KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Baluken: toplulaştırma mağduriyeti yaşanıyor

Önergesini Bakan Eker’in yanıtlamasını isteyen BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken: “Bingöl ilimizde başta Ova Köyleri olmak üzere tarım arazileri üzerinde başlatılan toplulaştırma işlemleri, başlatıldığı günden bu yana halkımızın büyük sorunlar ve mağduriyetler yaşamasına neden olmaktadır” dedi.

Baluken: toplulaştırma mağduriyeti yaşanıyor
14 EYLÜL 2013 CUMARTESİ 03:23
0
1841
3
AA aa

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bingöl köylerindeki toplulaştırma sorunları üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Önergesini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken: “Bingöl ilimizde başta ova köyleri olmak üzere tarım arazileri üzerinde başlatılan toplulaştırma işlemleri, başlatıldığı günden bu yana halkımızın büyük sorunlar ve mağduriyetler yaşamasına neden olmaktadır. Toplulaştırma nedeni ile yürütülen çalışmalarda vatandaşlarımıza ait verimli arazilerin istimlâk edilmesi sırasında arazilerin maddi değerlerinin devlet tarafından karşılanmaması bunun yerine verimli arazileri kullanılan vatandaşlarımıza verimsiz arazilerin verilmek istenmesi yaşanan sorunları her geçen gün arttırmaktadır. Tarım reformu kapsamında toplulaştırma ve kamulaştırma süreçlerinin köylülerimiz ve halkımızda yarattığı sorunların çözümü konusunda vermiş olduğumuz önergeler ve yapmış olduğumuz görüşmelere rağmen Bakanlığınız tarafından halkımızın bu sorunlarını çözmeye yönelik bir irade geliştirilmemiştir. Sunduğumuz önergeye tarafınızdan yasal süresi geçtikten sonra verilen cevapta, mevcut sorunların tümünün çözülmek üzere olduğu ve yurttaşlarımızın mağduriyetinin söz konusu olmadığını ifade ettiniz. Fakat Bingöl ilimiz toplulaştırma yapılan köylerde belirttiğimiz mağduriyetler ve sorunlar artarak devam etmektedir. Toplulaştırma ve kamulaştırma süreçleri ilgili köylerimizi sosyal patlamanın eşiğine getirmiştir. Toplulaştırma ve kamulaştırma işlemlerinde esas alınan usul yurttaşların kamu otoritesi ve kendi aralarında sorunlar yaşamasına davetiye çıkaracak niteliktedir. Kan davaları ve aileler arası sorunların çıkması kaçınılmaz olarak durmaktadır” diye konuştu.

Baluken, soru önergesinde şu sorulara cevap aradı:

1- Toplulaştırmada esas alınan usulün yurttaşlarımız nezdinde yarattığı infial durumunun önüne geçmek için Bakanlık olarak devreye girmeyi düşünüyor musunuz? Yurttaşların kendi aralarında veya kamu otoritesi ile yaşayabilecekleri sorunların sorumluları kimler olacaktır?
2- Hem köylülerimiz hem de kent sakinleri tarafından toplulaştırmanın sağlıklı bir şekilde yapılmadığı ve mağduriyetler yarattığı ifade edilmektedir. Bu mağduriyetlerin önüne geçmek, Bingöl kamuoyunda dillendirilen hususların dikkate alınması ve çalışmaların bu yönlü yapılmasına ilişkin bir çalışmanız var mıdır?
3- Kamulaştırma işlemlerinin yapıldığı yerlerde arazilerine el konulan yurttaşlara maddi tazminat ödenmek yerine farklı bölgelerde araziler verilmeye çalışılmaktadır. Bu yönlü bir işlemin hukuki dayanağı nedir? Yurttaşlarımızın rızası olmadan böyle bir işlem yapmanın insani ve vicdani boyutu hakkında ne düşünüyorsunuz?
4- Tarafınıza iletilmek üzere TBMM'ye sunduğumuz önergeler, Bakanlığınız üst düzey yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler ve TBMM Genel Kurulunda yaptığımız konuşmalarla mevcut sorunların çözümü noktasında getirdiğimiz önerilere karşın bugüne kadar bir çalışma yapmamanızın gerekçesi nedir? Bundan sonraki süreçte bu yönlü bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
5- Yine verdiğimiz önergeye gelen cevabınızda toplulaştırma projesinin halkla ortaklaştırdığı ifade edilmiştir. Oysa toplulaştırma sürecinin başladığı günden bu yana köylülerimiz kendilerine yeterince danışılmadığı, taleplerinin karşılıksız kaldığını ifade etmektedirler. Halkla ortaklaştırılmayan söz konusu toplulaştırma projesinin yurttaşların istedikleri yönde devam ettirilmesi veya iptal edilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?
6- Bakanlık olarak verdiğimiz önergelere yasal süresi geçtikten sonra verdiğiniz cevabınızda herhangi bir mağduriyetin söz konusu olmadığını ifade ettiniz. Bu kanıya varmak için ova köyleri başta olmak üzere Bingöl'de toplulaştırma yapılan köylerde Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? Bakanlığınız tarafından bu köylerde kaç halk toplantısı yapılmıştır? Köylülerimizin dile getirdiği hangi talep dikkate alınmıştır? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak Toplulaştırma yapılan köylere hiç uğradınız mı? Bundan sonra mağduriyetleri yerinde öğrenip çözüm bulmak adına bu köylere uğramayı düşünüyor musunuz? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
hakan h (@Misafir_15560)
17 Eylül 2013 Salı 13:39
Editor Notu: Küfür, hareket ve aşağılayıcı söz ve imaların yer aldığı yorumlar yayınlanmamaktadır. Lütfen yorumunuzu kriterlere uygun şekilde yeniden yazınız. Teşekkür eder, iyi günler dileriz.
el insaf (@Misafir_15537)
14 Eylül 2013 Cumartesi 15:19
Bdp ve bu zihniyet faşist bir zihniyet. Bingölüme faşistlik yakışmıyor ve faşistler kadar hiç bir şey zarar vermiyor memleketime.
ercan kaymaz (@Misafir_15533)
14 Eylül 2013 Cumartesi 12:01
helal olsun sayın vekilim bingöl tarihinde sizin kadar çalışkan bir vekil gelmemiştir biz herşeyin farkındayız siz daha doktorken bu halk için neler yaptığınızı çok iyi biliyoruz ama kraldan çok kralcılar bilmez çünkü işlerine gelmez
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
17.05.2024
09:35
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalarda yapılacak olan mülakatların nasıl yapılacağını katıldığı bir televizyon programında açıkladı.
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın