KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Haziran 2025 Salı
°C

Baluken kayıp kızları sordu

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken, Bingöl’ün kayıp kızları ile ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.

Baluken kayıp kızları sordu
02 KASIM 2012 CUMA 01:45
0
1782
4
AA aa

BDP Bingöl Milletvekili ve Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na, Bingöl'ün kayıp çocukları ile ilgili soru önergesi verdi.

Önergesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken: “Türkiye Cumhuriyeti ulus devlet inşası sürecinde etnik kimliğe dayalı ulus formunu temel almıştır. Bu kapsamda; ilk olarak Türk olmayan gayri Müslimler çeşitli yollarla topraklarından edilmiş, sonra da Türk olmayan Müslüman topluluklar Türklük potası içerisinde eritilmeye çalışılmıştır. Bu asimilasyon politikalarının en ilkel uygulamaları da kadınlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Özellikle genç kız çocuklarının ailelerinden alınarak Türklerin yoğunlukta yaşadığı şehirlerdeki ailelere verilmesi yoluyla asimilasyon kalıcı hale getirilmek istenmiştir. Bu politikalar neticesinde Şex Said ve Seyit Rıza direnişlerinden sonra Dersim, Bingöl ve Elazığ'dan onlarca kız çocuğu ailelerinden koparılarak, Batı kentlerindeki ailelere evlatlık verilmiştir. Bingöl, Dersim ve Elazığ'da yürütülen bu asimilasyon politikalarının amacı; farklı etnik kimliklerin Türklük potasında eritilmesidir. Evlatlık verilen bu kız çocuklarına ilişkin açık olan devlet arşivlerinde yeterince bilgi bulunmamaktadır. Söz konusu “kız çocuklarının akıbeti hakkında kamuoyu net ve açıklayıcı bilgi beklentisi içerisindedir” dedi.

Baluken'in cevap aradı sorular şöyle:

1.1925 yılında Şex Said öncülüğünde gelişen halk ayaklanmalarından sonra Bingöl ve Elazığ sınırları içerisinden farklı bir bölgeye zorla göç ettirilen aile sayısı kaçtır? Bu aileler kimlerdir? Türkiye'nin hangi bölgelerine göç ettirilmiştirler?

2. 1938'de Seyit Rıza öncülüğünde gelişen halk ayaklanmalarından sonra uygulamaya konan tehcire kaç aile maruz bırakılmıştır? Ailelerinden alınarak Batı illerindeki ailelere evlatlık verilen kız çocuğu sayısı kaçtır? Bunlar kimlerdir?

3. Şex Said ve Seyit Rıza'nın öncülüklerinde gelişen halk ayaklanmalarından sonra Dersim, Bingöl ve Elazığ'da ailelerinden alınarak Batı illerindeki ailelere veya resmi kurumlara teslim edilen kaç kadın vardır? Bunlar kimlerdir? Hangi kentten kaç kişi bu uygulamaya maruz bırakılmıştır?

4. Dersim, Bingöl ve Elazığ'da “kız çocukları”nın Türk ailelere verilmesi, asimilasyon politikalarının işlerlik kazanması açısından sistematik bir devlet politikası mıdır?

5. Sıdıka Avar, söz konusu dönemde Bingöl, Dersim ve Elazığ'da görev yapmış bir öğretmendir. Kendisi bu süreçte köylerden kız çocuğu toplayarak asimile edilmeleri için çaba harcamıştır. Söz konusu dönemde Sıdıka Avar gibi kamu görevlilerine asimilasyon için özel görevler yüklenmiş midir? Yüklenmişse bu kişiler kimlerdir ve hangi bölgelerde görev yapmıştırlar?

6. Asimilasyonun insanlık suçu olduğunu defalarca beyan etmiş biri olarak Bingöl, Elazığ ve Dersim'de kız çocukları üzerinden başlatılan bu asimilasyon politikaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu uygulamaları bir insanlık suçu olarak görüyor ve değerlendiriyor musunuz? Görüyorsanız ülkenin Başbakanı olarak devlet adına özür dilemeyi ve oluşan zararların maddi ve manevi tazmini hakkında gerekli yasal düzenlemeleri yapmayı düşünüyor musunuz?” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
güldüm (@Misafir_10096)
02 Kasım 2012 Cuma 22:05
eleştirelere bayılıyorum:) entelektüel birikimden uzak seçim kaygısı taşıyan cehalet kokan eleştiriler... idris yolunuz aydınlık olsun her daim...
beritan (@Misafir_10080)
02 Kasım 2012 Cuma 14:07
sayın baluken daha önce vekilimiz olmuş olsaydı zaten daha önce de söylerdi cahiller bdp hep bundann bahs ediyor zaten bunun mücadelesini veriyoruz da ana dil de eğitim ve savunma diyoruz ya. aslında akp mhp chp bunu görmüyor sadece türkçr diyor uyanın bence. sayın balukene ve BDP ye tşkrler
zaza12 (@Misafir_10073)
02 Kasım 2012 Cuma 10:30
bunların dizileri yapıldı, kitapları yayımlandı, belgeseller yapıldı. bizimki hala yeni uyandı. biri bunu dürtüklesin veya bunun danışmanları kim. türkiyeyi ve bingölü 1-2 yıl geriden takip ediyor.
derdo (@Misafir_10071)
02 Kasım 2012 Cuma 09:22
sayın baluken bunları bdp ye soracaksınız
17.06.2025
02:37
Özturan`dan yeni yönetim mesajı!
Özturan'dan yeni yönetim mesajı! 'Omuz omuza, inanç ve kararlılıkla…'
Önceki yönetime teşekkür edip yeni yönetim kurulu üyelerini tebrik eden 12Bingölspor Kulübü Başkanı M.Engin Özturan; 'Bu sezon, sıradan bir mücadele değil; şampiyonluk inancıyla atılan adımların, birlik ruhuyla kurulan temelin ve memleket sevdasıyla büyüyen bir hayalin sezonudur. Kurulan bu güçlü yönetim; omuz omuza, inançla ve kararlılıkla yürüyeceğimiz bu zorlu yolculukta, kulübümüzün hedeflerine ulaşmasında en büyük teminat olacaktır.'
17.06.2025
02:36
Arıcıların ilgisi büyüdü! Başvurular 7 kat arttı
Arıcıların ilgisi büyüdü! Başvurular 7 kat arttı
Bingöl Valisi Usta: 'Bu artış hem kalite bilincinin yaygınlaştığını hem de Bingöl Balı'nın marka değerinin üreticilerimiz tarafından da benimsendiğini göstermektedir' dedi.
17.06.2025
02:35
Çoban 3 ay için 1 milyon TL isteyince…
Çoban 3 ay için 1 milyon TL isteyince…
Bir çoban 3 aylık otlatma için 1 milyon TL isteyince köylüler imece usulüne geri dönerek kendi hayvanlarını sırayla otlatmaya başladı.
17.06.2025
02:33
Bingöl`de kuruldu! Türkiye`de üçüncü
Bingöl'de kuruldu! Türkiye'de üçüncü
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 'Bu stratejik yatırımın Bingöl'de hayata geçmiş olması sadece Bingöl'ümüz değil hem bölgemiz hem de ülkemiz için büyük bir güç ve onurdur' dedi.
17.06.2025
02:32
Bingöl Valiliği`nden orman yasağı!
Bingöl Valiliği'nden orman yasağı!
Bingöl'ün Genç ilçesinde çıkan örtü yangını ekipler tarafından söndürüldü. Valilik, ormanlık alanlara girişlerin 01 Ekim 2025'e kadar yasaklandığını duyurdu!
17.06.2025
02:31
2 Bini aşkın aileye kurban eti ulaştırdılar
2 Bini aşkın aileye kurban eti ulaştırdılar
İhtiyaç sahiplerine yönelik birçok alanda yardım faaliyeti yürüten Bingöl Umut Kervanı Derneği, Kurban Bayramı'nda binlerce ihtiyaç sahibi ve muhtaç ailenin umudu oldu ve 2 binden fazla muhtaç ve ihtiyaç sahibi aileye kurban eti ulaştırdı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın