KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Bediüzzaman'ın mezarı nerde?

Önergesinin Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlanmasını isteyen Baluken: “Bediüzzaman Said-i Nursi’nin mezarının açılarak meçhul bir yere götürülmesinin nedeni nedir? Said-i Kurdi’nin naaşının yerinin değiştirilmesi konusunda karar alınan toplantı vs.nin tutanakları nelerdir?”

Bediüzzaman`ın mezarı nerde?
27 KASIM 2012 SALI 08:42
0
3700
13
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na verdiği soru önergesiyle Bediüzzaman Said-i Nursi'yi sordu. Baluken, Anayasa'nın 98. ve İçtüzük'ün 99. maddesi gereğince sorduğu soruları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı olarak cevaplandırmasını istedi.

Bediüzzaman Said-i Nursi'nin karşılaştığı zorluklara değinen Baluken: “Bediüzzaman Said-i Nursi (Kurdi), 1876 yılında Bitlis'in Hizan kazasının İsparit nahiyesinin Nurs Köyü'nde dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta başladığı medrese eğitiminde son derece başarılı olan Bediüzzaman, Kürdistan coğrafyasında eğitimi geliştirmek için Medresetü'z-Zehra adlı akademi içeriğine sahip bir medrese kurmayı planlamıştır. Fakat dönemin padişahı 2. Abdulhamit bu talebe olumsuz yaklaşmıştır. Cumhuriyetin kurucu kadrolarının değişen siyasal sistemine yönelik olumsuz düşüncelerinden sonra Van'da inzivaya çekildiği Erek Dağındaki mağarasından alınarak önce Burdur sonra Isparta ve Barla'ya sürgüne gönderilmiştir. Bediüzzaman, 23 Mart 1960'da Şanlıurfa'da vefat etmiş, Urfa'daki Halil-ur Rahman Dergahı'na defnedilmiştir. Ancak Bediüzzamanın naaşı, Urfa'daki Halil İbrahim Dergâhı'nda bulunan mezarından devlet eliyle 1960'ın 12 Temmuz'unda, bir gece vaktinde çıkarılmış ve bir meçhule götürülmüştür. 111 gün evvel vefat eden Bediüzzaman Hazretleri hakkında İhtilal komitesi mezarı taşıma kararı almış ve balyozları tutan askerler tarafından güç denemeleri ve şakalaşmalar eşliğinde naaşı kabirden çıkarılmıştır. Bugüne kadar Said-i Nursi (Kurdi)'nin mezarının taşınması ve taşındığı yere ilişkin hiçbir resmi açıklama yapılmamıştır. Yaşadığı yüz yılın en önde gelen şahsiyetlerinden biri olan Said-i Nursi (Kurdi)'ye zamanının ilerisinde ve harikası olarak anlamlandırılan Bediüzzaman mahlası yakıştırılmıştır. Bediüzzaman hakkında sayısız makale, kitap yazılmakta ve konferanslar verilmektedir” dedi.

Baluken verdiği önergede şu sorulara cevap aradı:

1. Bediüzzaman Said-i Nursi (Kurdi)'nin mezarının açılarak meçhul bir yere götürülmesinin nedeni nedir? Said-i Kurdi'nin naaşının yerinin değiştirilmesi konusunda karar alınan toplantı vs.nin tutanakları nelerdir?

2. Bediüzzaman Said-i Nursi (Kurdi)'nin mezar yeri nerededir? Mezar yerinin açıklanarak naaşının kendi halkının ve topraklarının yanına gömülmesi noktasında düşünceleriniz nelerdir?

3. Bediüzzaman Said-i Nursi (Kurdi)'nin yıllarca hapis kalmasına karar verilen mahkemelerin tutanakları nelerdir? Bu tutanakların açıklanmasına konusundaki kamuoyu duyarlılığını karşılamayı düşünüyor musunuz?

4. Bediüzzaman'ın 1925 yılında sürgüne gönderilmesinin nedeni nedir? Sürgün kararına sebep olan tutanaklar nelerdir? Söz konusu dönemde Kürt liderlerinin sürgüne gönderilmesi ya da idam edilmesi noktasında Kürtlere yönelik işletilen devlet politikasının arka planında bulunan gerekçeler nelerdir?

5. Bediüzzaman'ın ölümünden sonra Türkçe'ye çevrilerek basılan kitapları bazı çevreler tarafından tahrif edildiğine dair güçlü iddialar ve bazı tespitler vardır. Kültür Bakanlığınız bandrol verdiği bu kitapların tahrif edilip edilmediğine dair bir kontrol ve denetleme mekanizması işletmekte midir?

6. Bediüzzaman Said-i Nursi (Kurdi), Şex Said ve Seyit Rıza gibi Kürt liderlerin yaşadıkları zulme sebep olan mahkeme veya siyasi iradenin aldığı kararların kamuoyuna açıklanmak suretiyle arşivlerdeki gizlilik kararını kaldırmayı düşünüyor musunuz?

7. Kürt liderlerinin mezar yerlerinin devlet tarafından hala gizli tutulması Kürt halkına dayatılan imha ve asimilasyon politikalarının bir parçası değil midir? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
helal olsun (@Misafir_10499)
29 Kasım 2012 Perşembe 18:15
şimdiye kadar hiç bir şeyi sorgulamadık hep baştakilere güvenip yattık. ama sonuç ne? sıfır!.. sorgulamazsak istemezsek hiç bir gelişme olmaz bingöl yerinde durur yerinde sayar. bazılarının vaatleri vardı şu an baştalar başa geldikleri gibi duruyor memleketim.ağlamayan bebeğe meme verilmez misali bizim bingöl için geçerlidir.bazı konuları aydınlatmaya çalışan vekilimiz sayın idris beyi tebrik eder çalışmalarının devamını dilerim.
hayati tehlike (@Misafir_10473)
28 Kasım 2012 Çarşamba 02:48
şov yapmaktan başka bir iş yapıyor mu acaba vekil?
mahsum (@Misafir_10472)
27 Kasım 2012 Salı 22:58
bu haberin yanında medrese şehitleri haberi vardı ne geriptir ki aynı tabana mensup insanlar biri medrese kurmak.medrese eğitimi vermek için çabalayan bi insana yapılanları kınarken yan tarafta da medrese öğrencilerinin hunharca aynı taban tarafından katledildiği söyleniyor .garip bi tesadüf:)
mahsum (@Misafir_10471)
27 Kasım 2012 Salı 22:48
yarın öbür gün fetullah gülen hocaya da sahip çıkacaklar adım gibi biliyorum.yürü ya baluken dinden yürü sygı gören herşeyi kendinizden bilin ..
afatlı (@Misafir_10465)
27 Kasım 2012 Salı 18:10
hala eleştiri var çok ayıp gerçekten ayıp. idris bey içimizi rahatlattı teşekürler:)
ali çintay (@Misafir_10463)
27 Kasım 2012 Salı 17:49
Vay be RIZA burdan sana ne çıkacak küçük Emrah tipli vekil sen onun yaptıklarıylan savaşan bi zihniyetin içindesin hayırdır mezarını bulup talanmı edeceksin bırak rahat uyusun zaten vasiyetidir seni aşar o idris efendi
selahattin ekinci (@Misafir_10462)
27 Kasım 2012 Salı 16:23
bu zatı ırkıyla yuceltneyın veya yermeyın. iman kuran hızmetıyle uğraşan bu büyük zata dil uzatılmasın. zaten kendisi de benim halis talebelerım turklerden çıkmış dıyor
ıslama hızmet etmış bu milletın torunlarına sılah çekılmez dıyor. bedıuzzamanın turkluk kurtlukle işi yotur
lütfen samimi olunulmalıdır. o benim ustadımdır. allah onu cennetınde baş köşelere koysun amin.
placebo (@Misafir_10459)
27 Kasım 2012 Salı 13:55
yüzyıın adamı diyorsunuz ama bu devlet onu sürgünlere yolladı ve mezarını hala söylemiyor,herşeyi eleştireceğinize birazda poziif bakın.SN.Baluken art niyetli yada değil,sorduğu sorular çok mu mantıksız,neresi yalnış bu sorulardan,eleştirenlere soruyorum?
murti kon (@Misafir_10458)
27 Kasım 2012 Salı 13:28
NE BİLECEK.LAF OLSUN-TORBA DOLSUN İŞTE
DOĞAN CAN (@Misafir_10457)
27 Kasım 2012 Salı 13:15
sayın vekıl ıyıcene öğrensın üstad said nursi hazretleri bır kere kurt deil araptır.bu iş de bizim zazalık işine döndu zalarda bızım bır kolumuz dıyolar bizim değerlerımıze hep sahıp çıkıyor bunlar adamlar haklılar bız degerımıze sahıp çıkmazsak bırılerı gelıp sahıp çıkar elbet
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın