KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Nisan 2026 Çarşamba
°C

Bingöl Engelliler Platformu'ndan Erişilebilirlik ve Destek Çağrısı

'Engelliler yalnızca bir günde değil, her gün hatırlanmalı' diyen Korkutata, Dünya Engelliler Günü'nün bir kutlama değil, erişilebilirlik ve eşitlik konusunda kalıcı adımlar atılması için önemli bir farkındalık günü olduğuna dikkat çekti.

Bingöl Engelliler Platformu`ndan Erişilebilirlik ve Destek Çağrısı
29 KASIM 2025 CUMARTESİ 19:09
3
1216
1
AA aa

Bingöl Engelliler Platformu Başkanı Mücahid Korkutata, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kentte engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Dünya Engelliler Günü'nün bir kutlama değil, erişilebilirlik ve eşitlik konusunda kalıcı adımlar atılması için önemli bir farkındalık günü olduğuna dikkat çekti.

“Erişilebilirlik anayasal bir haktır”

Korkutata, şehirde engellilerin günlük yaşamını zorlaştıran problemlere değinerek erişilebilirliğin temel bir hak olduğunu hatırlattı:

“Bingöl'de kaldırımların standartlara uygun olmaması, toplu taşıma erişimindeki sorunlar, kaldırımların işgali ve iz yollarının amacına uygun yapılmaması engelli vatandaşlarımız için ciddi engeller oluşturmaktadır. Engelli park alanlarının doğru kullanımı ve denetimlerin artırılması büyük önem taşımaktadır.”

“Engellilerin sosyal hayata katılımı güçlendirilmeli”

Platform Başkanı, engelli bireylerin kent yaşamına dahil olabilmesi için sosyal alanların iyileştirilmesi gerektiğini belirtti:

“Sosyal yaşam merkezleri, parklar ve erişilebilir mekanlar engelli bireyler için vazgeçilmezdir. Engelli Yaşam Merkezi'nin daha etkin kullanılması ve düzenli faaliyetlerle desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

“Eğitim ve istihdam olanakları yetersiz”

Eğitim ve istihdamın engelli bireylerin özgürleşmesi için kritik olduğuna vurgu yapan Korkutata, şu değerlendirmelerde bulundu:

“EKPSS kursları iki yılda bir açılıyor. Daha kapsamlı, sürekli ve mesleki beceriyi artıran programlara ihtiyaç var. Engelli vatandaşlarımızın üretime katılması, meslek edinmesi ve ekonomik bağımsızlık kazanması için yeni projeler geliştirilmelidir.”

“STK'lar devletin çözüm ortağıdır”

Engelli alanındaki sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çeken Korkutata, kamu kurumlarının ve iş insanlarının bu kuruluşlara destek vermesi gerektiğini söyledi:

“STK'lar sahadaki deneyimleriyle devletin en önemli paydaşıdır. İş insanlarımızın projelere katılım göstermeleri en büyük temennimizdir.”

“80 manuel ve 6 akülü sandalye ulaştırdık, ihtiyaç sürüyor”

Geçtiğimiz aylarda yürütülen sandalye kampanyasıyla çok sayıda engelli bireye yardım ulaştırdıklarını hatırlatan Korkutata, yeni destek çağrısında bulundu:

“İş insanlarımızın desteğiyle 80 adet manuel, 6 adet akülü sandalye dağıtıldı. Ancak ihtiyaç devam ediyor. Engelli bireylerimizin tekerlekli sandalye, akülü araç, beyaz baston gibi temel materyallere hâlâ ihtiyacı var. Ayrıca 2022 aylığının yetersizliği nedeniyle birçok engelli birey açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor.”

Korkutata, kıyafet, ayakkabı, kırtasiye ve gıda desteği için hayırseverlere çağrı yaparak “Lütfen bizleri yalnız bırakmayın; engelli bireylerimizin yanında olun.” dedi.

Mevzuata dikkat çekti

Korkutata, açıklamasında engelli bireylere yönelik yükümlülüklerin hukuki dayanaklarını da hatırlattı:

T.C. Anayasası Madde 10 – Eşitlik

T.C. Anayasası Madde 61 – Engellilerin korunması

5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun

BM Engelli Hakları Sözleşmesi (CRPD)

Bu düzenlemelerin devlet ve yerel yönetimlere açık sorumluluklar yüklediğini belirtti.

“Amacımız eleştirmek değil, çözüm üretmek”

Açıklamanın sonunda tüm kurumlara çağrıda bulunan Korkutata, ortak bir çalışma iradesine ihtiyaç olduğunu ifade etti:

“Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere tüm kurumlarımızın engelli vatandaşlarımızın sesine daha güçlü şekilde kulak vermesini diliyoruz. Amacımız eleştirmek değil; çözüm üretmek, birlik olmak ve daha erişilebilir bir Bingöl'ü hep birlikte inşa etmektir.”

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_116956)
02 Aralık 2025 Salı 13:12
YENİ YAPILAN AWM ETRAFINDAKİ KLİMALARIN SAĞLIĞA VERDİĞİ ZARARLARI ÇEVREDEKİ ESNAFA VERDİĞİ RAHATSIZLIĞI GÖRÜNTÜ VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİ BİR DENETLEYECEK KİMSE YOKMU ÇEVRE ŞEHİRCİLİK - SAĞLIK BAKANLIĞI - BELEDİYE - VALİLİK NEREDE SİZ BASIN MENSUPLARI BİR HABER YAPSANIZ İYİ OLMAZMI SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN...????
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
22.04.2026
15:07
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Büyük bir fedakârlık gösteren Bingöl kamuoyu, bu kez geniş kapsamlı organizasyonda buluşuyor. Siyasetten bürokrasiye, iş dünyasından sivil toplum örgütlerine, esnaflardan sivil vatandaşlara, herkesin bu gecede yer alması bekleniyor. Hedef, Efrayim bebeğin geleceğine umut olmak!
22.04.2026
12:35
Güveçli`de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Güveçli'de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Bingöl'de Güveçli İlkokulu ve Ortaokulu tarafından düzenlenen Aile Eğitimi Programı'nda veliler ve öğretmenler bir araya geldi. Programda öğrencilerin güvenliği, sağlıklı gelişimi ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ele alındı.
22.04.2026
11:04
ÖTV`siz araç düzenlemesi Resmî Gazete`de
ÖTV'siz araç düzenlemesi Resmî Gazete'de
Engeli olan bireylerin Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak araç alımına yönelik düzenleme Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme, engelli bireylerin taşıt alımlarındaki istisna şartlarını ve kapsamını yeniden belirliyor.
22.04.2026
10:40
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu:
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu: 'Yatırımlar İçin Seferberlik İlan Edilmeli'
Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap, Bingöl ve çevresinin de yer aldığı Doğu Anadolu'nun zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, yatırımların Ege Bölgesi'nden ülke geneline yayılması için seferberlik çağrısı yaptı.
22.04.2026
10:32
Hak Sahipleri;
Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'
Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın