KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Şubat 2026 Cuma
°C

BES'te son 6 ayda yüzde 221 yükseliş! Gençler akın ediyor

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) gençlik rüzgarları esiyor. Tam 1 yıl önce BES'te birikim yapmalarına izin verilen ve aynı zamanda devlet teşviki de alan 18 yaş altı genç ve çocuklar sisteme adeta akın etti.

BES`te son 6 ayda yüzde 221 yükseliş! Gençler akın ediyor
06 TEMMUZ 2022 ÇARŞAMBA 10:13
0
4385
0
AA aa
  • Yılbaşında sayıları 171 bin olan 18 yaş altı gençlerin sistemdeki varlığı 6 ayda 200 bin yani yüzde 120 tırmanarak 377 bin kişiye çıktı.
  • En büyük artış yüzde 140 ile yeni doğun bebeklerde oldu. Sisteme 27 bin 857 bebek geldi.
  • Gençlerin sistemdeki birikimleri de yaptıkları doğru tercihler ile yüzde 221 yükselerek 1 milyar lirayı geçti.Yılbaşından bu yana 3'e katlandı.

Toplanan fon büyüklüğü devlet katkısı ile birlikte 289 milyar liraya katılımcı sayısı ise 7 milyon 446 bine ulaşan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde gençlik rüzgarları esiyor. Tam 1 yıl önce BES'te birikim yapmalarına izin verilen ve aynı zamanda devlet teşviki de alan 18 yaş altı genç ve çocuklar sisteme adeta akın etti. Yılbaşında sayıları 171 bin olan 18 yaş altı gençlerin sistemdeki varlığı 6 ayda 200 bin yani yüzde 120 tırmanarak 377 bin kişiye çıktı. En büyük artış yüzde 140 ile yeni doğun bebeklerde oldu. Sisteme 27 bin 857 bebek geldi. Ebeveynlerin 1,2,3 ve 4 yaşındaki çocukları için yoğun olarak BES'te birikim yapmaya başladıkları görüldü. Bu yaş grubundakilerin sayısı 25 binin üstünde oldu. Yaş büyüdükçe sisteme giren genç sayısı azalırken en dar grup 13 bin 271 kişi ile 16 yaşındaki gençlerden oluştu.

1 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ
En ilginç gelişme ise gençlerin fon seçimi nedeniyle artan portföylerinde görüldü. Uzmanlar genç ve çocuklara hisse başta olmak üzere getirisi ve riski yüksek enstrümanları önerirken gençlerin artan portföy değerinden uzmanların önerilerini dikkate aldıkları görüldü. Gençlerin sistemdeki birikimleri de yaptıkları doğru tercihler ile yüzde 221 yükselerek 1 milyar lirayı geçti. Yılbaşından bu yana 3'e katlandı.

ÇOCUK BAŞINA 2 BİN 666 LİRA
Yılbaşında 313 milyon lira olan 18 yaş altı gençlerin BES portföyleri yüzde 221 tırmanarak 1 milyar 6 milyona çıkarken en büyük artış yüzde 308 ile 0-1 yaş arası bebeklerde meydana geldi. 27 bin 857 bebeğin 61.2 milyar liralık birikimi oldu. Bu bebek başına 2 bin 199 lira birikim sağlandı. 18 yaş altına toplu olarak bakıldığında ise 377 bin genç ve çocuk başına tasarruf 2 bin 666 liraya çıktı. Tabii yıllar geçtikçe bu rakam çok daha büyüyecek ve hem Türkiye'nin toplam tasarrufları hem de kişi için önemli bir meblağ haline gelecek. 18 yaş altı gençlerden 120 bini Anadolu Hayat Emeklilik, 80 bini Garanti Emeklilik ve 65 bini ise Türkiye Hayat ve Emeklilik şirketleri kanalıyla sisteme giriş yaptı.

Kaynak: Habertürk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.02.2026
03:36
Bingöl Şehir Stadyumu`nda İhale Takvimi Netleşti
Bingöl Şehir Stadyumu'nda İhale Takvimi Netleşti
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Bingöl Şehir Stadyumu projesinde zemin etüdü ve proje ihalelerinin mart ayında gerçekleştirileceğini açıkladı.
27.02.2026
03:35
Bingöl`ün Sağlık Kadrosuna 33 Yeni Hekim Atanacak
Bingöl'ün Sağlık Kadrosuna 33 Yeni Hekim Atanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 127. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurası kapsamında Bingöl'deki sağlık kuruluşlarına toplam 33 hekim atanacak.
27.02.2026
03:34
B.Ü.`de
B.Ü.'de 'Üretim Yılı' Kapsamında Doğal ve İnovatif Ürün Sunumu
Bingöl Üniversitesi'nde 2026 yılının 'Üretim Yılı' ilan edilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde geliştirilen doğal ve yenilikçi ürünler, Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik'e tanıtıldı. Çelik, bu tür yenilikçi ve yüksek katma değerli projelerin üniversitenin Ar-Ge kapasitesini güçlendirdiğini dile getirdi.
27.02.2026
03:33
Üniversitelerde Öğrenci Affı Düzenlemesi Yolda
Üniversitelerde Öğrenci Affı Düzenlemesi Yolda
AK Parti Meclis Grubu'nun hazırladığı kanun teklifiyle, 1 Temmuz 2022'den sonra üniversite ile ilişiği kesilen öğrencilerin yeniden eğitime dönmesinin önü açılıyor. Kimleri kapsayacak? İşte detaylar…
27.02.2026
03:32
İmalat Sanayine 100 Milyar TL Destek Paketi
İmalat Sanayine 100 Milyar TL Destek Paketi
İmalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ ve büyük işletmelere yönelik 100 milyar TL büyüklüğündeki finansman ve istihdamı koruma programı başlatıldı. Program kapsamında başvurular 2 Mart 2026 itibarıyla çevrim içi alınacak.
27.02.2026
03:31
Bingöl`de 5 İlçede Eğitime Kar Engeli
Bingöl'de 5 İlçede Eğitime Kar Engeli
Yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle Bingöl'de 5 ilçede tüm okullarda, il merkezinde ise taşımalı eğitimde 1 gün süreyle eğitime ara verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın