KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ekim 2026 Pazartesi

Basın çalışanları mesleki düzenleme bekliyor

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, öncelikle basın sektöründe mesleki düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Basın çalışanları mesleki düzenleme bekliyor
09 OCAK 2020 PERŞEMBE 16:30
0
1752
0
AA aa

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında, 10 Ocak'ı bayram değil “dayanışma günü” olarak kutladıklarını ifade ederek, basının sorunlarına ve çözüm önerilerine dikkat çeken TGK Genel Başkanı Kolaylı, öncelikle basın sektöründe mesleki düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Medya sektörünün zor bir dönemden geçtiğini ve basın özgürlüğünden internet yasasına kadar birçok alanda yasal düzenleme beklendiğini ifade eden TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 10 Ocak nedeniyle yaptığı açıklamada şu görüşleri savundu;

“Yaşadığımız sorunlar nedeniyle ‘bayram' değil ‘dayanışma günü' olarak kutladığımız ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' nedeniyle, çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Çünkü sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, sürekli itibar kaybeden basın mesleğinin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. 

Sürekli vurguladığımız gibi ülkemiz, medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Basın özgürlüğünden basında çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır. Sektörümüzde mesleki düzenleme olmaması; tehdit ve şantaja dayalı etik dışı haberlerin yapılmasına, birikimine, eğitimine bakılmaksızın dileyen herkesin gazeteci maskesi altında sektörümüzde boy göstermesine neden olmaktadır.  Meslektaşlarımız, meslek onurlarını korumak adına mücadele etse de, yasal boşluktan yararlanan çıkarcıların medya sektöründe boy göstermesine engel olamamaktadır. Bu nedenle basın sektöründe öncelikli olarak mesleki düzenleme yapılmalıdır.

Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı.

Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961'den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak'lar ve 24 Temmuz'lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir.

Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu nedenle ülke olarak basının sorunlarını elbirliği ile çözümlemeliyiz.

10 Ocak Basın Bayramı'nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunarım.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.10.2026
23:10
Bingöl`e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Bingöl'e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Meteoroloji'nin kuvvetli yağış nedeniyle sarı kodla uyardığı 13 il arasında Bingöl de yer aldı. Kentte pazartesi sabahı başlaması beklenen gök gürültülü sağanağın hafta sonuna kadar etkisini sürdürmesi, hava sıcaklıklarının ise 10 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.
11.10.2026
23:09
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
2022 yılında kurulan ve bu yıl TFF U14 Gelişim Ligi'nde mücadele etmeye başlayan Bingöl Sefa12 Spor Kulübü, kendi imkânlarıyla ortaya koyduğu başarıyla dikkat çekiyor. İlk dört maçını da kazanan Bingöl temsilcisi, grup lideri Iğdır'ı deplasmanda 2-3 mağlup ederek zirveye yerleşti. Şimdi hedef Türkiye finalleri… Ancak genç futbolcuların bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için desteğe ihtiyaçları var.
11.10.2026
23:08
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım`a kadar süre!
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım'a kadar süre!
Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni düzenlemesiyle e-Tebligat sistemine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Sisteme dahil olması gerektiği halde henüz başvuru yapmayan belirli mükelleflerin 30 Kasım'a kadar işlemlerini tamamlaması gerekiyor.
11.10.2026
23:05
Avrupa şampiyonları Bingöl`de yeni zaferlere hazırlanıyor
Avrupa şampiyonları Bingöl'de yeni zaferlere hazırlanıyor
İtalya'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Elif Aday ve Zilan Atilla, Bingöl'de antrenmanlarını sürdürüyor. Dünya şampiyonu antrenör Eda Sayak eşliğinde çalışan sporcular, gözünü yeni uluslararası başarılara dikti.
11.10.2026
23:04
Bingöl`de odunluk yangı
Bingöl'de odunluk yangı
Bingöl merkezde bir odunlukta çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çevredeki yerleşim alanlarına sıçramadan kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
11.10.2026
23:03
Bingöl`den 38 öğrenci Hasankeyf Kültür Kampı`nda
Bingöl'den 38 öğrenci Hasankeyf Kültür Kampı'nda
Bingöl'ün Solhan ilçesinden Batman'a giden 38 lise öğrencisi, dört gün sürecek kültür kampında tarihi keşifler ve çeşitli etkinliklerle buluşacak. Gençler, Hasankeyf başta olmak üzere bölgenin önemli tarihi ve kültürel mirasını yakından tanıyacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın