KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Başbakan: yeni bingöl inşa ettik

Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı Tanıtım Toplantısı'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Depremden sonra çok kısa zamanda adeta yeni Bingöl inşa ettik" dedi.

Başbakan: yeni bingöl inşa ettik
07 HAZİRAN 2008 CUMARTESİ 12:57
0
2081
0
AA aa
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin artık sadece afetlerde yardım alan değil, yardımda bulunan ülke konumuna geldiğini belirterek, "Artık dünyanın her köşesindeki insanlar, herhangi bir felakete maruz kaldıklarında Türkiye'nin, Türk milletinin yardımlarına koşacağını, yanlarında olacağını biliyorlar" dedi.
Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, doğal afetlerin insan gücü ve iradesini aşan olaylar olduğunu belirterek, bunların insanlar üzerindeki yıkıcı ve olumsuz etkilerine karşı tedbirler almanın önemine değindi.
Tedbirlerin önemli bir bölümünün afetler yaşanmadan önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Az önce hazırlıklı olmadığımızı ifade eden spotlar geçti. Gerçekten bunlar önemli tespitler. Bizler bunlardan ibret alabiliyorsak ve hazırlıklarımızı yapabiliyorsak, bundan böyle bu afetlere karşı hazırlıklı yakalanmış olmak inanıyorum ki üzüntülerimiz azaltacaktır. Örneğin yapıların deprem başta olmak üzere doğal afetlerin etkileri göz önünde bulundurularak inşa edilmesi gerekiyor. Özellikle toplumsal kullanıma açık köprülerin, yolların, kamu binalarının, deprem gibi, sel gibi afetler göz önünde bulundurularak inşa edilmesi büyük önem taşıyor. Aynı şekilde insanlara afetler karşısında nasıl davranmaları gerektiğinin öğretilmesi, bu doğrultuda bir bilinç oluşturulması gerekiyor" dedi.
Başbakan Erdoğan, afetler yaşandıktan sonra da alınması gereken tedbirler olduğunu ifade ederek, "Bunlar da afet sonrasında hızlı ve bilinçli şekilde müdahaleyi, yarların sarılmasını, fiziki ve sosyal etkilerinin azaltılmasını sağlamayı amaçlıyor. Afet öncesi ve sonrası hazırlıklarını en iyi şeklide yapan ülkelerin afetler karşısındaki durumları ile diğer ülkeler durumlarını biliyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin yüzde 92'sinin deprem bölgesinde olduğunu ve ülke nüfusun yüzde 95'inin de bu bölgelerde yaşadığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"1999 yılında Marmara bölgesinde yaşanan ve 18 bin 243 insanımız öldüğü, yaklaşık 50 bin insanımız yaralandığı iki büyük depremin acıları yüreğimizde. Bu acılardan dersler çıkarmak, yeni bir bilinçle meseleye eğilmek durumundayız. Hükümet olarak yaşanan bu acılardan bilimin ve tecrübenin ışığında dersler çıkarmak suretiyle ve büyük ciddiyetle meseleye eğilmeye gayret gösterdik. Afet ve kriz yönetimi alanlarında önemli adımlar attık. Afetlere müdahale sistemimizdeki eksiklikleri telafi etmek için kapsamlı bir yol haritası uygulama başladık. Ülkemizde acil durum yönetimi kapsamına giren 10 kadar yasa ve yönetmelikle birçok bakanlık kurum ve kuruluş görevlendirilmiştir. Bir yanda sorumlulukların kurumlar arasında dağılması, diğer yanda ise kimi sorumluluk ve görev alanlarının sahipsiz kalması uygulamada ciddi sıkıntılara yol açıyordu. Bu sorunları çözmek için afete müdahale ve afetten sonra iyileştirme konusunda ciddi yeniden yapılandırma başlattık. Yapı denetimi konusundaki mevzuatı en ileri seviyeye çıkardık. Son olarak Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlükleri'ni kapatarak "Afet ve Acil Durum Yönetimi aşkanlığı" adı ile yeni bir kurum oluşturuyoruz. Yani çok başlılığı ortadan kaldırmak. Bununla ilgili yasa tasarısını meclise sevk ettik. Bu tasarıyı en kısa sürede yasalaştırarak, oluşturacağımız yeni yapı ile afetlere daha hızlı müdahale etme kararlılığındayız. 2003 yılında beri yaşanan her afete süratle müdahale eden kurumlarımız bundan sonra tek bir çatı altında faaliyetlerini sürdüreceklerdir".
Erdoğan, afetlerle mücadelenin sadece Türkiye değil, yurt dışında da sürdürüldüğünü ifade ederek, resmi ve sivil yardım kuruluşlarının dünyanın 4 bir yanında Türkiye'yi başarı ile temsil ettiğini kaydetti.
Afetlere maruz kalan bir çok ülkeye arama kurtarma ekiplerinin gönderildiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Gönderdiğimiz arama kurtarma ekipleri, yaptığımız insani ve maddi yardımlarla ülkemizin bu alandaki uluslararası görünürlüğünü arttırdık. Artık sadece afetlerde yardım alan değil yardım yapan ülke konumuna gelmiş bulunuyoruz. Bu çerçevede son yıllarda Gürcistan, Makedonya ve Yunanistan gibi ülkelerde yaşanan orman yangınlarına söndürme uçak ve helikopteri göndererek müdahalelerde bulunduk. 2003 yılında İran'da yaşanan deprem sonrası 150 kişilik arama kurtarma ve acil yardım ekibi gönderdik. 800 ailelik konteynır kenti kurduk. 2004 yılı sonunda yaşanan Güney Asya depremi çalışmalarına da etkin şekilde katıldık. Bu çerçevede Endonezya ve Srilanka'da bin 658 adet kalıcı konut, 18 okul, 2 sağlık merkezi, ibadethane ve alışveriş merkezleri yapıldı. Yine 2005 yılı sonuna doğru Pakistan depremi sonrasında da bölgeye 25 yardım uçağı 12 gemi ve 142 tır ile yaklaşık 55 bin ton yardım gönderildi. Bu felaketler sonrası Türkiye, gerçekleştirdiği 210 milyon dolarlık yardım ile uluslararası platformda en fazla insani yardım yapan ülkeler arasında yer aldı. Ayrıca Filistin, Irak Felluce,Telafer, Gürcistan bölgelerine insani yardım malzemeleri ve nakdi yardımlar gönderildi. Bütün bu çalımlar uluslararası yardım faaliyetleri konusunda Türkiye'yi önemli yerlere getirmiştir. Artık dünyanın her köşesindeki insanlar herhangi bir felakete maruz kaldıklarında Türkiye'nin, Türk milletinin yardımlarına koşacağını,
yanlarında olacağını biliyorlar. Türk milletinin yardımseverlik duygusunu tecrübe ve girişimcilik ruhu ile d bu acılardan bilimin ve tecrübenin ışığınbirleştirince bu alanda önemli bir aktör haline gelmeye başladığını gördük. Bu durumu ülkemiz açısından insanlık adına büyük kazanım olarak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu
Bingöl depreminin Türkiye için önemli bir adım olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Maalesef öncesinde atılan adımlar, hazırlıklı olmadığımızı gösteriyordu ama olduktan sonraki müdahalemiz bu konuda ne gibi güce sahip olduğumuzu ortaya koyması açısından önemliydi. Çok kısa zamanda yeni Bingöl adeta inşa ettik. Bingöl'de yeni bir şehir var. Herşeyi ile. Okullarıyla, hastanesiyle, konutları ile. Bütün bunlar tabii ki bir iradenin, bir bilginin, deneyimin ve azmin ortaya çıkardığı bir tabloydu. Ve istiyoruz ki bundan sonra hem hazırlıklı yakalanalım, hem de böyle bir şey olduğunda buna müdahalemizi gerçekten akılla, bilimle, tecrübe ile neticelendirelim. Marmara sonrası yapılan bilimse araştırmalar İstanbul'un büyük bir deprem riski ile karşı karşıya bulunduğunu gösteriyor. Bu bir vaka. Buna karşı hazırlıklı olmamız şart. Bunun için afetlere hazırlıkta önceliği genel olarak Marmara bölgesine, nüfus yoğunluğu başta olmak üzere diğer unsurlar sebebiyle İstanbul'a vermiş bulunuyoruz. İstanbul'daki okul, hastane, yurt ve sosyal hizmet binası gibi yapıların güçlendirilesi konusunda çalışmaları takip ediyoruz. Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan 610 milyon euro kredi temin edilerek bu konuda ciddi adım atılmıştır. Bugüne kadar İstanbul'da 101 okulda yürütülen güçlendirme ve onarım çalışmaları tamamlandı. 41 okuldaki de Ağustos ayına kadar bitecek. Önümüzdeki ay içinde 100 okulda daha güçlendirme çalışmaları başlatılıyor. Sonuç itibariyle 238 okul, 4 yurt, 10 sosyal hizmet
binası, 3 idari bina, 19 hastane ve 1 polikliniğin güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini belirtmek istiyorum" dedi.
Mahalle Gönüllüleri Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'a kask ve plaket verdi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
15.05.2024
15:29
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Bingöl'de banka hesabını kiraya veren bir şahıs, dolandırıcıların tuzağına düştü, 600 bin TL borçlandırıldı.
15.05.2024
15:28
Bingöl`den Afrika`ya arıcılık eğitimi
Bingöl'den Afrika'ya arıcılık eğitimi
Bingöl Üniversitesi ile Güney Afrika Venda Üniversitesi Arasında 'Arıcılık Alanında İş Birliği Geliştirme Projesi' Altyapı Çalışmaları Başladı. Bingöl'den giden ve bir dizi incelemelerde de bulunan akademisyenler, 'Arı Yetiştiriciliği', 'Ana Arı Yetiştiriciliği' ve 'Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları 'eğitimleri verildiler.
15.05.2024
15:27
Bingöl`de `Aile istikbalimizdir` Yürüyüşü
Bingöl'de 'Aile istikbalimizdir' Yürüyüşü
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 'Desteğe ihtiyacı bulunan her ailenin yanında olduğumuzu ve aynı zamanda ihtiyaç duyulması halinde vatandaşlarımızın aile danışmanlığı hizmetinden ve aile eğitim programlarından ücretsiz olarak faydalanabileceğini vurgulamak isteriz' vurgusunda bulundu.
15.05.2024
15:26
Bingöl Valisi Usta, Genç`te muhtarlarla bir araya geldi
Bingöl Valisi Usta, Genç'te muhtarlarla bir araya geldi
Toplantı, özellikle genel güvenlik ve asayiş konularıyla birlikte, deprem sonrası hasar gören binalar, kira yardımları, yatırımlar, yol, elektrik, meralar, ağaçlandırma, eğitim ve sağlık gibi konulardaki ihtiyaç ve sorunlar ele alındı.
15.05.2024
15:25
Cami kubbesindeki leylek yuvası, yıkım nedeniyle taşındı
Cami kubbesindeki leylek yuvası, yıkım nedeniyle taşındı
Bingöl'ün Genç ilçesinde bir caminin kubbesinde bulunan leylek yuvası, yıkım nedeniyle yandaki binaya taşındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın