KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Baydaş: önyargımız yok

Baydaş: “Alevilik konusunu bilimsel ortamlarda tartışmak, varsa sorunlarını tespit etmek, yine çözüm yollarını bilimsel ortamlarda aramak ve ilgili kurumlara bunu anlatmak, bildirmek üniversitelerin işidir. Bunu yaparken herhangi bir önyargımız yok, önyargının ötesinde ötekileştirme, değiştirme veya dönüştürme gibi bir düşüncemiz de yok” dedi.

Baydaş: önyargımız yok
10 EYLÜL 2013 SALI 07:43
0
3330
3
AA aa

Bingöl'de 3-5 Ekim tarihlerinde "Geçmişten Geleceğe Alevilik" konulu uluslararası sempozyum düzenlenecek. Bingöl Üniversitesi'nin tertip ettiği "Geçmişten Geleceğe Alevilik" konulu sempozyuma Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda akademisyenin yanı sıra kanaat önderleri ve yazarlar da katılacak.

Bingöl Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, yaptığı açıklamada üniversite olarak bölgesel sorunların çözümüne katkıda bulunmak için birçok konferans, sempozyum ve panel yaptıklarını, bu yıl da 3-5 Ekim'de 3 gün sürecek Alevilikle ilgili bir sempozyum düzenleyeceklerini söyledi.

Üniversite olarak bir taraftan öğretim faaliyetlerini devam ettirirken bir taraftan da bölgenin sorunu olarak görülen konulara eğildiklerini ifade eden Baydaş, bu konularla ilgili bilimsel çözüm yolları aradıklarını ve tartışma ortamı oluşturduklarını kaydetti.

Baydaş, Türkiye'de birçok üniversitenin, Bingöl Üniversitesi'nin düzenlediği etkinliklerle ele aldığı konulara hala ön yargıyla yaklaştığını savundu.

Üniversitelerde konuşulmayan, tartışılmayan herhangi bir konunun olmaması gerektiğinin altını çizen Baydaş: “Şiddetten uzak olduğu müddetçe her türlü konu özellikle üniversitelerde tartışılmalıdır. Biz kuruluşumuzdan bugüne bu konuları önyargısız ve cesaretle üniversite ortamında bilimsel tartışmaya açtık. Alevilik konusunu bilimsel ortamlarda tartışmak, varsa sorunlarını tespit etmek, yine çözüm yollarını bilimsel ortamlarda aramak ve ilgili kurumlara bunu anlatmak, bildirmek üniversitelerin işidir. Bunu yaparken herhangi bir önyargımız yok, önyargının ötesinde ötekileştirme, değiştirme veya dönüştürme gibi bir düşüncemiz de yok. Alevilikle ilgili bu sempozyumu yine üniversitemizdeki alevi kökenli öğretim üyeleri organize ediyor. Sadece üniversitemizdeki öğretim üyeleri değil Bingöl'deki alevi kanaat önderleri de organizasyonun içerisinde fiili olarak görev alıyor. Zaten organizasyon kurulunda da isimleri geçiyor."

Çözüm süreci

Çözüm süreciyle ilgili değerlendirmede de bulunan Prof. Baydaş, çözüm süreciyle oluşan olumlu havadan bütün vatandaşların memnun olduğunu ve gözle görülür bir rahatlama yaşandığını ifade etti.

Sürecin birkaç ay içinde çözüme kavuşmasının mümkün olmadığını vurgulayan Baydaş, "Türkiye'nin bütün damarlarına sızmış uluslararası boyutu olan bir sorunun birkaç ay içerisinde halledilmesi mümkün değildir. Yapılması gereken çok şey var. Bir daha geriye dönülmemesi için adımların sağlam bir şekilde atılması gerekiyor. Hükümetin yapmak istediği şey de odur. Yani sürece sağlam adımlarla giderseniz sonuca varırsınız. Bir adım attınız, iki adım geri gelirseniz bu sürecin daha da beter olmasına neden olur, bu kesinlikle istediğimiz bir sonuç değildir. Vatandaşlar süreçten son derece memnun ve beklentiler de çok fazladır. Meselenin çözümü kesinlikle kolay değildir. O nedenle sadece sabırlı olmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.

“İslam dünyası demokrasi istiyor”

Prof. Baydaş, son yıllarda İslam ülkelerinde yaşanan karışıklığa da değinerek Suriye ve Mısır'da yaşananların, oradaki insanların makul ve meşru istekleri doğrultusunda yaşamak istemelerinden kaynaklandığını söyledi.

İslam dünyasındaki fertlerin sürekli belirli kişilerin tasallutu altında, onların emirlerini yerine getiren bir mahluk olmaktansa insan olarak kendilerini idare etme yetkisine sahip olmayı tercih ettiklerini kaydeden Baydaş, "Demokrasi dediğimiz bu. Yani, 'Ben kendi idarecilerimi, yöneticilerimi kendim seçmek istiyorum' düşüncesi. Medeni insanların istedikleri bu. Ama maalesef Ortadoğu coğrafyasındaki yöneticiler henüz bu manada bir olgunluğa erişmiş değil. O nedenle alttan gelen insanların kendisini yönetme istekleri bir patlama noktasına geldi" diye konuştu.

Baydaş, Bingöl Üniversitesinin de aralarında bulunduğu 16 üniversitenin, Suriye yönetiminin kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmasını kınadıklarını hatırlattı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
vatandaş (@Misafir_15648)
21 Eylül 2013 Cumartesi 14:08
Bir alevi olarak katılmıyorum, katılanları da ehli-beyt ışığından çıkmış sayarım. neden diyecek olursanız, rencide, ifşa ve reklam gibi menfi amaçların peşinde bir organizasyon, asıl birleşmeyi sağlayamaz. Alevilik konferansı ile siyaset yapmaya çalışmak, akıl alıcı bir iş değildir. Gitmeyiniz, gittirmeyiniz.
Allah sizin yardımcınız olsun.
MAHMUD DİREN (@Misafir_15571)
18 Eylül 2013 Çarşamba 00:37
KURANIN EVRENSEL MESAJI , IŞIĞI ALTINDA EHLİ BEYTİ DOĞRU TANITMAK ŞARTIYLA GÜNÜMÜZE KADAR GELEN İSLAM FIKHINDAN EMEVİ HANEDANIN ZALİMANE ÖNGÖRÜLERİNİ DEĞİLDE İMAMI AZAMIN METODUNU VE BEDİUZAMANIN ÖNGÖRÜLERINI MİLETE DOĞRU ANLATIRLARSA ALEVİ VE SUNİLER ARASINDA USULUDİNDE HİÇ BİR İHTİLAF OLMADIĞINI GÖRECEKSİNİZ
SAYGILARIMLA
sen ben (@Misafir_15462)
10 Eylül 2013 Salı 11:21
sayın baydaş öncelikle bingöl üniversitesini baydaş ..... dönüştürdüğünüz için teşekkür ederiz(!) yaptığınız alımlardan hiç biri adil değil öncelikle adil olup öyle açıklama yapın lütfen
07.05.2025
19:09
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 2`si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 2'si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2'si ağır 7 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.
07.05.2025
19:00
‘Farklı Perspektiflerde Bingöl`ün Deprem Gerçeği` konferansı
'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konferansı
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek 'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konulu konferansta, alanında uzman isimler önemli sunumlar yapacaklar.
07.05.2025
18:37
Havalar ısındı, kaldırım işgalleri başladı
Havalar ısındı, kaldırım işgalleri başladı
Bingöl'ün kronik sorunu kaldırım işgalleri, havaların ısındığı bugünlerde yeniden hortladı! Kahvehane kürsüleri, dolaplar ve malzemelerden kaldırımda yürüyemez hale gelen halk, kalıcı çözüm için çağrıda bulunuyor!
07.05.2025
18:34
Bingöl`de kaç kişi hak sahibi oldu?
Bingöl'de kaç kişi hak sahibi oldu?
Vali Usta: 'Hak sahipliği kabul edilmeyen başvurular için itiraz üzerine yargı süreçleri devam etmekte olup, kazananlarla ilgili işlemlere devam edilmektedir' dedi.
07.05.2025
18:33
Bingöl`de küçükbaş yetiştiriciliğine büyük destek
Bingöl'de küçükbaş yetiştiriciliğine büyük destek
Bingöl'de çiftçilere yüzde 50 hibe desteği ile 80 adet güneş enerjisi sistemi 300 adet küçükbaş hayvan kırkım makinesi 800 adet akülü şarjlı ilaçlama makinesi (sırt pompası) teslim edildi.
07.05.2025
18:32
Muhasebecilere yeşil pasaport hakkı geliyor: Meclis`e sunuldu
Muhasebecilere yeşil pasaport hakkı geliyor: Meclis'e sunuldu
Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlere yönelik hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın