Elde edilen başarılarda önemli bir paya sahip ebe ve hemşirelerin sorunlarına yönelik yapılan araştırmalarda, çalışma şartlarındaki memnuniyetsizliğin artış gösterdiğini kaydeden Arslan, “Çalışma koşullarından memnun olmayan çalışan oranı yüzde 82,47, çalışma koşullarını bir önceki yıldan daha kötü olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 47,24 olarak gerçekleşmiştir. Bu üzerinde düşünülmesi gereken bir sonuçtur” dedi.
“ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMEDİ”
Ebelerimizin çalışma şartlarının iyileştirilmediğini vurgulayan Arslan, şunları söyledi: “Çalışma şartlarından memnun olmadıkları, mesleği isteyerek seçmiş olmalarına rağmen (yüzde 70,11), fırsatları olsa bu durumu değiştirmek istedikleri (yüzde 68,06), ekonomik sıkıntılar sebebiyle aile içinde ve psikolojik olarak sıkıntılar yaşadıkları (yüzde 40,29), kendilerine (yüzde 87,95) ve ailelerine (yüzde 81,28) yeterince zaman ayıramadıkları, sosyal hayatlarının yok olduğu (yüzde 81,2) ve bütün bunların yaşam kalitelerini (yaşam kalitelerinden memnun olmayanların oranı yüzde 74,39) ve memnuniyetlerini düşürerek tükenmişliğe yol açtığı görülmektedir. (Tükenmişlik oranı yüzde 25,52) Ebeler, kurumlarda hemşire ile aynı birimlerde (yoğun bakımlar, ameliyathane, diyaliz, acil vb.) çalıştırılmaktadır. Ancak o birimlerde çalıştıkları halde o birimi ilgilendiren eğitim ve sertifika programlarına katılamamaktadır. Ebelerin de bu eğitim ve sertifika programlarına katılmaları sağlanmalıdır. Vekil ebe hemşirelerin kadro talebi en kısa zamanda karşılanmalıdır.”
Ebelerin kendi kadrolarında istihdam edilmeleri, uzman ebelik kadrosunun verilmesi gerektiğini kaydeden Arslan: “Sağlık-Sen olarak bütün bu taleplerin takipçisi olacağımızı ve kazanıma dönüşene kadar mücadele edeceğimizi belirtmek istiyoruz. Fedakârca çalışan sağlık çalışanlarının önemli bir oranını oluşturan ebelerimizin sorunları bir an önce giderilmeli, seslerine kulak verilmelidir. Tüm ebelerin günlerini kutluyor, sorunlarının çözüldüğü, mesleğe olan sevgilerinin arttığı aydınlık bir gelecek diliyoruz” dedi.