KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2025 Cuma
°C

Bingöl için 7,6'lık deprem uyarısı

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tüysüz: “Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde bundan sonra deprem beklediğimiz iki bölge Bingöl Yedisu ve Marmara Denizi olarak gösterilebilir” dedi.

Bingöl için 7,6`lık deprem uyarısı
13 KASIM 2015 CUMA 21:44
0
2578
0
AA aa

 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Eğer Kuzey Anadolu Fayı'nın tümü bir defada kırılacak olursa 7,6'ya varabilecek bir büyüklükten bahsedilebilir” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, Kocaeli Ticaret Odası'nda (KOTO) düzenlenen ‘Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı'nda konuşan Tüysüz, Türkiye'nin açık ve net bir deprem ülkesi olduğunu ve önemli bir deprem kuşağının tam ortasında yer aldığını söyledi.

Kıtaların ve okyanusların sürekli hareket ettiğini, ancak insanoğlunun yaşam süresi içerisinde bunu izlemesinin pek mümkün olmadığına dikkati çeken Okan Tüysüz, son derece yavaş olduğu için dünyada görünen hareketleri doğrudan gözleme şansları olmadığını ama GPS sistemi sayesinde bunları açık ve net bir biçimde izleyebildiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Tüysüz, bu hareketlere baktıklarında Arap Yarımadası'nın her yıl 15 milimetre Anadolu'nun üzerine doğru geldiğini ve Anadolu'yu sıkıştırdığını gördüklerini anlatarak, “Bu sıkışma hareketleri yaklaşık 11 milyon yıldan beri sürüyor ve bunun sonucunda sıkışan Anadolu, daha rahat olan batıya doğru bir kaçış gerçekleştiriyor. Tıpkı bir kirazı elinizle sıkarsanız çekirdeği nasıl dışarıya doğru çıkarsa, Anadolu da iki tane fay boyunca batıya doğru hareket ediyor” diye konuştu.

Bu faylardan birinin şu an üzerinde bulundukları ‘Kuzey Anadolu Fayı', diğerinin de ‘Doğu Anadolu Fayı' olduğu bilgisini veren Tüysüz, şöyle devam etti: “Batıya doğru ilerleyen Anadolu, Akdeniz'in içerisinde yer alan bir başka kuşak tarafından güneye doğru çekiliyor ve bu çekilme Batı Anadolu'nun kuzey-güney yönünde genişlemesine sebep oluyor. Dolayısıyla Türkiye, Arap Yarımadası'nın kuzeye sıkıştırması sonucu iki önemli fay boyunca batıya kaçan ve batıdan giderek genişleyen bir görünüm sergiliyor ve bu hareketi sağlayan bütün faylar da ülkenin depremselliğini oluşturan temel unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.”

KUZEY ANADOLU FAYI HEP DEPREM ÜRETTİ

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kocaeli'nin de üzerinde bulunduğu önemli fay sistemi olan Kuzey Anadolu Fayı'nın, Bingöl Karlıova'dan başlayıp, Erzincan'dan Tosya'ya, oradan Bolu'ya geldikten sonra Bolu'dan itibaren birkaç kola ayrıldığı bilgisini verdi.

Bunun bin 600 kilometre boyunda, dünyanın en önemli faylarından, en önemli deprem kaynaklarından biri olduğuna işaret eden Tüysüz, “Bunun bin 200 kilometresi Türkiye içerisinde yer alıyor ve Türkiye'de bugüne dek olmuş ve olacak en önemli depremleri üreten temel bir kaynak niteliği de taşıyor. 'Kuzey Anadolu Fayı', tek bir fay değil, bir ana fay ve çok sayıda küçük faydan oluşuyor. Dolayısıyla bu fay gerek ana kolu, gerek ona eşlik eden kolları vasıtasıyla hep deprem üretti ve bundan sonra da üretecek. Bu faydaki kollardan en kuzeyde yer alanı, en sık ve en büyük deprem üretendir. İzmit Körfezi'nden Marmara Denizi'nin içerisine giriyor, denizi geçtikten sonra Evreşe Ovası'nda karaya çıktıktan sonra tekrar Saros Körfezi vasıtasıyla Ege Denizi'nin içerisine girip, Yunanistan'a kadar uzanıyor. Bu koldaki hareket yılda 1,5 santimetre. Bu da çok hızlı dünya ölçeğinde önemli bir deprem potansiyeli demektir” dedi.

KUZEY ANADOLU FAYI'NIN ÜZERİNDE İKİ TANE BÖLGE KALDI

Okan Tüysüz, 1939'da Erzincan'da meydana gelen depremle, 1942, 1943, 1944, 1951, 1967 ve 1999 depremleri sonucunda Kuzey Anadolu Fayı'nın Karlıova'dan başlayıp Marmara Denizi'ne kadar olan kısmının büyük ölçüde kırıldığını dile getirerek, “Bu kırılan faylar üzerinde bir daha deprem olması için aradan birkaç yüzyıl geçmesi gerekiyor. Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde iki tane bölge kaldı. Biri, 'Yedisu' dediğimiz Bingöl Karlıova ve çevresinde yer alan fay, ikincisi de Marmara Denizi'nin içi. Dolayısıyla Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde bundan sonra deprem beklediğimiz iki bölge Bingöl Yedisu ve Marmara Denizi olarak gösterilebilir” diye konuştu.

Kuzey Anadolu Fayı'nın tarihi kayıtlarına baktıklarında, milattan sonra 29 yılından başlayan ve 12 Kasım 1999'a kadar uzanan süreçte önemli, yıkıcı büyük depremler ürettiğini gördüklerini anlatan Prof. Dr. Tüysüz, “Bu dizinin son aşaması 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleriydi. 17 Ağustos 1999 depremi olduğu zaman bunun doğusunda ve batısında iki tane deprem bekleniyordu. Biz İTÜ öğretim üyeleri olarak o dönemde Başbakan'a kadar gidip, açıklamalar yaptık ve nitekim 3 ay sonra 12 Kasım depremi oldu. Marmara Denizi'nde bir deprem bekliyorduk, bu deprem henüz olmadı ve hala beklediğimiz bir deprem olarak sırada duruyor. Bugün yapılan araştırmalar, Marmara Denizi içerisinde bir büyük deprem olma olasılığının oldukça yüksek olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘KOCAELİ, DEPREMİN KAYNAĞININ ÜZERİNDE OTURAN BİR ŞEHİRDİR'

Okan Tüysüz, Marmara Denizi'nde meydana gelecek olası bir depremin çevresini nasıl etkileyeceğini gösteren modellemeleri içeren bir harita göstererek, sözlerini şöyle tamamladı: “Kocaeli'nin jeolojik haritasına bakacak olursak, Adapazarı'ndan Sapanca'ya, oradan İzmit Körfezi'ne kadar uzanan çukurluk içerisinde zayıf zeminlerin yaygın olduğunu görüyoruz. Bu düz alanlar konforlu olmaları nedeniyle tarihsel dönemlerden beri yerleşim için tercih edilmiş yerler ama sağladıkları bu konfora karşılık zemin nitelikleri zayıf yerler. Dolayısıyla bu zemin koşullarına bağlı olarak Marmara Denizi'nde bir deprem olursa, genellikle beklediğimiz sarsıntının bu çukurluğun içerisini dolduran zayıf zeminlerin daha şiddetli sarsılması, kayalık alanda ise nispeten daha az bir sarsılmayla olayın atlatılacağı şeklinde bir genelleme yapılabilir. Eğer Kuzey Anadolu Fayı'nın tümü bir defada kırılacak olursa 7,6'ya varabilecek bir büyüklükten bahsedilebilir. O zaman Kocaeli çevresinde de 8'e varan bir şiddetin etkili olacağını modellemeler bize söylüyor. Türkiye bir deprem ülkesidir, Kocaeli de depremin kaynağının üzerinde oturan bir şehirdir. Geçmişte depremden etkilenmiştir, gelecekte de etkilenecektir. Bunun ne zaman olacağını söylemek ise maalesef pek mümkün değil” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2025
17:39
Bingöl`de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de bir bank üzerinde unutulan telefonu çalan yabancı uyruklu şahıs, polis tarafından tespit edilerek yakalandı. Vatandaşın zararı karşılatılırken, şahıs, İl Göç Müdürlüğü tarafından alınan karar ile ülkeden deport edildi.
15.05.2025
16:37
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl'de farklı kategorilerde çalışma sürdüren engelli dernekleri bir araya gelerek platform oluşturdu. Platform başkanlığına Bingöl Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mücahid Korkutata getirildi.
15.05.2025
14:25
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Millî Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim tartışmaları sürerken liselerle ilgili dikkat çeken bir karara daha imza attı. Lise son sınıf öğrencilerinin akademik başarısını artırmak ve üniversiteye hazırlık sürecini desteklemek için müfredata yeni bir ders daha ekliyor. İşte liselerdeki yeni ders ile ilgili detaylar…
15.05.2025
14:17
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memurlara 2012 yılından beri yapılan 'giyim yardımı'nın Sayıştay'a takıldığı öğrenildi. Sayıştay'ın 2021 yılında ödenen giyim paralarını faiziyle geri istediği, ödemeyene haciz gönderileceği aktarıldı. İlk uygulamanın ise DSİ çalışanlarına yönelik olduğu belirtildi.
15.05.2025
13:56
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Bingöl İl Başkanı ve beraberindeki heyet, Meclis'e sunulan 'Ailenin Korunması, Sapkınlığın Suç Sayılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik toplumsal desteğin sağlanması kapsamında sivil toplum örgütlerini ziyaret edip destek istediler.
15.05.2025
13:33
Bingöl Umut Kervanı`nda Deprem Semineri
Bingöl Umut Kervanı'nda Deprem Semineri
Umut Kervanı Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Afet Yönetimi Başkanı Cafer Ökmen, Bingöl Umut Kervanı Arama ve Kurtarma Birimine deprem semineri verdi. Afet anı ve sonrasında yapılacaklarla ilgili bilgi veren Ökmen, yürütülecek hazırlıklar için de bilgiler paylaştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın