Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Bingöl İl Koordinasyon Kurulu, son günlerde yaşanan depremler nedeniyle basına değerlendirmelerde bulundu.
Yaşanan depremler, sonrasında yürütülen hasar tespit çalışmaları ve olası depreme hazırlık konularında değerlendirmeleri paylaşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Canfidal Boldaş, depreme hazırlık konusunda sundukları önerilere “Planlamaya alınacak” yanıtını almak yerine planlamaların hayata geçirildiği yanıtını duymak istediklerini söyledi.
SAĞLIK ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR ÖNEMLİ VE TAKDİR EDİLİYOR
Doğruya doğru, yanlışa yanlış dediklerini söyleyen ve depreme hazırlık hususunda özellikle sağlık alanında önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Boldaş, sahra hastanesi ve yeni devlet hastanesi binasının bu anlamda önemli bir yeri olduğunu aktardı.
Tam teşekküllü bir sahra hastanesi kurulduğunu ve olası depremde önemli bir hizmetin sunulabilecek kapasiteyle donatıldığını belirten Boldaş, yapılan hasar tespit çalışmaları kapsamında Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi binasının riskli görülerek boşaltıldığını ve bunun da önemli bir çalışma olduğunu söyledi ve çalışmaları taktir ettiklerini vurguladı.
Yeni inşa edilmekte olan 500 yataklı Devlet Hastanesi binasının da depreme dayanıklı ve sismik izolatör gibi önemli sistemlerle donatılarak inşa edildiğini, bunun da önemli ve takdir edilen bir çalışma olduğunu dile getirdi.
Boldaş, katılmadıkları hususları ise şöyle sıraladı;
“2003-2007 ARASI YAPILARIN RİSK ANALİZİ ÇIKARILMALI”
“Yapılan konuşmalarda, basına yansıyan açıklamalarda Bingöl'ün 2003'ten sonra yapı stoğunun yüzde 75'inin yenilendiği ifade ediliyor ve olası bir depremden çok fazla etkilenmeyeceği kamuoyuna iletiliyor. Bunu büyük bir yanılgı olarak değerlendiriyoruz. Neden mi? Deprem 2003'te yaşandı. İlk kapsamlı deprem mevzuatı 2007'de yayınlandı. 2003'ten 2007'ye kadar olan süreçte yapı stokunun önemli bir kısmı yenilenmiştir diye düşünüyoruz. Hangi depremsellik kriterlerine göre yapı stokumuz yenilendi? Bunu anlamış değilim. Çünkü 2007 deprem yönetmeliği bir öncekine göre daha teknik detaylandırılmış, eksiklikleri giderilmiş. Dolayısıyla, Bingöl'ün yapı stokunun yüzde 75'i güvenli diyebilmemiz için ciddi bir analiz sonuçlarına ihtiyaç var. Tabi güvensiz diyebilmek için de yine risk analiz sonuçlarını görmemiz gerekiyor. Biz, bu yapılar güvensizdir demiyoruz. Ama 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapıldıkları için bunların risk analizlerini görmek daha teknik ve doğru bir yaklaşım olur.”
“HASAR TESPİTLERİ ÇOĞUNLUKLA GÖZLEMSEL YAPILDI”
“Yine 6 Şubat depremlerinden sonra il merkezinde 13 Bin 262 binanın teknik taramalarının yapıldığı ifade ediliyor. Bu taramalar içerisinde toplam 3 Bin 425 binaya yıkım kararı verilmiş. Kamu binalarının risk analizleri yapıldı ama hasar tespit çalışmalarının büyük çoğunluğu gözlemsel değerlendirmelere binaen yürütüldü. Bir deprem süreci olduğu için bir risk analiz sürecinin sağlıklı işletilemeyeceğini de biliyoruz. TMMOB olarak da 96 mimar ve mühendis arkadaşımızla da bu süreçteki çalışmalara destek verdik”