KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mayıs 2026 Salı
°C

Bingöl yaşanan olayları hayırlı görmemiş

Yılmaz, Bingöl'de neden Gezi Parkı olaylarıyla ilgili bir gösteri olmadığı sorusu üzerine şunları söyledi: “1982 Anayasası'na en büyük oranda hayır oyu veren il Bingöl. 2010 anayasa referandumunda da en yüksek oranda evet oyu veren bir il. Birbiriyle çok tutarlı sonuçlar. Demek ki Bingöl bu yaşanan olayları pek hayırlı görmemiş” dedi.

Bingöl yaşanan olayları hayırlı görmemiş
28 HAZİRAN 2013 CUMA 06:50
0
2062
0
AA aa

Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Komisyondaki görüşmeler sırasında konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bu planla kaynakların daha etkin ve verimli kullanılmasını öngördüklerini söyledi.

Bu planın en önemli hedeflerinden birinin, yüksek gelir grubuna geçiş olduğunu belirten Yılmaz, Dünya Bankası'nın bu konudaki sınıflamasını anlattı.

Yılmaz: “Bu plan döneminde Türkiye'nin hedefi üst orta gelir grubundan, yüksek gelir grubuna geçiş. Dönem sonunda 16 bin dolar diyoruz. Bu rakama ulaştığımız zaman Türkiye artık üst orta gelir grubu bir ülke olmaktan çıkıp, yüksek gelir grubunda bir ülke haline gelecek" diye konuştu.

Bunun önemli bir niteliksel değişim ve aşılması gereken bir eşik olduğunu ifade eden Yılmaz, planın temel stratejisine ilişkin olarak şunları söyledi:

"Bizim buradaki hedefimiz eğitim sistemimizdeki reformlarla, kentleşme, şehirleşme ortamında atacağımız adımlarla, hukuk devleti, özgürlükler alanındaki ilerlememizle ve tabi teknoloji alanında özellikle bilgiyi katma değere dönüştürme, girişimciliği geliştirme, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirme gibi çok çeşitli alanlarda yapacaklarımızla orta gelirden yüksek gelire doğru gitmek. Bu planımızın zaten temel stratejisini oluşturuyor. Bunun da özü yenilikçilik. Daha yenilikçi bir ekonomik yapı oluşturmak, katma değeri bu şekilde artırmak. Buraya bölgesel bazda da bakmak durumundayız. Bazı bölgelerimiz zaten orta geliri aşmış, yüksek gelire geçmiş durumda. Bazı bölgelerimiz orta gelir düzeyinde, bazı bölgelerimiz ise maalesef alt orta gelir düzeyinde. Bu bölgesel farklılıkları dikkate alarak, her bölgenin kendi şartlarına göre stratejiler uygulayarak genel anlamda ülkemizi orta gelirden yüksek gelire doğru taşımayı hedefliyoruz."

Yılmaz, TÜİK'in kendisine bağlı bir kurum olduğunu anımsatarak, TÜİK iyi bir rakam açıkladığı zaman "bu iktidarın etkisiyle oldu" gibi bir yaklaşım sergilendiğini, olumsuz bir rakam ilan ettiği zaman da işte bakın resmi rakamlarda bunu söylüyor" şeklinde ifade edildiğini söyledi.

Yılmaz: “Bu, bütün istatistik kurumlarının kaderi herhalde. Fakat şundan emin olmanızı isterim. TÜİK gerçekten bağımsız bir şekilde işini yapan bir kuruluş. TÜİK bana bağlı bir kurum ama ilan ettiği rakamları vatandaşlarımızla aynı zamanda öğreniyorum. Hiçbir şekilde bir siyasi müdahale söz konusu değil" diye konuştu.

Bunun TÜİK'in her şeyi mükemmel yaptığı anlamına gelmediğine dikkati çeken Yılmaz, teknik kapasitesinin geliştirilmesi, daha iyi standartlarda istatistik üretmesinin her zaman için bir hedef olduğunu söyledi.

Yılmaz, TÜİK'in uluslararası kuruluşların da çok itibar ettiği bir kurum olduğunu vurgulayarak: “OECD'ye sorun, TÜİK'e itibar eder. Türkiye istatistikleri konusunda gayet dikkatli gidiyor"

Ülkedeki istatistik sisteminin kaliteli hale gelmesinin sadece bu kurumların çabalarıyla olamayacağını ifade eden Yılmaz, idari kayıtların önemini vurguladı.

"ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİRİNCİ MADDEMİZ"

Yılmaz, planda en fazla üzerinde durdukları ve özel programlarla destekledikleri alanın enerji olduğuna işaret ederek, bu alanın daha verimli kullanılması gerektiğini söyledi.

"Enerji verimliliği birinci maddemiz" diyen Yılmaz, yerli kaynakların mutlaka daha fazla kullanılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin bu enerji meselesini, hem enerji bağımlılığının hem cari açığın azaltılması anlamında aşmasının önemli olduğunu anlatan Yılmaz: “Siyasi anlamda da ekonomik anlamda da çok önemli bir alan. Bu konu üzerinde çok spesifik tedbirlerimiz, programlarımız var" dedi.

Bir taraftan da nükleer enerjiye de yatırım yapacaklarını bildiren Yılmaz, sadece yenilenebilir enerjiyle Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamasının mümkün olmadığını, nükleerde mutlaka bir yere gelmesi gerektiğini ifade etti.

Bütün bunların sonuçlarının ilk plan döneminde görülemeyeceğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"2014-2018 döneminde enerji alanındaki yatırımlarımızın sonuçlarını tam olarak göremeyeceğiz. Çünkü gerek nükleer gerek kömüre dayalı yatırımlar en az 3 sene, 5 sene, 6 sene yatırım süresi olan alanlar. Bunun sonuçlarını ikinci dönemde göreceğiz. 2019-2023 döneminde enerji alanında bu plan döneminde attığımız adımların hem enerji alanına hem cari açığa yansıması açısından sonuçlarını ikinci dönemde çok daha net bir şekilde göreceğiz."

TARIM SEKTÖRÜ

Komisyon üyelerinin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, tarım sektörünün geçmişin değil, 21. yüzyılın bir sektörü olduğunu belirterek, bunun büyük önem verilmesi gereken stratejik bir sektör olduğunu ifade etti.

Su ve gıda konusunun da önemine işaret eden Yılmaz, "Bugünkü küresel ısınmayı düşündüğümüzde, değişen tüketim taleplerini, artan nüfusu, uluslararası anlamda gıda güvenliği meselelerini dikkate aldığımızda tarım sektörü önemli" dedi.

Yılmaz, tarım sektörünün çok daha profesyonel ve verimli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde tarım sektörüne destek veren unsurlar içeren programlar uygulayacağız. İstatistik bunların başında geliyor. Önümüzdeki yıllarda belki en fazla TÜİK'in yoğunlaşacağı alan tarım istatistikleri olacak. En ciddi eksiklerimizin olduğu alan burası. Tarım Bakanlığı ile yakın bir koordinasyon çerçevesinde bu konuya yoğunlaşacağız"

Yılmaz, Bingöl'de neden Gezi Parkı olaylarıyla ilgili bir gösteri olmadığı sorusu üzerine, küçük bir il olan Bingöl'ün demokrasi tarihinde çok önemli duruşlar sergilediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"1982 Anayasası'na en büyük oranda hayır oyu veren il Bingöl. 2010 anayasa referandumunda da en yüksek oranda evet oyu veren bir il. Birbiriyle çok tutarlı sonuçlar. Demek ki Bingöl bu yaşanan olayları pek hayırlı görmemiş. Genelde baktığımızda Doğu'da ve Güneydoğu'da aslında bu süreçte çok bir hareketlilik görmedik. Yer yer küçük küçük şeyler. Çözüm sürecine bu işlerin zarar vermemesi bence yine en önemli unsurlardan bir tanesi. Ülkemiz açısından da çok kritik. Ama o bölgelerde yaşayan insanlar için çok daha önemli. İnşallah bu çözüm süreci başarıya ulaşır ve o bölgemiz huzur, güven ortamı içinde çok daha rahat bir şekilde kalkınma sürecini sürdürür."

GAP, DAP, KOP, DOKAP'A EYLEM PLANI

Yılmaz, GAP gibi DAP idaresi kurduklarını, KOP ve DOKAP'ı oluşturduklarını anımsatarak, bunlar için birer eylem planı hazırladıklarını bildirdi.

Ayrıca ulusal düzeyde bölge stratejisi de hazırladıklarını belirten Yılmaz, kamu yatırımları içinde bu 4 bölgenin payının geçen yıl itibariyle yüzde 35'ler civarına yükseldiğini söyledi.

AK Parti döneminde nispi olarak geri kalmış bölgelerin kamu yatırımlarından aldığı payın arttığını ifade eden Yılmaz: “Önümüzdeki dönem en az kamu yatırımları kadar özel yatırımlara da vurgu yapmamız lazım. Bu çözüm süreci, artan huzur ortamında özel sektörün de uzun süredir kullanılmamış potansiyeli kullanacağını düşünürsek, Doğu Anadolu çok daha farklı bir ortam yaşayacağız. Belki hemen olmayacak ama belli bir zaman içinde özel sektörün de çok daha fazla üretim yaptığı, istihdam oluşturduğu ortamı göreceği" dedi.

Yılmaz, çevre konusundaki vurgunun Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olmadığını ifade ederek, uzun zamandır yaptıkları çalıştaylar ve hazırlıklarda çevre konusunu vurguladıklarını söyledi.

Gençlerle ilgili Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği ile işbirliği halinde "genç perspektif" adıyla özel bir çalışma yaptıklarını bildiren Yılmaz: “Bu Gezi Parkı olayları yokken, gençlerimizi topladık ve onların geleceğe nasıl baktığını öğrendik. Planımızı yaparken gençlerimizin bu bakış açısından istifade ettik. O tarihlerde Gezi hadisesi yoktu" diye konuştu.

Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.05.2026
19:14
Bingöl seçim anketi sonuçlandı! Seçmen ne dedi?
Bingöl seçim anketi sonuçlandı! Seçmen ne dedi?
Bingöl Online tarafından düzenlenen ve her kullanıcının yalnızca bir kez oy kullanabildiği elektronik seçim anketi tamamlandı. Toplam 3 bin 84 kişinin katıldığı ankette seçmenin parti tercihleri, milletvekili performanslarına bakışı ve aday beklentileri dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.
11.05.2026
19:08
Bingöl İŞKUR`dan İUP ilanı: 85 Kişi Alınacak!
Bingöl İŞKUR'dan İUP ilanı: 85 Kişi Alınacak!
Bingöl'de İŞKUR ile İl Müftülüğü iş birliğinde düzenlenecek İşgücü Uyum Programı kapsamında 85 kişi noter kurasıyla istihdam edilecek. Başvurular 12–16 Mayıs 2026 tarihleri arasında alınacak.
11.05.2026
15:56
Kiğı`da siyanürlü maden tepkisi:
Kiğı'da siyanürlü maden tepkisi: 'Peri Vadisi talana teslim edilmesin'
Kiğı Peri Vadisi'nde planlanan siyanürlü maden arama faaliyetlerine karşı bir araya gelen platform ve dernekler, doğa, su kaynakları ve yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu belirterek madencilik projelerine tepki gösterdi.
11.05.2026
15:40
Bingöl`de rafting heyecanı sona erdi!
Bingöl'de rafting heyecanı sona erdi!
Bingöl'ün Genç ilçesinde ilk kez düzenlenen Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası, üç gün süren heyecan dolu yarışların ardından tamamlandı. Yarışlar boyunca sporcuların performansı izleyenlerden alkış alırken, organizasyon renkli görüntülere sahne oldu.
10.05.2026
18:49
Vali Çelik, yeni saha alanını yerinde inceledi!
Vali Çelik, yeni saha alanını yerinde inceledi!
Bingöl Şehir Stadyumu'nun yeniden yapılacak olması nedeniyle, 2. Lig'e yükselen 12 Bingölspor'un iç saha maçlarını Aşağı Çarşı'da oynayabilmesi için yeni proje hazırlanıyor. Bingöl Valisi Cahit Çelik, saha alnında incelemelerde bulunarak çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi.
10.05.2026
16:54
‘Milyonluk usulsüzlük
'Milyonluk usulsüzlük' iddiası!
Bingöl 3. Kısım Sanayi Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Faruk Başaran, 2024 yılı hesaplarına ilişkin bağımsız denetim raporlarında milyonlarca liralık usulsüzlük tespit edildiğini iddia ederek, genel kurul sürecine ilişkin kamuoyuna açıklamada bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın