KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Haziran 2026 Perşembe
°C

'Bingöl meyve cenneti olacak'

Şaban Köyü'nde kendisine 600 gramlık elma ikram edildiğini belirten Balkanlıoğlu, “Bingöl meyvecilikte bir numara olabilir. Erzurum ve Muş illerinde meyvecilik olmuyor, Allah buraya vermiş, geçen yıl geldiğimizde 20 bin fidan dağıtmıştık.

`Bingöl meyve cenneti olacak`
24 MART 2009 SALI 10:00
0
1522
0
AA aa
Bu yıl talep fazla olduğu için 50 bin 500 fidan getirttik. Bingöl'ün kurtuluşunun tarım ve meyvecilikte olduğunu izah ettikçe talepler artıyor. İl Özel İdaresi bünyesinde 50 bin 500 fidan aldık. Gerekirse her yıl 50 bin, 100 bin fidan alacağız. Tarım İl Müdürlüğü'nde çalışan arkadaşlara güveniyoruz, onlar vatandaşlara anlattıkça meyveciliğe olan talepler artacaktır” dedi.

Sırık domates yetiştirilen bir araziyi ziyaret ettiğini söyleyen Balkanlıoğlu, “Bingöl toprakları tarıma elverişlidir. 1 dönümde 7–8 ton verim almak mümkün. Tarım ve meyveciliğin bilinçli bir şekilde yapılması gerekiyor. İki tarla arasında ki fark çok fazla. Bu getirilen meyve fidanları çok kaliteli, dün Elazığ Migros'ta bu elmanın kilosu indirimli 3,5 TL. Biz fiyatına bakmadık en kaliteli fidanları getirdik. Meyvelerden Elma, Ceviz, Armut, Kaysı, Şeftali ve Kiraz fidanları getirdik. Yoğunluk olarak elma ve Napolyon kirazı üstünde duruyoruz. Piyasa oluşturmaya çalışıyoruz. Çok kiraz üretebilirsek alıcıları Hindistan'dan, Yemen'den gelip tarlada alıyorlar. Hatta bir sene öncesinden alıyorlar. Yeter ki çok olsun. Az üretirsek 10 ton 20 ton onu vatandaş kendisi pazarlayacak. Meyveciler birbirlerine rakip olmuyor. Üretimi fazla yapabilirsek Avrupa'ya satabiliriz.

İlk geldiğimiz yılda Çapakçur'u meyve bahçeleri yapacağız demiştik. Bu konuda vatandaşın biraz daha ikna edilmeye ihtiyacı var. Birkaç vatandaş ikna olmuş ama diyorlar ki tarlamı vereyim kavak ağaçlarını sökün, tarlayı sürün fidanları dikin bize teslim edin. Vatandaşlara bunun çok karlı bir iş olduğunu anlatarak meyveciliğe yönlendirmeliyiz. Satabilecekleri kadar meyve üreten vatandaşlarımız var, ama meyve satmayı ayıpmış gibi görüyorlar. Hırsızlığın ayıp olduğunu meyve satmanın ticaret olduğunu anlatmalıyız. Meyvecilikten geçimlerini sağlamalılar, bundan dolayı bölge halkını ikna edilmesi gerekiyor. Oysaki şehir merkezine yakın bölgelerde polen üreten ağaçlar(Kavak-Söğüt) yasak kesip ve ceza yazabiliriz.

Polen üreten ağaçlar sağlık açısından sakıncalı. Bu ağaçların hiçbir kazancı yok, kavak ağaçları 15 yılda bir kesime geliyor, kestikten sonra 15 yıl daha beklemeniz gerekiyor. Ama meyve ağaçları öyle değil, buraların komple meyve olması gerekiyor. Çapakçur komple meyve bahçeleri olması gerekiyor Tarım İl Müdürlüğü bunun için çalışıyor. Meyve üreticileri birliği oluşturuyor. Yaklaşık 80 bin bir talep vardı” şeklinde konuştu.


Bingolunsesi Gazetesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.06.2026
20:18
Beymar Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
Beymar Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel market zincirlerinden Beymar, Simani Mahallesi'nde hizmete açtığı yeni gross marketle toptan ve perakende sektöründeki yatırımlarına bir yenisini ekledi.
24.06.2026
19:32
Bingöl`de arsız hırsız polisten kaçamadı!
Bingöl'de arsız hırsız polisten kaçamadı!
Bingöl'de polis ekiplerince yakalanan şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24.06.2026
18:50
Emlak ve Araç İlanlarına Sıkı Denetim! 286 Bin TL`ye Kadar Ceza Uygulanabilecek
Emlak ve Araç İlanlarına Sıkı Denetim! 286 Bin TL'ye Kadar Ceza Uygulanabilecek
BESO Başkanı Zülküf Alpay, sosyal medya üzerinden yapılan taşınmaz ve taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kurallarına uyulması gerektiğini belirterek esnafı uyardı.
24.06.2026
18:38
Minik Yüreklerden Efrayim Bebeğe Umut
Minik Yüreklerden Efrayim Bebeğe Umut
Bingöl'de devlet koruması altındaki çocuklar, SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisine destek olmak için harçlıklarını bağışladı.
24.06.2026
18:37
Vedat Karabulut`u Arama Çalışmaları 11`inci Gününde
Vedat Karabulut'u Arama Çalışmaları 11'inci Gününde
Sarım Çayı'nda akıntıya kapılarak kaybolan 33 yaşındaki genç için bekleyiş sürüyor. Ekipler hem su üstünde hem de su altında arama faaliyetlerini sürdürürken, bölgede dron destekli taramalar da gerçekleştiriliyor.
24.06.2026
18:36
Hafızlık finalinde Bingöl`ü o temsil edecek
Hafızlık finalinde Bingöl'ü o temsil edecek
Bingöl Müftülüğü Selahattin Eyyubi Hafızlık Proje Okulu Kur'an Kursu Öğreticisi Ali Yalçın, 'Hafızlık Yarışması' bölge finalinde birinci olarak Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın