KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Aralık 2025 Cuma
°C

Barajla bin yıllık tarih yok oluyor

Solhan ilçesinde Kalehan-1 HES projesi kapsamında yapımına devam edilen baraj inşaatı, civarda bulunan köylerde hem tarihi yapıları, hem de köylülerin yaşam alanlarını tehdit etmeye devam ederken, köylüler hayatlarını, doğalarını ve tarihlerini tehdit eden duruma karşı tepkili.

Barajla bin yıllık tarih yok oluyor
31 TEMMUZ 2014 PERŞEMBE 00:02
0
4255
0
AA aa

Bingöl'ün Solhan ilçesinde Kalehan-1 HES projesi kapsamında yapımına devam edilen baraj inşaatı, civarda bulunan köylerde hem tarihi yapıları, hem de köylülerin yaşam alanlarını tehdit etmeye devam ediyor. 19 Temmuz tarihinde baraj inşaatında çalışan genç köylüler ile şantiye yetkilileri arasında gerginlik yaşanmış, gerginliğin kavgaya dönüşmesi ile birlikte gençler, şirket bünyesinde çalışan özel güvenliğinin silahlı müdahalesine ve tehdidine maruz kalmıştı. Köylüler, baraj yapımı sırasında yaşadıkları mağduriyeti ve gençlerin sıkıntıları anlattı.

Kaleköy sakinlerinden Necat Altınova, baraj yapımından kendi köyleri ile birlikte Aslanbeyli ve İnandık köylerinin etkilendiğini belirterek, baraj yapımı için köylülerden görüş ve rızalarının alınmadığını söyledi. Köylerinin çok eski zamanları dayanan tarihi bir geçmişi olduğunu belirten Altınova: “En az bin yıllık geçmişi var. Sadece camimiz 480 yıllıktır. Bunun yanında zindan var, tarihi hamam ve mezarlıklar var. Biz baraj istemiyoruz. Ayrıca bu konuda şimdiye kadar hiçbir yetkili gelip bizimle görüşmedi. Ne bakan nede milletvekili, 'durumunuz ne olacak' diye sormadı” şeklinde konuştu.

Köyün bir diğer sakini Ramazan Orman ise, şantiyeye başka yerlerden getirilenlerin çalıştırıldığını belirtti.

“MERA ALANLARI İŞGAL EDİLDİ”

Aynı köyde ikamet eden Salih Orman'da, baraj yapımı ile birlikte mera alanlarının işgal edildiğini belirterek, geçim kaynakları olan hayvancılığın artık yapılamaz duruma geldiğini ifade etti. Orman: “Eskiden köyün en az 200 büyük baş, 1000'i aşkın küçükbaş hayvanı vardı. Şimdi köyde, toplasan 20 büyükbaş hayvan bir araya getiremezsin. Meramızı işgal ettiler, hayvanlarımız telef oldu. Bir kısmını da satmak zorunda kaldık” diye konuştu. Baraj yapımları ile birlikte yaşam alanlarının giderek daraldığını ifade eden Orman: “Şimdi diyorlar ki çocuklar dağa çıkıyor. Siz buralarda çocuklara yaşam alanı bırakmıyorsunuz ki! Çocuklar dağa çıkmayıp ta ne yapsın” şeklinde konuşarak, bölgedeki ekonomik istihdam politikalarını eleştirdi.

“BU GÜN HAVAYA SIKAN YARIN KAFASINA DA SIKAR”

Köyden bazı gençlerin şantiyede çalıştıklarını ancak onlarında işten çıkarıldığını belirten Ayten Dinler de: “Biz bu köyde yaşıyoruz. Her gün 4-5 makine çalışıyor. Başımıza her gün toz toprak yağıyor, ne bağımız kalmış ne bahçemiz. Bir gün bu şantiyenin kapısına gelmedik. Ama şimdi hem çocuğumu işten çıkarıyorlar, hem de silah sıkıyorlar. Biz o silah yüzünde buradayız. Onun ne hakkı var çocuklarımıza silah sıkıyor. Bize diyorlar ki, 'onlara değil havaya sıktık'. Bu gün havaya sıkan, yarın kafasına da sıkar diyorum. Ben bir ana olarak nasıl kabul deyim” diye duruma tepki gösterdi.

Konu ile ilgili görüşmek istediğimiz şantiye yetkilileri, görüşme talebimizi reddederek herhangi bir açıklamada bulunmadı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.12.2025
10:35
Bingöl Arıcılar Birliği`ne
Bingöl Arıcılar Birliği'ne 'Birinci Derece Tarımsal Örgüt' Belgesi
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı derecelendirme sonuçlarına göre Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Türkiye'de bu belgeyi alan 7 birlikten biri oldu. Birliğin bu başarısı arıcılara kovan başına 28 TL ek destek sağlayacak.
05.12.2025
09:58
30 bin TL seyyanen zam iptal edildi
30 bin TL seyyanen zam iptal edildi
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve kamuda yönetici-uzman pozisyonundaki personelin maaşına 30 bin TL seyyanen zam yapılmasını öngören düzenleme tepkilerin ardından geri çekildi.
04.12.2025
23:59
Vergi Paketi Genişliyor! Kritik Maddeler Meclis`te Kabul Edildi
Vergi Paketi Genişliyor! Kritik Maddeler Meclis'te Kabul Edildi
TBMM'de kabul edilen düzenlemelerle tapu işlemlerinde ceza artırılıyor, noter ve ruhsat harçları genişletiliyor; kuyum, araç ve taşınmaz ticareti gibi alanlarda yıllık harç dönemi başlıyor. Teklifin kabul edilen maddeleri, milyonlarca vatandaş ve binlerce işletmeyi doğrudan etkileyecek.
04.12.2025
18:53
Başkan Adayı Alpay`dan Destek Çağrısı
Başkan Adayı Alpay'dan Destek Çağrısı
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Zülküf Alpay, Solhan, Kiğı ve Adaklı ilçelerinde esnafla bir araya gelerek sorunları dinledi, değişim ve yenilik çağrısında bulundu. Alpay, seçim bildirgesinde 'yenilikçi vizyon' ve 'şeffaf yönetim' vadettiklerini belirterek tüm esnaflardan destek ve dua istedi.
04.12.2025
17:56
Bingöl`de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü İçin Anlamlı Buluşma
Bingöl'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü İçin Anlamlı Buluşma
Bingöl Kent Konseyi ve Belediye iş birliğiyle düzenlenen 'Birlik ve Dayanışma Gecesi', 9 engelli derneğini bir araya getirerek farkındalık dolu bir buluşmaya sahne oldu.
04.12.2025
16:58
Müjdeyi Vali Usta verdi! Genç`e 750 kişilik spor salonu!
Müjdeyi Vali Usta verdi! Genç'e 750 kişilik spor salonu!
Bingöl'ün Genç İlçesi'nin yıllardır beklediği müjdeyi Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta verdi. 750 kişilik kapalı spor salonu için Spor Toto Teşkilatı ile protokol imzalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın