KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

'Başarı Ekip İşidir'

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enes Üçgül: 'İl Özel İdaresi olarak amacımız, ilçelerden beldelere, köylerden mezralara, kısacası insanın yaşadığı her yere altyapı, üstyapı ve sosyal donatı alanında hizmet götürmek ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayarak mutluluklarına vesile olmaktır. Bunu da kaynakları doğru kullanarak yapıyor ve başarılı bir süreç ortaya koyuyoruz. Başarı ekip işidir diyoruz ve tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte özverili bir mesai harcıyoruz'

`Başarı Ekip İşidir`
23 EKİM 2020 CUMA 17:37
36
5373
2
AA aa

Bingöl'ün en genç idarecilerinden biri olmakla birlikte olgun kişiliği, mesleki bilgi ve birikiminin yanı sıra öngörülü oluşu sayesinde kısa sürede başarı basamaklarını çıkan bir isim. İşini severek yapmanın kıymetli olduğunu savunurken, başarıdaki en önemli etkenin ‘ekip çalışması' olduğuna inanıyor. En değer verdiği husus ise kamu kaynaklarının doğru değerlendirilmesi ve hizmetin herkese ulaştırılarak mutluluğun genele yayılmasına vesile olmak…

Bizler de kendisine konuk olduk ve yaptıkları hizmetlere dair bilgileri aldık. Neler yaptığı kadar neler yapmak istediklerini anlattı. İşte Bingöl İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enes Üçgül ile röportajın öne çıkan satır başları…

Öncelikle bir mühendis olarak neden özel sektörü değil de kamuyu tercih ettiniz? Ya da çalışma sürecinizi gözden geçirdiğinizde kamuda olmanın pişmanlığını yaşıyor musunuz?

2012'de İl Özel İdaresi'nde kamu hayatım başladı. 2016'da Genel Sekreter Yardımcısı, Haziran 2019'da da Genel Sekreter olarak görevimi sürdürdüm. Ailemizde özel sektör alanında ilerlemiş kimse yoktu. Daha çok kamuda görev alanlar ağırlıkta. Haliyle ailevi bir etkileşim olacak ki, kamuyu tercih ettim ben de. Çok şükür bir pişmanlığım da yok. Özel sektörde yer almak kazanç açısından belki çok daha iyi sonuçlar verebilirdi ama kamudaki duygu bambaşka. Maaşınıza rıza gösterip şükredebiliyorsanız, millete hizmet edip dua alabiliyorsanız ve bu sizi mutlu ediyorsa, gerisi teferruattır. İşinizi severek yapıyorsanız mutlu olursunuz. Hep ‘daha çok kazanç' demek yerine hep ‘daha güzel başarılar' derseniz, bu durum çalışmanızı olumlu yönde etkiler ve hayatınıza pozitif bir yansıması olur.

Pişman olmayışınız sanırım işinizdeki duygusal bağla alakalı. Manevi açıdan doyurucu oluyor mu?

Görevimiz icabı şehrin en ücra noktasına bile hizmet götürme fırsatımız oluyor. Köyüne güçlükle ulaşan biri, köy yolunu yaptığında tarifsiz bir mutluluk yaşıyor ve size hem teşekkür hem de dua ediyor. Kulağınızın pasını silecek ölçüdeki duanın gönlünüzde yarattığı o ferahlık hissi her şeye bedeldir. Bazen yolda yürürken hiç tanımadığınız biri size selam veriyor ve köyüne yaptığınız hizmetler için teşekkürlerini iletip dualar ediyor. Bu çok büyük bir mutluluk vesilesidir. Bu nedenle manevi açıdan bir doygunluk yaşayınca bu sizi işinize daha çok bağlıyor ve daha fazla hizmet üretmek için çabanızı arttırıyor.

İL ÖZEL İDARESİ TARİHİNDE BİR YILDA ULAŞILMIŞ EN YÜKSEK RAKAMDIR.

2019'da Genel Sekreterlik görevine başladınız ve 15 aylık bir süreci geride bırakıyorsunuz. Bu süre zarfında neler yaptınız, neleri değiştirebildiniz?

İl Özel İdaresi olarak rutin işlerimizi zaten yapıyoruz. Aslında rutin diye tabir ettiğimiz yol, su, kanalizasyon ve diğer hizmetler de birçok yerleşim biriminin kaderini değiştirecek işlerdir. Yolu olmayan, suyu olmayan bir köy ile bunlara sahip bir köy aynı kefede olabilir mi? Tabi işleri yaparken ortaya koyduğunuz performans çok önemli. Kurum çalışanlarının moral ve motivasyonlarını yüksek tutarak hem daha hızlı, hem de daha fazla hizmet üretmeye özen gösteriyoruz. Çalışanlarınız mutlu değilse, buradan bir başarı beklemek mümkün olmuyor. Bizler kamu kaynaklarını doğru kullanıp önemli projeler hazırlarken, personellerimizin moral ve motivasyonunu da geri plana atmıyoruz. Başarı ekip işidir diyoruz ve tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte özverili bir mesai harcıyoruz. Bu itibarla baktığımızda 15 aylık sürecin başarılı geçtiğini söyleyebiliriz.

İyi bir ekiple çok önemli açıkları kapattığımız gibi kangrenleşen birçok sorunu giderdik, birçok noktaya da güzel hizmetler ulaştırdık. Örneğin, Kârer Dallıtepe Köyü, merkez Metan Köyü ve Kurudere Köyü Kadran Mezrası, Karlıova Kızılağaç Köyü, Genç Çanakçı ve Koçsırtı köyleri ve daha birçok yerleşim biriminin yolu ilk kez asfaltlandı. 2020'de 280 kilometre yol ağını asfaltladık. Bunun 80 kilometresi 1. Kat, 190 kilometresi 2. Kat asfalt. 10 kilometre de sıcak asfalt (BKS) olarak yapıldı. Bu, İl Özel İdaresi tarihinde bir yılda ulaşılmış en yüksek rakamdır.

Malumunuz 2020 yılı Covid-19 pandemisi nedeniyle zorlu geçti. Sağlık alanındaki riskler ve yaşanan hastalıklara rağmen kurum olarak iyi işler çıkardık. Öyle ki, bu yıl Karlıova'da yaşanan depremde asfalt plendimiz zarar gördü ve 50 gün bu arızanın giderilmesi sürdü. Bunca aksaklığa rağmen hizmet üretiminde en üst seviyeleri yakaladık.

HİZMET ÜRETİMİNDE ASLA BÖLGE FARKLI GÖZETMEDİK

Kârer yoluyla ilgili bir dizi eleştiriler oldu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Aslında buradaki en temel sorun iletişim ve doğru bilgiye sahip olunmadan sarf edilen eleştirilerdi. Kârer bölgesinde 9 köy ve 130 hane var. Bunların büyük bir kısmı da yazlıkçı. Bingöl merkezden Kârer bölgesine doğru 17 kilometrelik yol ağı asfaltlandı. Yine Adaklı İlçesi'nden bu bölgeye uzanan 30-35 kilometrelik yol ağının yarısı asfaltlandı. Her iki yönden yapılan çalışmaların arasında kalan 17 kilometrelik yol ağının asfaltlanması işi de 2021 yatırım programına alındı. Ancak burada ‘alevi köylerine hizmet gitmiyor' denilerek bu bölgeye hiç hizmet gitmemiş algısı yaratıldı. Oysa 17 kilometre Bingöl'den, 18 kilometre de Adaklı'dan Kârer'e uzanan yol ağı asfaltlandı. Bu güzergâhlardaki köyler de Alevi köyleri. Demek oluyor ki, bölgesel bir ayrım yok. Hizmet üretiminde asla bölge farklı gözetmedik, böyle bir yanılgı aklımızdan dahi geçmiyor. Çok daha farklı ve uzak bölgelerde de benzer sorunlar var ancak sihirli bir değnek yok ki, bir defa da hepsini yapalım. Kaynaklar, imkânlar ve mevsimsel süreçler sınırlı. 17 kilometresini yapmıştık, seneye de kalan 17 kilometresini yapacağız.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE KÖYLÜYÜ ELEKTRİK FATURASINDAN KURTARDIK

Daha çok yol çalışması mı yapılıyor? Başka neler yapıyorsunuz? Biraz da onlardan bahseder misiniz?

2020 kapsamında İl Özel İdaresi ve Valilik KÖYDES Birimi'ne sadece içme suları için 11 milyon TL bütçe aktarıldı. Bu 11 milyon TL ile 135 yerleşim biriminin içme suyu yapım, bakım, onarım ve sondaj çalışmaları yapıldı.

Yıllardır bir türlü çözülemeyen ve bölge halkının bir umutla beklediği Çaytepe Köyü içme suyu problemini çözdük. Şuanda çalışmalar devam ediyor, inşallah Ekim sonu itibariyle bu su musluklardan akarak vatandaşlarımıza derman olacak.

Bu yıl imza atılan yeniliklerden biri, güneş enerjisi ile sondaj suyu aktarımı oldu. Kışın köylerde su sorunu yaşanmıyor ama yaz aylarında sulamaya bağlı olarak bazı sıkıntılar oluşuyor ve birçok köyde ilave su için sondaj vuruluyor. Elektrikli motorla su çekildiği için köylü yüklü miktarda elektrik faturası ödüyordu. Bu sorun, hayvanlar için içme suyu teminin de yaşanıyordu. Bizler, yenilenebilir enerji kapsamında güneş enerjisi panellerini kurarak sondajdan alınacak su için elektrik ihtiyacını böyle karşılamaya başladık. Hayvanlar için içme suyu ihtiyacı da küçük çaplı göletlerle sağlanıyordu ancak bunda da sondaj vurup borularla sıvatlara su aktarımı yaptık ve yine güneş enerji panelleriyle elektrik faturası sorununu ortadan kaldırdık. Çiftçi gidip kontağı açıp sıvatlara su aktarıyor ve ihtiyaç giderildikten sonra motoru kapatıyor. Bu sayede su israfı da giderilmiş oldu.

Köylüden su parası almıyoruz zaten. Elektrik faturası sorununu da böyle çözerek çiftçilerimizin yükünü hafiflettik. Ayrıca köylerdeki depolara klor cihazı da taktırdık ve onların çalışmasını da güneş enerji panelleriyle sağlıyoruz. Klor ihtiyaçlarını da muhtarlar gelip kurumumuzdan ücretsiz bir şekilde alıyorlar.

GELİRİMİZİN YÜZDE 20'SİNİ EĞİTİM YATIRIMLARINA AYIRIYORUZ

Daha farklı yatırımlarınız söz konusu mu? Bazı kamu kurumları için de ek destek sağladığınız biliniyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

İl Özel İdaresi olarak köylerin yol, içme suyu, kanalizasyon ve daha birçok sorununu gideriyoruz ancak kurumu sadece bu alanda hizmet üreten bir merkez olarak görmemek lazım. Birçok kamu kurumunun yapım işi ihale süreçleri de tarafımızdan yapılıyor. Ayrıca bütçemizden eğitimden sağlığa, tarımdan güvenliğe, spordan kültüre birçok alanda kamu kurumlarına önemli katkılar sunuyoruz. Öyle ki, gelirimizin yüzde 20'sini eğitim yatırımlarına ayırıyoruz. Yine ildeki kamu ortaklığıyla yapılan hemen her projede yer alıyoruz.

HER BİR KURUŞUN HESABINI YAPIYOR, HER PROJEYİ ÖZENLE TAKİP EDİYORUZ

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz. Son olarak neler söyleyeceksiniz?

İl Özel İdaresi olarak amacımız, ilçelerden beldelere, köylerden mezralara, insanın yaşadığı her yere altyapı, üstyapı ve sosyal donatılar alanında hizmet götürmek ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayarak mutluluklarına vesile olmak. Altını çizmek isterim ki, hizmet sunumunda asla bölge farkı gözetilmemektedir. Hizmette öncelik esasımız nüfus yoğunluğu, yollarda da grup köy yolları ve trafik yoğunluğudur. İçme suyunda böyle bir kıstas yok. Kamu kaynaklarını doğru kullanarak daha fazla hizmet üretmek için çabalıyoruz. Her bir kuruşun hesabını yapıyor, her projeyi özenle takip ederek en ufak bir israfa mahal verilmeden hizmetin vatandaşa ulaşması için çabalıyoruz. Çok şükür önemli neticeler de aldık, almaya da devam edeceğiz. Hizmet sunumunda sihirli bir değneğimiz yok elbette. Tüm köylerin sorunlarını bir defada çözemeyiz. Bunun için her yıl programlarımızı özenle yapıyoruz. Hedefimiz, gelecek yıl çok daha fazla hizmet üreterek sıkıntıları en dip seviyelere çekmek. Çalışanlarımızla birlikte inşallah bunu başaracağız.

Ben, bu vesileyle çalışmalarımıza sundukları katkılar vesilesiyle AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz'a, Valimiz Sayın Kadir Ekinci'ye, Milletvekilimiz Sayın Feyzi Berdibek'e, İlçe Kaymakamlarımıza, İl Genel Meclis Başkanımız Sayın Hasan Basatemur ve meclis üyelerimize, muhtarlarımıza, vatandaşlarımıza ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnşallah birlikte çok daha güzel hizmetlere imza atmak nasip olur.

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63693)
24 Ekim 2020 Cumartesi 14:23
Bingöl meclise milletvekili gonderdigi yıllardan beri bugüne kadar kendini kusurlu iş yapamayan bir siyasiye ve müdüre denk gelen var mi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63671)
23 Ekim 2020 Cuma 18:51
Sarısaman çevirme grup köy yolu 1 ay oldu asfalt yapılalı yağmur değmeden heryer delik olmuş kıştan sonra yol kullanılamaz hale gelecek yazık değilmi bu milletin parasına sekreter bey gidip yolda poz vereceğine denetimlerini sıkı yapın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63716)
25 Ekim 2020 Pazar 20:08
@Misafir Kullanıcı Daha bugün dediğim yola gittim yama yapıyorlardı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63703)
25 Ekim 2020 Pazar 08:22
@Misafir Kullanıcı Eyer dedigin dogruysa sekreterde bi isin bir tarafindadir
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın