Bingöl Üniversitesi'nde hedef 100 ülkeden 5 bin nitelikli öğrenci
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün'ü ziyaret etti. Bingöl Üniversitesi'nde 38 farklı ülkeden Bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek ülke isimlerini sıralayan Rektör Prof. Dr. Çelik, hedeflerinin, 100 farklı ülkeden nitelikli 5 bin öğrenci olduğunu vurguladı. Ziyarette Bingöl Üniversitesi ile TMV arasında iş birliğine gidileceği de kararlaştırıldı.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, faaliyetlerini “dünyanın iyiliği için” sürdüren ve gerçekleştirdiği iş birlikleriyle de öğrencilerine Türkiye'de yeni alanlar açmaya devam eden Türkiye Maarif Vakfı'na (TMV) ziyaret gerçekleştirdi. Çelik, TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün'le bir araya gelerek Bingöl Üniversitesi ile TMV arasında iş birliğini masaya yatırdılar.
HANGİ KONULARDA İŞBİRLİĞİ YAPILACAK?
Ziyaret kapsamında eğitim faaliyetlerinin mümkün olduğu ölçüde karşılıklı olarak desteklenmesi, Türkçe eğitiminin ve Türk kültürünün yaygınlaştırılması, dil eğitimlerine ilişkin karşılıklı tecrübe ve bilgi birikimlerinin paylaşılması, akademik araştırmaların teşvik edilmesi, eğitim programlarının oluşturulması ve zenginleştirilmesi, ortak araştırma-geliştirme çalışmalarının düzenlenmesi, müfredat ve materyal temini, uzaktan eğitim sistemleri altyapısının kurulumuna destek verilmesi, uluslararası öğrenci programlarını ve öğrenci hareketliliğini güçlendirecek programların tertip edilmesi, TMV'nin faaliyet yürüttüğü ülkelerde öğrencilerin Türkiye'de yükseköğretime yönlendirilmesi, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na (YÖS) destek verilmesi, Vakfın faaliyet yürüttüğü ülkelerde Bingöl Üniversitesi'nin uluslararası iş birliği projeleri gerçekleştirmesinin kolaylaştırılması, Üniversitenin TMV'nin yurt içi ve yurt dışındaki personeli için organize ettiği hizmet içi eğitim çalışmalarına akademik destek sağlaması ve ülkemizin kültürel özgünlüklerinin korunması için yapılacak çalışmaların desteklenmesi amaçlanıyor.
ANLIK CEVAP TAVSİYESİ
TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün Bingöl Üniversitesi'nin uluslararası ilişkiler sayfasının açık olması, anlık cevaplar verilmesi, uluslararası ofislerle yüksek temas kurulması ve ziyaretler yapılması konularında tavsiyelerde bulundu.
ÇELİK: “BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”
Görüşme sonrası açıklamada bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik;
“Kuruluşundan günümüze kadar nitelikli ve donanımlı öğrenciler yetiştiren, ülkenin eğitim çalışmalarına önemli katkılarda bulunan Bingöl Üniversitesi ile eğitim alanında çok boyutlu özgün çözümler geliştiren, dünya genelinde büyük bir eğitim hamlesi başlatmak amacıyla çalışmalar yürüten ve dünyanın 5 büyük eğitim kurumundan biri olan TMV'nin, uluslararası öğrencilerin amaca uygun bir şekilde ülkemizdeki üniversitelere yönlendirilmesine, Türkçenin ve Türk kültürünün yaygınlaşmasına, akademik çalışmaların desteklenmesine, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine ve Türkiye'de yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşmasına büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
HEDEF 5 BİN NİTELİKLİ ÖĞRENCİ
100 farklı ülkeden nitelikli 5 bin öğrenci hedefine ulaşmak istediğini belirten Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl Üniversitesi'nde 38 farklı ülkeden Bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek ülke isimlerini şöyle sıraladı:
Yabancı hayranlığının başka bir boyutu da bu yabancı öğrenciler. Onların Avrupa'sı biziz ya da başka yere giremedikleri için buradalar. Çok abartmaya gerek yok. Gelişmiş ülkelerden öğrenci çekersek ne ala!
Tanzanya, Madagaskar, Cibuti, Zambiya. Bunlar niye listede yok. Muhtemelen bunları listede göstermeleri gerekirken yanlışlıkla Almanya, Hollanda Rusya, yazmışlar.
Göçmen politikaları yetmedi bu 3. Dünya ülkesi vatandaşlarını Bingöle yığacaksınız. Memleket kendi karnını doyuramıyor bir de bunlar eksikti. Nitelikli dedikleri üniversiteye bak ülkelere bak yazık yazık.
Muhakkak konuyu bilen vardir, bu maarif vakfinin ülkeye 5 kurus bir faydasi yok, o yurtdisinda faaliyet gösteriyor dedigi ülkelerin cogu geri kalmis afrika ve orta dogu ülkeleri, oralarda da gidip FETÖ'cülerin okullarina cöktüler, suan onlarin ekmegini yiyiyorlar. ayni onlarin taktiklerini kullanip ülkeye ordaki okullardan ögrenci getiriyorlar, cogu basarisiz ve egitim seviyesi cok düsük ögrenciler ama maalesef gelip burda bizimle ayni bölümleri okuyorlar. bu cok büyük bir haksizlik.
ülkelerin �'u geri kalmis 3. dünya ülkeleri, hicbirinin dünyaya kayda deger bir katkisi yok. Orda Almanya ve Hollanda'da yaziyor, onlarda kesin o ülkede yasayan üc bes gurbetci cocugudur. Yoksa egitim icin kim gelir Bingöl'e.
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Elbaşı (Qasmon) Köyü'nde kanalizasyon altyapısının bulunmaması nedeniyle atık sular yıllardır Elbaşı Deresi'ne akıyor. Dere boyunca yapılan tarımsal sulama ve son dönemde yaşanan balık ölümleri, çevre ve halk sağlığına yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.
17.12.2025
04:28
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Merkez Bankası'nın Kasım ayı verileri, Türkiye genelinde konut fiyatlarının artışını sürdürdüğünü ortaya koyarken; Bingöl'ün de içinde bulunduğu bölge, yıllık artış oranında ülke genelinde ilk sıraya yerleşti. Peki bu tablo Bingöl'de konut piyasası için ne anlama geliyor?
17.12.2025
04:28
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Derneği tarafından düzenlenen köyler arası futbol turnuvasında finalin adı Gözeler ile Havsel oldu. Turnuva 19 Aralık'ta oynanacak final maçıyla tamamlanacak.
17.12.2025
04:26
Bingöl'de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, hakkında hırsızlık suçundan 6 yıl 9 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı.
15.12.2025
23:04
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın