Bingöl Turizm Master Planı çalışmaları toplantısı gerçekleştirildi. Planda esas olarak Bingöl'de turizmin sürdürülebilir şekilde geliştirilmesinin hedeflendiği vurgulanırken, 2044 yılına kadar yapılacak çalışmaları kapsayan planda 4 ana başlık bulunduğu kaydedildi ve detaylar şöyle sıralandı;
Bingöl Valiliği öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün organizasyonu ile hazırlanan master planı, Fırat Kalkınma Ajansına sunduğu proje, teknik destek programı kapsamında desteklendi.
Bu kapsamda Bingöl Valiliği'nden Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta başkanlığında, Belediye Başkanı Erdal Arıkan ve ilgili kurum amirlerinin katılımıyla Bingöl Turizm Master Planı çalışmaları toplantısı gerçekleştirildi. Plana dair sunumların yapıldığı toplantıda, görüş ve öneriler de alındı.
Toplantıya dair Bingöl Valiliğinden yapılan açıklamada, planın amaç ve hedefleri ile işleyişe dair şu detaylara yer verildi;
“Turizmin sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi hedeflenmektedir”
“Bingöl Üniversitesi tarafından oluşturulan bilim kurulunca hazırlanan master planına ilimizdeki ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılmasına özen gösterilmiştir. Planda esas olarak ilimizde turizmin sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi hedeflenmektedir. Turizm alanında sunulan ürün ve hizmet kalitesinin çeşitlendirilerek geliştirilmesinin hedeflendiği çalışma, Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi, Bingöl Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Fırat Kalkınma Ajansı ve Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülmüştür.”
“Planda 4 ana başlık bulunmaktadır”
"Bingöl ilimiz, bölgemizde turizm master planına sahip olan tek il durumundadır. 2024 yılı başında başlayan çalışma aynı yıl temmuz ayına kadar devam etmiştir. Bu aşamada ilgili kurumlardan gerekli bilgiler derlenmiş, görüşler alınmış, mevcut planlar incelenmiş, öncelikler belirlenerek gerekli analizler yapılmıştır. Çalışma kapsamında ayrıca geniş katılımlı bir çalıştay düzenlenmiş olup tarafların görüş ve önerileri ile toplumsal bir uzlaşma formatında gerçekleşen Çalıştay Raporu da plana yansıtılmıştır. 2044 yılına kadar yapılacak çalışmaları kapsayan planda 4 ana başlık bulunmaktadır, 1 Bingöl turizm çeşitliliklerinin yaygınlaştırılması 2 mevcut ve potansiyel turizm noktalarının alt ve üst yapı ihtiyaçlarının giderilmesi 3 tanıtım ve destinasyon çalışmalarının geliştirilmesi, 4 sürdürülebilir turizm Bu başlıklar altında 32 stratejik hedef belirlenmiştir. Bu stratejik amaçlar çerçevesinde 5 başlık altında özetlenen bir eylem planı oluşturulmuştur kış turizmi: 8 eylem, 23 faaliyet, termal turizm 4 eylem, 6 faaliyet, eko turizm 6 eylem, 18 faaliyet, gastronomi turizmi 3 eylem, 9 faaliyet, kültür turizmi 13 eylem, 35 faaliyet olmak üzere kış, termal, eko, gastronomi ve kültür turizmi başlıklarında 34 eylem, 91 faaliyet belirlenmiştir. Belirlenen başlık ve eylemler ‘kısa, orta ve uzun' vadeye yayılmış olup ‘yüksek, orta ve düşük' öncelik seviyesine göre sıralanmıştır. Belirlenen eylemleri üstlenecek ve iş birliği yapılacak kurum ve kuruluşların da belirlendiği plan sektörde yol güzergahını çizmiş bulunmaktadır. Özetle master plan ile 2044 yılına kadar yapılacak çalışma ve yatırımlarla ilimizin turizm potansiyelinin planlı şekilde hayata geçirilmesi ve istihdam ve gelişmeye katkı sunarak toplumsal refahı artırması hedeflenmiştir.”
Vali değiştiğinde, kurum amirleri değiştiğinde bu projeler rafta kalacak. Çünkü süreklilik yok. Varolan kayak tesisi ve kaplıcalar bile ilkel şekilde işletiliyor. Şehrin başka ne turizm kapasitesi var ki? Şehrin alt yapısı ve turistik mekanı / tarihi bir zenginliği yok. Yani bir Mardin veya Diyarbakır değiliz.
Ortada gercekler var, once mevcut turizm yerlerini duzene sokalim sonrada yine toplanti yapilacaksa yapin, mevcut termal tesisler acilen iyilestirilmesi ve ve cesitliligin artirilmasi gerekir. Hesarek kayak merkezi buyuk bir kazanim ama onunda cok cok eksikleri var, insanlar mangal yapmaya gidiyor daha cok, bu nedenle tesisler hizmeti, hizmet anlayislar ve yine cevre duzenlemeleri acilen yapilmalidir. Aksi halde toplanti yaparak proje sunara bu isler zaman almaktan baska bir cozum sunmuyor.
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
27.06.2026
20:38
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 63. Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde asli üyeliğe seçildi.
27.06.2026
20:36
Burkankulu'ndan 'çekildi' iddialarına yanıt
12 Bingölspor başkanlığına talip olduğunu açıklayan iş insanı Ahmet Burkankulu, kamuoyunda gündeme gelen 'adaylıktan çekildi' iddialarını yalanladı. Burkankulu, destek çalışmalarını sürdürdüğünü, yeterli desteğin sağlanması halinde ise başkan adaylığını resmen ilan edeceğini söyledi.
27.06.2026
20:36
Bingöl'e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 129. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'e 11 uzman ve 2 pratisyen hekim atanacak. Yapılan atamalarla birlikte kentte ilk kez Çocuk Kardiyolojisi branşında uzman görev yapacak, üç ilçe de ilk kez yeni uzmanlık alanlarına kavuşacak.
27.06.2026
20:35
Bingöl Belediyesi'nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaz sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceği belirtilerek, yangınlara neden olanlar hakkında ağır yaptırımlar uygulandığı hatırlatıldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın