KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ekim 2026 Salı

Baluken, bakan yılmaz'a sordu

BDP Grup Başkanvekili Baluken, Bingöllülerin uğradığı iş kazaları ve Bingöl’ün sosyoekonomik durumu ile ilgili Meclis Başkanlığı’na verdiği önergesinin Kalkınma Bakanı Yılmaz tarafından yanıtlanmasını istedi. Baluken’in yanıtını istediği sorular şöyle;

Baluken, bakan yılmaz`a sordu
05 EKİM 2013 CUMARTESİ 02:22
0
2274
2
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bingöllülerin uğradığı iş kazaları ve Bingöl'ün sosyoekonomik durumu ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Önergesini aynı zamanda Bingöl Milletvekili olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını isteyen Baluken: “Bingöl ilimizde sanayi, hizmet ve tarım ile hayvancılık sektörlerinin geliştirilmesi için yeterli doğal kaynak, iş gücü potansiyeli ve kültürel alt yapı bulunmaktadır. Fakat buna rağmen Bingöllü hemşerilerimizin istihdamına yönelik yeterli yatırımlar olmadığı için ilimiz sürekli olarak dışarıya göç verme durumundadır. Kalkınma Bakanlığı'nın ilimizden seçilmiş bir milletvekili olan şahsınızca yönetiliyor olmasına rağmen Bingöl ilimizin Türkiye illerindeki karşılaştırmasında gözle görülür bir istihdam ve yatırıma sahip olamadığı açıktır. Kendi ilinde, topraklarında iş ve çalışma imkânı bulamayan hemşerilerimiz, Batı illerine çalışmak üzere gitmek zorunda kalmaktadır. Bu zorunluluk durumu birçok insani ve ailevi trajediyi, acıyı toplumumuzun önüne koymaktadır. Silikozis hastalarının en yoğun yaşadığı il olan Bingöl ilimizde Kalkınma Bakanlığını yürüten bir milletvekilinin olması da bu acı ve trajedinin fotoğrafıdır. Yine şahsınızın kayıtlı olduğu Şaban köyü dâhil olmak üzere, Bingöl ilimizin her bölgesinde tekstil atölyelerinde, inşaat işlerinde güvencesiz, taşeron firmalarında çalışan birçok işçinin trajik ölümleri ile sarsılan acılı aileler vardır. Ayrıca ilimizin sürekli göç vermesi ve hemşerilerimizin Batı illerinde ikincil işlerde güvencesiz, iş güvenliğinden yoksun bir şekilde çalışmak zorunda bırakılması da bu acı fotoğrafın bir diğer yüzüdür. Tüm bu acı tabloya Bingöl'deki AKP'li seçilmişlerin, hükümet üyelerinin siyasi, ayrımcı yaklaşımı da birçok acıyı Bingöllü ailelerimizin ve toplumumuzun önüne koymuştur” dedi.

Baluken, Bakan Yılmaz'a şu soruları yöneltti:

1 Kalkınma Bakanı olmanız hasebiyle milletvekili olma yetkisi aldığınız Bingöl ilimizin Türkiye sıralamasında sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi nedir? Yine Bingöl ilimizdeki yoksulluk oranı ve bu yoksulluk oranının iller bazında sıralaması nedir?

2 Son otuz yılda sosyoekonomik ve siyasi nedenlerden ötürü Bingöl'den göç eden kişi ve hane sayısı kaçtır? Bu göçler hangi illere olmuştur? Bingöl Milletvekili ve Kalkınma Bakanı olarak mevcut göçlerin tersten işlemesi adına yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mıdır?

3 Bingöl ilimiz nüfusuna kayıtlı bulunan ve Bingöl ilimiz dışında çalışan kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin 2002 yılından bu yana yıllara göre sayıları nedir?

4 Mevcut durumda Bingöl ilimizde işsizlik oranı nedir? Türkiye ortalamasına göre kıyaslandığında bu işsizlik oranı ne düzeydedir? Kalkınma Bakanı olarak Bingöllü hemşerilerimizin iş gücünün Bingöl'de değerlendirilmesi hususunda Bakanlığınız bünyesinde ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

5 Hemşerilerimizin istihdam yoksunluğundan dolayı il dışında çalışıyor olmasının yarattığı sosyal, ekonomik ve ailevi dramlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

6 Son on yıldaki iş cinayetlerinde yaşamını yitiren ya da yaralanan Bingöl nüfusuna kayıtlı kişi sayısı kaçtır? Bu hemşerilerimiz hangi tarihlerde nerede iş kazası yaşamıştır? Bu kişilerin kimlik bilgileri nelerdir?

7 Türkiye'deki silikozis hastalarının büyük çoğunluğu Bingöl ilimiz Karlıova ilçemize nüfusuna kayıtlı hemşerilerimizden oluşmaktadır. İşsizliğin, yoksulluğun getirdiği bir sonuç olarak Bingöllü, Karlıovalı gençlerimizin kendi yaşamlarının en güzel yıllarını çaresiz bir hastalığın pençesinde geçirmesine neden olan tablo sadece silikozis hastalarının durumları incelendiğinde bile açıkça görülmektedir. Özellikle gençlerimizin maruz kaldığı bu çaresiz durumu değiştirmeye yönelik olarak Bakanlığınız düzeyinde silikozis hastalarının en fazla görüldüğü yer olan Karlıova ilçemizde yaptığınız bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

8 Geçtiğimiz günlerde hemşerimiz Yadin Kılıç İstanbul'da bir inşaat şantiyesinde iskeleden düşerek yaşamını yitirmiştir. Yadin Kılıç, Bingöl Belediyesinde yıllardır görev yapmaktaydı. Sizin de üyesi bulunduğunuz AKP'li Belediye, Yadin Kılıç'ı siyasi ayrımcılık yaparak işten çıkarmış ve Yadin Kılıç geçim derdine çare olarak İstanbul'a inşaatta çalışmaya gitmiştir. Bundan sonra ise acı ölüm gerçekleşmiştir. Yadin Kılıç'ın ölümüne vesile olan AKP siyasi ayrımcılığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

9 Bugüne kadar bu iş cinayetlerinde yaşamını yitiren Bingöllü hemşerilerimizin ölümünde sorumluluğu bulunan kişi ve kurumlar hakkında Hükümetiniz veya adli makamlar tarafından herhangi bir cezai işlem yapılmış mıdır? Yapılmışsa, ceza almış kişi ve kurumlara ait bilgiler nelerdir? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zaza 12 (@Misafir_15916)
06 Ekim 2013 Pazar 17:55
aslında kürt idrise sormak lazım kendisinin milletvekilliğinden bu yana bingöl terör olaylarında kaçıncı sıradadır önce buna cevap versin...
kürşat (@Misafir_15900)
05 Ekim 2013 Cumartesi 04:19
bingöle sizin gibi bir bakan lazım
19.10.2026
18:02
Bingöl Bal Üreticileri Birliği`nde Salcı ile devam
Bingöl Bal Üreticileri Birliği'nde Salcı ile devam
Bingöl Bal Üreticileri Birliğinin ilk seçimli genel kurulunda Bilal Salcı yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Salcı, birliğin ilk icraatlarından birinin Bingöl Balı'nın fiyatını açıklamak olacağını belirterek üreticilerin emeğinin karşılığını alması için çalışacaklarını söyledi.
19.10.2026
16:51
‘Deyirê Zazakî Avni Polat` TRT Kurdi ekranlarında
'Deyirê Zazakî Avni Polat' TRT Kurdi ekranlarında
Bingöllü ses sanatçısı Avni Polat'ın hazırlayıp sunduğu 'Deyirê Zazakî Avni Polat', yeni sezonuyla izleyici karşısına çıkıyor. Programın ilk bölümü 21 Ekim Çarşamba günü saat 22.00'de TRT Kurdi'de yayımlanacak.
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın