise burada amaçlanan konu nedir? Meraların gördüğü zararı, mağduriyeti karşılayacak mısınız?

- Soğukpınar Köyünde yaşayan Alevi yurttaşların, mahkemeye taşınan mera sıkıntıları ile ilgili bir çalışmanız olacak mı?” ifadelerine yer vermişti.

BAKAN DÖNMEZ'İN CEVABI

Önergeye cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi projesinde gerekli izinlerin alınarak çalışmaların yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez, “Önergeye konu Bingöl-Karlıova ilçesindeki RES projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ön lisans verilmiş olup, ön lisans sürecinde ilgili şirket tarafından alınması gereken Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin 17'nci maddesinin birinci fıkrasındaki izinlerin alındığı tespit edilmiştir. Ön lisans yükümlülüklerinin tamamlanması üzerine 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği uyarınca şirkete üretim lisansı verilmiş ve RES projesinin kısmi geçici kabulü yapılarak 3,5 MWe gücündeki bir adet ünitesi işletmeye alınmıştır. Mera vasıf değişikliğine ilişkin detaylar çerçevesinde ise ilgili şirketin yine Yönetmeliğin 17'nci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki kamulaştırma işlemlerine dair yükümlülüklere uygun olarak işlemlerini yürüttüğü, bununla birlikte söz konusu tesisin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) kapsamında ilgili kararın alınması ve ilgili kurum/kuruluşların görüşleri ile onaylanan imar planları doğrultusunda kurulup işletildiği tespit edilmiştir” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.12.2025
05:48
İstanbul`da `Bingöl` rüzgârı başladı
İstanbul'da 'Bingöl' rüzgârı başladı
İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde başlayan ve resmi açılışı Cuma günü (bugün) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katımıyla yapılacak 'Bingöl Tanıtım Günleri', tüm sahip olduğu değerleriyle ziyaretçilerine tanıtılacak.
12.12.2025
05:46
Rektör Çelik, TGRT ekranlarından seslendi
Rektör Çelik, TGRT ekranlarından seslendi
TGRT Haber canlı yayınında Bingöl Üniversitesi'nin yeni nesil vizyonunu anlatan ve uluslararası arenada güçlü bir aktör olma hedefini paylaşan Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, İstanbul'daki Bingöl Tanıtım Günleri'ne tüm halkı davet etti.
12.12.2025
05:44
Hülakü, Bakan Memişoğlu`ndan yanıt istedi
Hülakü, Bakan Memişoğlu'ndan yanıt istedi
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl Devlet Hastanesi'nde hasta bir bebeğe konulan teşhis ve uygulanan tedaviye ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
12.12.2025
05:42
'Kadraj: Bingöl' Fotoğraf Yarışması Başladı
Bingöl Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından organize edilen ve Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu sponsorluğunda hayata geçirilen 'Kadraj: Bingöl' Fotoğraf Yarışması, gençleri Bingöl'ün doğal ve kültürel güzelliklerini kendi bakış açılarıyla yeniden keşfetmeye davet ediyor.
12.12.2025
05:40
Bingöl`ün Vergi Yargısı Değişiyor
Bingöl'ün Vergi Yargısı Değişiyor
Coğrafi yakınlık ve iş yükü kriterleri doğrultusunda Bingöl'ün vergi davalarının adresi değişti. HSK'nın yeni düzenlemesiyle Bingöl, Erzurum Vergi Mahkemesi'nin görev alanından çıkarılarak Diyarbakır yargı çevresine dahil edildi. Düzenleme 2 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.
12.12.2025
05:39
Yedisu fayında
Yedisu fayında 'biriken enerji' uyarısı: 6 il etkilenebilir
Geçtiğimiz günlerde Tunceli'nin Pülümür ilçesinde meydana gelen 4,2'lik depremle ilgili Doç. Dr. Alper Polat, depremin Yedisu fayına oldukça yakın bir bölgede yaşandığına ve büyük risk oluştuğuna dikkat çekerek, 'Bu fay kırıldığı takdirde yaklaşık 6 ilimizin ciddi şekilde etkileneceğini düşünüyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın