KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ağustos 2026 Pazar
°C

Bingöl balı neden meşhurdur?

Her yerde ‘Meşhur Bingöl Balı' deriz ve bu meşhurlukla övünürüz. Peki balın neden meşhur olduğunu biliyor muyuz?İşte meşhurluğun sebebi.. Bingöl Balı'yla ilgili bir araştırma yapan öğretim görevlisi Kutlu, Bingöl Balı'nın ana kaynağının çok yıllık bitkilerden keven, beyaz yonca, üçgül ve kekik bitkilerinin olduğunu tepsi etti

Bingöl balı neden meşhurdur?
05 ARALIK 2006 SALI 10:52
4
10843
0
AA aa
Yıllardır ‘Meşhur Bingöl Balı' deyip kazanç elde eden arıcıların bile açıklayamadıkları meşhurluğun nedenleri nelerdir? Ürettiğimiz ve tükettiğimiz balı ne kadar tanıyoruz? Dilimizden düşmeyen ‘Meşhur' kelimesini ne kadar açıklayabiliyoruz? Bingöllü olarak balımızı ne kadar iyi tanıyoruz? Hakkında bilgi sahibi olmadığımız balımız ile ilgili ne kadar tanıtıcı olabiliriz? İşte yıllardır konuşulan meşhurluğun sebepleri…
Yüksek rakımlı yaylalarda yetişen ve meşhur Maraş dondurmasına farklı lezzeti ve tadı veren keven otunun Bingöl balına da farklı lezzet ve tadı veren otların başında geldiği ortaya çıktı.
Meşhur Bingöl Balı ile ilgili bir araştırma yapan Fırat Üniversitesi Bingöl Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, Bingöl'de özellikle Karlıova, Solhan, Kığı ve Adaklı yörelerinde yetişen birçok kır çiçeklerinin olmasına rağmen meşhur Bingöl balının ana kaynağının çok yıllık bitkilerden keven, beyaz yonca, üçgül ve kekik bitkilerinin olduğunu tespit etti.
İlin topografyasına bakıldığında yüzeyin yüzde 8,2'sinin ekilebilir tarım arazisinden geriye kalanının yüzde 91,8'lik alanın da çayır mera ve çalılıklardan oluştuğuna dikkat çeken Kutlu, bu alanların ekilip biçilemediği için tarla tarımının rantablı olmadığından bu yörelerde tarımsal yapının büyük bir bölümünün arıcılığa bağlı olduğunu belirtti. Arıcılığın yapıldığı Karlıova, Solhan, Kığı ve Adaklı yörelerinin çoğunluğunun çok yıllık bitkilerden keven, beyaz yonca, üçgül ve kekik otlarıyla kaplı olduğuna değinen Kutlu, burada üretilen balların büyük bölümünün keven otundan elde edildiğini ifade etti.
Keven bitkisinin bir şifa deposu olduğunu kaydeden Kutlu, kevenin birçok hastalığı karşı vücudun direncini artırdığını ve hastalığın süresini kısalttığını belirtti. Keven'in sayılmayacak kadar fazla sanayi dallarında kullanıldığına değinen Kutlu, Bingöl'de kevenin en önemli özelliğinin balın ana kaynağını oluşturması olduğunu söyledi. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenen keven otunun arıcıları yüksek rakımlı yaylara çektiğini söyleyen Kutlu, Keven balının kokusu ve damak tadı ile kendini diğer ballardan ayırdığını belirtti. Kevenle birlikte beyaz yonca, üçgül ve kekik bitkilerinin Bingöl balının eşsiz tadında büyük bir rol oynadığını söyleyen Kutlu “ Bu bitkilerin çiçeklenme zamanları birbirine yakın olduğundan elde edilen karışım, ballarının tadının ve aromasının güzelliğini ve kalitesine büyük oranda yansımaktadır. Ayrıca tad ve aromada rakımın yüksekliği de etkili olmaktadır” diye konuştu.
Piyasada ‘Bingöl Balı' adı altında sahte balın oldukça fazla olduğunu söyleyen Kutlu, çiçek balı ile şeker karıştırılmış balı birbirinden ayırt etmek için bazı püf noktalar verdi. Kibrit çöpü ya da parmağa alınan bir bal damlasının ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığının ayırt edilebileceğini söyleyen Kutlu, “ Aldığımız bal damlasını şiddetli bir ışık kaynağına tutarız. Birazdan sarkmaya başlayan bal damlasında ışıklar sol tarafta toplanırsa çiçek, sağ tarafta toplanırsa şeker karıştırılmış baldır. Ancak sağ tarafta toplanan ışık her zaman şeker karıştırılmış bal anlamına gelmez bazen kaynağı çam ve farklı bitkiler olan ballar da ışığı sağ tarafta toplar. Bizim için önemli olan aldığımız balın çiçek balı olmasıdır. Onun için alacağımız balın ışığı mutlaka sol tarafta toplanmalıdır” diye konuştu.

bingöl kent haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın