KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'

Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.

04 MAYIS 2024 CUMARTESİ 14:17
9
1657
8
AA aa

Bir kısmı imar alanlarına dönüşümüyle yok olan Bingöl Ovası'nın çevre yolu alt kısmında kalan bölümünde de yeterli sulama kanallarının olmayışı, olanların verimliliğini yitirmesi ve doğru sulama metotlarını uygulanmaması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olunduğu belirtildi.

Bingöl Ovası'ndaki inceleme ve izlenimlerini paylaşan eğitimci Doğan Karasu, hem siyasilerin hem de bürokrasinin bu konuda adım atması çağrısında bulunurken, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda var olan toprakların da çölleşeceğini, verimliliğini yitireceğini ve yok olacağını vurguladı.

Karasu, izlenimlerini, önerilerin ve çağrılarını şu şekilde aktardı;

“BİNGÖL OVASI GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE YOK OLUP GİTMEKTEDİR”

Ekilebilir veya ekilemeyen her karış toprak Bingöl için son derece önemlidir. Ekilebilir alanlar tarımda, ekilemeyen alanlar ise mera alanı olarak kullanılmaktadır. Hayvancılık gerilediği için meraların önemi azalmış gibi görünüyor ama bu durum bu alanların tahribatını, hor kullanılmasını gerektirmiyor. Mera alanları Bingöl için gelecekte önemli bir potansiyeldir. Sorunun büyüğü, can yakıcı olanı ekilebilir alanlarda yaşanmaktadır. Bingöl'de ekilebilir tarım arazisi sınırlıdır. Ekilebilir tarım arazisinin önemli bölümü ise Bingöl Ovası'ndadır. Ekilebilir tarım arazilerimiz, özellikle Bingöl Ovası gözlerimizin önünde yok olup gitmektedir.

“ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜ İŞE YARAMAZ HALE GETİRMİŞTİR”

Bingöl Ovasının sulama kanalları 30-40 yıl önce yapılmış ve çoğu tahrip olmuş, kullanım dışı kalmıştır. Kaldı ki, bu sulama kanalları da ovaya yüktür, ekilebilir tarım arazisinin önemli bir bölümünü işe yaramaz hale getirmiştir. Ara ve yavru kanallar dışında he tarla sahibi kendi arazisi için ayrı bir kanal açmak zorunda kalmıştır. Bu da arazi kaybına, çölleşmeye, verim düşüklüğüne neden olmuştur/olmaktadır.

“DRENAJ YOK, OLAN DA YETERSİZ, ÇARE DEĞİL”

Bingöl Ovası perişan durumda, çölleşmiş, çölleşiyor. Ekilebilir tarlaların bir bölümü sulamadan kaynaklı su birikintisi, bir bölümü sulama suyunun tahliye olamamasından kaynaklı olarak devre dışı kalmış durumdadır. Drenaj yok, olan da yetersiz, çare değil. Kaldı ki, her drenaj artı toprak kaybıdır ve ova eğimsiz olduğundan dolayı fayda sağlamıyor. Hatta drenajlarda, artık su kanallarında biriken sular da ekilebilir alanlar için tehdit oluşturmaktadır. Su birikintilerinin olduğu alanlar, tarlaların etrafı, sulama kanallarının olduğu bölgeler, drenaj ve su tahliye kanallarının içi ve etrafında çölleşmeler, sazlıklar oluşmuş durumdadır.

“DAMLAMA SULAMAYA GEÇİLMELİDİR, ÇÜNKÜ…”

Bingöl Ovası salma su ile sulanıyor. Bu sistem toprağa, çiftçiye zararlıdır. Toprağın verimsizliğine, çölleşmesine, tarım arazilerinin kullanım dışı kalmasına, verim düşüklüğüne, çiftçilerin emeğinin karşılığını almamasına, tarım ile uğraşan insanımızın tarım dışı alanlara yönelmesine neden oluyor. Daha da önemlisi ova toprağımız telef oluyor, kullanılamayacak duruma geliyor.

Bingöl Ovası'nda acilen kapalı, yağmurlama ve damlama sulama sistemine geçilmelidir. Farklı nedenlerden dolayı bu bir ihtiyaç değildir, zorunluluktur. Birincisi, su kaynaklarımız sınırlıdır, sınırlı olan su kaynaklarımızı olabildiğince tasarruflu ve doğru kullanmamız gerekiyor. Kapalı, yağmurlama ve damlama sulama sistemi olmadığı için koca Uzunsavat Baraj suyu bir avuç büyüklüğünde olan Bingöl Ovası'na yetmemektedir. İkincisi, klasik sulama sitemi ile ovamızı, topraklarımızı kaybediyoruz. Toprağımız çölleşiyor, tarlaların bir bölümü ark, sazlık alanlar, bataklık, su birikintileri nedeni ile tarım dışı kalıyor. Ekilebilir tarım alanlarımızı kaybediyoruz. Üçüncüsü, verim düşüklüğü (verim düşüklüğünün nedeni sadece bu değil şüphesiz) nedeni ile çiftçilerimiz zarar ediyor, para kazanamıyor. Bu da çiftçilerimizin farklı iş alanlarına yönelmesine neden oluyor.

“KAYBOLAN TOPRAĞI GERİ GETİRMEK İMKANSIZDIR”

Biran önce Bingöl Ovası'na el atılmalıdır. Bütçe oluşturularak Bingöl ovası kurtarılmalıdır. Siyasiler, bürokratlar, ilgili kuruluşlar Bingöl ovası için seferber olmalıdır. Toprak her türlü betondan daha kıymetlidir. Çürük yapılan binaları 10, 20, 30 yılda bir yıkıp yerine yenisini yapmak mümkündür ama kaybolan toprağı geri getirmek imkansızdır. Acilen kapalı, yağmurlama ve damlama sulama sistemine geçilmelidir. Devletin yapacağı iş çok basittir: Planlamayı yapar, ana hatları çeker. Gerisini üreticiler kendi imkanları ile yapar.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109388)
07 Mayıs 2024 Salı 08:41
Tarım arazilerine konut kesinlilkle yapılmasın. Ama yapılan tarım da yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109363)
06 Mayıs 2024 Pazartesi 08:28
Bu ova elden gitti abi.Neden bahs ediyorsun.Bir kısmı imara açıldı.Mantar türer gibi çok katlı binalar inşaa edildi.Hak sahioleri rant elde etti.Diğer kısımlardada hak sahipleri ellerini avuçlarını yalıyor ne zaman imara açılırda rant elde ederiz diye.Rant para işin içinde oldukça deprem neki.6 şubat depremlerinde binlerce can bir kaç saniye içinde buhar olmadımı.Kimin umrunda.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109356)
05 Mayıs 2024 Pazar 20:35
Veya, Tarım'da ülkemizin Pilot Üniversitesi sayılan BÜ.nde, böylesine önemli bir haberi arşivleyecek bir sistem bulunmakta mıdır? Mesela 40-50 yıl sonra, Bingöl Ovasında Tarım'la ilgili araştırma yapacak bir araştırmacı BÜ.nin 'Arşivi'nden 'fayda' görebilecek mi?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109355)
05 Mayıs 2024 Pazar 12:46
maalesef öyle doğan bey belediyemiz yapıları yüksek bölgelere değil tarım arazilerine yapmakta ısrar ediyor. yeni mahalle ve mirzan mahallesi halen olduğu gibi duruyor oysaki oralara yeni yapılar yapılır ise hem şehrin görüntüsü de güzelleşecektir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109353)
05 Mayıs 2024 Pazar 12:14
Bingöl Üniversitesi, Tarım alanında pilot üniversiteydi galiba. Bingöl için böylesine hayati bir sorundan Bingöl Üniversitesinin haberi var mı? Buradaki habere ilgi duyacak BÜ nden bir kimse olacak mı...ses veren yok mu?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109351)
05 Mayıs 2024 Pazar 00:17
Yazdıklarınıza bazı yerlerde katılmıyorum çevreyolunun 150 m yolun altından bahsediyorum ticari imara açıktır 1/5 be 1/1 planı yapılmıştır bingölün gelişmesi buna bağlı 150 metre imara açılacaktır bu planda kanunlaşmıştır bunu belediye de bilir tabi sonrası tarımsal sit ilan edilmiştir orda size katılıyorum tarımı dediğiniz gibi yapmak gerekir ova çok büyük pasif şekilde duruyor o kadar tarla
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109348)
04 Mayıs 2024 Cumartesi 16:31
Sayın karasu çok doğru tespitlerde bulunmuş. Milyon dönum arazi süresiz nadasa bırakıldı akp den önce su sorunu yoktu tahminimce bu topraklar akp nin beton siyaseti yüzunden bilerek susuz bırakıliyor ve bu sorunu bilerek gidermiyorlar. Diger bir sorun ise köylerdeki, köy içinde bulunan ahırlar ve köy icine serilen tezek bu durum halk sağlığını doğrudan etkileyen bir durum. Belediye veya il sağlık, il özel idaresi vatandaşı mağdur etmeden bu sorunu derhal çözüme kavuşturmalıdır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109347)
04 Mayıs 2024 Cumartesi 14:36
Çok doğru tespit seçimden önce başka sonra başka kimliğe bürünen bi başkan projeleri vaatlerini unutan şahsiyet
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın