BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken ve milletvekili arkadaşları, 'Ahmet Kaya şahsında Türkiye'deki ayrımcılık ve nefret suçlarının mahkûm edilmesi ve linç kültürünün önüne geçilmesi amacıyla' Meclis araştırması açılmasını istedi.
TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, Ahmet Kaya'nın, sanatçı kişiliğinin yanında toplumsal sorunlara yönelik yaklaşımı ile de farklı bir şekilde konumlandığı ifade edildi.
Kaya'nın, 1999 yılında Yılın Sanatçısı Ödülü Töreninde yaptığı konuşmanın ardından ayrımcılık, nefret ve linçe maruz kaldığı belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
"Bu linç girişimi karşısında Paris'e gitmek zorunda kalan Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000 yılında yaşamını yitirmiştir. Ahmet Kaya'nın politik duruşu ve sanatçılığı hala ilk günkü gibi halkların dilindedir. Ahmet Kaya'nın bu duruşu ile beraber toplumsallaşması AKP iktidarı için oy avcılığı, siyasi popülizm alanları olarak kullanılmak istenmektedir. Ahmet Kaya dinleyip gözyaşı döken, Ahmet Kaya'nın dizeleri ile kitlelere seslenen AKP'liler Ahmet Kaya'nın topluma ve devlete verdiği demokrasi, özgürlük ve barış mesajlarını almaktan ise imtina ile kaçınmaktadırlar. Türkiye'de linç kültürünün basın yayın organları aracılığı, siyasetçi söylemleri ile yaygınlaşmasının dönüm noktası olan Ahmet Kaya'dan sonra da özellikle AKP döneminde linç kültürü yaygınlaşmış, ötekileştirme ve nefret söylemi de hukuktan bağımsız tutularak siyasetin aracı haline getirilerek olağanlaştırılmıştır. Bir yandan ayrımcılık, ötekileştirme ve nefret suçunun dönüm noktası olan Ahmet Kaya gerçekliği ortada iken diğer taraftan AKP'liler bu suçları ve olguları engellemek adına hiçbir adım atmamıştır. Ahmet Kaya ve bıraktığı toplumsal değerler ile mirasından hareketle, Türkiye'de siyasetçisinden, medya mensubuna kadar tüm kesimlere sinmiş ayrımcılık ve nefret söyleminin önüne geçilmesi gerekmektedir. Ahmet Kaya'yı sahiplenmek şatafatlı ödül törenleri, timsah gözyaşları ile olacak bir şey değil, Ahmet Kaya'yı ve savunduğu düşünceleri hayata geçirmekle olacak şeydir. Ahmet Kaya özelinde Türkiye'de ayrımcılık, nefret, ötekileştirme, linç kültürünün açığa çıkarmak ve toplumsal barışın inşası önündeki bu engeli aşmak için Meclis devreye girmelidir."
Sayın Baluken sizler gerçekten barış istiyorsanız , Türkiyede oynanan kirli oyunların açığa çıkarılmasını istiyorsanız , Bingöl 'ün ismini tarih sayfalarına kara bir leke olarak yazdıran Bingöl katliamı olarak adlandırılan masum 33 canın alındığı , Bingöllülerin zerre kadar olayla uzaktan yakından ilgisinin olmadığı oynanan oyunun Bingöl sınırları içerisinde ceryan etmesinden dolayı , faturanın Bingöl e kesildiği olaydan bahs ediyoruz.. Neden bu olayın üzerindeki perdenin kalkmasını istemiyorsunuz, neden bunun için önerge vermiyorsunuz. Sadece medyatik olmak için şov yapmaya gerek yok. Önce İlinin adını temize çıkar. Zaten oyunun içerisinde sizin kiler var. Buna karşı koymak , açığa çıkarılmasını sağlamak her babayiğidin harcı değil. Diyarbakır Belediye Başkanı , Hanide yakılan araçlara tepki göstermişti , sonuç, Adadaki şahıs , Bu Zırtapos ne yapmak istiyor diye tepki verince sus , pus oldu. Barış özgürlük bu değil. Cesur ve cesaretli olmak lazım. İpin ucu başkasının elinde olmayacak.
En çok çay tüketen iller açıklandı. Bingöl kaçıncı sırada?
Türkiye'nin vazgeçilmez içeceği çay, en fazla Doğu ve Güneydoğu illerinde tüketiliyor. Karadeniz illeri ise listede gerilerde yer aldı. Açıklanan listede Bingöl'ün sıralaması ise şöyle oldu;
20.01.2026
20:16
Bingöl'de Rojava Tepkisi
Bingöl Demokratik Kurumlar Platformu, Suriye'nin kuzeyindeki Rojava bölgelerine yönelik saldırıları protesto ederek sivillere yönelik müdahaleleri kınadı.
Karlıova'nın Taşlıçay köyünde solunum sıkıntısı yaşayan 70 yaşındaki KOAH hastası K.Ç., yoğun kar ve tipi nedeniyle kapanan yollara rağmen UMKE ve 112 ekiplerinin tam paletli araçla yaptığı operasyonla hastaneye ulaştırıldı.
20.01.2026
19:24
Bingöllü sporculardan Raffa Şampiyonluğu
Mersin'de düzenlenen Gençler Türkiye Raffa Şampiyonası'nda Bingöl'ü temsil eden genç sporcular, farklı kategorilerde Türkiye şampiyonlukları ve dereceleri elde ederek önemli bir başarıya imza attı.
20.01.2026
18:57
Bingöl'de diyaliz hastasına AKUT yetişti
Yoğun kar yağışı nedeniyle yolu kapanan Aşağı Gökçekanat köyünde yaşayan felçli ve diyaliz hastası 71 yaşındaki N.Ş, AKUT Bingöl ekibinin kar motoru ve arazi aracıyla gerçekleştirdiği zorlu operasyonla hastaneye ulaştırıldı.
20.01.2026
18:15
Bingöllü Kürt Mehmet vefat etti
Almanya Berlin'de yaşayan 'Kürt Mehmet' lakaplı Bingöllü Mehmet Kaplankıran hayatını kaybetti. Ölüm haberini Sedat Peker duyurdu. Alman Bild Gazetesi, ölüm sebebine ilişkin detayları şöyle paylaştı;
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın