Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Bingöl Üniversitesi ‘Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü' bünyesinde Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarda çoğunluğu ata tohumu olarak adlandırılan yerli tohumlardan yetiştirilen domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz gibi birçok sebzenin fide satışları 15 Mayıs 2024 Çarşamba günü başladı.
Fidelerin Üretiminde Çoğunlukla Yerli Tohum Kullanıldı
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Ahmet Hakan Ürüşan, Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarda yetiştirilen sebze fidelerinin üretiminde çoğunlukla ‘Ata tohumu' olarak bilinen yerli tohumun kullanıldığını ifade etti.
Bingöl için sebze ve meyve fidelerin dikim zamanının geldiğini ifade eden Ürüşan, şu açıklamalarda bulundu;
“Yaklaşık bir ay önce fideleri yetiştirmek için ilk çalışmayı başlatmıştık. Fidelerimiz, şu an ekime hazır haldeler. Farklı türlerdeki 50 bine yakın fidemiz var. Çiftçilerimiz fideleri temin edilebilmek için uygulama bahçemize başvurabilirler. Viol (çok gözlü yetiştirme kabı) tüpler içerisine yetiştirdiğimiz fideler, çıplak köklü fidelere oranla hem verim açısından hem de tutma açısından daha yüksektir. Seramızda bu yıl, Guldar domatesi, Bursa domatesi, salkım domates, pembe domates, çeri domates, Elâzığ yerli dolmalık beyaz biber, Keban acı dolma biber, Arnavut biber kırmızı kapya biber, çarliston biber, tatlı sivri biber, acı kıl biber, turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz, kavun fideleri bulunmaktadır. Fidelerimizin tanesi 3 ₺ den çilek fidesi ise 10 ₺ den satılmaktadır. İlgi duyan vatandaşlarımızı Çapakçur Vadisi'nde yer alan seralarımıza bekliyoruz”
Bingöl'de Esnaf İçin Dijital Dönem Başladı! Bingöl D Uygulamasında Ücretsiz Kayıtlar Sürüyor
Elektrikçi, tesisatçı, servis, kurs, emlak, iş ilanı, kampanya ve benzeri birçok kategori uygulama içinde yer alırken, kullanıcılar aradıkları hizmete kolayca ulaşabiliyor.
31.03.2026
21:54
Bingöl'de Yükümlülere Destek
Bingöl'de denetimli serbestlik kapsamındaki yükümlülerin topluma kazandırılması amacıyla önemli bir iş birliği protokolü imzalanırken, özel sektör desteğiyle giyim yardımı da yapıldı.
31.03.2026
21:40
Trafik Kazalarında Yeni Dönem: Eksper Otomatik Atanacak, Ek Ücret Alınmayacak
Türkiye genelinde trafik kazalarına ilişkin yeni düzenleme yürürlüğe giriyor. Eksper atamaları artık otomatik yapılacak, vatandaşlardan ek ücret ve komisyon alınmayacak.
31.03.2026
21:23
Bingöl'de su ürünleri av yasağı başlıyor
Bingöl genelindeki tüm iç sularda su ürünleri av yasağı 1 Nisan itibarıyla başlıyor. Yasağa uymayanlar hakkında yasal işlem uygulanacak.
31.03.2026
20:36
Vali Çelik, Köy Muhtarlarının Sorunlarını Dinledi
Bingöl'de Vali Cahit Çelik, merkeze bağlı köy muhtarlarıyla bir araya gelerek talepleri dinledi. Toplantıda köy yolları ve asfalt plenti kapasitesinin artırılması öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
31.03.2026
19:09
Karlıova'da 230 TOKİ Konutu İçin Kura Çekildi
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde depremzedeler için inşa edilen 230 TOKİ konutunun kura çekimi noter huzurunda gerçekleştirildi. Hak sahipleri yeni yuvalarına kavuşmanın heyecanını yaşadı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın