KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Bingöl depreme hazır mı?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanların uyardığı Bingöl, depreme ne kadar hazır? Yapı stokları depreme dayanıklı mı? Hangi alanlarda dönüşüme ihtiyaç var? Tüm detaylar haberimizde…

Bingöl depreme hazır mı?
10 ŞUBAT 2023 CUMA 19:00
11
5345
25
AA aa

-BİNGÖL ONLİNE ÖZEL İÇERİK -

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ev Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deremler, 10 ilde büyük hasara neden oldu. Binlerce insanın yaşamını yitirdiği, on binlercesinin yaralandığı, binlercesinin ise enkaz altından çıkarılmayı beklediği depremin ardından yürütülen arama kurtarma çalışılmaları aralıksız sürüyor.

BİNGÖL'DE HALK, KORKU HALİNDE

Her iki depremi de derinden hisseden ve büyük bir panik yaşayan Bingöl, Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür'ün Bingöl-Erzin arasına dikkat çekip “Kuzey Anadolu Fayı üzerinde Erzincan, Bingöl, Karlıova arasında büyük bir deprem bekliyoruz” açıklamasıyla adeta diken üstünde.

YAPI STOKLARI NE DURUMDA?

Yaşanan depremlerin ardından kamuoyunun en fazla merak ettiği konu ise Bingöl'ün olası bir depreme ne kadar hazır olup olmadığı...!

Bingöl'ün yapı stokları hakkında ilgili makamlardan bilgi alan Bingöl Online'ye aktarılan bilgilerde 2003 depreminden sonra yapılan binalar depreme dayanıklı inşa edilse de incelenmesinin iyi olacağı, 2011 itibariyle yeni deprem yönetmeliği kapsamında tüm binaların ise Yapı Denetim kapsamında depreme dayanıklı inşa edildiği belirtildi.

Yapı Denetim mekanizmasının uygulamaya konulduğu 2011'de Bingöl merkezdeki yapı stokunun (daire sayısının) 25 Bin 263 olduğu belirtilirken, 2023 itibariyle bu sayının 47 Bin 147 olduğu kaydedildi.

Bingöl merkezdeki yapı stokunun 2023 depremi itibariyle yüzde 70 oranında gerek Kentsel Dönüşüm gerekse yerinde dönüşüm kapsamında yenilendiği aktarılırken, kalan yüzde 30'luk kısmın yenilenmesinin de beklendiği ifade edildi.

Bingöl merkezde Yeşilyurt ve Bahçelievler Mahallelerinin bir kısmı, Yeni ve Mirzan mahallelerinin ise büyük bir kısmının henüz dönüşmediği, bu alanlarla ilgili dönüşümün devam edeceği dile getirildi.

İlçe merkezlerinde de önemli oranda dönüşüm sağlandığı ancak kırsalda halen taş yığma evlerin bulunduğu ve hasarların genellikle bu alanlarda ağırlık kazandığı ifade edildi.

MERKEZDEKİ RİSKLİ YAPILAR TESPİT EDİLECEK

Bingöl'ün depremsellik riskiyle ilgili görüşleri alınan Bingöl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür ise merkezdeki riskli yapılarla ilgili bir hazırlığın olduğunu ancak yaşanan deprem nedeniyle bunun şimdilik başlatılamadığını söyledi.

Gülgür; “1999 depreminden sonra güncellenen Deprem Yönetmeliği'nden önceki yapılar riskli durumundadır, yeni yönetmeliğe uygun değildir. Bunların bir şekilde analiz edilmesi lazım. Bu kapsamda Bingöl Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri Odası arasında il merkezindeki ‘Riskli Yapı Envanteri' belirlemek amacıyla protokol imzalanacaktı bu hafta. Bu protokol kapsamında merkezdeki riskli yapılar incelenecek, ona göre raporlar oluşturulacak, dönüşümle ilgili tavsiyeler hak sahipleriyle paylaşılacaktı. Ancak tam da bu hafta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem nedeniyle protokolü imzalayamadık. Önümüzdeki günlerde bunu imzalayıp çalışmalarımızı süratle başlatacağız” dedi.

HAK SAHİPLERİ İSTERSE YAPILARI İNCELENİR

Bu protokolün haricinde binasının riskli olduğunu düşünen ve risk tespitinin yapılmasını talep eden olursa, ekipler tarafından gerekli incelemelerin yapılacağını da dile getiren Gülgür; “Vatandaşın müracaatı ile ekiplerimiz gerekli incelemeleri yapar. Sonra bunlar ilgili hak sahibi tarafından özel laboratuvarlarda inceletilir ve raporu alınarak tarafımıza iletilir. Bizler sadece hasar tespitini yaparız, geri kalanı hak sahiplerinin sorumluluğunda. Şayet ağır hasar durumu ortaya çıkar ve yapının riskli olduğu belirlenirse, hak sahibi o yapıyı 60 gün içerisinde yıkmak zorundadır” diye konuştu.

ÇARŞI MERKEZİ MUTLAKA DÖNÜŞMELİ

‘Bingöl çarşı merkezinde, özellikle Kültür Caddesi, Genç Caddesi'nin bir ölümü, Eski Hal mevkii, en önemlisi de Maden Sokak ve çevresinin acilen dönüşmesi lazım' diyen Gülgür; “Bahsettiğim alanlardaki birçok bina zaten kullanılmıyor. Buruları devletin zorla dönüştürme durumu yok. Burada görev, hak sahiplerine düşüyor. Herkes istiyor ki, devlet gelip yapısını yıksın, yerine yenisini yapıp anahtarını versin. Böyle bir yasa, düzenleme yok, olamaz da! Bakanlığımızda iki çeşit yardım var. Birincisi; 18 ay kira desteği. İkincisi de Bankalardan kullanılacak kredilerin faizinin 4 puanını Bakanlığımız karşılar. Çarşı merkezinin toplu bir dönüşüme tabi tutulması daha iyi olacaktır. Bunun için hak sahiplerinin toplu mutabakatı gerekecek, bir de Belediyenin yapması gereken görevler var. Komple bir dönüşüm hem daha planlı hem de daha sağlam yapıları inşa etme fırsatı sunacaktır. Burada iş, vatandaşa, yani hak sahiplerine düşüyor.”

“BİNGÖL'DE 26 BİN AFET KONUTU YAPILMIŞ”

Bingöl'de 1960'lardan buyana 26 Bin adet afet konutu üretildiğini ve bunun çok önemli bir rakam olduğunu vurgulayan Gülgür; “Afet Bölgesi içerisinde olunduğu her dönemde devletimiz Bingöl'de konut üretmiş ve vatandaşlarımızı sağlıklı yapılara yerleştirmiş. Ancak normal zamanlarda insanlarımız özellikle köylerinde kendi olanaklarıyla birtakım yapılar inşa etmişler. Bunlar gerek konut gerekse hayvanlar için barınak… İşte sorun da daha çok buralarda oluşuyor. Deprem bölgesinde olduğumuzu unutmadan yapılarımızı buna göre inşa etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98169)
13 Şubat 2023 Pazartesi 05:54
Hırsız müteahhitler hem paramızı hem de hayatımızı çalıyorsunuz. Hırsız siyasiler hem hem irademizi hem de oylarımızı çalıyorsunuz. Hırsız bürokratlar hem kamu imkanlarını hem de özel imkanları çalıyorsunuz. Hepinize zehir zıkkım olsun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98166)
13 Şubat 2023 Pazartesi 02:18
1974 müteahhitlik mesleğine başlamış yollarca devlet işlerini yapmış kul hakkı yemeyen kabir payı bırakan dürüst namuslu şerefli onurlu çalışmış işçi hakkını gaspetmeyen insan hayatını önemseyip işini sağlam yapan eski emekli bir müteaahit oğlu olarak şunu söyliyim özellikle son zamanlarda kat karşılığı inşaat yapan bazı kişiler maalesef kısa yoldan zengin olmak için inşaat ile uzaktan yakından bilgisi eğitimi olmayanlar tarafından bir sürü yeni yapılar inşa edildi emin olun en ufak bir sarsıntıda bir çoğu yıkılır çünkü malzemeden im
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98165)
13 Şubat 2023 Pazartesi 02:07
1974 yolundan beri meslek hayatı boyunca devlet ihalelerine girip kamu kurumlarını inşa etmiş eski emekli dürüst çalışan çok şükür bu güne kadar yaptıkları bütün yapıları ayakta olan bir müteahhit oğlu olarak sesleniyorum eskiden bu mesleğin bir şerefi onuru haysiyeti değeri vardı şimdi maalesef parası olup önüne gelen inşaat ile uzaktan yakından alakası olmayan insan hayatını hiçe sayan malzemeden çalıp kısa yoldan zengin olmaya çalışan kişiler yüzünden bu meslek ayaklar altına düştü nerde o eski dürüst müteahhitler kimi öldü göçüp git
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98164)
13 Şubat 2023 Pazartesi 01:58
Devletimizi temsil eden mevcut iktidarın bir an önce meclis komisyonuna inşaat şirketi kurup müteahhitlik yapacak kişilerin yalnızca inşaat mühendisleri olabilir maddesi tasarısını oylatıp kanunlaştırması gerekir çünkü parası olan inşaat alanda hiç bir üniversite eğitimi almayan insanlar şirket kurup müteahhit oluyor kısa yoldan zengin olmak için malzemeden çalıp insan hayatını hiçe sayıp çürük yapılar inşa ediyor en ufak depremdede patır patır yıkılıyor afatlar inali aftor bölgesinde yapılan bütün yapılar bataklık üzerine dolgu yapılıp inş
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98131)
12 Şubat 2023 Pazar 07:07
UMARIM BINGÖL DE YAPI DENETİM SORUMLULUĞU OLANLAR ÇÜRÜK YAPIYA ORTAK OLMAMIŞLARDIR !!!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98122)
12 Şubat 2023 Pazar 01:49
Talebe ne gerek var? Halkın Vergileriyle maaşları ödenen bunca mühendisi uzmanı çalıştıran Çevre il mdlüğü bunu kendiliğinden karşılaması gerekmez mi? Bir binanın kontrolü 25 bin liraymış...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98120)
12 Şubat 2023 Pazar 01:29
Tedbir almak nedir? İlk şartı şudur: Tüketici değil üretici olmak insanı Allah'a yaklaştırır; Peygamberimiz, üç hurmayla oruç tutardı. Barınma ihtiyacını aşan, ' 200 m2 lik evde, rezidanslarda oturacağım ' diye, 'daha! daha!' diyen bir toplum depreme karşı tedbir alamaz, lüks ve şatafatın peşinde ömür tüketen toplumların depreme karşı alabileceği bir tedbir bulunmamaktadır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98110)
11 Şubat 2023 Cumartesi 23:08
Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlunu tebrik ediyorum örnek Belediye Başkanı çünkü hiçbir kaçak yapıya izin vermemiş ve hiçbir bina yıkılmadı Hatay/Erzin de. Belediye Başkanları duysun artık bu örnekleri
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98109)
11 Şubat 2023 Cumartesi 22:15
Yıllardır bu ilde tek amacı çevre yolu etrafında aldıkları arazileri paraya çevirmek isteyen feyzi berdibek, yaşar demir mi milleti düşünecek. Sabah akşam tek dertleri ovayı imara açıp 5 katlı bina dikmek olan insanlardan mı medet umuyoruz. Yazık halimize. Bu arada ılıcalar yolunu da unutmayalım.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_98094)
11 Şubat 2023 Cumartesi 19:25
Artık bu kader hikayelerini bırakıp olaylardan ders alınması lazım biliminin ışığında ilerlemek ve tedbir almak lazım. Kader deyip çimentodan demirden çalanlar insanlara felaketleri yaşatıyorlar uyanmak lazım artık. Bingöl için uzmanlar uyarıyor önlem alınması gerekiyor diye belediyeler müracaat almadan tüm binaları denetlemeli risk kayıtları alınmalıdır. Acil bir durumdur yarın çok geç olabilir.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın