KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Bdp'nin 'çok dilli belediyecilik' önergesine red

BDP Belediye Meclis Üyeleri, ‘çok dilli belediyecilik’ adı altında belediye hizmetlerinde Türkçe’nin yanı sıra Kurmanci ve Zazaki’nin de kullanılmasına yönelik meclise önerge verdi. Önerge mecliste gündeme alınmadan oy çokluğuyla red edildi.

Bdp`nin `çok dilli belediyecilik` önergesine red
12 HAZİRAN 2014 PERŞEMBE 19:56
0
1979
1
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Belediye Meclis Üyelerinin “belediye tabelaları, hizmet birimlerinin Türkçe'nin yanı sıra Zazaki ve Kurmanci olarak değiştirilmesi, belediyede her iki lehçede de tercüman istihdam edilmesi ve kreş açılması önergesi Ak Parti Belediye Meclis Üyeleri tarafından gündeme dahi alınmadan oy birliğiyle red edildiği belirtildi.

BDP Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Cihat Yıldırım, Selahattin Burkankolu, Türkan Kişin ve Aydın Bürçün'ün katılımıyla il binasında basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Yıldırım, Kürt meselesine bağlı olarak geçmişten günümüze yaşanan sorunlara değindi. Yıldırım, binlerce insanın yaşamını yitirmesine, yerinden olmasına, inkarcı ve kirli politikalarla kadim bir halkın kültürünün ve dilinin asimilasyonuna sebep olan bu savaşın bitmesi, devam eden barış sürecinin daha güçlü, kararlı ve sonuca ulaşması, ülkede yaşayan her şahın ve kurumun görev bilinci ile sürece katkı sunmasının elzem olduğunu söyledi.

“GÜNDEME DAHİ ALMADAN RED ETTİLER”

Bingöl Belediyesi'nin sürece katkı sunması gerektiğini belirten Yıldırım, Bingöl'ün Kürt şehri olması hasebiyle ağırlıklı olarak Kürtçe'nin Zazaki (Kırdki) lehçesinin konuşulduğu bir coğrafya olduğunu kaydetti. Dünyanın her yerinde insanların kendilerini en iyi kendi anadillerinde ifade ettiğini dile getiren Yıldırım: “Zazaki'nin yok olmasıyla karşı karşıyayız. Zazaki'yi yaşatabilmek ve çocuklarımızın öğrenmesini sağlamak önceliklerimizden olmalıdır. Bu bağlamda belediye hizmetlerinde Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe'nin zazaki ve Kurmanci lehçelerinin de kullanılması için Bingöl Belediye Meclisi Divan Başkanlığına bir önerge verdik. Bu önergede; öncelikli olarak belediye tabelaları ve hizmet birimlerinin isimlerinin Türkçe'nin yanı sıra Zazaki ve Kurmanci olarak değiştirilmesi, belediyede her iki lehçede tercüman istihdam edilmesi, Kültür Merkezi bünyesinde Zazaki ve Kurmanci kültür ve sanat çalışmaları için projeler hazırlanması, çocuklarımızın öğrenmesi ve sosyalleşmesi içinde kreşler açılmasını talep ettik. Maalesef AKP'li meclis üyeleri önergemizi gündeme dahi almadan red etti. Böylesine önemli bir konuyu tartışmaya dahi değer görmediler. Sırf bizim partimiz verdiği için bir önyargıyla yaklaşıp yok olmaya yüz tutmuş Zazaki'yi “ zaten herkes Türkçe biliyor, Zazaki biliyor” mantığıyla red ettiler. Oysa yıllardır Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde, Doğu ve Güneydoğu belediyelerinin çoğunda bu uygulama başarılı bir şekilde yürütülmektedir” dedi.

AK Partili üyelerin kararı oy birliği aldığını ve hiçbir muhalif sesin çıkmadığına vurgu yapan Yıldırım: “ Yüzde yüzü Kürt olan bir şehirde insanların kendi anadilinde hizmet görmesini red etmek kabul edilir değildir. Geçtiğimiz günlerde İsviçre'nin bir kantonunda Kürt bir öğretmenin sadece bir dilekçesi ile orada yaşayan Kürtlere Kürtçe anadilde eğitim hakkı tanındı. Biz kendi anadilimizde hizmet görmek için verilen önergeleri red ediyoruzç” diye konuştu.

“ZA-ZA KÜRTLERİN DOĞURGANLIĞINDAN DOLAYI YAPILAN BİR YAKIŞTIRMADIR”

Yıldırım'dan sonra söz alan BDP İl Başkanı Halis Yurtsever ise, Zazaki'yi ayrı bir dil ve Zazaları ayrı bir ırk olarak görenlere tepki göstererek: “Ben kendim 1978'den beri dil alanında çalışıyorum. Zazaki (Kırdki) Kürtçe'nin bir lehçesidir ve bizler de Kürdüz. Sistem yıllardır bu dil oyunlarını Alevi ve Sünni Kürtler olan Zazalar üzerinde yürütmektedir. Zazaki (Za-Za) doğurganlığı anlattığı için zamanla bir ırk yakıştırması yapılmaya çalışılmış. Kürtler doğurgan bir halk olduğu için sürekli (Za-Za) kelimesini kullanıyorlar. Bu bir ırk değil sadece bir yakıştırmadır. Kürtçe'nin tıpkı Türkçe gibi lehçeleri olan bir dil olması normaldir”” ifadelerini kullandı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zaza azlı (@Misafir_17466)
13 Haziran 2014 Cuma 10:33
sizin işiniz gücünüz boş konuşmaktır iyki size oy vermemişiz demek ki sizin işiniz hizmet değil sadece ideolojinizi yaymaktır
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın