Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Bingöl Üniversitesi ‘Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü' bünyesinde Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarda çoğunluğu ata tohumu olarak adlandırılan yerli tohumlardan yetiştirilen domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz gibi birçok sebzenin fide satışları 15 Mayıs 2024 Çarşamba günü başladı.
Fidelerin Üretiminde Çoğunlukla Yerli Tohum Kullanıldı
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Ahmet Hakan Ürüşan, Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarda yetiştirilen sebze fidelerinin üretiminde çoğunlukla ‘Ata tohumu' olarak bilinen yerli tohumun kullanıldığını ifade etti.
Bingöl için sebze ve meyve fidelerin dikim zamanının geldiğini ifade eden Ürüşan, şu açıklamalarda bulundu;
“Yaklaşık bir ay önce fideleri yetiştirmek için ilk çalışmayı başlatmıştık. Fidelerimiz, şu an ekime hazır haldeler. Farklı türlerdeki 50 bine yakın fidemiz var. Çiftçilerimiz fideleri temin edilebilmek için uygulama bahçemize başvurabilirler. Viol (çok gözlü yetiştirme kabı) tüpler içerisine yetiştirdiğimiz fideler, çıplak köklü fidelere oranla hem verim açısından hem de tutma açısından daha yüksektir. Seramızda bu yıl, Guldar domatesi, Bursa domatesi, salkım domates, pembe domates, çeri domates, Elâzığ yerli dolmalık beyaz biber, Keban acı dolma biber, Arnavut biber kırmızı kapya biber, çarliston biber, tatlı sivri biber, acı kıl biber, turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz, kavun fideleri bulunmaktadır. Fidelerimizin tanesi 3 ₺ den çilek fidesi ise 10 ₺ den satılmaktadır. İlgi duyan vatandaşlarımızı Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarımıza bekliyoruz”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz, bir dizi açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Bingöl'e geliyor. Programda Bilal Erdoğan da yer alacak.
13.03.2026
00:45
Bingöl'de 50 kişilik TYP programı başvuruları başladı
Bingöl'de İŞKUR ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde yürütülecek Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 50 kişi istihdam edilecek. Başvurular 12–16 Mart 2026 tarihleri arasında yapılacak.
13.03.2026
00:44
Emeklilere ÖTV'siz otomobil için yasa teklifi Meclis'te
Emeklilerin otomobil alırken Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olmalarıyla ilgili yasa teklifi Meclis gündemine taşındı. Teklif yasalaşırsa, emeklinin alacağı araçta ÖTV bedeli olmaması büyük bir avantaj sağlayacak.
Bingöl Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda tüm başlıklarda kalite standartlarını karşılayarak kurumsal akreditasyon almaya hak kazandı.
13.03.2026
00:42
Yedisu-Erzincan hattında iki sığ magma rezervuarı tespit edildi
Uluslararası bir araştırma, Erzincan'ın doğusundan Bingöl'ün Yedisu ilçesine ve Tunceli Ovacık'a uzanan hatta yerin yaklaşık 4–5 kilometre derinliğinde iki ayrı magma rezervuarı bulunduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, sistemin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.
13.03.2026
00:41
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 Tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalarda 4 şüpheli gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 1'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın