KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2025 Cuma
°C

Bilinçsiz ilaç kullanımı ciddi sorunlara sebep oluyor

Akılcı olmayan ilaç kullanımının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ciddi sağlık sorununa sebep olduğunu belirten Eczacı Ayfer Denizoğlu Ünveren, hastanın doğru ilacı, uygun zaman, doz ve kullanım şekliyle alıp özelliğine göre muhafaza ettiğinde gerekli sonucu alabileceğini belirtti.

Bilinçsiz ilaç kullanımı ciddi sorunlara sebep oluyor
13 NİSAN 2018 CUMA 02:01
0
5303
0
AA aa

Doğru ilacın, uygun zamanda, uygun dozda kullanılmaması durumunda hem kişisel ve toplumsal sağlığa hem de ülke ekonomisine ciddi zarar verildiğinin araştırmalarla ortaya konulduğunu aktaran Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eczacı Ayfer Denizoğlu Ünveren, şunları söyledi: 

"2017'de bir hastanede yatarak tedavi göre 146 hasta ile yapılan araştırmada hastaların yüzde 64'ü evinde kullanılmamış ilaçların olduğunu, yüzde 94'ü yarım kalmış ilaçların bulunduğunu, yüzde 54'ü hasta olmasa bile tedbir amaçlı ilaç alıp sakladığını, yüzde 76'sı hekimin verdiği ilaçları hastalık belirtileri biter bitmez bıraktığını belirtmiştir. Türkiye'de sağlık harcamalarının yüzde 60'nın ilaca gittiği düşünüldüğünde önüne geçilemeyen ilaç israfının devam ettiği görülebiliyor." 

"İLAÇ İSRAFI CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR"

Ünveren, dernek olarak 2016'da planlamasını yapıp uygulamaya koydukları "Eczacına Danış, İlacı Doğru Kullan" projesi kapsamında 5 ilde bin 200 öğrenci ile yapılan anket çalışmasında katılımcıların yüzde 83'ünün evlerinde yarım kullanılmış, yüzde 57'sinin hiç kullanılmamış, yüzde 13'ünün ise tarihi geçmiş ilaçlar bulunduğunu belirttiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Yüzde 63'ünün ilaç ve ilaç dışı ürünlerin muhafaza edilmesi, kullanma zamanı gibi konularda eğitim gereksinimi içerisinde olduğunu bildirmesi dikkati çekicidir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sağlık sorununa sebebiyet veriyor. Türkiye'de akılcı olmayan ilaç kullanımı nedeniyle antibiyotiklere karşı direnç kazanma, tedavide etkinliğin azalması, gereğinden fazla ilaç reçete edilmesi, ilaçların yanlış şekilde kullanılması, gereksiz pahalı ilaçların kullanımı, gereksiz antibiyotik tüketimi gibi durumlar topluma ve hastaya ekonomik yük getirmeye devam ediyor. Toplumun bilinçlendirilmesi ve hastaların bilinçsiz ilaç kullanma sıklığının azaltılması önemini her geçen gün artırırken, sağlık alanındaki her birimin toplumsal sağlık merkezinde bir araya gelerek, farkındalığı artırma hedefi doğrultusunda sonuç alınabilecek eğitim projelerini hayata geçirmesi gerekiyor."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
09.05.2025
14:51
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen 'Kurumsal İletişim Sürecinde İletişim Temsilcilerinin Rolü' seminerde, kurumsal şablon ve formatların standart hale getirileceğini belirten Korkmazcan, atılacak yeni adımlarla hem kurum içi iletişimin güçlendirileceğini hem de kurumsal kimliğin kamuoyundaki etkisinin arttırılacağını vurguladı.
09.05.2025
13:42
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda, 57,29 gram kokain, 20,16 gram metamfetamin ve para ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı.
08.05.2025
17:07
YKS-LGS`ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS-LGS'ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS ve LGS için geri sayım başladı. Yoğun hazırlık içindeki adaylara bu süreçteki stresle baş etmeye yönelik tavsiyelerde bulunan Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Hamza Ayan, uygulanmasını tavsiye ettiği yöntemler sayesinde sürecin daha sakin ve kontrollü geçirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.
08.05.2025
16:37
Bingöl`de okullar arası münazara yarışması
Bingöl'de okullar arası münazara yarışması
İl Finalinde toplam 8 öğrenci, temsil ettikleri eğitim bölgeleri adına bilgi ve hitabet yeteneklerini ortaya koydu.
08.05.2025
16:36
Bingöl`de 193 tüketici başvurusu karara bağlandı
Bingöl'de 193 tüketici başvurusu karara bağlandı
Bingöl'de nisan 2025'te Tüketici Hakem Heyeti'nce 193 başvuru karara bağladı. Vali Ahmet Hamdi Usta: 'Haksız fiyat artışları, fiyat etiketi, fiyat listeleri, raf- kasa fiyat farkları, aldatıcı, yanıltıcı indirimler ve tüketici mağduriyetlerine karşı her zaman yanınızdayız' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın