15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü nedeniyle açıklama yapan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Hüseyin Artıkarslan, “Hasılı Beyaz Baston; körlerin en yalansız dili ve en dolayımsız sembolüdür. İşte ben buyum, körüm ve körlüğümden utanmıyor, ezilmiyorum” dedi.
Açıklamasında, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü hakkında bilgi veren Artıkarslan, şöyle konuştu: “ 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar. Londra sokaklarında be deneyim o denli başarılı olur ki; 1931'de Fransız körlerinin örgütü, körlerin bastonun beyaza boyanmasını ve beyaz baston ile simgelenmesini kararlaştırırlar. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston; beyaz baston olarak anılmaya başlar. John kenndy zamanında 1963'te 15 Ekim günü, “Beyaz Baston Güvenlik Günü” olarak ilan edilir. Hatta Beyaz Baston Yasası çıkarılarak beyaz baston kullanımının hem kullanıcılar hem de muhatapları tarafından uyulması gereken kurarlar saptanır. Sonunda 1960 yılında Srilanka'nın başkenti Colombo'da toplanan Dünya Körler Federasyonu 15 Ekim gününü tüm dünyanın körleri için Beyaz Baston Körler Günü olarak kabul ederler”
Beyaz Baston'un körler için bağımsızlığı ve özgürlüğü, diğer insanlar için de körlüğü temsil ettiğini aktaran Artıkarslan, Beyaz Baston'un sağladığı kolaylıkları da şöyle sıraladı. “Çocukları, engelleri algılayarak onlardan sakınmasını olanağını sağlar. Bu sayede mesafeleri ve engelleri aşarak hedefine ulaşmasını mümkün kılar. Beyaz bastonlu körü görenler için bir “dikkat” işaretidir. Beyaz baston aynı zamanda onu gören yaya gereksinimi varsa yardıma koşabilir. Onu gören sürücü, bir kazaya meydan vermek için daha dikkatli davrana bilir. Kör için özgüven aracıdır. Beyaz Baston sayesinde kimseye gereksinim duymadan ya da bağımlı olmadan hareket edebilen kör giderek kendine olan güveni pekiştirir. Ayrıca dışardan gözlemleyenler için ise köre saygı ve hayranlık duymanın arcıdır.”
Baston'un, körlerin en yalansız dili ve en dolayımsız sembolü olduğunu söyleyen Artıkarslan, onun aynı zamanda en yalın ileti olduğunu belirterek kamu oyununa seslendi: “İşte ben buyum, körüm ve körlüğümden utanmıyor, ezilmiyorum. Kimseye yük olmadan mesafeleri aşıyor, hedefime ulaşıyor ve özgürlüğümü yaşıyorum. Binlerce yıl önce onunla düştüm yollara, yolları aştım, dağları aştım ve bugünkü ufku aydınlatan şafaklara ulaştım. İşte ben onunla güçlüyüm. Onunla yeni ufuklara doğru yürüyor koşuyorum.”
Bingöl Kent Haber