KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Aralık 2025 Salı
°C

Bakan Selçuk: Bilim Kurulu uygun derse en kısa sürede okullarımızı hazır hale getiririz

Okullarda yüz yüze eğitim bugün başlıyor. Okulöncesi eğitim ve birinci sınıf çocuklar için ilk ders zili çalacak. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Milli Eğitim Bakanı Selçuk'la görüştü. 21 Eylül'den sonra ne olacak sorusu yöneltilen Selçuk, 'Bilim insanlarımız 'uygundur' derse en kısa sürede okullarımızı hazır hale getiririz' dedi. Selçuk, 'Salgın artarsa B planı da hazır' dedi.

Bakan Selçuk: Bilim Kurulu uygun derse en kısa sürede okullarımızı hazır hale getiririz
21 EYLÜL 2020 PAZARTESİ 09:55
0
5230
0
AA aa

Okullarda ilk zil bugün çaldı. Okulöncesi eğitim ve birinci sınıfa gidecek çocuklar, okula ilk adımlarını attı. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'la koronavirüs önlemleri kapsamında başlayacak eğitimi konuştu. Selvi'nin "Hiç kimse endişeye kapılmasın" başlıklı yazısı şöyle: 

Koronavirüs nedeniyle mart ayından bu yana kapalı olan okullarda ders zili bugün çalacak. Okulöncesi eğitim ve birinci sınıfa gidecek çocuklar, okula ilk adımlarını atacaklar. Diğer sınıflar için okullarda eğitimin ne zaman başlayacağı ise ileride değerlendirilecek.

Koronavirüsün seyri belirleyici olacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'la koronavirüs önlemleri kapsamında başlayacak eğitimi konuştuk. Öncelikle alınan tedbirleri sordum. Milli Eğitim Bakanı, “Biz ‘Her şeyden önce sağlık' diyoruz. Tüm illerde, il müdürlükleri koordinasyonunda velilere yönelik bilgilendirme toplantıları yapıldı. Ayrıca randevu verilmek suretiyle velilerin okullardaki hazırlıkları ve salgın önlemlerine yönelik tedbirleri görmeleri sağlandı. Ayrıca tüm illerde servis şoförlerine yönelik eğitimler tamamlandı. Şimdi biz, öncelikle okulöncesi eğitim ve ilkokul 1. sınıf düzeyindeki çocuklarımız için okullarımızın kapılarını açıyoruz. Okullarımıza yeni adım atacak bu çocuklarımız için ‘oyun' temelli bir model ortaya koyuyoruz. ‘Temassız Oyunlar' kitapçığımız işte burada hazır. Uyum sürecinde, dünya ülkelerinden çok daha hızlı bir mesafe alacağız. Yine temizlik için yardımcı personel, hijyen malzemesi, maske gibi ihtiyaçlara yönelik de çalışmaları tamamladık” diye karşılık verdi.

BAKAN SELÇUK'TAN GÜVENCE

Alınan bu önlemlere rağmen aileler elbette ki tereddütlü. Bir yandan okulla ilk kez tanışacak olan çocuklarının eğitimlerinin başlamasını istiyor, diğer yandan “Ya virüs bulaşırsa” kaygısını taşıyorlar. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da bunun farkında: “Kimse hiçbir endişeye kapılmasın. Evlatlarımız, öğretmenlerimiz, eğitim çalışanlarımız ve velilerimiz için bir yerde riski varsa orada biz yokuz diyoruz. Şundan herkes emin olsun ki okullarımız ve tüm eğitim kurumlarımız şu anda kamuoyuna açık toplu alanlar içinde en güvenilir alanlardır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” 

21 EYLÜL'DEN SONRA NE OLACAK?

21 Eylül'den sonra diğer sınıfların okula başlaması düşünülüyor. Peki o zaman hangi kriterlere göre karar verilecek? İşte Milli Eğitim Bakanı'nın yanıtı:

“Biz süreci başından beri Sağlık Bakanlığı'yla koordineli bir şekilde, Bilim Kurulu'nun tavsiyeleriyle şekillendiriyoruz. Bu doğrultuda kriterlerimiz belli: Sağlık ve güvenlik. Sağlık olmadan eğitim olmaz. Salgının seyrine göre Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda ve mümkün olan en kısa sürede diğer sınıf düzeylerinde de kademeli olarak yüz yüze eğitime geçmeyi planlıyoruz.”

HAFTANIN 5 GÜNÜ EĞİTİM OLACAK MI?

21 Eylül'den sonra eğitim başlarsa, bu pandemi öncesinde olduğu gibi 5 gün eğitim şeklinde mi olacak?

Bakan Ziya Selçuk, bu konuda salgının seyrini ve Bilim Kurulu'nu işaret etti.

“Olası her durum için biz hazırız. Sürecin akışını salgının seyri ve Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri belirleyecek. Bilim insanlarımızın ‘Bu uygundur' dediği durum için biz en kısa sürede okullarımızı hazır hale getiririz, bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

TEKNİK OKULLARIN DURUMU

Meslek okullarındaki eğitim ise pek gündeme gelmiyor ama önemli. Çünkü beceriye dayalı bir eğitim. Öğrencilerin eğitiminin bir kısmını atölye çalışmaları oluşturuyor. Ziya Selçuk o konuda da hassas.

“Meslek liselerimizin uygulamalı derslerini çok önemsiyoruz ve gerekli sosyal mesafe ve hijyen tedbirleriyle bir an önce başlatmak istiyoruz. Çalışmaların randevulu ve gruplar halinde olması düşüncesindeyiz. Uygulamalı derslerle ilgili küçük gruplar halinde bir çalışmalara başlayacağız. İşyeri stajları konusunda ise salgının seyrine göre değerlendirmelerimiz sürüyor. Yakında bir açıklamamız olacak” dedi.

Okullar açılsa da ilk yarıda çocukların okula gitmesi ya da uzaktan eğitimi konusunda velilerin tercihi belirleyici olacak. Eğer aile, uzaktan eğitimi tercih ederse çocuk okula gitmeyecek. Bunun için sadece ailelerin dilekçe vermesi yeterli olacak mı? Milli Eğitim Bakanı, “Evet, yazılı olarak uzaktan eğitimle devam etmek istediklerini beyan etmeleri yeterli olacak” dedi.

RİSK OLUŞURSA B PLANIMIZ HAZIR

Milli Eğitim Bakanı Selçuk'a “Virüsün yayılma hızı artar ve diğer sınıfların eğitime başlamasında bir risk oluşursa, B planınız var mı” diye sordum.

“Elbette... Aylardır her durum için olası senaryolar üstünde çalışıyoruz. Çocuklarımızın, öğretmenlerimizin, okul çalışanlarımızın sağlığını korumak, eğitimin devamını sağlamak için B planımız da var. Salgının seyrinin yüz yüze eğitimi mümkün kılamayacak şekilde devam etmesi durumunda, tüm sınıf seviyelerinde uzaktan eğitim (EBA canlı sınıf uygulamaları, TRT-EBA TV kanalları ve diğer platformlar) süreçlerini devam ettireceğiz. Bu süreçte, uzaktan eğitime erişimi olmayan öğrencilerimiz için her ilimizde yeterli sayıda EBA destek noktaları oluşturarak uzaktan eğitimin önündeki engelleri kaldıracağız. İlk hedefimiz olan 5 bin sayısını iki haftada aştık. 17 Eylül itibariyle ülke genelinde 6 bin 742 EBA Destek Noktası kurduk. Yeni hedefimiz 20 bin” diye yanıt verdi.

ZİYA HOCA NE DİYOR?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un bir de eğitimci kimliği var. O nedenle bu soruyu, Ziya Hoca'ya sordum.

“Ziya Öğretmen olarak, bir eğitimci olarak temennim ve çabam, daha doğrusu merkezde ve sahada tüm arkadaşlarımızla çabamız, eğitimin kesintisiz devam etmesi. Ancak bu sağlık ve güvenle, eğitimin tüm paydaşlarının güvenini sağlayarak olabilir. Bunun için sağlık olmadan eğitim olmaz, diyoruz. En kısa sürede okullarımızın sağlıkla çocuk cıvıltılarına kavuşmasını diliyorum” diye yanıtladı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.12.2025
15:24
Yılmaz:
Yılmaz: 'Terörsüz Türkiye, çok daha güçlü bir Türkiye demektir'
AK Parti Bingöl Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de yaptığı konuşmada terör yapılanmalarının dış güçler tarafından araç olarak kullanıldığını belirterek, 'Terörsüz Türkiye, güçlü ve huzurlu bir geleceğin anahtarıdır' dedi.
30.12.2025
14:59
Hisarcıklıoğlu`na Fahri Hemşehrilik Beratı
Hisarcıklıoğlu'na Fahri Hemşehrilik Beratı
Bingöl Belediye Meclisi'nin oy birliğiyle aldığı karar doğrultusunda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na Fahri Hemşehrilik Payesi ve Beratı verilmesi kararlaştırıldı. Kararın ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz'ın teşrifleriyle düzenlenen törenle paye ve berat takdim edildi.
30.12.2025
14:29
'Korsan emlakçılar piyasayı manipüle ediyor'
Mülk ve kira fiyatlarındaki kontrolsüz artışların korsan emlakçılardan kaynaklandığını belirten Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, yetki belgesi olmayan kişilerin sektöre verdiği zarara dikkat çekerek; 'Bu meslekle ilgisi olmayan şahıslar hem vatandaşları mağdur ediyor hem de mesleğimizi yıpratıyor' dedi.
30.12.2025
14:04
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 'Türkiye, belirsizlikler ortasında istikrar adası'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de yaptığı konuşmada Türkiye'nin küresel belirsizliklere rağmen büyümesini sürdürdüğünü belirterek, 'Savaşların ve çatışmaların ortasında istikrarla yoluna devam eden bir Türkiye var' dedi. Yılmaz, Türkiye ekonomisinin bu yıl 1,5 trilyon doları aşacağını, enflasyonda ise 2027'de tek haneli rakamların hedeflendiğini söyledi.
30.12.2025
13:26
Bayraktar, Kadın Meclisi`nin Kitap Atölyesinde Okurlarla Buluştu
Bayraktar, Kadın Meclisi'nin Kitap Atölyesinde Okurlarla Buluştu
Bingöl Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Turhan Kitap-Kırtasiye'de düzenlenen Kitap Atölyesi programında Gazeteci Yazar Hakim Bayraktar, Aşkın Sağı Solu adlı romanı üzerine söyleşide bulundu ve kitaplarını imzaladı.
30.12.2025
12:23
Bingöl`de Mesleki Yarışmalara Selahaddin Eyyubi Damgası
Bingöl'de Mesleki Yarışmalara Selahaddin Eyyubi Damgası
2025–2026 Mesleki Yarışmaları Bingöl il finallerinde Kur'an-ı Kerim, hafızlık, ezan ve hutbe okuma dallarında Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, lise ve ortaokul kategorilerinin tamamında dereceler elde ederek Bingöl'ü bölge finallerinde temsil etme hakkı kazandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın