KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ocak 2026 Cuma
°C

Baluken, kışla ölümlerini sordu

Kışlada şaibeli asker ölümleriyle ilgili önerge veren BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken: “Türkiye’de zorunlu askerlik sistemi ve topluma dayatılan asker-millet anlayışı, birçok siyasi, sosyal ve ekonomik sorunu da beraberinde getirmektedir” dedi.

Baluken, kışla ölümlerini sordu
01 ARALIK 2012 CUMARTESİ 08:48
0
1651
1
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Kışlada şaibeli asker ölümleriyle ilgili önerge verdi.

Önergenin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından Anayasa'nın 98. ve İçtüzük 'ün 99. Maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken: “Türkiye'de zorunlu askerlik sistemi ve topluma dayatılan asker-millet anlayışı, birçok siyasi, sosyal ve ekonomik sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu sorunların başında ise askerlerin kışlada şaibeli ölümü iddiaları gelmektedir. Kışlada şaibeli asker ölümlerine maruz kalan bireylerin geneli Türk milliyetçiliği kodlarından gerek etnik gerekse de inançsal olarak farklı kimliklere sahip olanlardır. Kışlada şaibeli asker ölümlerinin kaynağı ise çoğunlukla hem zorunlu askerliğin sosyolojik getirisi hem de askerlikte olan üst-ast ilişkisindeki emir, komuta ve baskı zinciri olarak ifade edilmeye çalışılmaktadır. Duyarlı halk kesimleri, aydın, gazeteci, Sivil Toplum Örgütleri ve yazarların sürekli bir şekilde gündeme getirdiği kışlada şaibeli asker ölümleri hususuna karşı orduya Milli Güvenlik konsepti çerçevesinde dokun(a)mayan AKP hükümetinin iktidarda bulunduğu son 2,5 buçuk yılda, 175 er ve erbaş, son 10 yılda ise toplam 934 erbaşın kışlada şaibeli bir şekilde yaşamını yitirdiği bir tabloya ulaşılmıştır. Söz konusu bu iddialarla gerekçelendirilmeye çalışılan ölümlerin birçoğunun Kürt ve Alevi bireylerden oluşması ise ayrı bir tartışma konusudur. İntihar üzerinden tanımlanan asker ölümlerinden kaçının kışlada şaibeli ölüm olduğu noktasındaki muamma ise devam etmektedir” dedi.

Baluken, verdiği önergede şu sorulara cevap aradı:

1) İntiharlar iddialarının ve kışlada şaibeli asker ölümlerinin en güçlü sebeplerinden biri olan zorunlu askerlik uygulamasını kaldırmak için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa söz konusu çalışma ne aşamadadır?

2) Son on yılda intihar ettikleri iddia edilen 934 er ve erbaş ölümünün kaçı ile ilgili soruşturma açılmıştır? Açılan soruşturmalar ne aşamadadır?

3) Kışlada şaibeli asker ölümleri ve asker intiharları iddialarına ilişkin TSK içerisini denetlemek üzere Bakanlığınızca yapılan idari veya bilimsel çalışmalar var mıdır? Varsa, bu çalışmalar nelerdir?

4) Kışlada şaibeli bir şekilde yaşamını yitiren askerlerin çoğunluğunun Kürt ve Alevi oldukları gözlenmektedir. Bu gözlemi güçlendirecek şekilde son dönemde Diyarbakır'ın Bismil İlçesi nüfusuna kayıtlı Mazlum Karabulut, Bingöl Sancak Beldesine kayıtlı olan Sezer Altındağ, Tokat'ın Zile İlçesi nüfusuna kayıtlı Alevi yurttaş Emrah Eser'ın da aralarında bulunduğu Kürt ve Alevi askerler kışlada şaibeli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Söz konusu bu şaibeli ölümlerle ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Kışlada şaibeli bir şekilde yaşamını yitiren askerlerin çoğunun Kürt ve Alevi olması bir tesadüf olarak kabul edilebilir mi?

5) Kışlada şaibeli şekilde yaşamını yitiren er ve erbaşlar, intihar ettiği iddia edilen er ve erbaş sayıları içerisinde mi değerlendirilmektedir? Son on yılda kışlada şaibeli bir şekilde yaşamını yitiren asker sayısı kaçtır?

6) Kışlada şaibeli bir şekilde yaşamını yitiren askerlerin nüfusa kayıtlı oldukları iller nerelerdir? Söz konusu şekilde yaşamını yitiren askerlerle ilgili kaç soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar ne aşamadadır?

7) TSK üzerindeki sivil denetimsizliğin söz konusu kışlada şaibeli asker ölümlerini ve asker intiharlarını arttırıcı şekilde etkilediğini düşünüyor musunuz?

8) TSK'yı siyaset dışı etmekle hükümetçe övündüğünüz zaman zarfında TSK'nın mali harcamalarının giderek daha fazla denetlenememez olması ve herhangi bir Ordu kurumunda karşılaşılamayacak kadar fazla sayıda intihar ve kışlada şaibeli ölümün olmasının askeri vesayet bağlamındaki değerlendirmesi nedir?

9) ABD, Almanya ve Fransa gibi Batılı dünya devletlerinin kendi ordularında son on yılda intihar eden ve şaibeli bir şekilde yaşamını yitiren asker sayıları nelerdir? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
ssf (@Misafir_10715)
03 Aralık 2012 Pazartesi 00:52
sen çalış millet küfür etsin..
16.01.2026
13:59
Bingöl`de 58 Bin Öğrenci Karne Sevinci Yaşadı
Bingöl'de 58 Bin Öğrenci Karne Sevinci Yaşadı
Bingöl'de yarıyıl tatiliyle birlikte 58 bin 201 öğrenci karne sevinci yaşadı. Vali Usta, karne töreni programına katıldığı okulda uluslararası yarışmalarda dereceye giren iki öğrenciye madalya ve hediyelerini de takdim etti.
15.01.2026
22:33
Vali Usta;
Vali Usta; 'Köylerimizde Önemli Hizmetlere İmza Attık'
Bingöl İl Özel İdaresi'nin 2024–2025 Çalışmalarını Değerlendirdiği basın toplantısında Köy yollarından içme suyu projelerine, süt toplama araçlarından doğal yaşam alanına kadar birçok hizmeti anlatan Vali Usta, 2026 yılında köylerde şebekeli su ve atık su çalışmalarının hızlanacağını açıkladı.
15.01.2026
20:43
Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta`dan Bingöl`e Duygusal Veda
Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta'dan Bingöl'e Duygusal Veda
Yalova Valiliğine atanan Vali Ahmet Hamdi Usta, yayımladığı duygu yüklü mesajla Bingöllülere seslendi: 'Bu şehri ve insanını kalbimin en derin yerine koyuyorum. Bu toprakları ve sizleri asla unutmayacağız. Yalova'da sizlere daima açık bir kapınız var.'
15.01.2026
20:18
Hesarek`te Sezon Açılışı Sıkıntılı Başladı
Hesarek'te Sezon Açılışı Sıkıntılı Başladı
Yetersiz yol çalışmaları nedeniyle kayak severler saatlerce yolda mahsur kaldı. Yaşanan sıkıntıların temelinde; kurumlar arası koordinasyon eksikliği, uygun olmayan lastiklere sahip araçların yolu kilitlemesi, kar temizleme çalışmalarının zamanında ve yeterli yapılmaması ve yer yer yalnızca bir araçlık geçiş sağlanması gösteriliyor.
15.01.2026
19:37
BÜ ile Arıcılar Birliği Arasında Önemli İş Birliği
BÜ ile Arıcılar Birliği Arasında Önemli İş Birliği
Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği arasında Bingöl balının kalite ve marka değerini artırmaya yönelik üç yıllık protokol imzalandı.
15.01.2026
18:49
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 482 gram metamfetamin ele geçirilirken 1 şüpheli ise tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın