KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Bingöl en yoksul iller arasında

Türkiye'de en zengin ile en yoksul kesim arasındaki harcama farkının 13 kat olduğu ortaya çıktı. En düşük gelire sahip kişiler günlük 1.7 YTL ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün açıkladığı hane halkı tüketim harcamaları çalışmasından yapılan belirlemeler, bölgeler itibariyle gelir düzeyleri arasındaki uçurumu ortaya koydu.

Bingöl en yoksul iller arasında
20 KASIM 2005 PAZAR 16:48
0
1874
0
AA aa
Kişi başına günlük ortalama harcama düzeylerine bakıldığında en yoksul bölgenin, 3.3 YTL'lik harcamayla yaşamın sürdürülmeye çalışıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğu belirlendi. Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinin yer aldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sonra, 3.9 YTL ile Kuzeydoğu Anadolu, 4 YTL ile Ortadoğu Anadolu, 5.2 YTL ile Batı Karadeniz, 5.5 YTL ile Orta Anadolu, 6 YTL ile Doğu Karadeniz, yine 6 YTL ile Akdeniz, 7.1 YTL ile Marmara, yine 7.1 YTL ile Doğu Marmara, 7.7 YTL ile Ege, 7.7 YTL Batı Anadolu ve 10.8 YTL ile İstanbul geliyor. Günlük ortalama kişi başına düşen harcama düzeyleri arasında bölgeler arasında 2.3 katlık fark bulunuyor.
Ancak bu fark, bölgeler itibariyle gelir dağılımı dilimlerine bakıldığında 13 kata kadar çıkıyor. Türkiye'nin en düşük harcama düzeyinin günlük 1.7 YTL ile geçinmeye çalışan en az gelire sahip yüzde 20'lik dilimde yer alanları barındıran Ortadoğu Anadolu'da olduğu belirlendi. Yoksulluğun en derin olduğu Ortadoğu Anadolu Bölgesi, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsıyor.
İstanbul ise en fazla gelire sahip yüzde 20'lik dilimi oluşturan kesimin kişi başına günlük 23.9 YTL'ye varan harcama düzeyiyle en çok harcama yapabildiği bölgeyi oluşturuyor. Böylece Ortadoğu Anadolu'daki en yoksul yüzde 20'lik dilimin kişi başına harcama düzeyiyle, İstanbul'daki en zengin yüzde 20'lik dilimdeki kişi başına harcama düzeyi arasında 13 katlık fark bulunduğu ortaya çıkıyor.
En yoksul kesimin harcama düzeylerine bölgesel olarak bakıldığında en kötü durumda olan Ortadoğu Anadolu'dan sonra 1.9 YTL ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinin yer aldığı Güneydoğu Anadolu geliyor. Yoksulluğun en derin olduğu üçüncü bölgeyi de günlük 2 YTL'Lik harcama düzeyleriyle Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerinin yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oluşturuyor.
Her bir gelir diliminin bölgeler itibariyle harcama düzeylerindeki uçuruma bakıldığında ise, en yoksul gelir diliminde bölgeler itibariyle 2.3 kat, ikinci en az gelire sahip yüzde 20'lik dilimde 1.9 kat, üçüncü gelir diliminde 2.2 kat, dördüncü gelir diliminde 2 kat, en zengin gelir diliminde ise 3 kat fark olduğu belirlendi.
Her bir bölgenin kişi başına günlük harcama düzeylerine bakıldığında ise en büyük uçurumun İstanbul'da olduğu görülüyor. İstanbul'da en düşük gelire sahip yüzde 20'lik dilim içinde yer alanların günlük 4.9 YTL, en zengin yüzde 20'lik dilimdekilerin günlük 23.9 YTL harcama yaptıkları dikkate alındığında, bu bölgedeki harcama uçurumunun 3.8 kat olduğu görülüyor.
Gelir dengesizliğinde İstanbul'u en yoksul kesim ile en zengin kesimin günlük harcama düzeyindeki 3.1 katlık farkla Ortadoğu Anadolu, 3 katla Batı Anadolu takip ediyor.
DİE'nin 12 istatistiki bölgesi içinde Doğu Marmara, bölge içinde gelir dağılımının en iyi durumda olduğu yeri temsil ediyor. Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerini kapsayan Doğu Marmara'da en zengin kesim ile en yoksul kesimin günlük harcama düzeyleri arasında 1.4 katlık fark bulunuyor. Doğu Marmara Bölgesi'nden sonra gelir dağılımında en iyi durumda olan bölgeyi 1.6 katlık farkla Batı Marmara oluşturuyor. Batı Marmara'dan sonra da 1.7 katlık farkla Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu bölgeleri geliyor.

Haber
BİNGÖLÜN SESİ
www.bingolunsesi.net
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.04.2025
18:55
Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı
Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına ile yer yer toz taşınımı uyarısı yaptı.
30.04.2025
17:58
Bingöl`de Kur`an ziyafeti
Bingöl'de Kur'an ziyafeti
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde Bingöl İl Müftülüğünün organizasyonuyla, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma alanında ulusal ve uluslararası başarılar elde etmiş seçkin karîlerin katılımıyla 'Kur'an-ı Kerim Ziyafeti Programı' düzenlenecek.
30.04.2025
16:13
Hüdapar`dan Kültür TOKİ için çağrı!
Hüdapar'dan Kültür TOKİ için çağrı!
Beraberindeki teşkilat üyeleriyle Bingöl merkez Kültür Mahallesi TOKİ Emlak Yönetimini ziyaret eden HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya: 'Vatandaşların ev ve işyeri bulamadığı bu dönemde buradaki boş konut ve işyerleri acilen satışa sunulmalı!' dedi.
30.04.2025
16:11
YURTLİG Futbol Bingöl Grup Müsabakaları Başladı
YURTLİG Futbol Bingöl Grup Müsabakaları Başladı
Bingöl ev sahipliğinde 10 ilden toplam 160 sporcunun katılımıyla start alan müsabakaların başlangıç vuruşunu Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta yaptı.
30.04.2025
16:10
Bingöl`de kesilen varil bomba gibi patladı! Patlama anı kamerada
Bingöl'de kesilen varil bomba gibi patladı! Patlama anı kamerada
Bingöl'de bir atölyede spiral makinesiyle kesilmek istenen varil bir anda patladı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
30.04.2025
16:09
Bingöl`de dedektörle define arayan şahsa suçüstü
Bingöl'de dedektörle define arayan şahsa suçüstü
Bingöl'de bir şahıs dedektör cihazı ile define ararken jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın