KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Temmuz 2025 Çarşamba
°C

Başbakan bankacıları neden çağırdı?

Türkiye'de paraya yön verenler yarın akşam Başbakan ile bir araya gelecek

Başbakan bankacıları neden çağırdı?
05 KASIM 2008 ÇARŞAMBA 10:18
0
993
0
AA aa
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yarın görüşeceklerini bildirdi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 50. kuruluş yıl dönümü resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlar, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptıkları görüşmede sektöre bakış açısının ve global dalgalanmadaki durumun konuşulduğunu, bilgi alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Çağlar, ''Cumhurbaşkanımız konuyla çok yakından ilgili. Öteden beri sürekli takip ediyorlar. Biz daha önce İstanbul'un finans merkezi olmasıyla ilgili bir çalışmayı kendisine arz etmiştik. Buraya gelirken onu bütün detayıyla okuduğunu ve ince ayrıntısına kadar vakıf olduğunu gördük. O bizi çok mutlu etti.'' şeklinde konuştu.

İstanbul'un finans merkezi olması projesinin ertelenmediğini, bu ortamda cazibesi öne çıkarılması gereken bir konu haline geldiğini ifade eden Çağlar, bütün dünyada paranın nereye gideceği konusunda ve büyük global ekonomi denilen ekonomilerde ciddi sorunlar bulunurken, Türkiye'de bankacılık sektörünün dimdik ayakta durduğunu, bunun da finans merkezi olmak olgusunu hızlandırabileceğini ifade etti.

Ziraat Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda herhangi bir aksama bulunmadığını, arsayı aldıklarını ve proje firmalarıyla görüşüldüğünü dile getiren Çağlar, ''Geliyoruz. Yerimiz, yurdumuz belli'' dedi.

Çağlar, bir gazetecinin, ''Bankalardan vadesinden önce kredilerini geri çağıran var mı?'' sorusu üzerine, kredilerin geri çağrıldığına ilişkin kendilerine yansıyan herhangi bir bilgi olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

''Kendi aramızda yaptığımız toplantıda, 'Kusura bakmayın, geri çektik' diyen bankamız da yok. Faizler yükselince... Yazıyı şöyle gönderiyorsunuz; 'Önce yüzde 20 faizle kredi kullanıyordunuz, şimdi faiz oranı yüzde 25 oldu. Ya o orandan kullanın veya kullanmayacaksanız kapatın.' Bu 'kapatın' cümlesi, krediler geri çağrılıyor gibi belki algılanmış olabilir. Ama bu her kriz, her dalgalanmanın klasik söylemidir.''

Bu dönemin her zamanki olağan dönemden farklı olduğunu, buradaki bütün düzenlemeleri ve tedbirleri de olağan dönemin ötesinde düşünmek gerektiğini kaydeden Çağlar, ''Bu kriz döneminin daha rahat geçirilebilmesi için alınması gereken tedbirler... Bunu zaten otoriteler görüyor, Hükümet görüyor. Çeşitli çalışmalar yapıyor. Mevduatın güvencesi ile ilgili bir düzenleme yapıldı. Şu anda buna ihtiyacımız olmamakla birlikte bu yasal düzenlemenin altyapısı oluşturulmuş vaziyette'' diye konuştu.

Mevduata sınırsız güvence verilmesinin bankalarda faiz yarışına neden olup olmayacağının sorulması üzerine de Çağlar, ''2001'den farklı bir noktadayız. BDDK'nın yakından takip etmesi ve gözetimi burada haksız bir rekabete imkan vermeyecektir diye düşünüyorum'' yanıtını verdi.

Çağlar, TBB'nin, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek üzere yarın Başbakan Erdoğan ile görüşeceğini de bildirdi.

HABERTÜRK
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.07.2025
02:42
Bingöl`de taksi ücretlerine zam!
Bingöl'de taksi ücretlerine zam!
Bingöl'de taksiciler yeni zam tarifesini duyurdu. Bugün itibariyle geçerli olacak tarifeyle nereden nereye kaç liraya gidilecek? İşte yeni tarifenin detayları…
16.07.2025
02:41
Bingöl`de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri
Bingöl'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Bingöl'de çeşitli programlar düzenlendi. 15 Temmuz demokrasi zaferinin 9'uncu yıl dönümünde şehitlikler ziyaret edilip dua edildi, akşam ise yürüyüş yapılıp demokrasi meydanında çeşitli etkinlikler icra edildi.
16.07.2025
02:38
Gazeteciler direnişin hafızasına tanıklık etti
Gazeteciler direnişin hafızasına tanıklık etti
Türkiye'nin 81 ilinden 81 gazeteci ile 41 ülkeden davet edilen 119 yabancı basın mensubu İletişim Başkanlığı organizasyonunda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi'ni ziyaret etti. Sergilenen materyaller aracılığıyla o gece yaşananları yeniden hissettiklerini belirten Hakim Bayraktar; 'Bu müze, milletimizin iradesine sahip çıktığı, destansı bir direnişin hafızasıdır' dedi.
16.07.2025
02:37
Bingöl`de batarya bomba gibi patladı! İşletmeci yaralandı
Bingöl'de batarya bomba gibi patladı! İşletmeci yaralandı
Bingöl'de arızalı telefon bataryası değiştirildiği esnada patlayarak alev aldı. Tamir yapan telefoncu yaralanırken o anlar kameralara yansıdı.
16.07.2025
02:35
Bingöl dahil 64 ilde FETÖ operasyonu! 306 şüpheli yakalandı
Bingöl dahil 64 ilde FETÖ operasyonu! 306 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 günde Bingöl dahil 64 ilde FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 306 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
14.07.2025
22:25
Serdest Burkay, Vakıfbank`tan İstifa Etti
Serdest Burkay, Vakıfbank'tan İstifa Etti
VakıfBank'ta önemli görevlerde bulunan ve son olarak Ankara Ticari Müdürü olarak görev yapan Serdest (Sabır) Burkay, görevinden istifa etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın