Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Bingöl Üniversitesi ‘Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü' bünyesinde Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarda çoğunluğu ata tohumu olarak adlandırılan yerli tohumlardan yetiştirilen domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz gibi birçok sebzenin fide satışları 15 Mayıs 2024 Çarşamba günü başladı.
Fidelerin Üretiminde Çoğunlukla Yerli Tohum Kullanıldı
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Ahmet Hakan Ürüşan, Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarda yetiştirilen sebze fidelerinin üretiminde çoğunlukla ‘Ata tohumu' olarak bilinen yerli tohumun kullanıldığını ifade etti.
Bingöl için sebze ve meyve fidelerin dikim zamanının geldiğini ifade eden Ürüşan, şu açıklamalarda bulundu;
“Yaklaşık bir ay önce fideleri yetiştirmek için ilk çalışmayı başlatmıştık. Fidelerimiz, şu an ekime hazır haldeler. Farklı türlerdeki 50 bine yakın fidemiz var. Çiftçilerimiz fideleri temin edilebilmek için uygulama bahçemize başvurabilirler. Viol (çok gözlü yetiştirme kabı) tüpler içerisine yetiştirdiğimiz fideler, çıplak köklü fidelere oranla hem verim açısından hem de tutma açısından daha yüksektir. Seramızda bu yıl, Guldar domatesi, Bursa domatesi, salkım domates, pembe domates, çeri domates, Elâzığ yerli dolmalık beyaz biber, Keban acı dolma biber, Arnavut biber kırmızı kapya biber, çarliston biber, tatlı sivri biber, acı kıl biber, turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz, kavun fideleri bulunmaktadır. Fidelerimizin tanesi 3 ₺ den çilek fidesi ise 10 ₺ den satılmaktadır. İlgi duyan vatandaşlarımızı Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarımıza bekliyoruz”
Rektör Çelik: 'Diş Hekimliği Fakültemiz aynı zamanda üretim merkezi olacak'
IDEX Ağız ve Diş Sağlığı Fuarı'nı ziyaret ederek sektördeki son gelişmeleri yerinde inceleyen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nin yalnızca ileri teknolojik donanıma sahip bir sağlık merkezi olmayacağını, aynı zamanda dental malzeme üretim süreçlerinin yürütüldüğü bir merkez haline geleceğini belirtti.
18.04.2026
01:57
Bingöl'de Kavşakta Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl'de Şehit Mustafa Gündoğdu Kavşağı'nda iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Yaralılardan 2'si ambulansla hastaneye kaldırıldı.
18.04.2026
01:43
Fırıncılardan zam savunması: 'Sadece Fiyat Değil, Gramaj da Arttı'
Bingöl'de ekmek fiyatlarına ilişkin tartışmalar sürerken fırıncılar, 25 TL'ye satılan ekmeğin 310 gram değil 350 gram olduğunu belirterek, kamuoyuna yansıyan bazı bilgilerin eksik olduğunu savundu.
17.04.2026
20:16
Bingöl'de Çiftçiye 102 Milyon TL'lik Yem Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2025 yılı tarımsal destek ödemeleri kapsamında 6 bin 41 çiftçiye toplam 102 milyon 615 bin TL'nin üzerinde destekleme ödemesinin hesaplara aktarıldığını duyurdu.
17.04.2026
19:51
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bayırlı Köyü grup yoluna düşen dev kaya bir ayı aşkın süredir kaldırılmadı. Yağışlarla birlikte yola biriken taşlar ulaşımı zorlaştırırken, vatandaşlar yetkililere 'Acil müdahale' çağrısı yaptı.
17.04.2026
19:27
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl çevrelerinde cumartesi sabah saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli sağanak beklendiğini duyurdu. Ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın