KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Eylül 2025 Salı
°C

Bingöl halkından siyasilere konut ihtiyacı için TOKİ çağrısı!

Konut fiyatlarındaki ve kiralardaki sıra dışı artış karşısında zorluk yaşayan halk, TOKİ'nin taksitli konut imkanlarından yararlanmak için siyasilere çağrıda bulundular: 'Bingöl'ün depremsellik riski üzerinden halk yararına bir fırsat yaratılabilir. Bu konuda samimi bir adım atılmasını bekliyoruz'

Bingöl halkından siyasilere konut ihtiyacı için TOKİ çağrısı!
29 MAYIS 2025 PERŞEMBE 16:46
8
2031
9
AA aa

Bingöl'de halk, çevre illere oranla konut satış ve kiralarındaki sıra dışı artık karşısında büyük zorluk yaşarken, her yıl bini aşkın kişinin evlenip yeni yuva kurduğu şehirde en büyük problem, konut imalatlarındaki yetersizlik.

GEÇEN YIL BİN 671 ÇİFT EVLENDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılında yaşanan evlenme ve boşanma verilerini açıkladı. Verilere göre Bingöl'de, 2024 yılında 1671 çift evlendi. Evlenin çiftlerin sayısı; 2021 yılında 1831 iken 2022 yılında 1759, 2023 yılında 1492 olarak kayıtlara geçti.

Her yıl yapılan evlilikler, yeni ev ihtiyaçları demek. Ancak imalattaki yetersizlik, maliyet artışları ve arsa fiyatlarındaki sınırsız yükseliş, birçok çiftin kiracı konumunda kalmasına sebep oluyor.   

ÇEVRE İLLERDEN DAHA PAHALI!

Artan inşaat maliyetleri nedeniyle konut imalatının yavaşladığı Bingöl'de, kiralar da büyükşehirlerle yarışır durumda. Bingöl'de 150 metrekare konut fiyatı, Elâzığ ve Diyarbakır'a oranla en az 2-3 milyon lira daha fazla.

Konutların pahalı olmasının temel nedeni maliyet olarak gösterilse de, bir diğer önemli sorunun da gurbetçilerin konut alımına ilgi göstermesi ve yüksek rakamlara aldığı konutları yüksek bedellerle kiraya verme arzusu olduğu vurgulanıyor.

YENİ KONUT ALANLARI AÇILMALI

Bingöl'de sadece konut fiyatları ve kiralar değil, arsa fiyatları da sahil kentlerle yarışır durumda. Şehir merkezinin sıkışmasıyla yakın köylere doğru kayan yapılaşma, köylülerin de iştahını kabartan önemli bir etken. Bingöl'de merkeze yakın bölgelerdeki arsa fiyatları 3 ila 7 milyon TL arasında değişiyor. Hazine arazilerinin ve orman vasfını yitirmiş arazilerin konut alanı olarak imara açılmaması durumunda arsalardaki fırsatçılığın daha da artması bekleniyor.

Bingöl merkezde yapılaşmanın ada bazlı olmak yerine yerinde dönüşümle yapılması da bir diğer önemli sorun. Evlerin iç içe yapılması, yol ve kaldırımların dar olması da bu kapsamda gelecekteki ciddi tıkanıklığın sebebi olarak göz önünde duruyor.

SİYASİLERE TOKİ ÇAĞRISI

Yaşanan konut sıkıntısının giderilmesi için siyasilere çağrıda bulunan halk, TOKİ marifetiyle yapılacak konutların hem konut fiyatlarında hem de kiralardaki artışı önlemede önemli bir etken olacağı görüşünde.

Mevcut koşullarda orta ya da düşük gelir düzeyindeki kişilerin konut sahibi olmasının imkansızlığına dikkat çeken halk, talebini şu sözlerle aktardı;

 “İnönü ve Kültür Mahallesi dönüştürüldü, Temel Yapı'nın da dönüşümü gündemde. Ayrıca Genç yolu AFAD Müdürlüğü üst kısmında yapılan 800 konut var ancak tüm bunlara rağmen ciddi bir ihtiyaç da var. Yapılanların çoğu da zaten hak sahiplerine veriliyor. Bingöl'de ciddi bir deprem riski var ve dönüşüm elzemdir. Deprem konusu halk yararına bir fırsata dönüştürülmeli. Siyasiler bu konuda TOKİ marifetiyle yeni konut yapılmasını sağlayarak halkın bu ihtiyacını karşılayabilirler. Kimse bedava ev istemiyor nihayetinde. TOKİ yapınca kira ödemek yerine taksit öderiz ve 10 yıl sonra ev sahibi oluruz. Bunun için çok fazla alan var. Hatta hak sahipliği olmazsa, konut imalatları da daha uygun olabilir. Yeter ki, siyasilerimiz bunu gerçekten istesinler ve gerçek manada bir girişimde bulunsunlar. Fabrika yok, istihdam alanları kısıtlı ama konut fiyatları ve kiralar çok yüksek. Bari konut noktasında halka bir kolaylık sağlasınlar.”

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114669)
02 Haziran 2025 Pazartesi 08:34
sancak tarafı yeni konutlar için en uygun yerdir
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114661)
01 Haziran 2025 Pazar 08:34
devlet 40 tlye bize ev yapsın bizde 3 milyona satalım devlet bize ne yaptı diye kahve köşelerinde devleti eleştrelim bence herkes kendi konutunu yapsın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114652)
30 Mayıs 2025 Cuma 12:01
Bilindiği üzere Bingöl 1. dereceden deprem kuşağındadır. Toki yapılacaksa en mantıklı alan YENİMAHALLE ve MİRZAN mahallesidir. Bu iki mahallenin derhal imara açılıp yapımına başlanmalıdır. hem zemin açısından hem şehir merkezi olması açısından.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114674)
02 Haziran 2025 Pazartesi 15:31
@Misafir Kullanıcı sen zemini nereden biliyorsun mirzanında mı içine edeceksiniz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114651)
30 Mayıs 2025 Cuma 10:36
serbest piyasa olursa herkes dilediği gibi fiyat belirliyor deprem bölgesi bir yerde konutların yapımı zemini sağlam olan yerlerde yapılması gerekir iken konutların yapımı tarla olan yerlere doğru kaydırılarak yapımına izin veriliyor. Yeni mahalle yeşilyurt ve mirzan mahallelerin olduğu yerler ile yamaç olan yerlere yapılması daha mantıklı olsa da sonuçta işin için çıkar meselesi girdiğinden vatandaşı düşünen yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114650)
30 Mayıs 2025 Cuma 10:31
Doğrusu da budur. Geç kalınmıştır. Zararın neresinden dönülürse kardır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114649)
30 Mayıs 2025 Cuma 09:46
Toki kuralarında da 10 tane evi olan gidip baska bir akrabası üzerinden 11. evini alıyor bir milyon tane konut ta yapılsa yine ev alamazsın bizde bu ahlaksızlık olduğu sürece
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114643)
29 Mayıs 2025 Perşembe 22:03
Asil sorun ne biliyor musunuz? Bir adamin 10 evi var, boyle bi duzende siz ev sahibi olacaginizi dusunuyor musunuz ya da kiranin enflasyon ustunde artmayacagina?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114641)
29 Mayıs 2025 Perşembe 18:41
Agır hasarlı hak sahipliği olmamıza afatın TOKİ sine başvurumuz 2 yıldır cevap bekliyor sözde deprem bölgesi
08.09.2025
16:27
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, kupadaki yeni rakibi Elazığspor
12Bingölspor, Ziraat Türkiye Kupası 2. Eleme Turu'nda Elazığspor ile eşleşti.
08.09.2025
16:11
12Bingölspor maç gelirini Efrayim Bebeğin hesabına aktardı
12Bingölspor maç gelirini Efrayim Bebeğin hesabına aktardı
3. Lig temsilcimiz 12Bingölspor, Karaköprü Belediyespor ile pazar günü oynanan ligin ilk maçındaki bilet gelirlerini SMS Hastası Efrayim Gökalp'in hesabına aktardı, dekontu sosyal medya hesabında paylaştı.
08.09.2025
15:42
Seven:
Seven: 'Filistin hepimizin vicdanını sınayan bir imtihandır'
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven: 'Filistin'de insanlığın gözü önünde sürdürülen açık bir soykırıma şahit oluyoruz. Henüz 6 yaşında, 355 kurşunla hunharca öldürülen küçük Hind'in, günlerce açlıkla mücadele eden Zeynep'in enkaz altında can veren binlerce masum yavrunun feryadı, hepimizin vicdanını sınayan bir imtihan. Bu çığlık, hepimizin sınavı, ahirette verilecek hesabıdır.'
08.09.2025
15:25
Hüdapar`dan Çözüm Çağrısı
Hüdapar'dan Çözüm Çağrısı
Yerinde incelediği sorunlar sonrası basına açıklamada bulunan HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, dört başlıkta özetlediği sıkıntıların acilen çözülmesi çağrısı yaptı.
08.09.2025
14:35
Bingöl`de 60 bin öğrenci ders başı yaptı
Bingöl'de 60 bin öğrenci ders başı yaptı
Bingöl'de 2025-2026 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte 374 okulda, 60 bin öğrenci ve 4 bin 530 öğretmen ders başı yaptı. Okulun ilk günü öğrenciler kadar velileri de heyecanlıydı.
08.09.2025
14:27
Bingöl Valiliği 60 geçişi işçi alacak
Bingöl Valiliği 60 geçişi işçi alacak
Bugün başlayan başvurular 12 Eylül'de sona erecek. 22 Eylül'de işbaşı yapılacak, program 31 Mayıs 2026'da sona erecek. Program kapsamında katılımcılara Genel Sağlık Sigortası yapılacak. Katılımcılara ücret olarak çalıştığı gün başına 1.083,00 TL ödeme yapılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın