Öncelikle alışverişe çıkmadan ihtiyaçların tespitinin yapılması gerektiğini aktaran Tanık, ihtiyaç olan mal ve hizmetin belirlenerek öncelik sırasına göre alınması için liste oluşturulmasının yararlı olacağını dile getirdi.
Tanık, “Okullar açılacağından çocuklarımızın okul ve kırtasiye malzemelerinin seçiminde çok dikkatli davranmalıyız. Yerli, güvenli ve bilinen yerlerden alışveriş yapılmasında fayda görmekteyiz. Zira ucuz ve kalitesiz araç gereç ve okul malzemeleri alındığında kısa sürede bozulacağını ve sağlık açısından çocuklarımızı tehlikeye düşüreceğini bilmemiz gerekmektedir. Kanserojen madde taşıyan ürünleri almamaya özen göstermeliyiz. Bu ürünlerin insan sağlığı açısından oldukça zararlı olduğunu bilmemiz gerekmektedir” dedi.
ALIŞVERİŞLERDE FİŞ VEYA FATURA ALMAYA ÖZEN GÖSTERİN
Satın alınan ürünlerin karşılığında belge alınmasının önemine dikkat çeken Tanık, “Belge alınmadığı taktirde hak sahipliği ortadan kalkarak, malın ayıplı çıkması halinde belge olmadığı için hak aramada zorluklarla karşılaşabiliriz. Gıda ürünlerinin etiketleri kontrol edilerek son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Yerli ve kaliteli malların tercih edilmesine öncelik verilmeli, çocuk giysileri ve oyuncaklarında son derece seçici olmalıyız. Boya veren ürünleri almamalıyız. Riskli plastik oyuncaklardan, sağlıklı ve güvenli olmayan ürünlerden uzak durulmalı. Özellikle bayram öncesi alışverişinizi daha dikkatli yapınız. Acele karar vermeyin. Alacağınız ürünü iyice inceleyip, ihtiyacınıza uygunluğunu kontrol ediniz. Aldığınız ürün ayıplı değilse “beğenmedim” diyerek geri götürdüğünüzde, satıcının alma zorunluluğunun olmadığını düşününüz. Ancak müşteri memnuniyeti açısından bu gibi talepleri yerine getiren mağazalarında olduğunu unutmayınız. Alış verişlerinizi gün içinde sakin bir ortamda gerçekleştiriniz” dedi.
YERLİ MALI TERCİH EDİLMELİ
Dayanıklı tüketim ürünlerinde CE, TSE ve TSEK işaretli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Tanık, şunları söyledi: “Özellikle satış sonrası servis hizmetleri olan ürünleri tercihimiz olmalıdır. Kaliteli mal seçimlerinde ‘yerli malı' tercih edilmelidir. Tüm alışverişlerimizde fiş ve fatura almalıyız. Anlaşmazlık durumlarında, hak aramada bu belgelere ihtiyacımız olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Kurbanlık alırken de hayvanların kulaklarında etiket olmasına, sağlıklı olmasına dikkat edilmeli. Kurbanları hijyenik bir ortamda çevre sağlığını da düşünerek kesmeye özen gösterilmelidir. Cadde ve sokak kenarlarında kurbanların kesilmesinin doğru olmadığını unutmayınız. Malların ve hizmetlerin eksik ve ayıplı çıkması halinde hiç bir ücret ödemeden Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru hakkınızın olduğunu unutmayınız.”