KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Bdp'den ysk kararına tepki

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bingöl İl Örgütü; YSK'nın Emek, Özgülük ve Demokrasi Bloğu Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesini basın açıklamasıyla kınadı.

Bdp`den ysk kararına tepki
27 HAZİRAN 2011 PAZARTESİ 09:39
0
2481
0
AA aa

Hafta sonu Saat Kulesi önünde yapılan basın açıklamasına Emek, Özgülük ve Demokrasi Bloğu Bingöl Milletvekili Dr. İdris Baluken, BDP İl Eşbaşkanı Halis Yurtsever, BDP Karlıova Belediye Başkanı Ferit Çelik, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda partili katıldı.

 
Parti binasından sloganlar eşliğinde yürüyen çok sayıda partili, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve AK Parti aleyhine sloganlar attılar.
 
Basın açıklamasını parti adına okuyan BDP İl Eşbaşkanı Halis Yurtsever, yaşanan kaos ve gerginliğin sorumlusu olarak AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı gösterdi.
 
Yapılan tüm açıklamalara rağmen olumlu bir tek adımın atılmamasını, düşündürücü ve kaygı verici olarak nitelendiren Yurtsever, “Yıllardır devam eden keyfi uygulama ve hukuksuzluğa en son eklenen YSK kararları ile birlikte, Kürtlere yaklaşım gittikçe pervasızlaşacağı ve irade kırıcı olacağı anlaşılmaktadır. Seçim öncesi ve sonrasındaki veto ve tutuklamalarla hızını alamayan AKP, başbakan ve ona bağlı kurumlar, yeni bir uygulamaya imza atmaktan geri kalmadılar. Halk tarafından seçilen ve mazbatasını alan Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesi siyasidir ve AKP'den bağımsız değildir. Çünkü milletvekili il seçiminden mazbatasını aldıktan sonra YSK'nın görevi bitmiş oluyor. Bu bir milletvekili olayı olarak görülmemelidir, burada yapılmak istenenin Kürt iradesini kırmak olduğunu tüm kamuoyunun bilmesini isteriz. Yerel ve genel seçimlerde büyük başarı elde eden Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu'nun gücüne set çekilmek istenmektedir. Baraj uygulamasıyla engellenemeyen halk temsilcilerinin önü, sözde hukuk yasaları adı altında kesilmeye çalışılıyor. Yaratacağı kaos ve gerginliğin hesabını AKP ve başbakan vermelidir” dedi.
 
Tırmandırılmaya çalışılan bu gerginliğin toplumu çatışma ortamına götüreceğini belirten Yurtsever, “Bunca keyfi yaklaşımlar ve uygulamalara karşı haklı olarak seçilmişlerin ve Kürt halkının tepki vereceği de bilinmelidir. Sorunların demokratik yollarla çözüleceğine elbette inanıyoruz. İnanmakla kalmayıp bunun mücadelesini de vereceğiz. Eğer meclis bunun yeri ise halkın iradesiyle gidenlerin de engellenmemesi gerekiyor. Mecliste seçenler ve seçilenlerin iradesi yok sayılıyorsa, hiç kimse bu gelişmelere kayıtsız kalacağımız sanmasın. Bu hukuksuzluk ve haksızlığı giderecek somut ve ciddi bir adım atılmadıkça tepkilerimizi gün geçtikçe artıracağımızı herkes iyi bilmelidir. Bu halk kendi sorunlarına sahip çıkmasını iyi bilir. Sonuç olarak emeğimize, irademize, mücadelemize ve seçilmişlerimize sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.
 
Yurtsever'in akabinde kısa bir konuşma yapan Emek, Özgülük ve Demokrasi Bloğu Bingöl Milletvekili Dr. İdris Baluken, yaşananlardan AK Parti'yi sorumlu tuttu.
 
“12 Haziran'da yapılan seçimlerle ilgili önümüze çıkarılan engellemeleri hem sizlerle hem de dünya kamuoyuyla sayısız defa paylaşmıştık” diyen Baluken, “ Önümüze çıkarılan seçim barajları, muaf tutulduğumuz hazine yardımları, cezaevlerine atılan 3 bine yakın siyasi kadromuz, seçim ve propaganda çalışmalarımıza her türlü engelleme, YSK'nın 18 Nisan vetosu, bütün devlet olanaklarının AKP lehine kullanılması buzdağının sadece görünen yüzüydü. Ancak bütün bu baskı, tehdit ve engellemelere rağmen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun adayları olarak seçimden, oy oranını ve milletvekili sayımızı %70 oranında artırmak suretiyle büyük bir zaferle çıktık. Halkımızın kazanmış olduğu bu zaferi hazmedemeyen AKP, YSK ve devletin derin mekanizmaları; baş başa verip bir takım kirli oyunları devreye sokarak Diyarbakır'da rekor oyla seçilen Hatip Dicle arkadaşımızın milletvekilliğini düşürmüştür. Aynı zamanda şuan cezaevinde bulunan 5 tutuklu arkadaşımızın mevcut durumunu da tartışılmaya açılmıştır. Bizler Hatip Dicle ve diğer 5 arkadaşımızın şahsına olan bu yönelimlerin, Kürt halkının iradesine yönelik atılmış bir adım olarak kabul ediyoruz.  Bizler bu sürecin, Tayyip Erdoğan'ın ‘Seçilebilirler ancak meclise gelemezler' söylemi ile başladığını iyi biliyoruz. Bizler YSK'nın bu sürecinin AKP'li Haluk İpek'in yazılı başvurusu ile başladığını iyi biliyoruz” dedi.

Bingöl Bağımsız Milletvekili İdris Baluken konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun adayları olarak, seçim dönemine girerken de şunu net bir şekilde beyan etmiştik. Kürt sorununun demokratik çözümü ve barışın zemini oluşacaksa, bu parlamentoda her türlü çalışmaya varız. Ancak savaş ve devletin oyunlarının planlandığı bir meclis söz konusuysa, bizler bu meclis çalışmaları içerisinde yer almayacağız. Bu nedenle AKP'nin, YSK'nın ve derin devletin ortaya koyduğu bu plana karşı bağımsız adaylar olarak, Kürt halkının iradesiyle beraber parlamentoya gitmeme kararı aldık. Bizler buradan ilgili tüm birimlere sesleniyoruz. Cumhurbaşkanı ve başbakan, olayı net bir şekilde kınayan bir irade beyan etmeliler. Bir çözüm planı sunmalılar. Aynı zamanda yeni parlamentonun bir barış meclisi ve Kürt sorununun demokratik çözümünün sağlanacağı bir zemin olacağı beyanatında bulunmalıdırlar. Bizler bağımsız adaylar olarak bu şartlar yerine getirilinceye kadar parlamentoya gitmeyeceğiz. Halkımızın arasında olacağız. Bu şartların sağlanması halinde halkın vekilleri olarak başlatmış olduğumuz süreci, kaldığımız yerden devam ettireceğiz.

 
 
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
02.05.2024
11:44
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Kafeslerdeki ölü balıkların toplanıp paketlenerek özellikle Bingöl, Elazığ, Diyarbakır, Batman'a, Doğu illerine arabalara yüklenerek buralara gönderilip burada kilosunu 50-60 liraya piyasaya sürüldüğünü belirten somon ve alabalık üreten işletmeci Samettin Tokgöz, kilo maliyeti 150 lira olan somon balığının bazı yerlerde 130 liraya satıldığını kaydederek, 'Bu balıklar ya dip balık ya da ölü balıktır. 160 ila 200 liranın altında da alabalık görüyorsan yine bilsin ki dip balığı, ölü balıktır. Bu insan sağlığına da, sektöre de zararlıdır' dedi.
02.05.2024
10:27
TFF`ye çağrı! Play-Off uygulansın
TFF'ye çağrı! Play-Off uygulansın
BAL'da sadece liderin 3. Lige yükselmesinin ciddi bir mağduriyete sebep olduğunu belirten 12Bingölspor Kulübü Başkanı Özturan, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) BAL'da da diğer liglerde olduğu gibi Play-Off maçlarının oynanması çağrısında bulundu ve gerekçesini şu sözlerle açıkladı;
01.05.2024
18:30
Bingöl`den Gazze`ye un yardımı
Bingöl'den Gazze'ye un yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen 'Özgürlük Filosu Yeniden Yola Çıkıyor' kampanyası çerçevesinde, Bingöl'den Gazze'ye 4 tır dolusu un gönderildi.
01.05.2024
14:49
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı
Bingöl'de İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince 23 ve 18 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalanarak cezaevine sevk edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın