KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Haziran 2025 Perşembe
°C

Balon uygulaması cerrahinin yerini tutar mı?

Beden kitle indeksi 35' in üzerinde olanlara- ki 40'ın üzerindekiler morbit obez diyoruz- midelerine balon yerleştiriliyor.

Balon uygulaması cerrahinin yerini tutar mı?
21 KASIM 2007 ÇARŞAMBA 15:37
0
945
0
AA aa
Ben kitle indeksi 35'in üzerinde olanlara-ki 40 'ın üzerindekiler morbit obez diyoruz midelerine balon yerleştiriyor.

Ama bu uygulamaya cerrahi hazırlık amaçlı yapılıyor. Zaten balon 6 ay midede kalabiliyor, sonra çıkartmak gerekiyor.
Çünkü, daha fazla kalmasının sakıncaları bulunuyor.

Örneğin balon sönebiliyor ve parçalanarak barsak tıkanmasına yol açabiliyor. Mideye balon yerleştirmek için hasta seçimi de önem taşıyor.

18-66 yaş arasındaki kişiler bu işleme yapılıyor. Ama hamile, ülseri, kanseri olmayan ve daha önce mide ameliyatı geçirmemiş olmak gerekiyor. Kalp, şeker, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olan obezlere özellikle öneriliyor. Şişmanlık azaltıldığında bu hastalıklara da önemli oranda yarar sağlıyor.

Hastanın dahiliye kontrolleri yapıldıktan sonra hele uyku apnesi olanlara yapıldığında aşırı kilonun yüzde 15' i bile verildiğinde yararlı oluyor.

Ama balon uygulanan kişinin her ay kontrole gelmesi gerekiyor. Ultrasonografi ile balonun durumu görülmelidir. Balon 6 ay sonunda çıkartılmalıdır. Malzeme silikondan olduğundan deforme olabiliyor veya sönebiliyor.

NASIL UYGULANIYOR?

Genelde hastalar uyutulmadan balon endoskopik yöntemle mideye yerleştiriliyor. Balon uygulama sistemi aflikatörü var. Silikondan olan balon bükülmüş vaziyetteyken hastaya yutturuluyor sonra endoskopi yapılıp balon midede mi bakılıyor.

Serum içine mavi renkte bir ilaç, boya veriliyor, bununla balon şişiriliyor ama endoskopi ile bu şişme gözleniyor. Şişme işlemi bitince aflikatörü çekiyoruz. Balon ucunda sibop var kendiliğinden kapanıyor, kaçak var mı diye kontrol ediyoruz.

Maliyet olayına gelince bin-2 bin YTL arasında

değişiyor. Ama devlet hastanelerinde hasta balonu kendi alıyor. Biz morbit obezlere eğer cerrahi ameliyatı kabul edersen önce balon uygulayacağız, hazırlık aşaması da denilebilir cerrahi için. 6 ay sonra balon çıkartılıp kelepçe veya şimdilerde revaçta olan bypass ı yapıyoruz. Diye anlatıyoruz ameleiyatı kabuel ederse balon uygulamasına geçiyoruz.

KOMPLİKASYONLARI

Balon uygulamanın da komplikasyonları bulunuyor. Örneğin mide bulantısı kusma gibi.Mide ameliyatı olanlara takılırsa mide delinmesine bu delinme de geç fark edilirse ölüme yol açabiliyor ama genelde bu pek görülmüyor.

Sönme veya yırtılma olabiliyor. Balon sönmesi her 10 uygulamadan birinde görülebiliyor ama bu daha çok balon 6 aydan uzun süre kalırsa görülebiliyor.

Zaten hastayı işlem sonrası uyarıyoruz; idrar veya dışkısı mavi yeşilimtrak renk aldı mı hemen gelmesini söylüyoruz. O zaman da hemen balonu çıkartıyoruz.

Balon uygulamasıyla fazla kilosunun ancak yüzde 18-35' ini verilebiliyor. 6 ayda zaten balon taktıklarımıza diyet de veriyoruz. Balon çıkartıldıktan sonra ameliyat yapılmasa kişi verdiği kiloları 3 yıl içinde geri alıyor. Bu neden balon işlemi zayıflama amaçlı değil ameliyata hazırlık amacıyla uygulanıyor. Cerrahinin yerini tutmaz yani .

Cerrahi yöntemlerle fazla kilonun yüzde 50'sinden fazlası verilebiliyor.Ama bunda da yüzde yüz yani tüm fazla kiloyu vermek mümkün değil.Kelepçe takıldığında fazla kilonun yüzde 60 ı verilebiliyor.

Bu nedenle önce balon takılıp hasta biraz zayıflatılıyor sonra cerrahi işlem yapılıyor ki hasta fazla kiloların önemli kısmından kurtulabilsin. Bant, mide küçültme, by pass cerrahi yöntemler. Ama en çok kullanılanı şuan için bypass.

Yazan:
Doç. Dr. Acar AREN
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Cerrahi Klinik Şefi


Haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.06.2025
17:29
Vali Usta`dan Bingöl`e gelecek yatırımcılara müjde!
Vali Usta'dan Bingöl'e gelecek yatırımcılara müjde!
41 tesiste Bin 200 kişinin istihdam edildiği Bingöl OSB'de artıma tesisi ve altyapı-üstyapı eksikliklerinin tamamlanarak hızla büyüdüğünü belirten Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta, sanayi parseli sayısını 92'ye çıkardığını, arıtma tesisi ihalesinin yapılıp sözleşme imzalandığını vurguladı.
04.06.2025
16:56
Baraç`tan liyakat eleştirisi!
Baraç'tan liyakat eleştirisi!
Türkiye'nin en derin sorunlarından birinin kamu yönetimindeki liyakatsizlik olduğunu belirten DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç: 'Kurumlarda vasıflı değil, sadakat gösteren kişiler tercih ediliyor. İş bulamayan gençler ya başka ülkelere umut bağlıyor ya da uyuşturucu gibi çıkmazlara sürükleniyor' dedi.
04.06.2025
16:44
Kızılay Kan Bağış Tırı Bingöl`de kan bağışı alacak
Kızılay Kan Bağış Tırı Bingöl'de kan bağışı alacak
Diyarbakır'a bağlı Güney Anadolu Bölge Kan Merkezi'nden Bingöl'e gelecek olan 'Kan Bağışı Tırı', 12-29 Haziran 2025 tarihleri arasında Genç Caddesi Türk Telekom İl Müdürlüğü Hizmet Binası'nın ön tarafında kurularak, 10:00-19:00 saatleri arasında destekçilerinden kan bağışı alacak.
04.06.2025
16:16
Bingöl`deki su sıkıntısı için Bakan Kurum`dan yanıt istedi
Bingöl'deki su sıkıntısı için Bakan Kurum'dan yanıt istedi
Bingöl'deki su sıkıntısı ve yaşanan kesintilere ilişkin iki ayrı yazılı soru önergesi veren DEM Parti Bingöl Milletvekili Hülakü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan yanıt istedi. İşte yanıtı istenen o sorular;
04.06.2025
15:41
Özel sektör Dikkat! Elden ödemeye yeni düzenleme!
Özel sektör Dikkat! Elden ödemeye yeni düzenleme!
Çalışan ve işverenleri yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Ücret, prim, ikramiye gibi ödemelerin elden yapılabileceği işçi sayısında değişikliğe gidildi. İşte detaylar...
04.06.2025
15:10
Tahliyeler ne zaman, kimler çıkacak?
Tahliyeler ne zaman, kimler çıkacak?
10. yargı paketi ile birlikte cezaevlerinde tahliye hevesi yaşanıyor. Yeni yasayla birlikte 20 bin mahkûmun dışarı çıkacağı tahmin ediliyor. Peki kimler tahliye edilecek, tahliyeler ne zaman başlayacak, Kurban Bayramı'na yetişecek mi? İşte son bilgiler:
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın