KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Haziran 2026 Salı
°C

'Başka ölümler yaşanmadan önlem alınmalı'

Yayladere İlçesi'nde 1 çocuğun ölümü, 1 çocuğun da yaralanmasına neden olan patlamaların ardından bölgede incelemelerini tamamlayan İHD Bingöl Şubesi, patlayıcıların askeri mühimmat olduğunu beyan etti ve başka ölümler yaşanmadan bölgenin temizlenmesi çağrısında bulundu.

`Başka ölümler yaşanmadan önlem alınmalı`
28 EYLÜL 2012 CUMA 01:45
0
10479
1
AA aa

Bingöl'ün Yayladere İlçesi Dalbasan Köyü'nde 12 Eylül 2012 günü patlayıcı maddenin infilakı sonucu 1 çocuğun yaşamını yitirmesi, 1 çocuğun da yaralanmasının ardından bahse konu köyde araştırma ve inceleme yapan İHD Bingöl Şube Başkanı Mehmet Can İnce, İHD Bingöl Şube Sekreteri Özlem Kılıç, İHD Bingöl Şubesi Mayın ve Patlayıcılar Komisyonu Üyesi Mehmet Özdemir, sonuç raporunu basınla paylaştılar.

İHD Bingöl Şube Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, heyet üyelerinin olayın gerçekleştiği köye giderek görgü tanıkları ve mezra sakinleri ile görüştüğü, patlama olayının gerçekleştiği yerde incelemeler yaptıkları belirtildi.

Görgü tanıklarının yaşananlara ilişkin beyanlarına yer verilen açıklamada, tespitler, talepler ve sonuca ilişkin görüşler şöyle sıralandı.

TESPİTLER:

1- Patlayıcı madde; boşaltılan karakolun bahçesinde veya köyün yakınlarındaki boş arazide bulunarak hayvanlarını otlatmaya giden Ramazan Kızılgöz (12) tarafından eve getirilmiştir.

2- Ramazan Kızılgöz, sabah saatlerinde patlayıcı maddeyi ağzıyla açmaya çalışırken patlama gerçekleşmiş, Ramazan Kızılgöz olay yerinde hayatını kaybetmiş, ablası Ceylan Kızılgöz de (14) yaralanmıştır.

3- Karakol; olayın patlayıcı maddeyle olmadığı yönünde köylüleri ikna etmeye çalışmıştır.

4- Köyde daha öncesinde de boş arazilerde bu tür patlayıcılar nedeniyle hayvan ölümleri gerçekleşmiştir.

5- Boşaltılan karakolun etrafında ve köyün bazı yerlerinde çeşitli patlayıcı maddelerin bulunduğu, bu arazilerin bir kısmının köylüler tarafından etrafı çevrilerek güvenlik önlemi almaya çalışıldığı, bu konuda karakolun bilgilendirildiği, fakat yetkililer tarafından herhangi bir çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir.

TALEPLER:

1- Patlamaya sebep olan patlayıcı cinsinin tespitinin yapılması, nereye ait olduğunun tespiti hemen yapılmalıdır.

2- Köyde boşaltılmış olan karakol arazisi ve karakol ve askerlerinin kullanmış ve kullanmakta olduğu araziler bir an önce patlayıcı maddelerden arındırılmalıdır.

3- Köylülerin tespit etmiş olduğu ve halen arazide açık halde bulunan patlayıcı maddelerin en kısa zamanda toplatılması ve köylülerin can güvenliği sağlanmalıdır.

4- Olay anını birebir gören ve yaşayan aile bireylerine ve çocuklara psikolojik ve tıbbi destek sağlanmalıdır.

5- Soruşturmada görgü tanıklarının ve köylülerin tanıklıklarına başvurulmalıdır.

SONUÇ:

1- Arazilerde bırakılan askeri mühimmatların patlaması sonucu yıllardır çok ölüm ve yaralanma vakası olmuştur.

2- Bu konuda şubemize olan başvurular da vardır. Diyarbakır İHD Şubesi'nin yaptığı çalışma sonucu, 2006 yılından bu yana mayın ve patlayıcı maddeler sonucu 199 kişi yaşamını yitirmiştir.

3- Bingöl'ün Yedisu İlçesi kırsal kesiminde askeri alanın yakınında köylülerin bulduğu bir cismin patlaması sonucu 44 yaşındaki Fermali Sağlak yaşamını yitirirken, eşi 42 yaşındaki Sıdıka Sağlak ile Arif Sal ağır yaralanmıştır. Aynı şekilde 12.09.2012 tarihinde Bingöl'ün Yayladere İlçesine bağlı Dalbasan Köyünde hayvan otlatmaya giderken buldukları askeri cisimle oynayan 2 kardeşten, 14 yaşında olan Ramazan Kızılgöz adlı erkek çocuğu yaşamını yitirirken 12 yaşındaki Ceylan Kızılgöz adlı kız çocuğu ise yaralanmıştır.

4- Şubemize olan başvurular ve yaptığımız incelemeler sonucu, birinci dereceden risk teşkil eden bölgeler boşaltılmış askeri karakollardır. 12 yaşındaki Ramazan Kızılgöz'ün yaşamını yitirdiği, 14 yaşındaki Ceylan Kızılgöz'ün de yaralandığı bu son üzücü olay da, boşaltılan bir askeri karakolun bahçesinde bulunan cismin patlaması sonucu meydana gelmiştir. Özellikle Bingöl'ün kuzey ilçeleri olan Kiği, Adaklı, Yayladere, Yedisu bölgesinde bu karakol gibi boşaltılan ve boşaltıldıktan sonra herhangi bir temizleme yapılmayan onlarca karakol bulunuyor. Bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması gerekiyor. Başka ölümlerin yaşanmaması için, bir an önce çalışmalar başlatılmalıdır. Bu konuda kamuoyunu daha bir duyarlı olmaya çağırıyoruz.

"CEYLAN ÖNKOL'U UNUTMADIK"

28 Eylül 2009 günü Diyarbakır'ın Lice İlçesi Şenlik Köyü'nde yine askeri mühimmat sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol'un ölüm yıl dönümü hatırlatmasının yer aldığı açıklamada, olaydan buyana sorumluların ortaya çıkartılmadığı ve hesabının sorulmadığına dikkat çekildi.

Geçen süreye rağmen mahkemelerin sürekli ‘takipsizlik' kararı verdiğinin ifade edildiği açıklamada, sorumluların tespit edilip cezalandırılması isteğinin de altı çizildi.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
denizqezmis (@Misafir_9749)
29 Eylül 2012 Cumartesi 02:17
bunuda pkk nin uzerine atar bbu dewlet...
30.06.2026
00:09
Berdibek`in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu:
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl`de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl`ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi`nde temsil etti
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç`te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:04
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın