KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Mayıs 2024 Pazartesi
°C

'Bingöl mertliğiyle bütün Türkiye'ye örnek oldu'

Çözüm sürecinin bir parçası olan Akil İnsan Heyeti'nin Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, Bingöl'de yaptıkları toplantıda Bingöl halkının sürece olan duyarlılığından dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdiler. Grup üyelerinden Eraslan: &';Hem 82 anayasasında, hem 2010 referandumunda Bingöl mertliğiyle bütün Türkiye'ye örnek oldu” dedi.

`Bingöl mertliğiyle bütün Türkiye`ye örnek oldu`
13 MAYIS 2013 PAZARTESİ 05:51
0
2645
2
AA aa

Akil İnsan Heyeti'nin Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, Bingöl'e gelerek, bir takım temaslarda bulundular. Grup, ilk önce Bingöl Üniversitesi'nde öğrencileri dinledi. Daha sonra grup, STK'lar ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Başkan Paker beraberinde üyeler Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Mehmet Uçum, Zübeyde Teker, Abdurrahman Kurt ve Mahmut Arslan ile Saray Mahallesi'ndeki Şelale Park'ta bazı sivil toplum kuruluşu ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Heyet, Kürt sorunu ile ilgili halkın talep ve önerilerini rapor haline getirip, Başbakan Erdoğan'a sunuyor. Heyet, konuşma yapmadan önce sözü STK temsilcilerine ve kanaat önderlerine bıraktı.

Devletin özür dilemesini istediler

Toplantıya katılanlar, çözüm sürecine destek verdiklerini dile getirdi. Bazı vatandaşlar ise yaşanan süreçte Müslümanların zulüm gördüğünü Kuran kursu dersi verenlerin cezaevlerine atıldıklarını söyleyerek, devletin özür dilemesini istedi.

STK temsilcileri, 90 yıllık tarihte yaşanan olaylarda Şeyh Sait ve İskilipli Atıf Hoca gibi isimlerden devletin özür dilemesini istediler.

Morsümbül'ün sözleri ağlattı

12 Eylül darbesinde gözaltına alınan oğlunun öldürüldüğünü belirten Fatma Morsümbül'ün "Oğlum 18 yaşındaydı, bir gözü görmüyordu, karıncayı dahi incitmemişti. 12 Eylül'ün ikinci haftasında almışlardı, işkence ederek öldürdükten sonra Genç İlçesi tarafına götürmüşler. Ben oğlumun kemiklerini arıyorum" sözleri damgasını vurdu.

Morsümbül'ün anlattıkları dinleyen heyet üyesi Sibel Eraslan, gözyaşlarını tutamadı.

“Siyasi iktidar bu süreçte büyük risk aldı”

Konuşmalardan sonra söz alan Başkan Paker, kendisinin hiçbir siyasi parti üyesi ve yetkilisi olmadığını, siyasi iktidarın bu süreçte büyük risk aldığını kaydederek: “Yani bu işi barışa götürmek için daha sonraki siyasi hayatını risk etmektedir. Burada bunu düşünelim. Yani yarın birtakım inişler ve çıkışlar olduğu zaman 'Evet bizi kandırıyorlar yine iş döndü' gibi fikirlere kapılmayın. Bu ciddi siyasi risk kazandırır. 'O zor geçitten geçerken ki adımlarıdır' diye düşünün. Çünkü Türkiye'de yaşayan insanlar objektif olarak barışı istiyor. Yani bundan sonra hiçbir siyasi iktidar barıştan geri dönemez."

“Şunu unutmayın, eski devlet şekli kalaydı bu barış süreci başlayamazdı”

Türkiye'yi son yıllara kadar atanmışların yönettiğini belirten Paker: “Bugüne kadar yaşadığımız ender bir olgunlukla karşılandık. Çeşitli fikirler aynı çatı altında bir birinin sabırla dinledi. Umarım Türkiye'nin her yeri Bingöl'ü örnek alır. Türkiye'de devlet kuruluşundan itibaren 85 yıllık bir süre askerler ve bürokratlar tarafından yönetildi. Halkın seçtiği temsilciler 1950 yılından sonra siyasi partiler olsa da, siyasi partiler siyasete karar veremediler. Son zamanlara kadar atanmışlar Türkiye'yi yönetti. Tüm siyasete atanmışlar karar verdi. Seçilmişlerin iktidar olmaya başlamaları son seneler içersin dedir. Biz bu barış sürecine seçilmişlerin ağırlığının atanmışlara göre çok arttığı için ancak girebiliyoruz. Şunu unutmayın, eski devlet şekli kalaydı bu barış süreci başlayamazdı. Türkiye 85 yıl askerler ve atanmışlar tarafından yönetilirken hepimizi iki tehlikeden koruduklarını söylüyorlardı. Onların varlık nedeni iki sorundu, bölücülük ve irticaydı. Yani bir mesele Kürtler, ikinci mesele Müslümanlar bu 85 yıl sürdü" dedi.

Heyet üyesi Sibel Eraslan, gözyaşları arasında konuşmasını yaptı. Eraslan: “Biz buraya sizleri dinlemeye geldik. Konuşamıyorum, keşke sizin buradaki seslerinizi kaydediyoruz, keşke götürebilseydim. Sizin yüzlerinizi, dağlarınızı da alıp Ankara'ya götürmek isterdim. İnşallah bu süreci heba etmeyelim, tabi bizlerinde gayret göstermesi lazım. Bingöl halkı inançla direndi, hepimize örnek alacak bir cesaret sergilediniz. Hem 82 anayasasında, hem 2010 referandumunda Bingöl mertliğiyle bütün Türkiye'ye örnek oldu. Şimdi bizde bu cesaret örneğini, yeni bir aşamayla toplumsal barış için, toplumsal selamet için inşallah taşımakla iletmekle görevliyiz" dedi.

“En çokta mücadeleyi Kürtler etti”

Heyet üyesi Zübeyde Teker, toplumda anneler kadar her kesimin acı çektiğini belirterek: “Bu toplum içersin de Kürtler, Aleviler, İslamcılar herkes acı çekiyor. Allah'ın yarattığı bütün kullar kendi kimlikleri ile 90 yıldır ağır bir biçimde ödeyerek devam ettiler, böylesi bir süreç oldu. Ama bir noktaya geldik, mücadele ettik, tüm kesimler mücadele ettiler. Ama şu ayrıntının da bilinmesini istiyorum, en çokta mücadeleyi Kürtler etti" dedi.

“Bu sürecin çatışma noktasında muhatabı devlettir ve örgüttür”

Heyet üyesi Abdurrahman Kurt, Bingöl'de yaptıkları toplantının olumlu geçtiğini ifade ederek, Erzincan'da yapılan toplantıda konuşmacıların müdahale ettiklerini söyledi.

Kurt: “Bu kadar acıdan sonra bu kadar gözyaşından sonra, sizler bizleri dinledikten sonra sizler teşekkür ediyorum. Türkiye'nin geleceğinin bundan örnek almasını istiyoruz. Biz daha yolun başındayız. Bu yolun başında yaptığımız şey çatışmaları durdurup omuz omuza bir şeyler yapmak istiyoruz. Bu sürecin çatışma noktasında muhatabı devlettir ve örgüttür, çatışmayı bunlar yapıyor. Ama demokrasi açısından hepimiz bu sürecin muhataplarıyız" dedi.

“Sorunlar, demokrasi eksikliğinden kaynaklı”

Grup Üyesi Uçum ise: “Sorunlar neden kaynaklı? Demokrasi eksikliğinden kaynaklı. Ama birde 21. yüzyılın yarattığı bir ihtiyaç var. O ihtiyaçta, yeni demokrasi ihtiyacıdır. Yani biz sadece 20. yüzyıldan aktardığımız sorunları tasfiye etmek için demokrasi eksikliğimizi tamamlamak durumunda değiliz. Yakaladığımız fırsat, bu aynı zamanda bu yüzyılın önümüze koyduğu yeni demokrasi ihtiyacını karşılayabilecek durumdayız. Türkiye, bu yeni siyasal demokrasi ihtiyacına yanıt verirse, bu dünyadaki genel olarak siyasal demokrasi krizine karşı bir modeldir. O yüzden bu fırsatı değerlendirebilecek bir pozisyondayız. Bu fırsatı değerlendirmenin yolu da toplumsal iradenin süreçte belirleyici olmasından geçiyor” şeklinde konuştu.

BARIŞ İÇİN ADADIĞI BOĞAYI KESTİ

Bingöl'de bölgede olayların son bulması için adak dilediğini belirten Gıyasettin Koç adlı vatandaş, Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu önünde boğa kesti.

Gıyasettin Koç adlı vatandaş, 30 yıldır devam eden olayların son bulması için adak kesmeyi dilediğini anlatarak, beraberinde getirdiği boğayı kesmek istediğini söyledi.

Grup üyeleri ise Koç'tan yeterince kurban verildiğini, bu nedenle adanan boğanın kesilmemesini istedi.

Koç, ısrar edince, grup üyeleri, adak etinin yoksul vatandaşlara dağıtılması şartıyla boğanın kesilmesine izin verdi. Koç, tekbir sesleriyle kesilen boğanın kanını, bir daha kan akmaması dileğiyle grup üyesi Abdurrahman Kurt'un alnına sürdü.

Grup Başkanı Can Paker, adağın kesilmesiyle ilgili olarak: “Daha önce de koyun adamışlardı. Bundan başka artık kan akmasın, bu son kan olsun. Biz ne yapıyorsak halktan güç alarak yapıyoruz" dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
YÜKSEL DAĞ (@Misafir_13521)
13 Mayıs 2013 Pazartesi 22:55
Bizler her daim Mert ve çömertiz ve kanın durması için her zaman Türkiyenin gururu olacağız ve olmayada devam edeceğiz.nasıl ki teröre ve terörizme aman vermedik...Kardeş kanının dökülmesinede izin vermeyeceğiz CENABI ALLAHIN İZNİYLE...AKİL insanlarada yardımcı olalım kendilerine başarılar dilerim.....Sayın Mustafa kurbanada buradan teşekür ederim ulusalçılara rağmen Demokratik ve barış sürecine verdikleri destek için.....
Ahmet Kaçmaz (@Misafir_13515)
13 Mayıs 2013 Pazartesi 10:28
Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti Cumartesi Günü Şelale Parkta Bingöl'ün STK,kanaat önderleri ve çesitli kesimlerin temsilcileri ile bir araya geldi.Ben şahsen Bingöl'ümle her zaman gurur duydum ve duyuyorum.Heyet başkanı Sayın Paker'in de ifade ettiği gibi Bingöl insanı gerçek manada bir olgunluk örneği gösterdi.Hepimiz bununla gurur duymalıyız.Ancak bir çoğumuzun bunun farkında olmadığını tahmin ediyorum.Ve yüksek sesle diyorum ki tüm Bingöl bunun farkında olsun.Barış herkesin ortak arzusu.Kazananı çok,kaybedeni yok.
19.05.2024
23:11
Görür`den kritik Bingöl uyarısı;
Görür'den kritik Bingöl uyarısı; 'Deprem üretme zamanı dolmuş'
Katıldığı bir programda Tunceli ve Bingöl için kritik deprem uyarısını bir kez daha yineleyen Prof. Dr. Naci Görür; 'Erzincan, Bingöl-Karlıova arası endişe ettiğimiz yer. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş' dedi.
19.05.2024
22:53
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105'inci yılı coşkuyla kutlandı.
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın