KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ekim 2026 Salı

Bdp'den roboski için kitlesel açıklama

BDP Bingöl il örgütü, Roboski katliamında sorumluların bulunup yargı önüne çıkartılmadığına dikkat çekilerek, Yeni Roboskilerin yaşanmaması için faillerin yargılanmasını istedi.

Bdp`den roboski için kitlesel açıklama
30 ARALIK 2013 PAZARTESİ 07:56
0
3332
0
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bingöl İl Örgütü, Roboski katliamının 2. Yıl dönümü nedeniyle, protesto gösterisi ve kitlesel basın açıklaması yaptı.

BDP parti binası önünde bir araya gelen kitle, katliamı protesto etmek ve yaşanan olayda yaşamını yitiren 34 sivil vatandaşı anmak amacıyla, "Adaleti susturabilirsiniz, halkı asla" pankartı açarak Dörtyol saat kulesi önüne kadar yürüdü.

“SORUŞTURMA VE CEZAİ İŞLEM UYGULANMADI”

Burada toplanan kitleye hitaben bir konuşma yapan BDP Bingöl İl Başkanı Halis Yurtsever, Roboski katliamının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, katliamı yapanlarla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediğini ve faillere yönelik cezai bir işlemin uygulanmadığını söyledi.

Katliamdan sonra iktidarın tutumu ve yargıyı kınadıklarını ifade eden Yurtsever: “Buna rağmen yakınlarını kaybedenlere yönelik tutuklama ve para cezaları utanç verici bir tabloya dönüşmüştür. İktidar katliamı yapanlara değil, katliamı görenlere ikinci bir zulüm yapmıştır. Bu tutumu buradan kınıyoruz. Ne yargılama süreci nede idari soruşturmada ciddi bir ilerleme kaydedilememiştir. İnsan hayatının bu kadar değersiz görüldüğü bir ülkede barıştan birlikte yaşamaktan söz etmek mümkün değildir. Çoğunluğu çocuk olmak üzere 34 sivil vatandaşın katledilmesi karşısında siyasi kararlılık, toplumsal duyarlılık sergilenemiyorsa hiçbir düzeyde ahlak ve hukuktan bahsedilemez, bahsedilirse, bu kanın içinde iktidar, Başbakan Genel Kurmay bizzat kendileri boğulacaktır” dedi.

“ROBOSKİ BARIŞA VURULMUŞ EN BÜYÜK DARBEDİR”

Roboski katliamını gerçekleştiren sorumluların hesap vermedikçe benzer cinayetlerin azalmayacağını ifade eden Yurtsever: “Yeni suikast ve katliamların önüne geçilmeyecektir. Çünkü Roboski on yıllardır tahrip edilen birlikte barış içerisinde özgür ve eşit yaşama arzusuna vurulmuş en ciddi darbelerden birisidir. Roboski katliamına yönelik bir özür mesajını çok gören yöneticilerin acıları paylaşmaya ortak ve onurlu bir gelecek kurmaya yönelik söylemleri hiçbir karşılık bulmayacak, Yıkılan güveni inşa etmeye yetmeyecektir. Roboski olayı aydınlatılmadıkça, yaşanan halka açıkça anlatılmadıkça Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşmeden söz edilemeyecektir” şeklinde konuştu.

“ROBOSKİ SOYKIRIMDIR”

Türkiye'deki hukuk sisteminin sömürgeci olduğunu ileri süren BDP Bingöl Belediye Başkan Adayı İlhan Çakabay,”Bu hukuk bunları yargılamayacak kadar acizdir uluslararası hukuk eğer var ise cenevre savaş hukuku lahey adalet divanında bunların mutlaka yargılaması lazım ve cezalandırılması lazım çünkü bu bir soykırımdır, insanlık suçudur”

Hukuk sisteminin herkese eşit olması gerektiğini kaydeden Çakabay: “Biz Müslüman bir halk olarak şunu söylüyoruz tarih bizi mazlum olarak zalimleri zalim olarak yazacaktır. Eğer ülkedeki hukuk hukuksa hepimize eşit olmalıdır. Bu katliamları yapanlar ortadadır zihniyet aslında aynı zihniyettir. Halepçe'deki katliamı yapan zihniyet neyse bu coğrafyadaki katliamı yapan zihniyet aynı zihniyettir asimilasyoncudur, inkârcıdır, katliamcıdır, yok sayıyoruz tanımıyoruz. Ülkedeki hukuk aslında hukuk değildir sömürge hukukudur tanımıyoruz” dedi.

Tarih boyunca Kürtlere yapılan haksızlıklara dikkat çeken Çakabay: “1920 milletler cemiyeti Kürtleri yok sayıyor Kürt ülkesini uluslararası sömürge olarak ilan ediyor. İran'daki Kürt'e Fas, Suriye'deki Kürt'e Arap, Türkiye'deki Kürt'e Türk diyor bu asimilasyondur bunu kınıyoruz. Bu tarihten itibaren tek zihniyetli bir cumhuriyet kuruluyor. 1921 Koçgiri katliamla başlıyor 1925 Şeyh Sait Efendi isyanı katliamla başlıyor 1930 Ağrı isyanı çoluk, çocuk kadın herkes katlediliyor 1938 seyit rıza isyanı insanlar katlediliyor sürgün ediliyor tüm bunları kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından BDP il binası önüne kadar yürüyen kitle olaysız bir şekilde dağıldı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.10.2026
18:02
Bingöl Bal Üreticileri Birliği`nde Salcı ile devam
Bingöl Bal Üreticileri Birliği'nde Salcı ile devam
Bingöl Bal Üreticileri Birliğinin ilk seçimli genel kurulunda Bilal Salcı yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Salcı, birliğin ilk icraatlarından birinin Bingöl Balı'nın fiyatını açıklamak olacağını belirterek üreticilerin emeğinin karşılığını alması için çalışacaklarını söyledi.
19.10.2026
16:51
‘Deyirê Zazakî Avni Polat` TRT Kurdi ekranlarında
'Deyirê Zazakî Avni Polat' TRT Kurdi ekranlarında
Bingöllü ses sanatçısı Avni Polat'ın hazırlayıp sunduğu 'Deyirê Zazakî Avni Polat', yeni sezonuyla izleyici karşısına çıkıyor. Programın ilk bölümü 21 Ekim Çarşamba günü saat 22.00'de TRT Kurdi'de yayımlanacak.
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın