KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Bingöl en yoksul iller arasında

Türkiye'de en zengin ile en yoksul kesim arasındaki harcama farkının 13 kat olduğu ortaya çıktı. En düşük gelire sahip kişiler günlük 1.7 YTL ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün açıkladığı hane halkı tüketim harcamaları çalışmasından yapılan belirlemeler, bölgeler itibariyle gelir düzeyleri arasındaki uçurumu ortaya koydu.

Bingöl en yoksul iller arasında
20 KASIM 2005 PAZAR 16:48
0
1703
0
AA aa
Kişi başına günlük ortalama harcama düzeylerine bakıldığında en yoksul bölgenin, 3.3 YTL'lik harcamayla yaşamın sürdürülmeye çalışıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğu belirlendi. Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinin yer aldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sonra, 3.9 YTL ile Kuzeydoğu Anadolu, 4 YTL ile Ortadoğu Anadolu, 5.2 YTL ile Batı Karadeniz, 5.5 YTL ile Orta Anadolu, 6 YTL ile Doğu Karadeniz, yine 6 YTL ile Akdeniz, 7.1 YTL ile Marmara, yine 7.1 YTL ile Doğu Marmara, 7.7 YTL ile Ege, 7.7 YTL Batı Anadolu ve 10.8 YTL ile İstanbul geliyor. Günlük ortalama kişi başına düşen harcama düzeyleri arasında bölgeler arasında 2.3 katlık fark bulunuyor.
Ancak bu fark, bölgeler itibariyle gelir dağılımı dilimlerine bakıldığında 13 kata kadar çıkıyor. Türkiye'nin en düşük harcama düzeyinin günlük 1.7 YTL ile geçinmeye çalışan en az gelire sahip yüzde 20'lik dilimde yer alanları barındıran Ortadoğu Anadolu'da olduğu belirlendi. Yoksulluğun en derin olduğu Ortadoğu Anadolu Bölgesi, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsıyor.
İstanbul ise en fazla gelire sahip yüzde 20'lik dilimi oluşturan kesimin kişi başına günlük 23.9 YTL'ye varan harcama düzeyiyle en çok harcama yapabildiği bölgeyi oluşturuyor. Böylece Ortadoğu Anadolu'daki en yoksul yüzde 20'lik dilimin kişi başına harcama düzeyiyle, İstanbul'daki en zengin yüzde 20'lik dilimdeki kişi başına harcama düzeyi arasında 13 katlık fark bulunduğu ortaya çıkıyor.
En yoksul kesimin harcama düzeylerine bölgesel olarak bakıldığında en kötü durumda olan Ortadoğu Anadolu'dan sonra 1.9 YTL ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinin yer aldığı Güneydoğu Anadolu geliyor. Yoksulluğun en derin olduğu üçüncü bölgeyi de günlük 2 YTL'Lik harcama düzeyleriyle Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerinin yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oluşturuyor.
Her bir gelir diliminin bölgeler itibariyle harcama düzeylerindeki uçuruma bakıldığında ise, en yoksul gelir diliminde bölgeler itibariyle 2.3 kat, ikinci en az gelire sahip yüzde 20'lik dilimde 1.9 kat, üçüncü gelir diliminde 2.2 kat, dördüncü gelir diliminde 2 kat, en zengin gelir diliminde ise 3 kat fark olduğu belirlendi.
Her bir bölgenin kişi başına günlük harcama düzeylerine bakıldığında ise en büyük uçurumun İstanbul'da olduğu görülüyor. İstanbul'da en düşük gelire sahip yüzde 20'lik dilim içinde yer alanların günlük 4.9 YTL, en zengin yüzde 20'lik dilimdekilerin günlük 23.9 YTL harcama yaptıkları dikkate alındığında, bu bölgedeki harcama uçurumunun 3.8 kat olduğu görülüyor.
Gelir dengesizliğinde İstanbul'u en yoksul kesim ile en zengin kesimin günlük harcama düzeyindeki 3.1 katlık farkla Ortadoğu Anadolu, 3 katla Batı Anadolu takip ediyor.
DİE'nin 12 istatistiki bölgesi içinde Doğu Marmara, bölge içinde gelir dağılımının en iyi durumda olduğu yeri temsil ediyor. Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerini kapsayan Doğu Marmara'da en zengin kesim ile en yoksul kesimin günlük harcama düzeyleri arasında 1.4 katlık fark bulunuyor. Doğu Marmara Bölgesi'nden sonra gelir dağılımında en iyi durumda olan bölgeyi 1.6 katlık farkla Batı Marmara oluşturuyor. Batı Marmara'dan sonra da 1.7 katlık farkla Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu bölgeleri geliyor.

Haber
BİNGÖLÜN SESİ
www.bingolunsesi.net
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.05.2024
00:55
Kamuda hedef 100 milyar liralık tasarruf!
Kamuda hedef 100 milyar liralık tasarruf!
Kamuda harcamaları en aza indirmek için uygulanacak tedbirlerle, harcamalar en aza indirilecek. Tedbirler kapsamında zorunlu olmadıkça bina ve araç kiralamaları yapılmayacak, tanıtım ve eğitim gibi etkinliklere ara verilecek… Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yürütülen tedbirlerle birlikte 100 milyar lira tasarruf hedefleniyor.
09.05.2024
00:53
112 çalışanlarının sorunlarına çözüm çağrısı
112 çalışanlarının sorunlarına çözüm çağrısı
Sıkıntıları paylaşıp çözüm önerilerini aktaran Türk Büro-Sen Bingöl Şube Başkanı Salim Yatağan: 'Türk Büro-Sen olarak Bakanlık ile yaptığımız görüşmeler neticesinde yetkililerin yaptığı olumlu çalışmalara rağmen, artan iş yükü ve yeni eklenen görevlerle mevcut sorunlara yenilerinin eklendiği görülmüştür' dedi.
09.05.2024
00:52
Meslek lisesi öğrencilerinden Sağlık Haftası etkinliği
Meslek lisesi öğrencilerinden Sağlık Haftası etkinliği
Genç İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Sağlık Haftası münasebetiyle bir program düzenlendi.
08.05.2024
18:06
Üniversite öğrencilerinden Gazze`ye destek
Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek
Bingöl Üniversitesi öğrencileri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki ve Filistinlilere destek amacıyla kampüste nöbet eylemi başlattı. Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak da öğrencilere destek verdi.
08.05.2024
18:05
Bingöl`de trafik standı açılıp halk bilgilendirildi
Bingöl'de trafik standı açılıp halk bilgilendirildi
Bingöl'de trafik etkinlikleri çerçevesinde jandarma ve polis ekipleri tarafından kurulan trafik stantlarında hem bilgilendirme yapıldı hem öğrencilere çeşitli hediyeler dağıtıldı.
08.05.2024
13:11
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan ve birkaç yıldır ilik nakli bekleyen Çınar Eymen Çakar için Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri etkinlik düzenledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın