KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2025 Cuma
°C

Beritanlıların göçü başladı

Yaz aylarında Karlıova'nın serin yaylalarına giden Beritanlılar, havaların soğuması ile birlikte hayvanlarıyla daha sıcak bölgelere göç etmeye başladı.

Beritanlıların göçü başladı
19 EYLÜL 2013 PERŞEMBE 05:01
0
2929
0
AA aa

Her yıl nisan ile mayıs aylarında Karlıova'nın değişik yaylalarını kiralayan Beritanlılar, yaz sezonunu burada geçirip, peynir ve kuzularını sattıktan sonra, havaların soğumasıyla beraber sıcak memleketlere göç etmeleri başladılar.

Göçebelerin asıl memleketi olan Elazığ'da hayvanların verimli olmamasından dolayı kış aylarında daha rahat etmeleri için Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illerde kalan Beritanlılar, yaz aylarında ise kuraklığın olmadığı ve havanın serin olduğu Bingöl ve Erzurum gibi illere gelerek yaz sezonunu buralarda geçiriyorlar.

Nisan ve mayıs aylarında Karlıova'ya giden Beritanlılar, aynı zamanda esnafında yüzünü güldürüyor. Karlıova esnafı hayvancılıkla uğraşanların sıcak bölgelere göç etmelerinde sonra Karlıova caddelerinin boş kaldığını söyleyerek, göçebelerin gitmesini istemediklerini söylediler.

Göç ettikleri yerlerde yaylaları kiraladıklarını belirten Beritan göçebelerinden Vahit Akalın: “Biz Beritanlıyız, yaz aylarında Bingöl'ün Karlıova yaylalarına geliyoruz, yayla kiralıyoruz. Urfa'ya gittiğimizde orda da kira parasını veriyoruz, hayvanlar para etmediği için emeğimizin karşılığını alamıyoruz" dedi.

Yahsan Akalın ise: “Yazın bu bölgeler hayvanlarımız için verimlidir, kışın ise çok soğuk olduğu için Urfa'ya gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Memleketimizde sadece bir ay kalabiliyoruz"

Asıl memleketlerinin Elazığ olduğunu ancak yıl içersinde sadece bir Elazığ'da kalabildiklerini belirten Beritan aşiretinden Hüseyin Akalın: “Geçim kaynağımız olan hayvancılık için kışın sıcak bölgelere gidiyoruz, yazın ise serin bölgelere gidiyoruz. Gittiğimiz her bölgeye bir ücret vererek gidiyoruz, çok sıkıntılar çekiyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Mesela biz Urfa'dan Karlıova'ya yayan geliyoruz ve bu yolculuğumuz bir ay sürüyor, yolda hayvanlarımız bazen telef oluyor, bazen kurt kapıyor, bazen aşırı yağan yağmurun altında saatlerce bekliyoruz ve çok sıkıntı çekiyoruz. Karlıova'ya geldiğimizde peynir ve kuzularımız sattıktan sonra tekrar geri dönüyoruz. Hayvancılık eskisi gibi verimli değil çünkü emeğimizin karşılığını zaten alamıyoruz, hayvanların yemlerini bile zorla alabiliyoruz, hayvancılık konusunda hükümetin büyük adımlar atması gerekir, bu işi yapanlara destek vermeleri lazım" diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2025
21:09
Avrupa Bankasın`dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Avrupa Bankasın'dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Danimarka'da bankacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından Danske Bank, Türk lirası karşısında başta dolar, Euro ve sterlin olmak üzere bazı döviz kurları için 1,3,6 ve 12 aylık öngörülerini paylaştı. Avrupa Bankası'nın kehanetine göre dolar bir yıl sonra 48 lirayı geçecek, euro ise 59 lira olacak.
20.08.2025
20:48
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
Milyonlarca memur ve memur emeklisi için gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na çevrilirken kurulun kimlerden oluşacağı, sürecin nasıl işleyeceği ve zammın ne zaman belli olacağı merak ediliyor.
20.08.2025
14:57
Kalehan Enerji`den 12Bingölspor`a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji'den 12Bingölspor'a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji, 9 yıl aradan sonra amatör ligden 3. lige yükselen 12 Bingölspor'a 2025-26 sezonunda forma kol sponsoru oldu. 12 Bingölspor Kulübü Başkanı Mehmet Engin Özturan, Erzurum'da devam eden hazırlık kampını ziyaret eden Kalehan Enerji yetkililerine forma hediye edip destekleri için teşekkür etti.
20.08.2025
14:56
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl Valiliği; 'İlimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ile mal güvenliğinin sağlanması ve zehir tacirlerine karşı amansız mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir' açıklamasında bulundu.
20.08.2025
03:42
Resmî Gazete`de yayımlandı! Bingöl`ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
Resmî Gazete'de yayımlandı! Bingöl'ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
'Bingöl Üniversitesi Bingöl Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği' Resmî Gazete yayımlandı. 'Merkezin Görevleri' kısmında, Bingöl'ün tarihi, kültürü, ekonomisi konularında geniş çalışma olanakları yer alıyor.
20.08.2025
03:41
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Sağlık Bakanlığı, tuvalet ve asansör gibi ortak alanların temizliğini hızlandırmak için QR kodlu 'anında bildirim' uygulamasını tüm hastanelerde yaygınlaştırıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın