KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Haziran 2026 Cuma
°C

Ban ki-mun'dan türkiye'ye övgüler

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, 'Türkiye'nin diplomatik profilinin yükselmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel barış ile güvenliğin sağlanması yönündeki çabaları takdirle izlediğini söylediği ve teşekkür ettiği' bildirildi.

Ban ki-mun`dan türkiye`ye övgüler
22 EYLÜL 2010 ÇARŞAMBA 10:00
0
2056
0
AA aa

Özlem Şahin Şakar - Mehmet Toroğlu bildiriyor

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile BM Genel Sekreteri Ban arasında yapılan görüşmede '(Mavi Marmara saldırısıyla ilgili) BM Soruşturma Komisyonu, Kıbrıs, Balkanlar, Irak, Afganistan, Ortadoğu barış süreci ve Türkiye'nin BM Sekretaryasında (personel açısından) temsilinin artması' konuları gündeme geldi.

Yarım saat olarak öngörülen, ancak 45 dakika süren görüşmenin hemen başında Genel Sekreter Ban'ın 'Türkiye'nin diplomatik profilinin yükselmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel barış ile güvenliğin sağlanmasındaki çabalarını takdirle izlediğini, Türkiye'nin uluslararası diplomaside artan rolünü takdirle karşıladığını ve bunun için teşekkür ettiği' ifade edildi.

TÜRKİYE'NİN BM SORUŞTURMA KOMİSYONUNA ATFETTİĞİ ÖNEM VURGULANDI

Görüşmede Türk tarafının, dokuz kişinin hayatını kaybettiği, Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail komandoları tarafından yapılan saldırıyı soruşturmak üzere Genel Sekreter Ban tarafından kurulan 'BM Soruşturma Komisyonu'na verdiği önemi vurguladığı, ayrıca uluslararası hukukun gereğinin yerine getirilmesini beklediğini' aktardığı bildirildi. Diplomatik kaynaklar, bu kapsamda Türkiye'nin BM Soruşturma Komisyonu'nun oluşturulmasına ve faaliyete geçmesine son derece önem verdiğinin görüşmede dile getirildiğini belirttiler.

Türkiye'nin son derece kapsamlı ara raporunu 1 Eylülde BM Soruşturma Komisyonu'na sunduğunu ve İsrail'in de kendi ara raporunu sunmasının beklendiğini aktaran kaynaklar, bu kapsamda devam eden bir sürecin bulunduğunu, Türk tarafının da bu sürece ilişkin değerlendirmesini görüşmede yaptığı bildirildi.

KIBRIS

Görüşmede Kıbrıs konusunda ise Türk tarafının müzakere sürecinde gelinen safha konusundaki izlenimlerini Genel Sekretere aktardığı ve bu sürecin ilerletilmesi için Türkiye'nin BM ile birlikte çalışacağını bir kez daha teyit ettiği öğrenildi. Genel Sekreterin de konuyla ilgili kendi izlenimlerini aktardığı ve bu karşılıklı çalışmanın devam etmesini arzuladığını ifade ettiği belirtildi.

GENEL SEKRETER BAN TÜRKİYE'NİN BALKANLAR'DAKİ YAPICI ROLÜNÜ ÖVDÜ

Balkanlar konusunda Genel Sekreter Ban'ın Türkiye'nin bu bölgedeki yapıcı rolünü övdüğü, bunun için Türkiye'ye teşekkür ettiği ve 'Bu bölgede pek çok çalışma yapıyorsunuz, bunun farkındayız, bunları önemsiyoruz' dediği öğrenildi.

Türk tarafının da bu kapsamda bölgedeki son çalışmaları ve görüşmeleri hakkında Genel Sekretere bilgi verdiği ve Türkiye'nin BM'nin Balkanlar'daki çabalarını desteklemeye devam edeceğini söylediği belirtildi.

IRAK

Irak'ta hükümetin kurulamamasından dolayı BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ciddi bir kaygı içinde olduğunu Türk tarafına aktardığı, Türk tarafının da bu kapsamda son gelişmeler ve Türkiye'nin Irak'ta tüm siyasi gruplarla yaptığı temasları hakkında Genel Sekreteri bilgilendirdiği bildirildi.

AFGANİSTAN

Görüşmede Genel Sekreterin Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı katkılara önem verdiğini söylediğini vurgulayan kaynaklar, Türk tarafının da Afganistan'a milletvekilliği seçimi dolayısıyla gönderdiği gözlemciler de dahil olmak üzere orada yaptığı çalışmaları Genel Sekretere anlattığı kaydedildi. Bu arada diplomatik kaynaklar, Türk gözlemcilerin yurda döndüğünü, Afganistan'da 18 Eylülde yapılan seçimlerin salimen düzenlenmesinden duyulan memnuniyeti de dile getirerek, bu görüşlerin Genel Sekreterle yapılan görüşmede de tekrarlandığını belirttiler.

ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ

Edinilen bilgiye göre Genel Sekreter Ban, BM'de düzenlenen Ortadoğu Dörtlüsü (BM, ABD, AB ve Rusya) toplantısıyla da ilgili Türk tarafına bilgi verdi, İsrail ve Filistin arasında yeni başlayan doğrudan görüşmelerin önemine değindi ve başarılı olmasını diledi. Genel Sekreterin BM'nin Ortadoğu barış süreci kapsamında temaslarını ve çabalarını sürdüreceğini, Türkiye'nin de katkılarını önemsediğini ve bunların devam etmesini arzuladığını ifade ettiğini belirten diplomatik kaynaklar, Türk tarafının da Ortadoğu barış süreciyle ilgili analizini Genel Sekretere aktardığını, Türkiye'nin sürece verdiği desteğin devam edeceğini vurguladığını kaydettiler.

Kaynaklar, toplantıda İran konusunun gündeme gelmediğini, görüşmenin öngörülenden uzun sürdüğünü ve pek çok konunun konuşulduğunu belirttiler.

Türkiye'nin BM Sekretaryası'nda personel açısından yeterince temsil edilmediğini ve Türk personel sayısının artması gerektiğini anlatan diplomatik kaynaklar, bu konunun da Gül-Ban görüşmesinde gündeme geldiğini aktardılar.

BM Sözcülüğünden görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, 'Genel Sekreter Ban'ın görüşmede, Türkiye'nin, aralarında Batı Balkanlar ve Ortadoğu'daki durumun da bulunduğu son derece önemli bölgesel konulardaki diplomatik liderliğini ve aktif katılımını övdüğü, ayrıca Türkiye'yi, Kıbrıs müzakerelerindeki ivmeyi korumak için yardımcı olmaya devam etmesi konusunda cesaretlendirdiği' bildirilmişti.

Görüşmeye Türk tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, BM tarafından da Genel Sekreterin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, baş danışmanlarından Kim Won Soo ve diğer yetkililer katılmıştı.

Gül ile Ban, Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği rezidansında geçen cumartesi gecesi düzenlenen özel yemekte de bir araya gelmişlerdi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.06.2026
14:28
HÜDA PAR`dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR'dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Adaklı ziyaretinde ilçe merkezi ve köylerdeki sorunları gündeme taşıdı. Bingöl-Adaklı yolunun yıllardır çözüm beklediğini belirten Emiroğlu, yetkililere çağrıda bulunarak, 'Bu yol binlerce vatandaşın kullandığı hayati bir güzergâh. Yaşanan mağduriyet artık sona ermelidir' dedi.
18.06.2026
13:49
Bingöl`ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Bingöl'ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre gerilerken, Bingöl'de 175 konut satışı gerçekleşti. Veriler, bölgede en fazla konut satışının Elazığ'da yapıldığını ortaya koydu.
18.06.2026
13:31
Komşu illerden gelip Bingöl`de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Komşu illerden gelip Bingöl'de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin kent merkezinde gerçekleştirdiği denetimlerde 2'si çocuk 9 kişi dilencilik yaptığı gerekçesiyle yakalandı. Şahıslardan 7'sinin Bingöl dışından geldiği belirlenirken, toplam 8 bin 820 TL idari para cezası uygulandı.
18.06.2026
01:39
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Bingöl'de SMA Tip-1 hastalığıyla mücadele eden Efrayim Gökalp'in tedavisine destek amacıyla düzenlenen bağış programında 2 milyon TL yardım toplandı. Sosyal medya platformu X üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında hayırseverler destek için adeta seferber oldu.
18.06.2026
00:52
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Adana'da serinlemek amacıyla girdiği sulama kanalında akıntıya kapılan 15 yaşındaki Harun Dalçek, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden gencin Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayağansöğüt köyü nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
18.06.2026
00:51
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi, İlçe Kaymakamı Muhammet Güzel'e Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi gündemiyle olağanüstü meclis toplantısı yapma kararı aldı. Teklifin kabul edilmesi halinde, Genç ilçesi tarihinde ilk kez bir kişiye Fahri Hemşehrilik Beratı verilmiş olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın