KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Mart 2026 Salı
°C

Bakan Koca açıkladı: Yüzde 1'in altında

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki kızamık vaka sayısının, Avrupa'ya oranla yüzde 1'in altında olduğunu açıkladı.

Bakan Koca açıkladı: Yüzde 1`in altında
21 ŞUBAT 2019 PERŞEMBE 05:28
0
5903
0
AA aa

Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde düzenlenen İl Sağlık Müdürleri Değerlendirme Toplantısının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kızamık vakalarında artış olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine Koca, dünya genelinde kızamık vakalarında artışların görüldüğünü belirterek, "Özellikle bu yıl Avrupa'da, Kuzey Amerika'da ve Asya'da bu artışları daha yoğun olarak gördük. Bölgemizde bu salgının varlığı sebebiyle yakından takip ediyoruz." dedi.

Avrupa bölgesinde geçen yıl toplam kızamık vaka sayısının 82 bin 562 olduğunu bildiren Koca, "Avrupa bölgesinde bir önceki yıla göre 15 kat, 2017'ye göre de üç kat artıştan bahsediyoruz. Buna rağmen ülkemizde bu oranda bir artış söz konusu olmadı. Türkiye'deki vaka sayısı, Avrupa'ya oranla yüzde 1'in altına olan bir artıştan bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

"KIZAMIKTAN KORUNMANIN YOLU AŞI"

Bakan Koca, Türkiye'ye komşu olan Romanya, Ukrayna, Gürcistan ve Yunanistan'da kızamık vakalarının çok artış gösterdiğine işaret ederek, söyle devam etti:

"Gürcistan'a geçen hafta 100 bin kızamık, kızamıkçık, kaba kulak aşısını biz kendilerine göndererek temin ettik. Ülkemiz doğu ile batı arasında geçiş noktasında. Buna rağmen kızamık, etrafımızda ve Avrupa'da bu yaygınlığa rağmen kızamık vaka sayısı daha az oranda oldu. Ciddi bir etkilenmemiz söz konusu olmadı. Japonya'nın kızamık vaka sayısı sıfırdı. 2019 başından bu yana 50 günden bu yana görülen vaka sayısı 172. Bizde sayılar, bu oranlarda asla değil. Bizim kızamıkla ilgili koruyucu hekimlik uygulamaları ve aşılama oranımızda 2016'de yüzde 97, 2017'de yüzde 96, 2918'de ise yüzde 96 oranında aşılama yapıldı. Bu anlamda bir sorunumuz yok. Bebeklik ve ilkokul çağında aşılama yapılır. Kızamıktan korunmanın yönteminin de aşı olduğunu biliyoruz. Aşılarını yaptırmamış olan çocuklarımız varsa bu anlamda hassasiyetle özellikle yaptırmalarını önemsiyoruz."

"İSRAFI ÖNLEYEN BİR YAKLAŞIM OLACAK"

Bakan Koca, ilaç fiyatlarında yapılan kur güncellemesinin ardından piyasada ilaç bulunamadığına ilişkin soru üzerine, yeni ilaç düzenlemesinin 19 Şubat'ta devreye girdiğini hatırlattı. Sahada 900 eleman ile denetimlerin sürdüğünü ifade eden Koca, ilaç sorununun yaşanmadığını, sorun yaşayan vatandaşların ise Bakanlık ile iletişim içerisinde olabileceklerini söyledi.

41 ilacın fiyat düzenlemesinin yapıldığını ifade eden Koca, o ilaçlarla ilgili de sorun yaşanmadığını belirtti.

Bir gazetecinin, sağlık çalışanlarının performans sistemine yönelik nasıl bir değişiklik düşünüldüğüne dair sorusu üzerine Koca, şu karşılığı verdi:

"Performansla ilgili yıllardan beri devam eden bir uygulamamız var. Performans sistemini yeni dönemde özellikle hasta memnuniyeti odaklı ve daha çok yapılan müdahalenin niteliğini de göz önüne alan özellikli işlemlerin daha önemsendiği, kullanılan malzeme ve istenen ilaç, tetkik dahil olmak üzere pozitif ve negatif performans olarak yansıdığı bir yeni yaklaşımdan bahsediyoruz. Bununla ilgili bir çalışma grubumuz, çalışılıyor. Zannediyorum birkaç ay içerisinde taraflarla görüşüyoruz. Daha net bir noktaya geldiğinde açıklamasını yapacağız. İsrafı da önleyen bir yaklaşım olacak."

İlaç fiyatlarında düzenlemenin vatandaşa nasıl yansıyacağının sorulması üzerine de Bakan Koca, ilaçlarla ilgili geri ödeme sisteminin dünyadan farklı olarak 82 milyon insanı kapsayan her türlü sağlık hizmetini geniş anlamıyla içeren benzeri olmayan bir sağlık sistemine sahip olunduğunu söyledi. 

İlacın yüzde 98'inin alıcısının kamu olduğunu dile getiren Koca, "Ağırlıklı olarak kamunun satın aldığı bir ürünün vatandaşa yansıma oranı düşük. Kamuya yansıması da bütçede daha önce belirlenen ona göre de bütçede düzenlemesi yapılan bir düzenlemeydi. O açıdan da bir sorun görünmüyor." dedi. 

"14 MART TIP BAYRAMI'NDA AÇILACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mart Tıp Bayramında, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nin resmi olarak açılışının yapılacağına yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Koca, şunları kaydetti:

"Şehir hastanelerimizi çok önemsiyoruz. Cumhurbaşkanımızın, 'benim hayalim dediği' bir projeden bahsediyoruz. Yeni dönemde, şehir hastanelerini bulundukları bölgenin son noktada hizmet veren birer sağlık üssü olarak markalaştırmak istiyoruz. Hem ileri teknolojisi hem branş çeşitliliği hem insan kaynağı hem de nitelikli insan gücü ile mükemmeliyet merkezleri sağlıktaki adresin son nokta olduğu şehir hastaneleri olmasını arzuluyoruz. Bugüne kadar 8 şehir hastanemizin açılışı yapıldı. 9'ncu olan Bilkent'teki Şehir Hastanemiz ise 3 bin 704 yatak kapasitesine 1,3 milyon metrekare kapalı alana sahip olan dünyanın üçüncü, Avrupa'nın en büyük kapasiteli olan bir hastanesinden bahsediyoruz.

Yüksek İhtisas, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi komple taşındı. Hasta kabulü yapılıyor. Şu dönemde daha önce bakılan bu hastanelerde bakılan hasta sayısını dün itibarıyla yüzde 40'a kadar aşan bir hizmet oldu. Diğer hastanelerimizi de önümüzdeki 2-3 hafta içinde hastaya zarar vermeden dikkatli bir şekilde taşıyarak bu süreci tamamlamış olacağız. Gelecek ay, 14 Mart Tıp Bayramı'nda bir açılışımız olacak."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.03.2026
06:55
Bingöl Belediyesi Gazze`de Her Gün Bin Kişiye İftar Verecek
Bingöl Belediyesi Gazze'de Her Gün Bin Kişiye İftar Verecek
Bingöl Belediyesi, Ramazan ayı kapsamında Gazze'deki ihtiyaç sahipleri için 10 gün boyunca her gün Bin kişilik iftar yemeği verecek. Karar, Belediye Meclisi'nde grubu bulunan tüm partilerin ortak oyuyla kabul edildi.
10.03.2026
06:53
Akademik İş Birliği Protokolü İmzaladılar
Akademik İş Birliği Protokolü İmzaladılar
Bingöl Üniversitesi ile Munzur Üniversitesi arasında akademik ve bilimsel iş birliklerini geliştirmeye yönelik protokol imzalandı. Protokolle ortak araştırma projeleri ve üniversite-sanayi iş birliklerinin artırılması hedefleniyor.
10.03.2026
06:51
Bingöl`de arazi aracıyla motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Bingöl'de arazi aracıyla motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Bingöl Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.
10.03.2026
06:49
Bingöl`de odunluk yangını panik yarattı
Bingöl'de odunluk yangını panik yarattı
Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangında odunlukta maddi hasar meydana gelirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.
09.03.2026
02:40
12Bingölspor`da alarm! Puan farkı 7`ye düştü
12Bingölspor'da alarm! Puan farkı 7'ye düştü
TFF 3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, son haftalarda yaşadığı puan kayıplarıyla dikkat çekiyor. Sahasında Erciyes 38 FK ile 1-1 berabere kalan Bingöl temsilcisinde galibiyet hasreti üç maça çıkarken, lider ile en yakın takipçisi arasındaki puan farkı 7'ye kadar geriledi. Yeşil beyazlı ekibin önündeki kritik karşılaşmalarda hata yapma lüksü yok!
09.03.2026
02:38
İran`da dini liderliğe Mücteba Hamaney seçildi
İran'da dini liderliğe Mücteba Hamaney seçildi
İran'da Uzmanlar Meclisi, ABD-İsrail'in 28 Şubat'taki hava saldırısında öldürülen Ali Hamaney'in ardından liderlik makamına oğlu Mücteba Hamaney'in 'ezici oy çoğunluğuyla' seçildiğini duyurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın