KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Eylül 2025 Pazar
°C

Beki'nin diwon cebexçuri isimli kitabı çıktı

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulaziz Beki tarafından kaleme alınana ve ilk Zaza’ca divan olma özeliğini taşıyan “Diwon Cebexçuri” yayınlandı.

Beki`nin diwon cebexçuri isimli kitabı çıktı
30 ARALIK 2015 ÇARŞAMBA 23:26
0
3016
0
AA aa

 Eser hakkında konuşan Prof. Dr. Abdulaziz Beki, Zaza'ca dilinin çok zengin bir muhtevaya sahip olduğunu söyledi. Dillerin, Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın ayetleri diye vasıflandırıldığını ifade eden Beki, “Yer ve gök nasıl Allah'ın ayetleriyseler dillerimizin ve renklerimizin farklı oluşu da Allah'ın ayetleridir” dedi.

Yayınlanan divanın uzun yılların birikimi olan bir eser olduğunu belirten Beki, “Geçmişte bazı diller, anlamsız ve gereksiz bazı yasaklardan dolayı gelişemediler. Bunların başında Zazaca geliyor. Bu konuda bana bir heyecan geldi ve çalışmalara başladım. Kaleme aldığım Diwon Cebexçuri kitabı yılların birikimidir. Daha önce Kürtçe ve Osmanlıca şiirler yazdım ve Osmanlıcayı çok seviyorum. Divan Edebiyatı, Tanzimat Edebiyatı ve Servet-i Fünun bunların yazar ve şiirlerine hayranım ve bazılarını da ezberledim” diye konuştu.

Dillerin önündeki yasaklar kalkınca Zazaca çalışmalara başladığını ifade eden Beki, “Zazaca çalışmalarıma başladım. Yazdım, test ettim. İçeriği zengin ve aynı zaman da kafiyeli olsun istedim. Uzun bir çalışma ardından Diwon Cebexçuri adıyla bu eser ortay çıktı. Bingöl üniversitesine bir hediyemiz olsun dedik. İnşallah faydalı olacaktır. Yaptığım bu çalışmalar sonucunda şunun farkına vardım. Zazaca dilinin pek çok dilden daha gelişmişliği vardır, kaide ve kural olarak. Daha doğrusu Zazaca zengin bir dildir.” dedi.

Dört dilde de şiir yazdığını belirten Beki, “Ahmed-î Xanî iki dille şiir yazmış. Ben de Zazaca olarak bir deneyeyim dedim ve çalışmaya başladım. Dört dille şiir yazdım ve bunlar 133 başlık altında toplam bin 500 beyitten oluşuyor” diye belirtti.

Bingöl Üniversitesi'ne geldiğinde Zazaca dili ile ilgili çalışmalara biraz daha hız verdiğini belirten Beki, sözlerine şöyle devam etti: “Bingöl Üniversitesi'nde tezli ve tezsiz olmak üzere yüksek lisans bölümleri açıldı. Yüksek lisansa 50 kişi alınacak ama 500'den fazla başvuru olmuştu. Dolayısıyla Zazaca'ya ilgi ve alakalı çok olduğu için neredeyse elimizde Zazaca kaynak yoktu. Arapça gramerine dayanarak, Zazaca gramer yazdım. Bütün dillerin mantığı ortaktır. Her dillin geçmişi ve geleceği vardır. Bir gramerin tespiti şiir ile olur. Bu şekilde çalışmalarımıza devam ettik ve güzel eserler ortaya çıktı.”

Diwon Cebexçuri kitabının editörü, Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Varol ise kitabı teknik açıdan değerlendirerek şunları söyledi: “Klasik edebiyat, muhteva ve şekil özellikleri bakımından dinî eserdir. Özellikle Allah sevgisi veya korkusu, peygamberlere duyulan sevgi, manevi aşk, kutsal yerler, dinî ve ahlaki öğeler bu eserin temel konuları arasındadır. Zaza edebiyatındaki klasik metinler çoğunlukla mevlitler şeklinde yazılmıştır. Mevlitler dışında bir de siyer kitabı bulunmaktadır. Molla Abdulaziz Beki'nin divanı, yayımlanan Zazaca eserler arasında, şekil ve içerik bakımından ilk divan sayılabilecek bir eserdir. Eser aynı zamanda zengin içeriği, yalın ve akıcı dili ile dikkat çekmektedir.”

Divanda Zazaca, Türkçe ve Arapça şiirlerin de yer aldığını belirten Varol, “Ancak divan ağırlıklı olarak Zazaca içeriktedir. Divanda toplamda 133 şiir bulunmaktadır. Bunların içerisinde 2 Arapça şiir bulunmaktadır, divanın 9. bölümünün tamamı da Türkçe şiirlerden oluşmakta ve 11 şiir barındırmaktadır. Divanın 6. bölümünde ilk üç şiir ise tercümedir. Bunların dışında divanda bulunan bütün şiirler Zazaca yazılmıştır. Türkçe, Arapça ve tercüme şiirleri çıkarttığımızda geriye 117 Zazaca şiir kalmaktadır” diye konuştu.

Divan, toplamda bin 64 beyit, 164 dörtlük, 19 beşlik, bir de serbest vezinli bir şiir bulunduğunu vurgulayan Varol, “Divanda 9 Arapça beyit, 115 Türkçe beyit, 7 Türkçe dörtlük, 20 de tercüme beyit yer almaktadır. Türkçe, Arapça ve tercüme beyitlerin dışında kalan; 920 beyit, 157 dörtlük, 19 beşlik ise Zazaca'dır. Abdulaziz Beki'nin divanı 10 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler, “1.Xeritê Baweri, 2.Sadê Hicaz, 3.Nasihat/İrşad, 4.Keşkûl, 5.Ğezêl/Dêr/Kelom, 6.Yenê İlhom, 7.Faslon Hayat, 8.Gêmiyê Vaton, 9.Rewaqê Şi'ron Tırki, 10.Helqê Pêyin” şeklindedir. Bunların dışında divanın başında ve sonunda bölümlerden bağımsız olarak birkaç beyit bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.09.2025
15:52
Bingöl`de okul öncesi kırtasiye yoğunluğu
Bingöl'de okul öncesi kırtasiye yoğunluğu
Bingöl'de uyum haftasının başlaması ve 2025-2026 eğitim-öğretim yılının ise pazartesi başlayacak olmasından dolayı kırtasiyelerde alışveriş yoğunluğu sürüyor.
06.09.2025
15:46
12 Bingölspor`un Yeni Store Mağazası Açıldı
12 Bingölspor'un Yeni Store Mağazası Açıldı
Destek çağrısında bulunan Vali Usta: 'Bingöl'ümüzün markası olan 12Bingölspor'a gönül veren tüm hemşehrilerimizi, takımımıza destek olmak için mağazamızı ziyaret etmeye davet ediyorum' dedi.
06.09.2025
15:20
Bingöllü işçi çalıştığı inşaatta ölü bulundu!
Bingöllü işçi çalıştığı inşaatta ölü bulundu!
Polis ve savcılık incelemesinin ardından Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan Kaya'nın cenazesi, hava yoluyla Bingöl'e getirildi. Düzağaç Asri Mezarlıktaki aile kabristanına defnedilecek olan Kaya'nın taziyesi, Yeni Mahalle Camii'nde kurulacak.
05.09.2025
18:04
Bingöl`de minibüs şarampole düştü! 7 yaralı
Bingöl'de minibüs şarampole düştü! 7 yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesi Sağgöze köyü mevkiinde cami açılışından dönenleri taşıyan minibüsün şarampole düşmesi sonucu 7 kişi yaralandı.
05.09.2025
17:44
Bingöl`de şüpheli araçta uyuşturucu ele geçirildi!  1 Tutuklama
Bingöl'de şüpheli araçta uyuşturucu ele geçirildi! 1 Tutuklama
Bingöl'de jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 9 kilo 892 gram kubar esrar ele geçirilirken 1 şüpheli ise tutuklandı.
05.09.2025
17:40
Bingöl Umut Kervanı öğrencilere umut oldu
Bingöl Umut Kervanı öğrencilere umut oldu
Ağustos 2025 faaliyet raporunu açıklayan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 255 aile ve 609 öğrenciye 1 milyon 219 bin 589 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Ayrıca yurtdışı ve Filistin (Gazze)'ye 1 milyon 149 bin 610 TL nakdi yardım ulaştırdı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın