KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

'Başka ölümler yaşanmadan önlem alınmalı'

Yayladere İlçesi'nde 1 çocuğun ölümü, 1 çocuğun da yaralanmasına neden olan patlamaların ardından bölgede incelemelerini tamamlayan İHD Bingöl Şubesi, patlayıcıların askeri mühimmat olduğunu beyan etti ve başka ölümler yaşanmadan bölgenin temizlenmesi çağrısında bulundu.

`Başka ölümler yaşanmadan önlem alınmalı`
28 EYLÜL 2012 CUMA 01:45
0
10290
1
AA aa

Bingöl'ün Yayladere İlçesi Dalbasan Köyü'nde 12 Eylül 2012 günü patlayıcı maddenin infilakı sonucu 1 çocuğun yaşamını yitirmesi, 1 çocuğun da yaralanmasının ardından bahse konu köyde araştırma ve inceleme yapan İHD Bingöl Şube Başkanı Mehmet Can İnce, İHD Bingöl Şube Sekreteri Özlem Kılıç, İHD Bingöl Şubesi Mayın ve Patlayıcılar Komisyonu Üyesi Mehmet Özdemir, sonuç raporunu basınla paylaştılar.

İHD Bingöl Şube Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, heyet üyelerinin olayın gerçekleştiği köye giderek görgü tanıkları ve mezra sakinleri ile görüştüğü, patlama olayının gerçekleştiği yerde incelemeler yaptıkları belirtildi.

Görgü tanıklarının yaşananlara ilişkin beyanlarına yer verilen açıklamada, tespitler, talepler ve sonuca ilişkin görüşler şöyle sıralandı.

TESPİTLER:

1- Patlayıcı madde; boşaltılan karakolun bahçesinde veya köyün yakınlarındaki boş arazide bulunarak hayvanlarını otlatmaya giden Ramazan Kızılgöz (12) tarafından eve getirilmiştir.

2- Ramazan Kızılgöz, sabah saatlerinde patlayıcı maddeyi ağzıyla açmaya çalışırken patlama gerçekleşmiş, Ramazan Kızılgöz olay yerinde hayatını kaybetmiş, ablası Ceylan Kızılgöz de (14) yaralanmıştır.

3- Karakol; olayın patlayıcı maddeyle olmadığı yönünde köylüleri ikna etmeye çalışmıştır.

4- Köyde daha öncesinde de boş arazilerde bu tür patlayıcılar nedeniyle hayvan ölümleri gerçekleşmiştir.

5- Boşaltılan karakolun etrafında ve köyün bazı yerlerinde çeşitli patlayıcı maddelerin bulunduğu, bu arazilerin bir kısmının köylüler tarafından etrafı çevrilerek güvenlik önlemi almaya çalışıldığı, bu konuda karakolun bilgilendirildiği, fakat yetkililer tarafından herhangi bir çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir.

TALEPLER:

1- Patlamaya sebep olan patlayıcı cinsinin tespitinin yapılması, nereye ait olduğunun tespiti hemen yapılmalıdır.

2- Köyde boşaltılmış olan karakol arazisi ve karakol ve askerlerinin kullanmış ve kullanmakta olduğu araziler bir an önce patlayıcı maddelerden arındırılmalıdır.

3- Köylülerin tespit etmiş olduğu ve halen arazide açık halde bulunan patlayıcı maddelerin en kısa zamanda toplatılması ve köylülerin can güvenliği sağlanmalıdır.

4- Olay anını birebir gören ve yaşayan aile bireylerine ve çocuklara psikolojik ve tıbbi destek sağlanmalıdır.

5- Soruşturmada görgü tanıklarının ve köylülerin tanıklıklarına başvurulmalıdır.

SONUÇ:

1- Arazilerde bırakılan askeri mühimmatların patlaması sonucu yıllardır çok ölüm ve yaralanma vakası olmuştur.

2- Bu konuda şubemize olan başvurular da vardır. Diyarbakır İHD Şubesi'nin yaptığı çalışma sonucu, 2006 yılından bu yana mayın ve patlayıcı maddeler sonucu 199 kişi yaşamını yitirmiştir.

3- Bingöl'ün Yedisu İlçesi kırsal kesiminde askeri alanın yakınında köylülerin bulduğu bir cismin patlaması sonucu 44 yaşındaki Fermali Sağlak yaşamını yitirirken, eşi 42 yaşındaki Sıdıka Sağlak ile Arif Sal ağır yaralanmıştır. Aynı şekilde 12.09.2012 tarihinde Bingöl'ün Yayladere İlçesine bağlı Dalbasan Köyünde hayvan otlatmaya giderken buldukları askeri cisimle oynayan 2 kardeşten, 14 yaşında olan Ramazan Kızılgöz adlı erkek çocuğu yaşamını yitirirken 12 yaşındaki Ceylan Kızılgöz adlı kız çocuğu ise yaralanmıştır.

4- Şubemize olan başvurular ve yaptığımız incelemeler sonucu, birinci dereceden risk teşkil eden bölgeler boşaltılmış askeri karakollardır. 12 yaşındaki Ramazan Kızılgöz'ün yaşamını yitirdiği, 14 yaşındaki Ceylan Kızılgöz'ün de yaralandığı bu son üzücü olay da, boşaltılan bir askeri karakolun bahçesinde bulunan cismin patlaması sonucu meydana gelmiştir. Özellikle Bingöl'ün kuzey ilçeleri olan Kiği, Adaklı, Yayladere, Yedisu bölgesinde bu karakol gibi boşaltılan ve boşaltıldıktan sonra herhangi bir temizleme yapılmayan onlarca karakol bulunuyor. Bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması gerekiyor. Başka ölümlerin yaşanmaması için, bir an önce çalışmalar başlatılmalıdır. Bu konuda kamuoyunu daha bir duyarlı olmaya çağırıyoruz.

"CEYLAN ÖNKOL'U UNUTMADIK"

28 Eylül 2009 günü Diyarbakır'ın Lice İlçesi Şenlik Köyü'nde yine askeri mühimmat sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol'un ölüm yıl dönümü hatırlatmasının yer aldığı açıklamada, olaydan buyana sorumluların ortaya çıkartılmadığı ve hesabının sorulmadığına dikkat çekildi.

Geçen süreye rağmen mahkemelerin sürekli ‘takipsizlik' kararı verdiğinin ifade edildiği açıklamada, sorumluların tespit edilip cezalandırılması isteğinin de altı çizildi.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
denizqezmis (@Misafir_9749)
29 Eylül 2012 Cumartesi 02:17
bunuda pkk nin uzerine atar bbu dewlet...
08.05.2026
21:02
Bingöl ADEM-2`den ‘Kadın El Emeği` Sergisi
Bingöl ADEM-2'den 'Kadın El Emeği' Sergisi
Bingöl'de Aile Destek Merkezi-2 bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin hazırladığı el emeği ürünler, Kalium AVM'de açılan 'Kadın El Emeği' sergisiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide yer alan eserlerin büyük emek ve özveriyle hazırlandığını kaydeden Nermin Çelik, bu ürünlere sahip çıkmanın aynı zamanda kadın emeğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı.
08.05.2026
20:54
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Nisan ayında Bingöl'de 258 aileye 514 bin 583 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Derneğin yurt içi ve yurt dışındaki toplam yardım tutarının ise 1 milyon 474 bin 233 TL olduğu açıklandı.
08.05.2026
19:29
Mirzan Mahallesi`ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Mirzan Mahallesi'ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Bingöl Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Mirzan Parkı projesinde ihale süreci tamamlandı. Proje kapsamında mahalleye spor sahası, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları kazandırılacak.
08.05.2026
19:07
Bingöl`de Süt Hijyeni Eğitimi!
Bingöl'de Süt Hijyeni Eğitimi!
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Bingöl'de düzenlenen 'Çiğ Sütte Sağım Hijyeni, Ürün Kalitesi ve Süt Hijyenine Yönelik Eğiticilerin Eğitimi' programı yoğun katılımla sürüyor.
08.05.2026
18:44
Bingöl`de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç`te Buluştu
Bingöl'de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç'te Buluştu
Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası kapsamında Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen organizasyon, kortej yürüyüşü ve açılış programıyla başladı. Şampiyonaya 10 ilden 77 takım ve yaklaşık 400 sporcu katıldı.
08.05.2026
12:44
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın