KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ekim 2026 Pazartesi

Bdp'nin 'çok dilli belediyecilik' önergesine red

BDP Belediye Meclis Üyeleri, ‘çok dilli belediyecilik’ adı altında belediye hizmetlerinde Türkçe’nin yanı sıra Kurmanci ve Zazaki’nin de kullanılmasına yönelik meclise önerge verdi. Önerge mecliste gündeme alınmadan oy çokluğuyla red edildi.

Bdp`nin `çok dilli belediyecilik` önergesine red
12 HAZİRAN 2014 PERŞEMBE 19:56
0
2012
1
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Belediye Meclis Üyelerinin “belediye tabelaları, hizmet birimlerinin Türkçe'nin yanı sıra Zazaki ve Kurmanci olarak değiştirilmesi, belediyede her iki lehçede de tercüman istihdam edilmesi ve kreş açılması önergesi Ak Parti Belediye Meclis Üyeleri tarafından gündeme dahi alınmadan oy birliğiyle red edildiği belirtildi.

BDP Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Cihat Yıldırım, Selahattin Burkankolu, Türkan Kişin ve Aydın Bürçün'ün katılımıyla il binasında basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Yıldırım, Kürt meselesine bağlı olarak geçmişten günümüze yaşanan sorunlara değindi. Yıldırım, binlerce insanın yaşamını yitirmesine, yerinden olmasına, inkarcı ve kirli politikalarla kadim bir halkın kültürünün ve dilinin asimilasyonuna sebep olan bu savaşın bitmesi, devam eden barış sürecinin daha güçlü, kararlı ve sonuca ulaşması, ülkede yaşayan her şahın ve kurumun görev bilinci ile sürece katkı sunmasının elzem olduğunu söyledi.

“GÜNDEME DAHİ ALMADAN RED ETTİLER”

Bingöl Belediyesi'nin sürece katkı sunması gerektiğini belirten Yıldırım, Bingöl'ün Kürt şehri olması hasebiyle ağırlıklı olarak Kürtçe'nin Zazaki (Kırdki) lehçesinin konuşulduğu bir coğrafya olduğunu kaydetti. Dünyanın her yerinde insanların kendilerini en iyi kendi anadillerinde ifade ettiğini dile getiren Yıldırım: “Zazaki'nin yok olmasıyla karşı karşıyayız. Zazaki'yi yaşatabilmek ve çocuklarımızın öğrenmesini sağlamak önceliklerimizden olmalıdır. Bu bağlamda belediye hizmetlerinde Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe'nin zazaki ve Kurmanci lehçelerinin de kullanılması için Bingöl Belediye Meclisi Divan Başkanlığına bir önerge verdik. Bu önergede; öncelikli olarak belediye tabelaları ve hizmet birimlerinin isimlerinin Türkçe'nin yanı sıra Zazaki ve Kurmanci olarak değiştirilmesi, belediyede her iki lehçede tercüman istihdam edilmesi, Kültür Merkezi bünyesinde Zazaki ve Kurmanci kültür ve sanat çalışmaları için projeler hazırlanması, çocuklarımızın öğrenmesi ve sosyalleşmesi içinde kreşler açılmasını talep ettik. Maalesef AKP'li meclis üyeleri önergemizi gündeme dahi almadan red etti. Böylesine önemli bir konuyu tartışmaya dahi değer görmediler. Sırf bizim partimiz verdiği için bir önyargıyla yaklaşıp yok olmaya yüz tutmuş Zazaki'yi “ zaten herkes Türkçe biliyor, Zazaki biliyor” mantığıyla red ettiler. Oysa yıllardır Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde, Doğu ve Güneydoğu belediyelerinin çoğunda bu uygulama başarılı bir şekilde yürütülmektedir” dedi.

AK Partili üyelerin kararı oy birliği aldığını ve hiçbir muhalif sesin çıkmadığına vurgu yapan Yıldırım: “ Yüzde yüzü Kürt olan bir şehirde insanların kendi anadilinde hizmet görmesini red etmek kabul edilir değildir. Geçtiğimiz günlerde İsviçre'nin bir kantonunda Kürt bir öğretmenin sadece bir dilekçesi ile orada yaşayan Kürtlere Kürtçe anadilde eğitim hakkı tanındı. Biz kendi anadilimizde hizmet görmek için verilen önergeleri red ediyoruzç” diye konuştu.

“ZA-ZA KÜRTLERİN DOĞURGANLIĞINDAN DOLAYI YAPILAN BİR YAKIŞTIRMADIR”

Yıldırım'dan sonra söz alan BDP İl Başkanı Halis Yurtsever ise, Zazaki'yi ayrı bir dil ve Zazaları ayrı bir ırk olarak görenlere tepki göstererek: “Ben kendim 1978'den beri dil alanında çalışıyorum. Zazaki (Kırdki) Kürtçe'nin bir lehçesidir ve bizler de Kürdüz. Sistem yıllardır bu dil oyunlarını Alevi ve Sünni Kürtler olan Zazalar üzerinde yürütmektedir. Zazaki (Za-Za) doğurganlığı anlattığı için zamanla bir ırk yakıştırması yapılmaya çalışılmış. Kürtler doğurgan bir halk olduğu için sürekli (Za-Za) kelimesini kullanıyorlar. Bu bir ırk değil sadece bir yakıştırmadır. Kürtçe'nin tıpkı Türkçe gibi lehçeleri olan bir dil olması normaldir”” ifadelerini kullandı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zaza azlı (@Misafir_17466)
13 Haziran 2014 Cuma 10:33
sizin işiniz gücünüz boş konuşmaktır iyki size oy vermemişiz demek ki sizin işiniz hizmet değil sadece ideolojinizi yaymaktır
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
18.10.2026
23:11
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No`lu Şube güven tazeledi
Eğitim-Bir-Sen Bingöl 2 No'lu Şube güven tazeledi
4. Olağan Genel Kurul'da yeniden göreve gelen Prof. Dr. Hüseyin Çaldak, Bingöl Üniversitesi'ndeki akademik ve idari personelin hakları, liyakatli atamalar ve adil kadro süreçleri için mücadele edeceklerini belirtti.
18.10.2026
23:10
Bingöl`de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 34 şüpheli yakalandı: 3 kişi tutuklandı
Bingöl'de emniyet ekiplerinin bir haftalık çalışmalarında uyuşturucu maddeler, ruhsatsız silahlar ve çeşitli suç aletleri ele geçirildi. Aranan 24 kişinin de yakalandığı çalışmalarda 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın