KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2025 Cuma
°C

Berberlik sanat olmaktan çıkıp, zanaat olmuş

Her gün yeni kuaförlerin açıldığını ve meslektaşlarının mağdur olduğunu söyleyen Bingöl Berberler ve Kuaförler Derneği Başkanı Mehmet Ulcay, berberliğin sanat olmaktan çıkıp zanaat haline geldiğini ifade etti.

Berberlik sanat olmaktan çıkıp, zanaat olmuş
25 MART 2010 PERŞEMBE 08:32
0
2013
0
AA aa
Bingöl Berberler ve Kuaförler Derneği Başkanı Ulcay, yaptığı yazılı açıklamada yaşanan sorunlarla ilgili yetkililere ve müşterilere çağrıda bulundu.
Berberlik mesleği günümüze kadar “sanat” olarak devam etmekteydi' diyen Ulcay, “Ama şu an öyle bir seviyeye gelmiş ki sanat olmaktan çıkmış zanaat olmuş. Eskiden bir şahsın bu meslekte sanatkâr olabilmesi için en az beş yıl çalışması gerekiyordu. Şimdi ise akşam başlayıp sabahleyin zanaatkâr olarak karşımıza çıkan “s zanaatkâr” görüyoruz. Makas tutarak berber olunmaz, kaş çekerek kuaför olunmaz önce çırak sonra kalfa ardından usta olunur ve mesleki eğitimden ustalık belgesi alanlar işyeri açabilirler” dedi.
Meslektaşlarının yaşadığı sıkıntıları rakamlarla açıklayan Ulcay, “01 Ocak 2008 derneğin kuruluşunda 118 bay bayan kuaförü ulaşmıştık o zamanki eksiklikleri kamuoyuyla paylaşmıştık. Ortada bir bataklık olduğunu ve bu bataklığı zamanla kurutmak zorunda olduğumuzu söylemiştik. Aradan geçen onca zamana rağmen bataklık kurutulmadı aksine çoğaldı. 2008 yılında 27 bay bayan kuaför açılırken 2009 yılında ise 22 bay bayan kuaförü açıldı ve bunlardan sadece 5'inde ustalık belgesi var. Bu işin bir kuralı var, önüne gelen bu işi yaparsa sanatkârlarımızı ve haklarını kim koruyacak. Önümüz yaz sezonu bir takım önlemler alınması gerekiyor yerel yönetimlerimiz ve oda başkanlarımız ilgili STK örgüt başkanlarımızla bir araya gelip bir platform oluşturarak buna bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Meslektaşlarımız mağdur ediliyorlar meslektaşlarımız evine ekmek götürmekte ve kirasını ödemekte zorlanıyorlar. Merdiven altı hariç şuanda berber ve kuaför sayısı 170'e dayandı” ifadelerini kullandı.
Müşterilere berberler ve kuaförlerin hijyene dikkat etmemeleri durumunda onları uyarın çağrısında bulunan Ulcay, “Müşterilerimiz hizmet gördüğünüz yerlerde kullanılan araç gereçlere dikkat edin. Özelikle bayanlar kuaförler sağlıksız ürünler kullanılıyor boya ağda açıcı gibi ürünlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Ucuz ürün kullanılıyor, buda sağlık açısından risklidir. Bingöl'de yaklaşık 50 tane bayan kuaförü var. İşi bilenlerde bilmeyenler arasında haksız rekabet ortamın oluşmasına ve müşteri kapma yarışıyla ucuz ürüne yönlendiriyor. Bulaşabilecek bir sağlık sorununuz varsa berberinize veya kuaförünüze iletin. Yoksa berberiniz ve kuaförünüz de buna dikkat etmezse sizden sonra tıraş olacak olana da kendi rahatsızlığınızı bulaştırabilirsiniz. Lütfen bu hususlara hassasiyet gösterin” şeklinde konuştu.
 
Bingölonline Haber Servisi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2025
02:36
Bingöl`de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de deprem riski nedeniyle yıkılacak olan okul 24 derslikli olarak yeniden inşa edilecek, merkez ve köylerdeki 7 okul ise bakım onarımla yeni eğitim yılına hazırlanacak.
14.08.2025
02:35
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete`de yayımlandı
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete'de yayımlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, özellikle kentsel altyapıyı güçlendirmeyi, sosyal donatıları artırmayı ve afetlere hazırlık kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Parklara afet ve sağlık altyapısı, büyük konut projelerinde kreş ve sağlık merkezi zorunluluğu getirildi.
14.08.2025
02:33
Bingöl HEM`den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl HEM'den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından mezun öğrencilere yönelik Destekleme ve Yetiştirme (Üniversiteye Hazırlık) Kursları açılacak. 04 Ağustos'ta başlayan başvurular, 18 Ağustos'ta sona eriyor.
14.08.2025
02:32
Vali Usta, Bingöl`ün 2 aylık asayiş raporunu açıkladı
Vali Usta, Bingöl'ün 2 aylık asayiş raporunu açıkladı
Bingöl'de düzenlenen Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı'nda Vali Ahmet Hamdi Usta, son 2 aylık verileri paylaştı, yürütülen çalışmaların suç oranlarının azaltılmasına nasıl yansıdığına dikkat çekti.
14.08.2025
02:31
Bingöl`de 42 adet sikke ele geçirdi
Bingöl'de 42 adet sikke ele geçirdi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, Roma ve Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 42 adet sikke ele geçirildi.
14.08.2025
02:29
Bingöl`de memurlardan Hükümetin zam teklifine tepki
Bingöl'de memurlardan Hükümetin zam teklifine tepki
Bingöl merkez PTT Kavşağı'nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, teklifin yetersiz olduğunu belirterek 'Bu teklif yetersiz ve geçersizdir. Adil ve acil teklif bekliyoruz.' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın