Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ulu Cami Karşısında bulunan seçim irtibat bürosunun açılışı gerçekleştirdi. Açılışa BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP Bingöl Belediyesi Eş Başkan Adayları İlhan Çakabay ve Zarife Karasungur ile çok sayıda partili katıldı.
Açılış öncesi bir konuşma yapan BDP Bingöl Belediyesi Eş Başkan Adayı İlhan Çakabay: “Şeyh Said'in torunları olarak 1978'de yeni bir mücadele başlattık. Bu mücadele, Kürt, Halk özgürlük Hareketidir. O günden buyana bir mücadele yürütülüyor. Bu bir insanlık hareketidir. Bu sadece Kürtlerin değil, insanlık mücadelesidir. Çünkü bir dil yasaklandı, bir kültür yasaklandı, dağlarımız talan edildi, derelerimiz kurutuldu. Her dağa karakol yaptılar, derelere HES'ler yaptılar. Bu nedenle kuraklık ve kıtlık oluyor” dedi.
“BİNGÖL MÜLTECİ KAMPI GİBİ”
Konuşmasında Bingöl'ün halini mülteci kampına benzeten Çakabay, şunları söyledi: “Bingöl 1936 yılında il oldu. Şöyle bir bakın, ne yol var, ne cadde var. Resmen mülteci kampı. Almanya'ya gidenler bilir, Hitler kampına benziyor. Eğer Şeyh Said burayı almış olsaydı, biz bugün Arapça da, İngilizce de, Farsça da, kendi dilimizi de rahatça konuşabilirdik. Ancak, gelen anlayış sadece Türkçe'yi dayattı, ‘Türkçe dışında biz şey konuşamazsın' dediler. ‘Eğer dilinizi konuşursanız, size terörist deriz ve sizi cezaevine göndeririz' dediler. Biz bunu kabul etmedik, mücadelemiz buna karşıdır”
GÜR: SİZİN BURADA YİYECEK EKMEĞİNİZ YOK
Çakabay'dan sonra bir konuşma yapan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, diğer siyasi partilere yönelik hakaret içerikli sözler sarf etti. Bingöl'de Siyasi partilerin Cumhuriyet tarihinden beri kente bir kazanım sağlamadığını ileri süren Gür: “Sağa sola fazladan bayrak asmayın, Çevlik'i almanız mümkün değil, boşuna masraf yapmayın. Size bir çağrımız var; sizin Çevlik'e kattığınız bir şey yok, sizin Cumhuriyet tarihinden bu yana Çevlik'e verdiğiniz hiç bir şey yok. Bu halka hiç bir şey vermediniz. Sizin Çevlik'te yiyecek ekmeğiniz yok, hadi başka kapıya! Çevlik halkı Eş Başkanlarının arkasında, size 30 Martta sandıkta cevap verecek” dedi.
Konuşmasında Demokratik özerkliği adım, adım Bingöl'den başlatacaklarını kaydeden Gür, şunları söyledi: “Mahallelerden, köylerden başlayarak demokratik özerkliği kuracağız. Ne demek demokratik özerklik; Bingöl halkının yönetime katılması demek Bingöl'de kendi kendini yönetmesi demektir. Bizler 30 Mart seçimlerinde özgürlüğe doğru koşarken, sadece iki belediye başkanını seçmen için değil, demokratik özerkliği inşa etmek için yürüyoruz. Bizler Kürt halk önderi için de sandıklara koşacağız. Çünkü bir halkının iradesi özgür değilse, lideri özgür değilse o halkta özgür değildir. Son dört aydır kaldırılan demokratik barış sürecini de yeniden canlandırmak için adım atacağız” Yapılan konuşmaların ardından seçim irtibat bürosunun açılışı gerçekleştirildi.