KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Temmuz 2026 Pazar
°C

Bakan yılmaz, trinidad-tobago'da

Bakan Yılmaz: “Türkiye'nin bölgesel ve küresel konular, kritik ve hızlı değişen alanlar ile küresel barış ve güvenlik alanlarında dünyaya katkı sunacağı önemli değerleri olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bakan yılmaz, trinidad-tobago`da
14 ŞUBAT 2014 CUMA 21:00
0
1888
0
AA aa

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin bölgesel ve küresel konular, kritik ve hızlı değişen alanlar ile küresel barış ve güvenlik alanlarında dünyaya katkı sunacağı önemli değerlerinin olduğuna inandıklarını söyledi.

Yılmaz, Trinidad-Tobago'nın başkenti Port of Spain'de düzenlenen ''Karayip Devletleri Birliği 19. Olağan Bakanlar Konseyi Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Karayipler'e ilgisinin yeni olmadığını, ilişkilerin 15 yıla yakın bir geçmişinin bulunduğunu belirtti.

Latin Amerika ve Karayipler'e 2006'dan bu yana ekonomik ve siyasal ilişkiler temelinde yüksek seviyeli ziyaretler düzenlendiğini dile getiren Yılmaz, 2009'dan bu yana bölgedeki Türk büyükelçiliklerin sayısının iki katına çıktığına dikkati çekti.

Yılmaz, Panama ve Kosta Rika ile karşılıklı olarak bu yıl büyükelçilikler açılacağını, Guatemala'nın da Ankara'da büyükelçilik açacağını vurguladı.

Bölgeyle ticaretin 10 yıl içerisinde 9 kat artarak 8 milyar dolara çıktığını kaydeden Yılmaz, Türkiye'nin Şili ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın olduğunu ve bunu diğer ülkelerle gerçekleştirmek için görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Bakan Yılmaz, Türk Hava Yolları'nın Sao Paolo ve Buenos Aires'e direkt uçuşlar yaptığını, bu yılın sonuna kadar Latin Amerika bölgesinde dört direkt hattın açılmasını amaçladıklarını ifade ederek, bu gelişmelerin Karayipler ile karşılıklı ilişkileri destekleyeceğini dile getirdi.

Dönem başkanlığını Kosta Rika'nın üstlendiği Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu'nun (CELAC) ikinci toplantısının bu yıl İstanbul'da yapılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Yılmaz, Karayip Ülkeleri Topluluğu'nun (CARICOM) dışişleri bakanları seviyesindeki ''Türkiye-CARICOM Danışma ve İşbirliği Mekanizması'' Toplantısı'nın İstanbul'da yapılması için de uygun tarih beklendiğini bildirdi.

Türkiye'nin insanı yardımları artıyor

Türkiye'nin dünyanın en büyük 16, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu belirten Yılmaz, Küresel İnsanı Yardım Raporu'nun geçen yılki rakamlarına göre, 1 milyar dolarlık bağışıyla Türk hükümetinin 2012 yılında dünyada en fazla insanı yardım yapan 4'üncü ülke olduğuna dikkati çekti.

Bakan Yılmaz: “Türkiye'den yapılan yardımlar düzenli bir şekilde artıyor. Özellikle 2011-2012 yılları arasında iki katına çıktı. Amacımız, dış politika bağlamında gelişmekte olan kırılgan ülkelerin daha geniş çerçevede görünmesini sağlamak. Bu bizim uzun dönemli ve yüksek seviyede öneme sahip hedefimiz'' diye konuştu.

Yılmaz, kalkınma işbirliği açısından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) zaten Karayipler'deki projelere destek vermeye hazır olduğunu belirtti, Türkiye'nin işbirliğini geliştirme arzusunun bir ifadesi olarak Karayipler Kalkınma Fonu'na 6 milyon dolar katkıda bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı

Türkiye, Dominik Cumhuriyeti, Katar'ın ortak organizasyonluğunda gerçekleştirilen HOPEFOR Girişimi kapsamında farklı alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, HOPEFOR girişiminin özellikle doğal afetlere karşı mücadele etme noktasında birlikte çalışma imkânı sunarak etkili bir işbirliği imkânı oluşturacağını anlattı.

Bakan Yılmaz, bu yılın küçük ada ülkelerinin kalkınma noktasında önemli olduğunu, ''3. Küçük Ada Ülkeleri Kalkınma Toplantısı''nın sonbaharda Samoa'da düzenleneceğini ve söz konusu ülkelerin politikalarını belirleme noktasında önemli fırsatlar sunacağını kaydetti.

Küresel iklim değişikliğine değinen Bakan Yılmaz: “Bu sorun sadece küçük ada ülkeleri için değil, hepimiz için öncelikli bir konu. Bu, bizim ajandamızda önemli bir yeri kaplıyor. Bu önemli konuyla mücadele etmek için kesinlikle zaman kaybetmememiz gerekiyor. Tüm taraflar ortak bir temelde ve yeni bir sistemde taahhütler ortaya koymalı'' dedi.

Türkiye'nin BMGK üyeliği için yoğun görüşmeler

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin 2015-2016 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu hatırlatarak: “Özellikle Türkiye'nin 2015'te G-20 dönem başkanlığını üstlenmesi ve 2016'da ilk defa düzenlenecek İnsani Yardım Zirvesi göz önüne alındığında, Türkiye'nin bölgesel ve küresel konular, kritik ve hızlı değişen alanlar ile küresel barış ve güvenlik alanlarında dünyaya katkı sunacağı önemli değerleri olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin sizin bölgenize olan taahhütleri, güçlü, çok yönlü ve uzun solukludur. Karayip ülkeleriyle uzun dönemli bir ilişkiye önem veriyoruz'' şeklinde konuştu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, ayrıca Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığına destek amacıyla Karayip Devletleri Birliği Bakanlar Konseyi toplantısı bağlamında birlik üyesi ülkelerle yoğun ikili görüşmeler de gerçekleştiriyor. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
04.07.2026
01:17
Kebude: `Yüzde 13,52`lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor`
Kebude: 'Yüzde 13,52'lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor'
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zam netleşti. Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, açıklanan artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek ek zam ve refah payı çağrısında bulundu.
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın