Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Bingöl Üniversitesi ‘Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü' bünyesinde Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarda çoğunluğu ata tohumu olarak adlandırılan yerli tohumlardan yetiştirilen domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz gibi birçok sebzenin fide satışları 15 Mayıs 2024 Çarşamba günü başladı.
Fidelerin Üretiminde Çoğunlukla Yerli Tohum Kullanıldı
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Ahmet Hakan Ürüşan, Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarda yetiştirilen sebze fidelerinin üretiminde çoğunlukla ‘Ata tohumu' olarak bilinen yerli tohumun kullanıldığını ifade etti.
Bingöl için sebze ve meyve fidelerin dikim zamanının geldiğini ifade eden Ürüşan, şu açıklamalarda bulundu;
“Yaklaşık bir ay önce fideleri yetiştirmek için ilk çalışmayı başlatmıştık. Fidelerimiz, şu an ekime hazır haldeler. Farklı türlerdeki 50 bine yakın fidemiz var. Çiftçilerimiz fideleri temin edilebilmek için uygulama bahçemize başvurabilirler. Viol (çok gözlü yetiştirme kabı) tüpler içerisine yetiştirdiğimiz fideler, çıplak köklü fidelere oranla hem verim açısından hem de tutma açısından daha yüksektir. Seramızda bu yıl, Guldar domatesi, Bursa domatesi, salkım domates, pembe domates, çeri domates, Elâzığ yerli dolmalık beyaz biber, Keban acı dolma biber, Arnavut biber kırmızı kapya biber, çarliston biber, tatlı sivri biber, acı kıl biber, turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz, kavun fideleri bulunmaktadır. Fidelerimizin tanesi 3 ₺ den çilek fidesi ise 10 ₺ den satılmaktadır. İlgi duyan vatandaşlarımızı Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarımıza bekliyoruz”
TFF 3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, son haftalarda yaşadığı puan kayıplarıyla dikkat çekiyor. Sahasında Erciyes 38 FK ile 1-1 berabere kalan Bingöl temsilcisinde galibiyet hasreti üç maça çıkarken, lider ile en yakın takipçisi arasındaki puan farkı 7'ye kadar geriledi. Yeşil beyazlı ekibin önündeki kritik karşılaşmalarda hata yapma lüksü yok!
09.03.2026
02:38
İran'da dini liderliğe Mücteba Hamaney seçildi
İran'da Uzmanlar Meclisi, ABD-İsrail'in 28 Şubat'taki hava saldırısında öldürülen Ali Hamaney'in ardından liderlik makamına oğlu Mücteba Hamaney'in 'ezici oy çoğunluğuyla' seçildiğini duyurdu.
Bingöl'de jandarma ekiplerinin bir haftalık çalışmaları kapsamında 38 şüpheli hakkında işlem yapılırken, çeşitli suçlardan aranan 5 kişi tutuklandı. Aynı dönemde 25 olaya müdahale edilirken uyuşturucu maddeler ve tarihi olduğu değerlendirilen sikkeler ele geçirildi.
09.03.2026
02:35
Enkazdan atölyeye uzanan azim!
6 Şubat depremlerinde AFAD gönüllüsü olarak Gaziantep'in İslâhiye ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan Bingöllü Nevin Baysan, bugün memleketinde kurduğu mobilya atölyesiyle hem üretim yapıyor hem de kadın girişimcilere örnek oluyor.
09.03.2026
02:34
Kırsalda yol açma çalışmaları devam ediyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarını açma çalışmaları devam ediyor.
07.03.2026
03:01
Gazeteci Abdullah Çelik'ten İlk Roman: 'Buğday Zamanı' Okurla Buluştu
Bingöl'de uzun yıllardır gazetecilik yapan Abdullah Çelik, ilk romanı 'Buğday Zamanı' ile edebiyat dünyasına adım attı. Örger Yayınları'ndan çıkan eser, okuru eski Çabakçur'un izlerini taşıyan bir Anadolu hikâyesine davet ediyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın